Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
elektronika
STRANA 1 OD 1
PCoprema elektronika 02.02.2009. 02:15 T15117

status: user
broj poruka: 292
moze li da mi neko ukratko pojasni ili uputi na neko srpsko uputstvo kako se dijagnosticiraju kvarovi na lementima ali osnovno?Kako se utvrdjuje da ne radi tranzistor,fet,kondenzator,stabilizator,trafo,kalem?Za ostalo znam ali i ovo je kao osnovnije pa molim za bilo kakvu pomoc onih koji su malo vise upuceni.Znaci ono nesto prakticno i lako shvatljivo.Imam unimer od opreme.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
markopvict ja sam cuo 02.02.2009. 02:22 #94005

broj poruka: 4515

kada ne radi hard disk, ubacis ga u zamrzivac na 15 minuta.....

- - - -

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: ja sam cuo 02.02.2009. 02:28 #94008

broj poruka: 12057

Kad ti tvrdi disk ne radi, odšrafiš viseću kujnu, rascepaš na cirkularu i u mešalicu za afsalt.
U dobijenu smešu sipaš fet kaleme i mešaš dok ne padneš od smeha.

E sad ozbiljno:
Prijatelju odgovor koji tebi treba...nemoguće u tri reda, posta...itd.
Iza toga stoje knjige, škole, godine iskustva, prženja prstiju, sjeb@nih lemilica itd.
Previše slučajeva kombinacija, teorije koja ti je nepoznata, el. teh. materijali i njihova svojsta, karakteristike komponenti itd.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

::
:: kada ne radi hard disk, ubacis ga u zamrzivac na 15 minuta.....
:: - - - -
markopvict @PCoprema 02.02.2009. 02:30 #94009

broj poruka: 4515
Predlozio bih ti volontiranje u servisu Jugodate :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

- - - -

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile Re:elektronika 02.02.2009. 03:11 #94010

broj poruka: 9459

Ako mislis na samu ispravnost pojedinih komponenti,onda ces morati nabaviti potrebnu literaturu.Za pocetak `spojevi s trnzistorima`,i tome sl.A nebi bilo na odmet da pronadjes i starije brojeve Trend-a.A za samu dijagnostiku kvara nekog uredjaja,pored sheme istog potrebno je mnogo iskustva, prakse i zivaca.
Slozio bi se sa Bax-om i raznih opeklina od lemilica,te crvenih ociju od lem-zice ko nije prosao...

Vaskev re 02.02.2009. 12:17 #94028

broj poruka: 1673
Pa generalno kratko uputstvo ne postoji, bitno je da znas u kom kolu koji deo sta radi i sta treba da bude na njegovom izlazu. Tranzistor radi kao prekidac ili kao pojacivac, sto su dve razlicite stvari a zavisi kako je vezan u kolu a jednostavno se ispituje na omskom otporu opsega x1 i merenjem izmedju nozica E-B-C i isto to ali sa zamenjenim polaritetom instrumenta. Nekada je potrebno da se isti skine a nekada ne. Za ispitivanje FET-a ti je potreban poseban instrument ili obican Unimer i malo snalazljivosti. Kondenzator mozes ispitati unimerom ali samo da nije probio a za merenje njegove vrednosti treba ti merac kapaciteta. Za Stabilizator ti treba unimer sa kojim meris ulazni i izlazni napon na istom pa ako je izlazni dobar onda je i stabilizator ispravan a ako nije onda logicno. Trafo ti je sastavljen od najmanje jednog namotaja pa ako znas izvode meris ih omski ili ako na primaru imas napon, treba ga imati i na sekundaru (prema odnosu transformacije) naravno na naizmenicnom opsegu, ako ga nema onda je neispravan pa ga proveri omski. Induktivnost takodje ispitujes omskim opsegom unmera za ispravnost a za vrednost ti je potreban merac induktivnosti. Za vise potrazi neki radiotehnicki prirucnik. Najbolje knjige (po meni) je napisao ing.Velimir Mesaros pa potrazi neko od njegovih izdanja.

philaemos re 02.02.2009. 21:26 #94109

broj poruka: 2743
Na Bax-ov odgovor dajem `+1`
Za praksu ti treba jedino strpljenje nekog servisera recimo u `beli elektronik`, pa da se zezas tamo jedno mesec dva, nista drugo... ja zavrsih Teslu, i sada sam na etf-u pa da nije bilo moje radoznalosti ne bih znao ni lemilicu da drzim... toliko o tome...

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs