Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
OC E4500 na GA-P35-DS3L....grrrrr
STRANA 1 OD 2  
phoboskv OC E4500 na GA-P35-DS3L....grrrrr 30.01.2009. 23:45 T15052

status: user
broj poruka: 940
Morao sam da otvorim novu temu o ovome iako sam procitao milion istih i na nasim i na stranim forumima. Morao sam.....da se pozalim

Jednostavno nece preko 3.080ghz nikako. Ne moze ni da udje u Win. Taman kad treba da se pojavi ono Windows, sam se restartuje.

Osim ovog cpu-a i ploce, imam 2x1Gb Geil Black Dragon 800mhz 4-4-4-12, a napajanje je Corsair CMPSU-520HX 520W.

Dok juce nisam stavio Hyper TX2, nisam ni pokusavao da ga dizem preko 3ghz zbog box coolera. Drzao sam ga na 2.9ghz(10x290) potpuno stabilno 24/7. Kupio sam ovaj kuler da bih probao da ga oc-ujem bar na 3.2ghz, kao sto svuda redom procitah da moze, ali kod mene nece pa nece.

Jedino sto sam sad uradio i cime sam malo zadovoljan je da mi sad `stoji` na 2.8ghz ( 7 x 400 fsb), a RAM je na 800, dakle odnos je 1:1. Ali sam potpuno razocaran jer sam mislio da ce moci da ide na 3.2 (8x400)

Pri klokovanju sam se trudio da ram drzim na nizim frekvencijama i visim latencijama kako bih iskljucio mogucnost da me ram zeza, ali ni to nije pomoglo. Parametre u BIOS-u sam podesio kako sam procitao na nekoliko mesta, uostalom, nisam nesto mnogo ni menjao od prethodnog overclocka. Napone, osim za RAM i CPU nisam dirao(za RAM sam dodao 0.1 i sad je na 1.90V, a po defaultu radi na 2.0V), cpu je na 1.184, koliko cpuz pokazuje. Da li treba mozda da dizem napon za ram?
Probao sam, recimo, 10x 320, 8x400, 11x290 i jos neke slicne kombinacije sa krajnjim rezultatom oko 3.2ghz i nece nikako. Max sto sam izvukao je 11x280(3.080) a da radi koliko toliko stabilno. Ceo dan se zezam sa ovim i morao sam da vam se pozalim

Parametre u BIOS-u sam podesio kako pise recimo na http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=88200 , pod `4. dio`, ali mi je to i od ranije bilo tako podeseno, kako mi je neko jos pre godinu dana objasnio.

Nekako mi se cini da mi je zapao los primerak i koliko god se trudio, nece preko 3.080ghz.

Tell the Spartans, stranger passing by,
that here obedient to their laws we lie
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Saske ... 31.01.2009. 00:44 #93587

broj poruka: 1117
kao prvo ti si procesor jos i undervoltovao i ocekujes da ga klokujes toliko...kao drugo, ne znam zasto si toliko smanjio multiplajer na procesoru...nema potrebe da teras tako visok FSB...toliko spustanje multiplajera te samo moze brze dovesti do FSB wall-a...
dakle, vrati multiplajer na 11 i digni taj napone bre...bar na 1.35V...s obzirom da imas solidan kuler napon mozes da teras do 1.5V bez problema....
i zajebi ocitavanja voltaze iz CPU-Z-a, to mi skoro nikada nije bilo tacno...ono sto namestis u biosu to je prava voltaza...

Overclocking is the way of life!!!

gman a 31.01.2009. 00:46 #93588

broj poruka: 1111
jesi probao da dizes napon cpu-a?

ja sam ortakinji e2140 ili je e2120, ne znam tacno, uglavnom je default takt 1.6 ili 1.8GHz, iz prve roknuo na 3.4GHz sa stock kulerom (ne mogu da se setim tacno takta i mnozioca) i uz minimalno dizanje napona, i to sve na biostar-u
mislim da je kucao na 3.6, koliko se secam

dok sam kod jednog drugog ortaka naleteo na gigabyte-u isto neki iz te e2xxx serije, secam se da je bio brzi za jedan od onog kod ortakinje, i taj nije nikako hteo preko 3.0GHz

tako da...
mnogo zavisi do konkretnog primerka, a i ploce

ulsi

gman nisam ni obratio paznju 31.01.2009. 00:49 #93590

broj poruka: 1111
sad me saske podseti na magistralu
bas tako kako ti on rece

ulsi

phoboskv Re: ... 31.01.2009. 00:51 #93593

Pa nisam undervoltovao ja to, tako je po defaultu. Ja sam jos i povecao za 2 `podeoka...sa 1.2275 na 1.2375 cini mi se (bios ocitavanja)

A sto se tice multipliera, to se slazem. Probao sam malo ovako, inace uvek mi je bio na 10-11.

Ovaj cpu ide do max 1.35V, po specifikaciji proizvodjaca. E sad, koliko ja smem da ga teram preko, to ne znam.

Probacu i to, mada sam cuo da on bez dizanja napona moze na 3 do 3.2ghz

:: kao prvo ti si procesor jos i undervoltovao i ocekujes da ga klokujes toliko...kao drugo, ne znam zasto si toliko smanjio multiplajer na procesoru...nema potrebe da teras tako visok FSB...toliko spustanje multiplajera te samo moze brze dovesti do FSB wall-a..
:: dakle, vrati multiplajer na 11 i digni taj napone bre...bar na 1.35V...s obzirom da imas solidan kuler napon mozes da teras do 1.5V bez problema...
:: i zajebi ocitavanja voltaze iz CPU-Z-a, to mi skoro nikada nije bilo tacno...ono sto namestis u biosu to je prava voltaza..
::
:: Overclocking is the way of life!!!
Saske ... 31.01.2009. 01:11 #93597

1.35V mu nije maksimalna voltaza, vec je to defolt voltaza...dakle tvoj procesor je undervoltovan i to sto je stigao i do tih 3GHz sa tako malo napona je odlican rezultat...
druga stvar...tvoj procesor ima staro Alendale jezgro tako da ce izdrzati do 1.5V bez ikakvih problema...ali s obzirom da je stigao do 3GHz sa 1.22V, mislim da mu preko 1.4V nece trebati da bi ga izgurao do 3.5GHz...
a to sto ljudi kazu moze ovolko, moze onolko...to ti nista ne znaci...svaki procesor je prica za sebe i sam moras da nadjes koliko ce moci da se tera...

DaSickSyst re 31.01.2009. 01:31 #93599

broj poruka: 2909
Mislim da si naleteo na los primerak CPUa...
Uspeo sam na GA-P35-DS3L da poteram Q6600 na 3.6GHz i radi stabilno,ostatak konfiguracije je 2x2GB Kingtn HX 800MHz,GA 8800GT/512MB,CoolerMaster RP 450W...

DaSickSystem

phoboskv Re: ... 31.01.2009. 01:46 #93601

Nemam mnogo iskustva sa ovim, ali na kutiji stvarno pise 1.35V max.

:: 1.35V mu nije maksimalna voltaza, vec je to defolt voltaza...dakle tvoj procesor je undervoltovan i to sto je stigao i do tih 3GHz sa tako malo napona je odlican rezultat..
:: druga stvar...tvoj procesor ima staro Alendale jezgro tako da ce izdrzati do 1.5V bez ikakvih problema...ali s obzirom da je stigao do 3GHz sa 1.22V, mislim da mu preko 1.4V nece trebati da bi ga izgurao do 3.5GHz..
:: a to sto ljudi kazu moze ovolko, moze onolko...to ti nista ne znaci...svaki procesor je prica za sebe i sam moras da nadjes koliko ce moci da se tera..
:: Overclocking is the way of life!!!
DaSickSyst Re: Re: ... 31.01.2009. 01:51 #93602

broj poruka: 2909
:: Nemam mnogo iskustva sa ovim, ali na kutiji stvarno pise 1.35V max
Verujem da na istoj toj kutiji pise i da je frekvencija na kojoj radi 2.2GHz...Ali bi ti hteo malo vise od toga...
1.45v je neka siguna granica za 65nm C2D procesore....Ne bi trebalo da ides preko toga.

DaSickSystem
phoboskv :)))) 31.01.2009. 02:35 #93608

E ovako

@Saske

Bio si u pravu za voltazu. Podizao sam po malo i sa 1.22 dosao do 1.3( bios ocitavanja), a cpuz, speedfan, hwmonitor kazu da je 1.26. Sa tom voltazom sam uspeo da podignem sistem na 3.3Ghz (11x300), a RAM radi na 900mhz 4-4-4-12. Jos nisam testirao stabilnost kako treba, ali sam zadovoljan sto je uopste podigao windows, jer je to pre dizanja napona i na 3.15 bilo nemoguce. Tako da sada otpada ono cega sam se plasio(da mi je los primerak).

Temp su u idle-u 29-30c, a u full loadu (OCCT) oko 48c

Ova razlika u voltazi izmedju biosa i ovih drugih programcica, je l` to zbog Vdrop-a ploce, koji je oko 0.05 za ovu moju, kako sam negde procitao?

Kojih merenja da se drzim pri dizanju napona?

Hvala vam na savetima. Malo je falilo da se pomirim sa `cinjenicom` da mi je los primerak i da ne moze preko 3.1ghz. Dugo sam se mislio da li uopste da otvaram temu, s obzirom da su slicne mnogo puta prezvakane, ali eto, isplatilo se
A isplatilo se zahvaljujuci vama koji imate iskustva i strpljenja da odgovarate na ovakve stvari....Hvala jos jednom

E da, ako bih hteo recimo da ga drzim na 3.2, jel bolje da bude npr 8x400 ili 11x291 ili nesto trece? Mislim zbog odnosa sa RAM-om koji je valjda najbolji kad je 1:1 (8x400)

Saske ... 31.01.2009. 03:20 #93609

ja imam tvoju plocu i meni je Vdrop oko 0.03V...sto se tice ocitavanja napona, slabo programi to citaju i jedino sto je pouzdane je ono sto si podesio u biosu...sa OCCT grafika mozes prilicno tacno da ocitas taj Vdrop odnosno taj pad napona...ali sama vrednost napona nije previse tacna jer ima neki offset...
FSB je bolje da ti bude nizi jer se chipset manje greje i stabilniji je...a to sto si cuo da je najbolje da je 1:1 odnos RAM:FSB...to je cista glupost...dakle, stavi FSB na tih 291, a memorija kolko bude da bude, nije previse bitno...samo nemoj da je spustas ispod 800MHz...

SkyFire Re: :)))) 31.01.2009. 04:53 #93614

broj poruka: 18472
Eto malo procitah i nije mi jasno kako si mislio CPU da dizes bez podizanja voltaze za vcore?Malo si se bre zbunio!
Ako si sad vec dosao do zeljenog clocka ood 3.3 Ghz jedino ti preostaje da odradis sa orthosom stabilnost!
Odnos memorije sa ramom 1:1 je najbolji odnos jer memorija po defaultu ima najnizu vrednost a opet je FSB najveci sto donosi bolje performanse tj brzi protok kroz magistralu!Obzirom da ti je Geil na 800 Mhz sa latencijama na 4-4-4-12 nadam se da ce biti stabilan na 900 Mhz a da bi bio siguran moras i njima dici malo voltazu kao i da olabavis latencije na 5-5-5-15 da bi ti uspeo da prodje orthos bez greske!

Realnu voltazu CPU-a gledas preko CPU-Z a za temperaturu koristis Core Temp!

I Want to believe - The truth is out there

:: E ovak
:: @Sask
:: Bio si u pravu za voltazu. Podizao sam po malo i sa 1.22 dosao do 1.3( bios ocitavanja), a cpuz, speedfan, hwmonitor kazu da je 1.26. Sa tom voltazom sam uspeo da podignem sistem na 3.3Ghz (11x300), a RAM radi na 900mhz 4-4-4-12. Jos nisam testirao stabilnost kako treba, ali sam zadovoljan sto je uopste podigao windows, jer je to pre dizanja napona i na 3.15 bilo nemoguce. Tako da sada otpada ono cega sam se plasio(da mi je los primerak)
:: Temp su u idle-u 29-30c, a u full loadu (OCCT) oko 48
:: Ova razlika u voltazi izmedju biosa i ovih drugih programcica, je l` to zbog Vdrop-a ploce, koji je oko 0.05 za ovu moju, kako sam negde procitao
:: Kojih merenja da se drzim pri dizanju napona
:: Hvala vam na savetima. Malo je falilo da se pomirim sa `cinjenicom` da mi je los primerak i da ne moze preko 3.1ghz. Dugo sam se mislio da li uopste da otvaram temu, s obzirom da su slicne mnogo puta prezvakane, ali eto, isplatilo se
:: A isplatilo se zahvaljujuci vama koji imate iskustva i strpljenja da odgovarate na ovakve stvari....Hvala jos jedno
:: E da, ako bih hteo recimo da ga drzim na 3.2, jel bolje da bude npr 8x400 ili 11x291 ili nesto trece? Mislim zbog odnosa sa RAM-om koji je valjda najbolji kad je 1:1 (8x400
:: Tell the Spartans, stranger passing by
:: that here obedient to their laws we li
phoboskv Re: Re: :)))) 31.01.2009. 13:42 #93654

Priznajem. Zbunio sam se

Za sad, sa 1.28V na 3.3 nije stabilan. Moracu jos da mu dignem Vcore, a ram radi na 1.9V za sad. Nemam vremena danas da ga testiram kako treba. Sutra cu lepo da se poigram sa time i da probam da odradim neki zadovoljavajuci, a stabilan OC.

:: Eto malo procitah i nije mi jasno kako si mislio CPU da dizes bez podizanja voltaze za vcore?Malo si se bre zbunio
:: Ako si sad vec dosao do zeljenog clocka ood 3.3 Ghz jedino ti preostaje da odradis sa orthosom stabilnost
:: Odnos memorije sa ramom 1:1 je najbolji odnos jer memorija po defaultu ima najnizu vrednost a opet je FSB najveci sto donosi bolje performanse tj brzi protok kroz magistralu!Obzirom da ti je Geil na 800 Mhz sa latencijama na 4-4-4-12 nadam se da ce biti stabilan na 900 Mhz a da bi bio siguran moras i njima dici malo voltazu kao i da olabavis latencije na 5-5-5-15 da bi ti uspeo da prodje orthos bez greske
:: Realnu voltazu CPU-a gledas preko CPU-Z a za temperaturu koristis Core Temp
:: I Want to believe - The truth is out there
:: :: E ovak
:: ::
:: :: @Sask
:: :: Bio si u pravu za voltazu. Podizao sam po malo i sa 1.22 dosao do 1.3( bios ocitavanja), a cpuz, speedfan, hwmonitor kazu da je 1.26. Sa tom voltazom sam uspeo da podignem sistem na 3.3Ghz (11x300), a RAM radi na 900mhz 4-4-4-12. Jos nisam testirao stabilnost kako treba, ali sam zadovoljan sto je uopste podigao windows, jer je to pre dizanja napona i na 3.15 bilo nemoguce. Tako da sada otpada ono cega sam se plasio(da mi je los primerak)
:: :: Temp su u idle-u 29-30c, a u full loadu (OCCT) oko 48
:: :: Ova razlika u voltazi izmedju biosa i ovih drugih programcica, je l` to zbog Vdrop-a ploce, koji je oko 0.05 za ovu moju, kako sam negde procitao
:: :: Kojih merenja da se drzim pri dizanju napona
:: :: Hvala vam na savetima. Malo je falilo da se pomirim sa `cinjenicom` da mi je los primerak i da ne moze preko 3.1ghz. Dugo sam se mislio da li uopste da otvaram temu, s obzirom da su slicne mnogo puta prezvakane, ali eto, isplatilo se
:: :: A isplatilo se zahvaljujuci vama koji imate iskustva i strpljenja da odgovarate na ovakve stvari....Hvala jos jedno
:: :: E da, ako bih hteo recimo da ga drzim na 3.2, jel bolje da bude npr 8x400 ili 11x291 ili nesto trece? Mislim zbog odnosa sa RAM-om koji je valjda najbolji kad je 1:1 (8x400
:: :: Tell the Spartans, stranger passing by
:: :: that here obedient to their laws we li
SkyFire Re: Re: Re: :)))) 31.01.2009. 17:04 #93694

Tvoje memorija je deklarisana na 2.0 v tako da mozes da ides do te granice..Ne mora da znaci da puca zbog CPU-a mada je ovde zaista mala voltaza..Reci mi koliki ti je VID?pogledaj na Core Temp!Ako radis OC a da budes zadovoljan kod intela trazi uvek 1ghz odozgo stim sto ja mislim da ce ovde da ide i preko..Sve zavisi kako ces ti da se snadjes da OC-ujes!

:: Priznajem. Zbunio sam se
:: Za sad, sa 1.28V na 3.3 nije stabilan. Moracu jos da mu dignem Vcore, a ram radi na 1.9V za sad. Nemam vremena danas da ga testiram kako treba. Sutra cu lepo da se poigram sa time i da probam da odradim neki zadovoljavajuci, a stabilan OC.

:: :: ::
philaemos re 31.01.2009. 19:36 #93721

broj poruka: 2743
Sto se tice price odnosa fsb:memorije, brzine fsb-a, itd necu nista da pricam jer ce doci do objasnjavanja sa drugim.
Sto se tice napona procesora nemoras da brines dok god si u granicama da neces naponski da sprzis procesor (vidi za tvoj model na netu koji se max), veci napon dovodi jedino do veceg zagrevanja, jer disipacija na procesoru zavisi od frekvencije, napona napajanja i jos nekih stvari, ono sto je tebi bitno to je da ce veci napon da ti dozvoli veci klok procesora, a ko imas dobar kuler nemoj da brines za temperature.
Pozz

phoboskv Re: Re: Re: Re: :)))) 31.01.2009. 23:19 #93765

Da, znam da je na 2.0 v deklarisana memorija.

VID je 1.2250v po CoreTemp-u.

A sta mu dodje to VID?

Odoh do grada sad...Ima vremena za overclock

:: Tvoje memorija je deklarisana na 2.0 v tako da mozes da ides do te granice..Ne mora da znaci da puca zbog CPU-a mada je ovde zaista mala voltaza..Reci mi koliki ti je VID?pogledaj na Core Temp!Ako radis OC a da budes zadovoljan kod intela trazi uvek 1ghz odozgo stim sto ja mislim da ce ovde da ide i preko..Sve zavisi kako ces ti da se snadjes da OC-ujes
:: I Want to believe - The truth is out there
:: :: Priznajem. Zbunio sam se
:: :: Za sad, sa 1.28V na 3.3 nije stabilan. Moracu jos da mu dignem Vcore, a ram radi na 1.9V za sad. Nemam vremena danas da ga testiram kako treba. Sutra cu lepo da se poigram sa time i da probam da odradim neki zadovoljavajuci, a stabilan OC.
:: :: Tell the Spartans, stranger passing by
:: :: that here obedient to their laws we li
:: :: :: ::
TheGame Re: Re: Re: Re: Re: :)))) 31.01.2009. 23:24 #93766

broj poruka: 719

VID ti je voltaza procesora...tj. na kojoj voltazi radi procesor...

:: Da, znam da je na 2.0 v deklarisana memorija
:: VID je 1.2250v po CoreTemp-u.
:: A sta mu dodje to VID
phoboskv Re: Re: Re: Re: Re: Re: :)))) 01.02.2009. 03:20 #93796

Mislis default voltaza? S obzirom da se to ne menja kad ja menjam voltazu u biosu. Uvek stoji na 1.2250

:: VID ti je voltaza procesora...tj. na kojoj voltazi radi procesor..
:: :: Da, znam da je na 2.0 v deklarisana memorija
:: :: VID je 1.2250v po CoreTemp-u.
:: :: A sta mu dodje to VID
TheGame Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: :)))) 01.02.2009. 03:26 #93797

broj poruka: 719

Da to mu je defaultna voltaza...

:: Mislis default voltaza? S obzirom da se to ne menja kad ja menjam voltazu u biosu. Uvek stoji na 1.225
:: :: VID ti je voltaza procesora...tj. na kojoj voltazi radi procesor..
:: :: :: Da, znam da je na 2.0 v deklarisana memorija
:: :: :: VID je 1.2250v po CoreTemp-u.
:: :: :: A sta mu dodje to VID
OCz re 01.02.2009. 03:55 #93799

broj poruka: 2900
VID je voltaza koje je zapisana u samom procesoru. I da uprostimo i kazemo da je to voltaza koju ce procesor dostici pod opterecenjem i to je voltaza na kojoj ti Intel garantuje da ce tvoj procesor da radi.

No nije sve ni tako crno na belo. Svaki chip ( svaki E4500, svaki E8200 idt. ) ima drugaciji VID. I takodje kao sto rekoh to je voltaza na kojoj ti Intel garantuje da ce tvoj primerak raditi ali, mozda, kako na kom primerku mozes ti da stavis u Bios-u i nizu vrednost i chip ce opet biti stabilan - pazi, ne menjas VID jer se to ne moze promeniti vec samo unosis voltazu koju ces dati procesoru.

Sto se tice onog pitanja za razliku Bios-CPUz. Da to je vdrop/vdroop. Uvek mesam i nisam siguran koji je koj, uglavnom vdrop je pad voltaze u odnosu na Bios setovanje. npr. stavis 1.4v u Bios-u a dobijes realnih 1.38v a vdroop je pad voltaze pod opterecenjem npr. 1.4v u Bios-u a 1.36v realnih pod load-om.

E sad nisam siguran da li je vdrop idle a vdroop load ili je obrnuto ..

I to i jeste slucaj kod tebe. Ali, opet u zavisnosti od ploce koja ce imati koliki pad, ili da li ce uopste imati pad, i naravno od procesora. Mozda sa nekim E2200 ni nemas pad, a sa Quad-om bi imao, jer on trazi bolju naponsku. Takodje vecina ploca ni ne setuje napon onoliko koliko odaberes/napises u Bios-u. Neke ce dati malo manje neke malo vise. Tako da ni to sto stavis u Bios-u ne uzimaj za 100% tacno - jer nikad nije veruj.
Znaci, nema nekog tacnog pravila da je pad kod tebe 0.05v ili koliko si vec napisao. Iako je ista ploca u pitanju svaka se moze malo razlikovati - a pad zavisi od toga kolika ti je voltaza ( sto veca to veci pad )
A ovaj pad je inace bitan zasto ? Zato sto ako postoji neki veci pad napona pri smeni idle/load onda procesor moze postati nestabilan zbog naglog pada napona, oscilacije napona i sl.

Ono sto ti treba da gledas je da izvuces stabilno koliko zelis GHz sa sto nizom voltazom.
Da ti proc. ne preleazi ~70c i uvek gledaj temp. jezgara. Znaci Core temperature ne CPU temp - koristi CoreTemp.
Testiraj sa IntelBurn Test-om, 10x provrtis. A onda moze i Orthos ~2-3h cisto da budes siguran.

RAM stavi na 2.0v drzi ga oko 900MHz sa CL4 ili vidi koliko moze da izvuce sa CL5 i koliko mu treba voltaze.
NB napon ne moras dizati ako ne prelazis 400 FSB ( ako uopste taj procesor moze toliki FSB - ne znam ) i ako nemas 4 stapa memorije koje zelis da malo vise poguras.

Slobodno idi i na 3.6GHz, i neka te jedino ogranicava to da ne dozvolis da temp. predje 70c po jezgrima i nemoj vise od 1.45v za CPU. Samo naravno ne moras toliko ni da ides. Vidi sa ~1.35-1.4v za 3.6GHz tu negde je verovatno magicna cifra.

*edit* Mozda sam se malo zaneo sa 3.6GHz sad sam tek skapirao da mu je def. 2.2GHz tako da 1.4GHz od def. nije bas malo. Ne znam tacno taj proc. ali 3.4GHz bi verovatno trebao izvuci bez nekih problema. Samo za po malo dizi voltazu dok ne dodjes do one koja je dovoljna da prodje nekih 2-3h Orthos-a.
SkyFire vd-r-o-p & vdroop 01.02.2009. 05:38 #93805

@OCz@ dobro si objasnio..To je razlika izmedju vdropa i vdroopa..
Vdrop je gubitak voltaze tj razlika izmedju setovanja u biosu i realnog dobitka u winu..To svaka ploca ima..Vdroop je pad napona pri pokretanju Full load-a i on je najgori..To recimo ima Asus Commando!Sve se to dalo resiti fabricki za svaki slucaj..Vdroop takodje zavisi i od kvaliteta napajanja tj stabilnosti napona kao i same naponske sekcije na ploci!Sreca da Vdroop sada retko koj ploca novije generacije ima,takoreci je retka pojava..E sad i jedno i drugo se da resiti fabricki..Ja ne znam zasto to nisu radili pa evo bar za taj vdrop koja je normalna pojava,samo da su zaheftali jedan otpornik i podesili odgovarajuci otpor nebi bilo vdropa i samim tim ploca bi bila kvalitetnija i stabilnija kao i sam CPU!
Eto nadam se da sam ti bar nesto objasnio>
P.S.Otkud ti da se ovako raspises?

phoboskv Re: re 01.02.2009. 05:57 #93806

@OCz

Hvala na VEOMA iscrpnom odgovoru.
I appreciate that.

Za sada radi ovako:

http://img243.imageshack.us/my.php?image=aaaaaahg1.jpg

Ovo je najniza voltaza sa kojom je prosao OCCT test
Temperatura u full loadu (OCCT-high priority, CPU&RAM) ne prelazi 51c po jezgru(CoreTemp). Sutra cu da probam sa IntelBurn-om i orthosom.

Inace, probao sam i 11x291 i temperature su iste, samo sto je occt prolazio sa neznatno nizom voltazom(za jedan podeok u biosu,a cpu-z pokazivao, cini mi se, istu voltazu)

:: VID je voltaza koje je zapisana u samom procesoru. I da uprostimo i kazemo da je to voltaza koju ce procesor dostici pod opterecenjem i to je voltaza na kojoj ti Intel garantuje da ce tvoj procesor da radi
:: No nije sve ni tako crno na belo. Svaki chip ( svaki E4500, svaki E8200 idt. ) ima drugaciji VID. I takodje kao sto rekoh to je voltaza na kojoj ti Intel garantuje da ce tvoj primerak raditi ali, mozda, kako na kom primerku mozes ti da stavis u Bios-u i nizu vrednost i chip ce opet biti stabilan - pazi, ne menjas VID jer se to ne moze promeniti vec samo unosis voltazu koju ces dati procesoru
:: Sto se tice onog pitanja za razliku Bios-CPUz. Da to je vdrop/vdroop. Uvek mesam i nisam siguran koji je koj, uglavnom vdrop je pad voltaze u odnosu na Bios setovanje. npr. stavis 1.4v u Bios-u a dobijes realnih 1.38v a vdroop je pad voltaze pod opterecenjem npr. 1.4v u Bios-u a 1.36v realnih pod load-om
:: E sad nisam siguran da li je vdrop idle a vdroop load ili je obrnuto .
:: I to i jeste slucaj kod tebe. Ali, opet u zavisnosti od ploce koja ce imati koliki pad, ili da li ce uopste imati pad, i naravno od procesora. Mozda sa nekim E2200 ni nemas pad, a sa Quad-om bi imao, jer on trazi bolju naponsku. Takodje vecina ploca ni ne setuje napon onoliko koliko odaberes/napises u Bios-u. Neke ce dati malo manje neke malo vise. Tako da ni to sto stavis u Bios-u ne uzimaj za 100% tacno - jer nikad nije veruj
:: Znaci, nema nekog tacnog pravila da je pad kod tebe 0.05v ili koliko si vec napisao. Iako je ista ploca u pitanju svaka se moze malo razlikovati - a pad zavisi od toga kolika ti je voltaza ( sto veca to veci pad
:: A ovaj pad je inace bitan zasto ? Zato sto ako postoji neki veci pad napona pri smeni idle/load onda procesor moze postati nestabilan zbog naglog pada napona, oscilacije napona i sl
:: Ono sto ti treba da gledas je da izvuces stabilno koliko zelis GHz sa sto nizom voltazom
:: Da ti proc. ne preleazi ~70c i uvek gledaj temp. jezgara. Znaci Core temperature ne CPU temp - koristi CoreTemp
:: Testiraj sa IntelBurn Test-om, 10x provrtis. A onda moze i Orthos ~2-3h cisto da budes siguran
:: RAM stavi na 2.0v drzi ga oko 900MHz sa CL4 ili vidi koliko moze da izvuce sa CL5 i koliko mu treba voltaze
:: NB napon ne moras dizati ako ne prelazis 400 FSB ( ako uopste taj procesor moze toliki FSB - ne znam ) i ako nemas 4 stapa memorije koje zelis da malo vise poguras
:: Slobodno idi i na 3.6GHz, i neka te jedino ogranicava to da ne dozvolis da temp. predje 70c po jezgrima i nemoj vise od 1.45v za CPU. Samo naravno ne moras toliko ni da ides. Vidi sa ~1.35-1.4v za 3.6GHz tu negde je verovatno magicna cifra
:: *edit* Mozda sam se malo zaneo sa 3.6GHz sad sam tek skapirao da mu je def. 2.2GHz tako da 1.4GHz od def. nije bas malo. Ne znam tacno taj proc. ali 3.4GHz bi verovatno trebao izvuci bez nekih problema. Samo za po malo dizi voltazu dok ne dodjes do one koja je dovoljna da prodje nekih 2-3h Orthos-a
SkyFire Re: Re: re 01.02.2009. 06:03 #93808

Ma slobodno ti teraj vise za vcore..Ima da ide dalje clock...Ako ti je vid 1.22v a napon za stabilan rad sa shoot-a 1.24 skoro 1.25v pa ti ne znas koliko si srecan covek tj koliko imas dobar primerak..Pa taj CPU mora da ide na jedno 3.6 Ghz bez problema!
Mislim da ti je sada jasno kako da OC-ujes pa ako opet bude nesto nejasno ti se javi

:: @OC
:: Hvala na VEOMA iscrpnom odgovoru
:: I appreciate that
:: Za sada radi ovako
:: http://img243.imageshack.us/my.php?image=aaaaaahg1.jp
:: Ovo je najniza voltaza sa kojom je prosao OCCT tes
:: Temperatura u full loadu (OCCT-high priority, CPU&RAM) ne prelazi 51c po jezgru(CoreTemp). Sutra cu da probam sa IntelBurn-om i orthosom
:: Inace, probao sam i 11x291 i temperature su iste, samo sto je occt prolazio sa neznatno nizom voltazom(za jedan podeok u biosu,a cpu-z pokazivao, cini mi se, istu voltazu
:
OCz re 01.02.2009. 14:26 #93861

Super je onda to, i da slobodno vise teraj jer moze i imas uslove. Inace, da, sa manjim FSB-om i vecim multiplier-om bi temp. trebale biti nesto nize ( ali da, neznatno ) a to je zato sto je FSB onda manje opterecen.

Raspisao sam se...jer mi je toliko trebalo da kazem sta sam sve umislio

phoboskv http://img243.imageshack.us/my.php?image=aaaaaahg1.jpg 01.02.2009. 15:21 #93872

Orthos puce posle 35-40minuta, zaboravih na koliko tacno.

Nemam mnogo iskustva sa Orthosom. Sta je testirao u tom momentu? Sta moze da bude u pitanju? Da dizem voltazu procesoru, RAM-u? cpu radi na voltazi sa slike, a ram na 1.89 v

To se desilo sa ovim iz naslova

OCz re 01.02.2009. 15:24 #93873

Stavi NB na 1.3v-1.35v na Gigabyte plocama MCH voltage.
RAM treba da je ok a 1.8v mada moze slobodno 1.9v.
I digni CPU voltage na ~ 1.265v ( po CPUz ) pa vidi da prodje nekih 2h.

Kod tebe ide valjda sa dodavanjem, u tom slucaju stavi MCH na +0.50v / +0.100v jer je def. 1.25v za NB.
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs