Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Jel moguch `fanless` u kuchishtu bez dodatnih ventilatora?
STRANA 1 OD 1
debeljko Jel moguch `fanless` u kuchishtu bez dodatnih ventilatora? 28.01.2009. 01:00 T14960

status: user
broj poruka: 16

Poshtovani nerdovi,
da li je moguche pasivno hladiti CPU 24h/7? Napajanje je sa horizontalnim 12cm fanom, kuchishte nema nijedan dodatni venitlator, CPU i GPU nikad nebi bili u OC-u.

Revije coolera po netu su uglavnom nejasne po ovom pitanju i uvek je 90% istih fokusirano na rezhime rada sa dodatanim fanovima i gotvo uvek se testiraju sa najachim modelima procesora iz serije. Sa zakljuchkom `mozhe i nemozhe` se koristiti samo pasivno.

Po nekom kratkom guglanju, americhki termalright deluje najposvecheniji ovoj temi. Ima li boljih pasivnih coolera u klasi do 80eur-a? Koji bi ste preporuchili?

BTW, postoji li znachajina razlika u zagrevanju madju aktuelnim procesorima za AM2 podnozhje? Koji je najhladniji?

Hvala!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Jebivetar Shto se tiche Amd-a 28.01.2009. 01:29 #92772

broj poruka: 2386
najhladniji su, mislim, procesori sa oznakama Le i Be i troshe 45W. Verujem da se mogu pasivno hladiti.
Ne znam shta ce drugi reci, susretao sam se sa Sempron Le 1100, Athlon Le 1620 i mnogo su ladni.
Josh neshto, hladjenje zavisi i od broja otvora na kucishtu kao i od izvedbe hladjenja grafichke karte, ako je kucishte kao kutija a grafika greje kao rerna ne mozesh ochekivati hladan procesor.
Razlika postoji, naravno. Zamisli Athlon x2 6000 ili 6400 koji troshe 125w, ili neke koji troshe 140w naspram gore navedenih. Imaju vecu disipaciju toplote oko tri puta.

Saske ... 28.01.2009. 02:33 #92775

broj poruka: 1117
cak ni sa nekim extremno skupim i kvalitetnim kulerom ne mozes hladiti procesor pasivno u kucistu bez ventilatora..pasivna resenja se oslanjaju na dobru ventilaciju u kucistu i bez toga slaba vajda...ali zato ako bi uzeo npr ThermalRight Ultra 120 koji je stvarno vrhunski kuler, i na njega namontirao jednu dvanesticu vent, neku kvalitetniju i sto tisu (preporucio bih Noctua NF-P12) i stavis je na nekih 800 obrtaja, s time mozes da hladis bilo koji dual core procesor na defultu i pri tom apsolutno ne postoje teoretske sanse da cujes bilo kakvo zujanje, sustanje ili bilo koji drugi zvuk...blize potpunoj tisini od toga neces doci, a da pri tom imas i solidne performanse racunara...
sto se procesora tice, najbolje je uzeti neki iz nove Intel Core 2 Duo serije 45 nanometarskih Penrina...izuzetno malo trose i malo se greju...

Overclocking is the way of life!!!

dorabi1 moguce je.... 28.01.2009. 02:48 #92776

broj poruka: 939

i to odlicno hladiti,sa vodom,nema ventova u kucistu,samo jedan ili vise van njega.A onda ces hteti tih hard ,pa tihu memoriju i t d.

Mixx moguce je, i to vrlo efikasno 28.01.2009. 12:42 #92802

broj poruka: 2931
video sam jednu pentium III masinu koja je imala `chunak` od pasivnog hladnjaka na procesoru do otvora na hladjenjutako da kuler na napajanju `izvlaci` vazduh preko rebara cpu hladnjaka. u pitanju je `brand` masina, nije nikakva budzevina. probacu malo kasnije da pronadjem link ili nacrtam shemu, sad sam na poslu... pozzz

Mixx nashkrabao sam nesto 28.01.2009. 13:17 #92813

ali verujem da ce ti princip biti jasan
http://img242.imageshack.us/img242/2141/pasiivecpuhe1.jpg

philaemos =/= 29.01.2009. 00:29 #93044

broj poruka: 2743
Kupi Intel Atom procesor u desktop varijanti, i odgovarajucu plocu mikro ATX formata, radice ti `brzo` kao PIII i trosice kao upaljac, al` bar nece da se greje :)

btw... usijani procesor zagreva ne samo sebe, vec i sve oko sebe... ja licno ne bih voleo da imam parce aluminijuma koje mi zraci 70 stepen na sve ostale komponente :)

Ako se odlucis za takvo resenje, mislim da je thermalright dobar izbor.

Mixx Re: =/= 29.01.2009. 05:25 #93091

nije parce aluminijuma nego silicijuma... pozzz

:: Kupi Intel Atom procesor u desktop varijanti, i odgovarajucu plocu mikro ATX formata, radice ti `brzo` kao PIII i trosice kao upaljac, al` bar nece da se greje :
::
:: btw... usijani procesor zagreva ne samo sebe, vec i sve oko sebe... ja licno ne bih voleo da imam parce aluminijuma koje mi zraci 70 stepen na sve ostale komponente :
:: Ako se odlucis za takvo resenje, mislim da je thermalright dobar izbor
Mixx hm... 29.01.2009. 05:27 #93092

verovatno si mislio na parce aluminijuma koje se greje na parce silicijuma, sorry...

debeljko Ok, kapiram... 29.01.2009. 21:10 #93298

broj poruka: 16
..mora da postoji bar johs jedan fan pored napajanja. Pazarichu Antec sonatu i zadrzhati budjavi Hyper TX josh neko vreme.

Hvala na odgovrima.

philaemos Re: Ok, kapiram... 29.01.2009. 21:47 #93310

broj poruka: 2743
Pa sve moze da se hladi pasivno, samo sumnjam da ce neki Phenom X4 klokovan na neku nerazumnu cifru da se ljudski ohladi, sve zavisi sta ti imas unutar kucista i da li ti radi na default ili nesto klokujes.
Ja brate moje kuciste cujem sa ulice, ali sam navikao pa mi ne smeta... jbg... :)

:: ..mora da postoji bar johs jedan fan pored napajanja. Pazarichu Antec sonatu i zadrzhati budjavi Hyper TX josh neko vreme.
:: Hvala na odgovrima.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs