Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Koji program za testiranje CPU-a i GPU-a?
STRANA 1 OD 1
Scyter Koji program za testiranje CPU-a i GPU-a? 19.01.2009. 09:58 T14677

status: user
broj poruka: 8138
Koji program koristite za stabilnost sistema.Na primer:oc ste CPU I GPU i sad ocete da proverite da li vam je to stabilno.Koj je pouzdan program i za jedno i za drugo sem 3dmark-a?

Palit je zakon!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
TheBear Ja koristim 19.01.2009. 10:17 #90457

broj poruka: 6502
za graficku Video Card Stability test, a za CPU Prime 95, a i za jedno i za drugo imas PassMark BurnIN Test.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Nicolas Re: Koji program za testiranje CPU-a i GPU-a? 19.01.2009. 10:40 #90459

broj poruka: 308
Za CPU koristi OCCT Perestroika ili Orthos, ako imas Quad onda Prime Quad Core a za grficku ili neka vrti 3d mark 5 pa i vise puta sve ne HIGH u max rezoluciji sa ukljucenim AA ili pusti neka vrti CRYSIS uz pomoc CRYSIS BENCHMARK Tool-a

:: Koji program koristite za stabilnost sistema.Na primer:oc ste CPU I GPU i sad ocete da proverite da li vam je to stabilno.Koj je pouzdan program i za jedno i za drugo sem 3dmark-a
::
:: Palit je zakon!
Scyter Re: 19.01.2009. 11:16 #90462

broj poruka: 8138
@TheBear hvala za Video Card Stability test,extra program,opteretio mi je grafu do max,nego kako da znam dal je stabilna?One dve planete se vrte,a ona gore je malo bagovala.Dal po tome mogu da primetim?
Grafa je palit 9600gt 512ddr3 @(700/2000)

Palit je zakon!

pufi re 19.01.2009. 11:24 #90464

broj poruka: 2196

MA eseses dovoljan ti je 3d mark 2006 ili samo pusti neku igru pa vidi,sta se zamlacijes sa tim testovima

P.S zvao sam eletro,odnecu im fon ovih dana

BIOSTAR THE WAY OF LIFE

MACHINE Mogu i ti 19.01.2009. 13:59 #90510

broj poruka: 5710
ali i ovi: VRAM stress test, S&M power supply test (krlja i grafiku), Hot CPU Tester

A N G E L

Equinoxe Re: 19.01.2009. 16:33 #90550

broj poruka: 12057

PassMark PerformanceTest 6.1 i 3DMark06 sa MAX FSAA i MAX Rezolucijom u loopu jedno 20 puta.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

SkyFire Ma nemate vi pojma! 19.01.2009. 16:51 #90554

broj poruka: 18472
Stabilnost CPU-a se testira programima kao sto su Orthos za Dual Core arhitekturu kako i Prime i Prime95 za Quad Core arhitekturu..Pored ovih popularnih programa takodje postoje OCCT Perestroika uglavnom za Dual Core,zatim Hot CPU Tester,Burn In 2008 kao i najzahtevniji program danasnjice za Rock Stabilnost a to je Intel Burn Test!

Sto se tice GPU-a stabilnost se ne trazi na taj nacin koji vecina vas preporucuje..Grafika se drugacije ponasa od CPU-a jer njen render je usmeren samo na graficku obradu..Prema tome,grafika tj GPU je stabilan ako moze da radi na odredjenim clockovima bez artifakata i bez prevelikog zagrevanja..
Program izuzetno zahtevan za proveru stabilnosti i ujedno real time render je ATI Tool..Opterecuje grafiku 100% trazeci artifakte..Ako GPU daje znake zdravog rendera bez artifakata on je ujedno stabilan..Ja bi preporucio minimalan test od 30 min mada treba pustiti i nekad i 1h radi sigurnosti !
Video Card Stability Test uglavnom pokazuje dal je je karta ispravna kao i FurMark..Ono sto je potrebno a to je tortura GPU-a u Full load-u a to jedino radi kako treba ATI Tool...
Neki koriste i Crysis test kao merilo stabilnosti.Obzirom da je igra brutalno zahtevna po HW i da opterecuje (ali ne iskoriscava) 100% GPU moglo bi se uzeti u obzir mada je to za mene nedovoljno tj nepouzdano..Ako vec testiram koristim vise metoda i nikad se ne zadrzavam samo na jednoj jer zelim maximalnu stabilnost uz maximalno iskoriscene performanse Hw-a!

I Want to believe - The truth is out there

OCz re 19.01.2009. 17:31 #90557

broj poruka: 2900
Radis tako sto CPU provrtis sa Prime-om, 2-3h ce biti dovoljno. Ili na brzinu pustis ovaj new-school Intel Burn test da provrti 10 put-a ( kratko traje ). Ako prodje sve to, stabilno je.

GPU tako sto ne odvrnes fan i pustis ATi Tool da vrti i da temp. dodje do granice do koje inace ne bi u igrama, ako to prodje tj. nema artifekta ( a to traje ~1min ) onda pustis 15-tak min. Crysis i ako je u redu, stabilno je.

^ ATi Tool upste ne greje grafiku koliko umeju odredjene igre, a nema ni potrebe toliko da vrti, ako ima artifekta odma ce se pokazati jer je u pitanju ...jedna ista `slika`
SkyFire Re: re 19.01.2009. 17:47 #90563

Cini mi se da sam se ovom `fenomenu` malo vise posvetio koristeci kombinovane metode..Pusti ti ATI tool posle 2 min,15,min i 30 min je razlicito..Vrti istu sliku ali opterecenje grafike tj stabilnost je bitna..Moze da ti se pojavi artifakt posle 2 min a moze i posle 30 min da pukne sve..Koliko znam niko od nas ne igra 15 min igre pa prekine!1h- do 2h je optimalno..ATI Tool tacno da ne opterecuje u testu sto se tice thermalnih odlika jasno je da je ATI tool meksi koliko recimo moze da zagreje GPU Crysis ali ako GPU ima propisane Thermalne karakteristike na odrejenim C onda bi morao da podnese svaku torturu!
Mislim da je samo uteha tj sasvim sam siguran da jeste provrteti test na kratko i ne posvetiti se totalnoj stabilnosti!
Ja recimo za CPU pored Prime95 pustim i CPU Loop test iz 3D Mark 2006 i sve to pustim optimalno 3h ali za moj miran san najmanje 6h!Ko ce posle da mi kaze da postoji program koji ce da srusi stabilnost moje masine ili ti necije druge?!
Treba uci dublje u materiju!

:: Radis tako sto CPU provrtis sa Prime-om, 2-3h ce biti dovoljno. Ili na brzinu pustis ovaj new-school Intel Burn test da provrti 10 put-a ( kratko traje ). Ako prodje sve to, stabilno je
:: GPU tako sto ne odvrnes fan i pustis ATi Tool da vrti i da temp. dodje do granice do koje inace ne bi u igrama, ako to prodje tj. nema artifekta ( a to traje ~1min ) onda pustis 15-tak min. Crysis i ako je u redu, stabilno je
:: ^ ATi Tool upste ne greje grafiku koliko umeju odredjene igre, a nema ni potrebe toliko da vrti, ako ima artifekta odma ce se pokazati jer je u pitanju ...jedna ista `slika`
OCz re 19.01.2009. 17:55 #90565

15min je dovoljno, ukoliko je nastabilno doci ce trenutak kada ce za to vreme videti neki artifekt. Pri tom, nisam napisao, ne bi isto bilo lose da se fan ne pojacava mnogo da bi tokom tih 15min temp. dostigla vise nego obicno. Tako da je onda jos sigurnije.

A i da prodje tih 15min, i sutra upali Krizu pa mu pukne posle 1h, nije problem smanjiti clock za 5MHz i onda si siguran :) Za GPU nije tu nikakvo cimanje da se toliko testira.

Sto se tice Prime-a, svako ima neku svoju logiku, eto ti volis ~6h, neki pustaju 12h, neki i ceo dan.

Ja ono sto znam iz nekog mog iskustva sa par procesora, je da cak ako prodje i ~1h i pukne sl. minuta to ce biti cak i dovoljno za 95% upotrebe. Tako je radila jedna masina 4-5 meseci ( radi i dalje :) samo je sada promenjen clock i stabilnije je ..) Inace, nema pucanja RAR-ova, nema pucanja pri kompresiji, nema pucanja u igrama, nema nigde pucanja osim u Prime-u. ( i da zbog CPU-a, memara je stabilna )

Tako da moje neko misljenje je da je ~2-3h i vise nego dovoljno za 90% upotrebe, ajde da ti je proc. maltene 100% opterecen 24/7 pa da se juri 12h Prime stable. Ovako nema potrebe.

A i da dodam, ovaj Intel Burn test uopste nije los, jako kratko traje i ono sto pukne u Prime-u posle ~1h i vise ovde pukne posle 2-3min sto je mozda nesto preko pola od 10 vrtenja. A i zagreje proc. nesto vise, bar 10c ako ne i vise, zavisi kako koj proc.

SkyFire Re: re 19.01.2009. 18:02 #90570

Sve zavisi kako ko gleda na problematiku..
Slazem se da je cak dovoljno i 3h pustiti Prime..Ali ja ti garantujem da za tvoje setovanje tvoje stabilne masine ja cu da je oborim opusteno..Samim tim videces da nije 100% stabilna..Pokreni Mayu pa ce ti sve biti jasno koliko je u stanju da ti srusi sistem koji je pod Prime-om prosao!O toj stabilnosti ja pricam,stabilnost za miran san!
To sto je nekima cimanje da budu 100% sigurni u svoj HW meni nije..I dalje cu tvrditi jer sam vise puta kroz testove dokazao da je samo uteha u stabilnost sistema kada se prema ovom `problemu` postavi iz tog ugla gledista na taj nacin..Zato i kazem,treba uci dublje u materiju!
Koliko ce masina da radi stabilno zavisi od opterecenja sistema tj iskoristivosti CPU-a..Zahtevni korisnici nebi trebali da se oslanjaju na povrsne metode..Pa cak i u igri mozes da popijes restart opusteno i da ne znas sta te je snaslo!
Opet kazem,svako ima pravo da posmatra situaciju na svoj nacin..

:: 15min je dovoljno, ukoliko je nastabilno doci ce trenutak kada ce za to vreme videti neki artifekt. Pri tom, nisam napisao, ne bi isto bilo lose da se fan ne pojacava mnogo da bi tokom tih 15min temp. dostigla vise nego obicno. Tako da je onda jos sigurnije
:: A i da prodje tih 15min, i sutra upali Krizu pa mu pukne posle 1h, nije problem smanjiti clock za 5MHz i onda si siguran :) Za GPU nije tu nikakvo cimanje da se toliko testira
:: Sto se tice Prime-a, svako ima neku svoju logiku, eto ti volis ~6h, neki pustaju 12h, neki i ceo dan
:: Ja ono sto znam iz nekog mog iskustva sa par procesora, je da cak ako prodje i ~1h i pukne sl. minuta to ce biti cak i dovoljno za 95% upotrebe. Tako je radila jedna masina 4-5 meseci ( radi i dalje :) samo je sada promenjen clock i stabilnije je ..) Inace, nema pucanja RAR-ova, nema pucanja pri kompresiji, nema pucanja u igrama, nema nigde pucanja osim u Prime-u. ( i da zbog CPU-a, memara je stabilna
:: Tako da moje neko misljenje je da je ~2-3h i vise nego dovoljno za 90% upotrebe, ajde da ti je proc. maltene 100% opterecen 24/7 pa da se juri 12h Prime stable. Ovako nema potrebe
Equinoxe Re: 19.01.2009. 18:04 #90571

broj poruka: 12057

Slažem se da je za zasebno CPU testiranje najbolji Prime 95, tu nema sumnje. Sabiješ ga 2-3 sata sa njim i to je 98% stabilno.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

OCz re 19.01.2009. 18:09 #90575

Ja i kazem da zavisi od korisnika a vecini nije preterano zahtevna. I kazem da u slucaju da se CPU napreze stalno na 100% onda bi trebalo juriti vise sati stabilnosti u Prime-u.
Ovako nije potrebno toliko, cak nije ni dobro da ides na ~24h prolaska i tu mu nakljukas vece voltaze, opteretis i plocu vise, a onda ti zapravo samo cepas igre i net i koj k. onda mucis procesor sa tom voltazom ..

Meni je vec jako dug period CPU stabilan, RAR-ovi, kompresija sve bez problema, nijedan BSOD, nikakve komplikacije. A isao sam do 6h Prime i tu sam i prekino. Mozda je on i stabilan 100% :) ne znam ..

Ali, eto i probe radi mogu da spustim jos voltazu i da prodje 1h sa manjom, i opet je stabilan za moje potrebe, ali, nema ni potrebe, broka primerak pa ni ne trazi mnogo melema
SkyFire Re: re 19.01.2009. 18:11 #90578

Ima logike ne kazem..Ali uvek postoji ono ali i mirna savest!To ne moze nista da zameni..
E sad nebi ti bio OCz ako se nebi falio sa tim tvojim CPU-om koji je inace usko grlo za GTX280 hahahahahahahahahahahahah...

:: Ja i kazem da zavisi od korisnika a vecini nije preterano zahtevna. I kazem da u slucaju da se CPU napreze stalno na 100% onda bi trebalo juriti vise sati stabilnosti u Prime-u
:: Ovako nije potrebno toliko, cak nije ni dobro da ides na ~24h prolaska i tu mu nakljukas vece voltaze, opteretis i plocu vise, a onda ti zapravo samo cepas igre i net i koj k. onda mucis procesor sa tom voltazom .
:: Meni je vec jako dug period CPU stabilan, RAR-ovi, kompresija sve bez problema, nijedan BSOD, nikakve komplikacije. A isao sam do 6h Prime i tu sam i prekino. Mozda je on i stabilan 100% :) ne znam .
:: Ali, eto i probe radi mogu da spustim jos voltazu i da prodje 1h sa manjom, i opet je stabilan za moje potrebe, ali, nema ni potrebe, broka primerak pa ni ne trazi mnogo melema
OCz re 19.01.2009. 18:38 #90583

Ne izvrci, usko grlo za 3dmark osim ako se ne izvuce ~4.3+ ( P.S, ne spominjemo tvoje C2Q testiranje sa Orthosom ) A uskoro bi trebao da stigne jedan 24` ( vidi temu 24` DVI za 200e )
SkyFire Re: re 19.01.2009. 18:44 #90584

Vec sam video...Eh to testiranje,lude bubice i famoznih 4.0 Ghz coveka dovedu do `ludila` pa se izgubi..Heheheheheheh..Priznajem kriv sam

A za 3D Mark sam ti objasnio da nema veze to sa CPU-om..Ako gledas generalno samo logikom zasto je napravljen DX10 i Vantage 3D Mark ako se nece prema njemu okretati..Problem sa 3D Markom i GT200 arhitekturom jeste u software-skoj podrsci..GTX260-280 dosta podbacuju u 3D Mark 2006 bas zbog toga..
Evo ti primer 9800 GX2 ima veci ukupan score od GTX280 i krece se negde oko 24000 uz dobru pratecu opremu..GTX280 bi trebao da ima minimum 25000 tu gde GX2 ima 24k..Znaci da su izbacili patch kao sto nisu iz ociglednih razloga sad bi imao bolje rezultate za 3D Mark 2006 i ostale starije markove!

:: Ne izvrci, usko grlo za 3dmark osim ako se ne izvuce ~4.3+ ( P.S, ne spominjemo tvoje C2Q testiranje sa Orthosom ) A uskoro bi trebao da stigne jedan 24` ( vidi temu 24` DVI za 200e
OCz re 19.01.2009. 18:48 #90585

Ma jasno je da je citav 3dmark glupost, ali, je sportska zabava :)
I opet treba fino to da se nategde na bi se prebacilo 20-21k sa 4GHz. Sa nesto vecim OC-om proca. ide odma preko 23k. pa posle utezi ..
I kako se dize proc. tako raste i SM2/SM3.

gile23 ... 19.01.2009. 18:53 #90586

broj poruka: 9121
Pokrenes 2 Crysisa ako tad ne crkne nece nikad,...

Pozdrav!

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SkyFire Re: re 19.01.2009. 18:53 #90587

Pa normalno...Sto brzi CPU bolje radi GPU,oslobadja mu vise prostora tj snage kroz magistralu kad ga gura!
Jeb_ga,jeste mozda i glupost ali bukvalno svi ga koriste a da ne pominjem u sportske svrhe i natezanje ciji je veci
Meni je recimo zanimljiv da vidim tj osetim granice HW-a dokle moze da ide..Sto je najzanimljivije uvek se iznenadim kako koji nov driver izadje tako se performanse i menjaju kako na bolje tako i na gore...
U svakom slucaju ga treba probati bar zbog te sirove snage..E sad mi izduvasmo sa GT200 tako da je fakticki postao nepouzdan!
P.S.Bas me interesuje koliko ce da baci GTX295...Sve mi se cini da cu uskoro saznati

Inace izvukao sam 8300 + u 3D Mark 2006 sa 7900 GTO na vazduh!

:: Ma jasno je da je citav 3dmark glupost, ali, je sportska zabava :
:: I opet treba fino to da se nategde na bi se prebacilo 20-21k sa 4GHz. Sa nesto vecim OC-om proca. ide odma preko 23k. pa posle utezi .
:: I kako se dize proc. tako raste i SM2/SM3
OCz re 19.01.2009. 19:30 #90591

Vidim na hwbot-u, eto sta sve moze kada uzmes C2Q na 4.4GHz i kartu 3 generacije iza
SkyFire Re: re 19.01.2009. 19:41 #90593

Razmisljam se da uzmem drugu plocu..Rampage ne moze preko 500 FSB,ravno 4.5 Ghz sa 1.43v..Ih kako je to lepo kad pogledas..Ovaj moj CPU ima jako velik potencijal da ide mnogo vise od 4.5 Ghz..Na vodu cu ga isterati do 4.8 Ghz garant a mozda me i iznenadi na 5.0 Ghz ravno sto sumnjam ali ajde...
Ipak za to mi treba druga ploca..

:: Vidim na hwbot-u, eto sta sve moze kada uzmes C2Q na 4.4GHz i kartu 3 generacije iza
OCz re 19.01.2009. 19:46 #90595

Pred Nehalem-om nema potrebe, a zna se sta je prava ploca, DFI :)
SkyFire Re: re 19.01.2009. 20:01 #90600

Nehalem mi ne pada na pamet da uzimam ..Imam svoje razloge...Kad ga budes osetio uzivo ima da ti ulije totalno nepoverenje iz vise razloga a uz to moras da imas dobro vodeno i extra plocu i vrh memoriju da bi performanse bile ispostovane..Kad svedes para ti treba ko blata a opet za Gaming mnogo losiji od yorkfield-a..Eno pogledaj da se jos uvek koristi Yorkfield QX za takmicenje..Mali OC potencijal ima Nehalem i Yorki ga dobija...

DFI nije los ali pored Asus-a vala nesto i nebi

:: Pred Nehalem-om nema potrebe, a zna se sta je prava ploca, DFI :)
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs