Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
ZA ISKUSNIJE !!!
STRANA 1 OD 1
MACHINE ZA ISKUSNIJE !!! 24.01.2009. 21:41 T14861

status: user
broj poruka: 5710
Posto su podaci oprecni, skrti i nedovoljno provereni (a vecina je na listi losijih modela na BadCaps forumu, iako moje licno iskustvo ne ide tome u priliog jer sam video vrlo malo otkaza tih kondenzatora ili cak ni jedan). Hteo bih da cujem zive primere i vasa iskustva sa ovime, ako je neko upamtio u kakvom su stanju bili elektroliti (iscureli, sasuseni, naduvani...) a koji su montirani na plocama, grafikama, napajanjima...Zanimaju me ovi brandovi:

JPcon (jPCE-tur) a koristi ga Enermax, Vantec, Seasonic, ENlight...

TEAPO, Licon i VENT koje koriste, TT, Chifetec, HIS, Sapphire...veci br. MoBo brandera

G-luxon i Jamicon a koriste ih Creative, GVC, LinkSys

Samxon a koristi ga J&W, JetWay...a vecinom su hvaljeni

Fuhjyyu koje koristi Antec, CWT

Svi ti branderi spadaju u najbolju klasu...Licno nisam video gotovo ni jedan Teapo, G-luxon i Licon/Vent koji je bio los (Enhance, HighPower, Delta napajanja)...Pce-tur (JPcon) nisam mnogo puta video ali svi bili dobri...Samxon takodje, par puta i vise toga procitao...

Takodje me zanima ko je vidjao, gde i u kakvom stanju OST, Tayeh, Hec, Jee, Jdec, Fujicon, Lelon i Hermei...vidjao sam ih dosta u losim stanjima, uglavnom, za razliku od gorenavedene grupacije koje nisam video lose ili pak mali broj losih

A N G E L
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Vaskev re 24.01.2009. 22:00 #91889

broj poruka: 1673
Generalno delimo misljenje, vecina iscurelih elektrolita u mojoj praksi je bila cak dobrog kvaliteta (Sanyo, Nichicon, Rubycon itd.) ali su iscureli zbog loseg napajanja koje su dobijali iz PSU-a u kojima je najcesce nalazeno isto to ali sa daleko losijim elektrolitima, najcescu havariju je pravio jedan mali elektrolit koji je radio u Standby stepenu a koji je bio 10uF/50V ali je jako brzo gubio kapacitet zbog cega je PWM kolo dobijalo preveliki napon od 42V kada je konacno otkazivalo i onda je napajanje prestajalo da radi (sto je bolja varijanta) ili je nastavljalo da radi bez PWM kontrole nakratko kada su odlazile skoro sve komponente. Najcesce su to bila ASTI napajanja ali bilo ih je i pod drugim nazivima. U takvim napajanjima je bilo svacega, od naduvanih do eksplodiranih elektrolita.

MACHINE Re: re 24.01.2009. 22:11 #91891

Nadao sam se da ces se javiti :) Aj reci nesto vise o tvom iskustvu sa navedenim firmama!

pozivam i ostale da se ukljuce a pogotovo: bax2k3, sf, dss, saske, stcomp, dcosin, almighty, servispc, vmarc, ocz...

A N G E L

:: Generalno delimo misljenje, vecina iscurelih elektrolita u mojoj praksi je bila cak dobrog kvaliteta (Sanyo, Nichicon, Rubycon itd.) ali su iscureli zbog loseg napajanja koje su dobijali iz PSU-a u kojima je najcesce nalazeno isto to ali sa daleko losijim elektrolitima, najcescu havariju je pravio jedan mali elektrolit koji je radio u Standby stepenu a koji je bio 10uF/50V ali je jako brzo gubio kapacitet zbog cega je PWM kolo dobijalo preveliki napon od 42V kada je konacno otkazivalo i onda je napajanje prestajalo da radi (sto je bolja varijanta) ili je nastavljalo da radi bez PWM kontrole nakratko kada su odlazile skoro sve komponente. Najcesce su to bila ASTI napajanja ali bilo ih je i pod drugim nazivima. U takvim napajanjima je bilo svacega, od naduvanih do eksplodiranih elektrolita
::
Vaskev re 24.01.2009. 22:46 #91896

broj poruka: 1673
Ja cu odgovor odloziti na neki dan jer trenutno sam jako zauzet a za precizniji odgovor moram malo preturati po kutiji sa elektrolitima, naravno to podrazumeva da prvo dodjem do njih. Mislim da je najbolje sto sam uspevao da nabavim Panasonic FM serija iz DigiKey-a.
TEAPO nisam nalazio lose, G-Luxon solidni ali nista specijalno (nemam previse poverenja u njih), Jamicon u OEM uredjajima nisu losi ali recimo u Radioklubu sam uzimao neke katastrofalno lose primerke (105 stepeni, LowESR), Samxon su solidni i nekada su se jako puno nalazili u video rekorderima, u napajanjima ih nisam sretao (ili se ne secam), Fuhjyyu nikada nisam zamenio zato sto je propao od starosti ili je bio uzrok problema, mozda samo kao posledica. U jednom Seasonicu sam recimo naisao na Nichicon 470uF/ 200V koji je totalno bio u prekidu dok je drugi bio odlican, ipak napajanje nije moglo da radi uopste. Ipak TATA za sve njih je Siemens o cemu sam ti pricao nekada ranije, on ima seriju sa 500.000 deklarisanih radnih sati ali se koriste samo u profi opremi i jako tesko se mogu naci u prodaji, samo u velikim serijama direktno od njih.

Stripy Neću 24.01.2009. 23:12 #91902

broj poruka: 4163
puno da filozofiram, jer ko što vaskev reče iskustva su različita. Ja preferiram rubicon i sanyo. Ne pamtim da sam ikada video neki od ovih da je otkazao iscureo ili da se naduo.

philaemos re 24.01.2009. 23:54 #91906

broj poruka: 2743

Ne znam da li ti nesto znaci, ali ja sam testirao Nichicon elektrolite, i to naponom pogresne polarizacije ( + na - i obrnuto) kao i vecim naponom od deklarisanog.... nista mu nije bilo... plus sam ga milion puta praznio kratkim spojem srafcigerom uz spektakularne varnice... trenutno se nalazi u napajanju koje sam ja pravio pre 6-7 godina.. :)
Ali to je bilo davno, mozda vise takve ne proizvode.
Takodje u pojacalu koje sam pravio imam Jamicon koji rade lepo vec ne znam vise ni ja koliko godina
MilosNBG ... 25.01.2009. 02:00 #91932

broj poruka: 1586
OST - imas ih u gomili ploca Asus X serije, P4 i AMD s.A, na tim plocama sam ih vidjao u rasponu od iscurelih do naduvenih do tacke pucanja a imao sam jedan ekstreman slucaj gde je izolator izleteo iz konda.

Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!

dcosin re 25.01.2009. 03:13 #91939

broj poruka: 61
Da budem iskren, nisam puno obracao paznju na marke kondenzatora koje sam menjao tako da zaista ne mogu da kazem nesto u prilog ili nesto lose o nekoj marki, bilo je tu svega i svacega. Generalno nisam poklonik `fame` o elektrolitskim kondenzatorima. To ne znaci da u uredjaje stavljam kojekakvo djubre, kao sto je npr. u kineskim napajanjima, koja mozda i nebi bila toliko losa kada bi se u njih ugradjivali kvalitetniji kondenzatori.
Licno smatram da je najveci neprijatelj elektrolitskog kondenzatora temperatura, bilo da je generisana od strane necega u njegovoj blizini bilo da je generisana od strane samog kondenzatora usled rada blizu kriticnih vrednosti, pogotovo napona. Cak i kvalitetni kondenzatori koji su i predvidjeni za vece temperature crkavaju ako rade u takvim uslovima.
Mislim da su kondenzatori koji mogu da se kupe kod nas po prodavnicama generalno solidnog kvaliteta za bilo koju namenu, jedino sto ja npr. u praksi uvek stavljam jednu vrednost napona vise, za svaki slucaj. Mislim da je ovde tesko naci nesto kvalitetnije, a i to kvalitetnije ima svoju cenu koja je, moram priznati, za nas pojam neprihvatljiva osim ako se radi o nekim zaista kvalitetnim i skupim uredjajima. Izlisno je govoriti o promeni 5-10 kondenzatora od po 300-400 dinara po komadu na ploci koja kosta 3000-4000.
Toliko od mene.
Equinoxe Re: Neću 25.01.2009. 06:49 #91942

broj poruka: 12057

Apsolutno delim mišljenje. Ali nikad sa nnjima problem.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

:: puno da filozofiram, jer ko što vaskev reče iskustva su različita. Ja preferiram rubicon i sanyo. Ne pamtim da sam ikada video neki od ovih da je otkazao iscureo ili da se naduo.
MACHINE Auu 25.01.2009. 12:14 #91960

Ja vas ljudim pitam za gorenavedne brandove a vi mi siljite ovas :( Znam i ja koji su poznati i dobri, bar koje znam pouzdano da su vrh (Chemi-con, Fujitsu, Rubycon, Sanyo, Nichicon, Hitachi, Philips, Siemens, Panasonic, Elna, Cornell Dubilier, Samsung, Toshin Kogyo), ja pitam za ove druge koje sam redje sretao a koji se, kako i sami vidite, koriste u odlicnim proziviodima a pak su markirani kao srednja ili niza klasa na BadCpas-u

A N G E L

philaemos re 25.01.2009. 20:43 #92076

broj poruka: 2743

Za gore navedene sam ti rekao da Jamicon lepo sljakaju.
Ali zato obavezno pazari kondezatore poularne firme `Semikonduktors Gornji MIlanovac `, ili popularno zvanoj SGM, ti su ubedljivo najbolji (salim se) :D
tortojed neispravne elektrolite (aluminijumske) Sanyo, Nichicon, Rubycon 25.01.2009. 21:59 #92094

broj poruka: 11001

pa cak i NEC, i to ne samo 10 microF nego i one vece, nalazio sam tusta i tma na maticnim plocama mnogih proizvodjaca, najcesce `naduvane`. Poslednji takav slucaj imao sam pre 2-3 meseca - MSI-eva maticna ploca sa SIS chipset-om, socket 478, stara nesto preko 4 godine. Jedan al elektrolit od 1000microfarada. S druge strane, jos nikada nisam video ni jedan dotrajali tantalijumski elektrolit, sto i nije cudo obzirom da im se vek trajanja krece u opsegu 300.000-500.000 radnih sati pri temp
tortojed Re: Re: neispravne elektrolite (aluminijumske) Sanyo, Nichicon, Rubycon 25.01.2009. 22:10 #92104

broj poruka: 11001

:: Justin, we`ve got a problem with posting!!
...dakle, 65*C.
E sad sam vec popizdeo od odbijanja forumovog editora da prihvati tekst pa ovim i zavrsavam.
espresso Fujicon 23.02.2009. 22:12 #98810

broj poruka: 2

Koristio sam ja Fudžikon elektrolite. Nema problema sa njima. Takođe se prodaju veoma dobro kod mene na poslu. Kupuju ih firme iz naše zemlje. Niko se ne žali.
Kao zamenu za kondove u napajanju sam koristio Panasonik FM jer im je prečnik manji a i bije ih dobar glas :)
Ipak, u primarnom delu sam stavio velikog Fudžikona. nisam mogao da odolim :)
Dodao sam i dva varistora od po 1W pa nek svira.

Kvalitetna filtracija u napajanju će sačuvati i kondenzatore na ploči - dobijaće manji ripl u startu.

Tako da mislim da je pametno zameniti elektrolite u uređajima posle nekog vremena a ne da čekamo da otkažu. Naročito u napajanjima i tamo gde su komponente pod stresom.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs