Sutra treba da mi stigne CoolerMaster HyperTX2 pa me zanima da li neko ima iskustva sa ovim coolerom - kako okrenuti ventilator na njemu da duva npr. da li prema memoriji, prema napajanju, prema dodatnom ventilatoru koji duva ispod napajanja itd.
Kuler je super, sad je OC E8400 na 3,6 GHz, 26-27 stepeni, dok je sa box kulerom bilo od 50 na idle, do 60 i neki stepen pod full. Jedini problem je što ne može softverski da se smanji broj obrtaja koji je stalan (1900). Doduše ja sam kuler prikačio na ploču gde bi trebalo da bude kuler za kućište, tako da sada radi na 1350 rpm i temp je oko 35 na idle do 45 na full. E sad ventilastor, meni je kućište CM690, tako da je napajanje dole, a ventilator izbacuje vazduh kroz otvor (gde bi inače bilo napajanje).
Hmm, zanimljivo da cooler obori temperaturu duplo, ne bih rekao da je to moguce.
:: :: Kuler je super, sad je OC E8400 na 3,6 GHz, 26-27 stepeni, dok je sa box kulerom bilo od 50 na idle, do 60 i neki stepen pod full. Jedini problem je što ne može softverski da se smanji broj obrtaja koji je stalan (1900). Doduše ja sam kuler prikačio na ploču gde bi trebalo da bude kuler za kućište, tako da sada radi na 1350 rpm i temp je oko 35 na idle do 45 na full. :: E sad ventilastor, meni je kućište CM690, tako da je napajanje dole, a ventilator izbacuje vazduh kroz otvor (gde bi inače bilo napajanje). :: ::
Logicnije mi je da duva kroz 12cm koji stoji ispod napajanja(dodatni ventilator) nego kroz ventilator od napajanja jer bi tako napajanje primalo i vruc vazduh od procesora? A sto se tice buke mislim da nista nije bucnije od stock coolera na xpertvision 8800gt tako da cu da ga ubodem na cpu fan pa nek `se dere` koliko hoce samo neka radi.
E, i ja danas treba da ga stavim i takodje me interesuje kako je najbolje da se okrene. Nekako mi je logicno da ga okrenem da izduvava napolje, ali opet...
Tell the Spartans, stranger passing by, that here obedient to their laws we lie
Pravilno razmišljaš. Ja ga imam negde oko 1.5 god. i okrenut je da duva ka 12-ici koja je ispod napajanja i izvlači vazduh napolje. Nek te buka ne brine. 19db je vrrlo tiho u odnosu na druge kulere. Ja sam vrlo osetljiv na buku, ali mi ovaj kuler, uz dve Noctue od 12cm (napred i nazad), ni malo ne smeta.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
:: Logicnije mi je da duva kroz 12cm koji stoji ispod napajanja(dodatni ventilator) nego kroz ventilator od napajanja jer bi tako napajanje primalo i vruc vazduh od procesora :: A sto se tice buke mislim da nista nije bucnije od stock coolera na xpertvision 8800gt tako da cu da ga ubodem na cpu fan pa nek `se dere` koliko hoce samo neka radi. :: ::
Iza procesora na zadnjoj strani kucista trebas da imas 2 x 80mm ili 1 x 120mm ventilator koji srce vazduh iz kucista i baca ga napolje, a ventilator od kulera treba da duva direktno u njih/njega, tako da se vruc vazduh sa procesora direktno izbacuje napolje Jel` taj kuler na foru OCZ Venquisher-a? Ja imam OCZ i tako sam ga namestio, a iza njega imam 120mm ventilator koji duva napolje
Pa mislim da je OCZ ok za neko hladjenje C2D-a ali nikako za QC Meni na sobnoj temp od 25.5 stepeni e7300 na 3660MHz radi `kao` na 30 stepeni kada samo slusam muziku, ali mi je termalni senzor u tom Intelu malo sumnjiv (jedan core je na 34c a drugi na 42c) Pri cemu se ventilator vrti na 880 rpm, posto sam ga namestio da ide u full tek na 48 stepeni. Kada bas ne radim nista, onda temperatura padne i na 28 stepeni, vrlo sumnjivo al` ajde, kada ploca tako pokazuje... mada kad pipnem kuler stvarno nije cak ni topao, moj prosli AMD kada napise da se greje na 48 stepeni, kad pipnem kuler stvarno se oseti da je toplo, da ne kazem vruce
:: OCZ Vanquisher jeftiniji je a nista gori :: :: ::
Imam jedan napred od 12cm i jedan pozadi od 12cm, takodje je mislim 12cm i od napajanja. prednji uvlaci vazduh a zadnji izbacuje kao sto se preporucuje a kuciste je AURORA.EBOX Planiram da ga u blsikoj buducnosti modujem da napravim rupice napred da kuler moze lepo da vuce vazduh a ne da se pati da vuce kroz mal otvore gde se nalazi prednji USB, ko je video kuciste takvog tipa odprilike ce znati o cemu pricam..
Ok matori, samo namesti taj kuler da duva ka zadnjoj strani kucista, posto sam video na netu da je taj Cooler M na istu foru kao i moj Vanquisher, tower alu hladnjak sa vertikalnim ventilatorom. Ovako:
Inace ne mozes da verujes koliko dobro postavljeni ventilatori mogu da naprave dobar protok vazduha i rashlade i procesor i grafiku i Northbridge,... Ja probao, kada popalim sva 3 dodatna ventilatora (2 x 80mm front, 1 x 120mm back) temperatura procesora padne za 8 stepeni... nije za bacanje... + imam jos 2 mesta za 92mm ventilatore, ali necu cuti svoje misli od silne buke... jbg
:: Imam jedan napred od 12cm i jedan pozadi od 12cm, takodje je mislim 12cm i od napajanja. :: prednji uvlaci vazduh a zadnji izbacuje kao sto se preporucuje a kuciste je AURORA.EBO :: Planiram da ga u blsikoj buducnosti modujem da napravim rupice napred da kuler moze lepo da vuce vazduh a ne da se pati da vuce kroz mal otvore gde se nalazi prednji USB, ko je video kuciste takvog tipa odprilike ce znati o cemu pricam. :: :: ::
Ja za AMD ne mogu da ga stavim da duva ka zadnjoj strani kucista, ja mogu ili ka grafickoj ili ka napajanju (na gore ka gornjoj strani kucista), ja sam ga okrenuo ka napajanju da mi ne duva vruc vazduh u graficku...
Ovaj cooler je extra tih, i prilicno lijepo hladi, ali ne podnosi velika opterecenja tipa Quad Core procesora, za takve stvari treba ipak izdvojiti vise od 15 - 20 € za cooler... Kod mene je bio na automatskom podesavanju preko ploce, nije se primjecivao njegov rad... Athlon64 X2 5200+ overclockovan na 3,15GHz @ 1,44V je radio na 29 stepeni u idle sa ovim coolerom...
Kada sam kupio Q6600, tu TX2 vise nije imao sta da radi, nego mi NOCTUA NH-U12P sada radi posao, mislim, sta reci, cooler je perverzija koliko je dobar! (i relativno skup, ali jbga)!
SONY VAIO VGN-FW285J
:: Logicnije mi je da duva kroz 12cm koji stoji ispod napajanja(dodatni ventilator) nego kroz ventilator od napajanja jer bi tako napajanje primalo i vruc vazduh od procesora :: A sto se tice buke mislim da nista nije bucnije od stock coolera na xpertvision 8800gt tako da cu da ga ubodem na cpu fan pa nek `se dere` koliko hoce samo neka radi. :: ::
Kako ti treba tolika voltaza za 3,15Ghz, ja sa tolikom mogu na 3,4Ghz da klokujem X2.
:: Ovaj cooler je extra tih, i prilicno lijepo hladi, ali ne podnosi velika opterecenja tipa Quad Core procesora, za takve stvari treba ipak izdvojiti vise od 15 - 20 € za cooler.. :: Kod mene je bio na automatskom podesavanju preko ploce, nije se primjecivao njegov rad.. :: Athlon64 X2 5200+ overclockovan na 3,15GHz @ 1,44V je radio na 29 stepeni u idle sa ovim coolerom.. :: :: Kada sam kupio Q6600, tu TX2 vise nije imao sta da radi, nego mi NOCTUA NH-U12P sada radi posao, mislim, sta reci, cooler je perverzija koliko je dobar! (i relativno skup, ali jbga) :: :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: :: :: Logicnije mi je da duva kroz 12cm koji stoji ispod napajanja(dodatni ventilator) nego kroz ventilator od napajanja jer bi tako napajanje primalo i vruc vazduh od procesora :: :: A sto se tice buke mislim da nista nije bucnije od stock coolera na xpertvision 8800gt tako da cu da ga ubodem na cpu fan pa nek `se dere` koliko hoce samo neka radi. :: :: :: ::
Re: Re: Re: Cooler ce kod mene biti ispod napajanja
29.01.2009. 19:18
status: user broj poruka: 1509
Hmm, mozda mozes, ali koji ? Ako ti je 5200+ to je neki extra primjerak, moj nije isao preko 3,15GHz ni pod razno! Jednom sam samo uspio bootovati na 3184MHz, mislim da sam mu dao 1,5V ali kazem ti, to je bilo samo jednom i nikada vise! xD Memorija mi je bila Super Talent Overclock, GKX chipovi na njima, isla je na 900MHz @ 1,8v @ 4-4-3-8, a na 2,1V i preko 1000MHz na ovim latencijama ! (znaci nije do moje memorije) Ako tvoj moze da ide na 3,4GHz znaci da imas srece!
SONY VAIO VGN-FW285J
:: Kako ti treba tolika voltaza za 3,15Ghz, ja sa tolikom mogu na 3,4Ghz da klokujem X2.
Re: Re: Re: Re: Cooler ce kod mene biti ispod napajanja
29.01.2009. 19:25
status: user broj poruka: 6502
Ide ali mi je X2 5600+ radi na 2,9Ghz default a voltaza na default mu je 1,280V, taj tvoj je 2,6 ili 2,7Ghz default verovatno. Meni radi opusteno na 3,2Ghz sa 1,350V a sa 1,390 radi na 3,3Ghz, a sa 1,440 na 3,4Ghz, a na 3,5Ghz bih mogao da idem ali sa 1,5 i preko voltazom sto se ne bih zezao. Meni je memorija Gail Black Dragon nju moram da stavim na 2,15V.
Evo na 3,4Ghz doduse nije stabilan ali mozda bi mogao da bude, ali nemam vremena za zezanje:
:: Hmm, mozda mozes, ali koji ? :: Ako ti je 5200+ to je neki extra primjerak, moj nije isao preko 3,15GHz ni pod razno :: Jednom sam samo uspio bootovati na 3184MHz, mislim da sam mu dao 1,5V ali kazem ti, to je bilo samo jednom i nikada vise! x :: Memorija mi je bila Super Talent Overclock, GKX chipovi na njima, isla je na 900MHz @ 1,8v @ 4-4-3-8, a na 2,1V i preko 1000MHz na ovim latencijama ! (znaci nije do moje memorije :: Ako tvoj moze da ide na 3,4GHz znaci da imas srece :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: :: :: Kako ti treba tolika voltaza za 3,15Ghz, ja sa tolikom mogu na 3,4Ghz da klokujem X2.
Ako imas ventilator ugradjen u napajanje sa donje strane bolje da ti kuler duva u njega, ako ne, onda ti je ovako ok, u svakom slucaju ako se ne greje vise od 40 stepeni kada ne radis nista onda nije mnogo ni bitno. (moja ringla zvana AMD AthlonXP je sa fabrickim kulerom radila godinama na 2.2GHz i leti je picila temp i na 6x stepeni... nikada nisam imao problema sa njim) :D
:: Ja za AMD ne mogu da ga stavim da duva ka zadnjoj strani kucista, ja mogu ili ka grafickoj ili ka napajanju (na gore ka gornjoj strani kucista), ja sam ga okrenuo ka napajanju da mi ne duva vruc vazduh u graficku.. :: :: Ovako izgled :: :: http://www.imagesforme.com/out.php/i330542_DSC02844.JP :: :: :: Huh, pa u Bios- :: :: : :: :: :: :: :: :: :: dual core tako da mi odgovara Vanquisher, a kako se namestaju obrtaji ??? :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Pa imam na napajanju 12-icu sa donje strane, ali nisam siguran zar ne duva taj kuler na onu stranu gde je okrenut ventilator ili ventilator duva ka onoj aluminijumskoj resetci ? Kad ne radim nista temp. mi je oko 24-30 stepeni, toliko najnoviji Everest Ultimate pokazuje... A kad je pod full opterecenjem prime 95 posle 20 minuta je 42 stepena najvise sa ovim Vanquisherom tako da ja mislim da je sve super ? Ovo je sve za procesor na default.
:: Ako imas ventilator ugradjen u napajanje sa donje strane bolje da ti kuler duva u njega, ako ne, onda ti je ovako ok, u svakom slucaju ako se ne greje vise od 40 stepeni kada ne radis nista onda nije mnogo ni bitno. (moja ringla zvana AMD AthlonXP je sa fabrickim kulerom radila godinama na 2.2GHz i leti je picila temp i na 6x stepeni... nikada nisam imao problema sa njim) :
relativno tih samo na 800 obrtaja, preko 1200 postaje buchan. Ta pricha sa 19db je chista budalashtina. Shto se hladjenja tiche, u `buchnom` rezhimu solidne preformanse, u `tihom` mrtva trka sa stock varijantom. Imam ga manje od godinu dana i vech povremeno shkripne. Sve u svemu koliko para toliko muzike.
Ako su takve temperature, ja ga ne bih cackao nista. Duva ka resetci. :)
:: Pa imam na napajanju 12-icu sa donje strane, ali nisam siguran zar ne duva taj kuler na onu stranu gde je okrenut ventilator ili ventilator duva ka onoj aluminijumskoj resetci ? :: Kad ne radim nista temp. mi je oko 24-30 stepeni, toliko najnoviji Everest Ultimate pokazuje... A kad je pod full opterecenjem prime 95 posle 20 minuta je 42 stepena najvise sa ovim Vanquisherom tako da ja mislim da je sve super ? Ovo je sve za procesor na default :: :: :: :: Ako imas ventilator ugradjen u napajanje sa donje strane bolje da ti kuler duva u njega, ako ne, onda ti je ovako ok, u svakom slucaju ako se ne greje vise od 40 stepeni kada ne radis nista onda nije mnogo ni bitno. (moja ringla zvana AMD AthlonXP je sa fabrickim kulerom radila godinama na 2.2GHz i leti je picila temp i na 6x stepeni... nikada nisam imao problema sa njim) : ::
E bre zeznuo sam se ja sam mislio da izvlaci toplotu sa onih alu plocic xD, ali nije bitno svejedno je dobra temperatura.
:: Ako su takve temperature, ja ga ne bih cackao nista :: Duva ka resetci. : :: :: :: :: Pa imam na napajanju 12-icu sa donje strane, ali nisam siguran zar ne duva taj kuler na onu stranu gde je okrenut ventilator ili ventilator duva ka onoj aluminijumskoj resetci ? :: :: Kad ne radim nista temp. mi je oko 24-30 stepeni, toliko najnoviji Everest Ultimate pokazuje... A kad je pod full opterecenjem prime 95 posle 20 minuta je 42 stepena najvise sa ovim Vanquisherom tako da ja mislim da je sve super ? Ovo je sve za procesor na default :: :: :: :: :: :: :: Ako imas ventilator ugradjen u napajanje sa donje strane bolje da ti kuler duva u njega, ako ne, onda ti je ovako ok, u svakom slucaju ako se ne greje vise od 40 stepeni kada ne radis nista onda nije mnogo ni bitno. (moja ringla zvana AMD AthlonXP je sa fabrickim kulerom radila godinama na 2.2GHz i leti je picila temp i na 6x stepeni... nikada nisam imao problema sa njim) : :: ::
Broj postavljenih tema: 60395. Broj poslatih odgovora: 647416. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.