Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Zujanje iz pravca ploče (oko Socketa 775)
STRANA 1 OD 1
Equinoxe Zujanje iz pravca ploče (oko Socketa 775) 20.11.2008. 00:57 T13299

status: user
broj poruka: 12057

Ploča je ASUS Maximus Formula, BIOS najnoviji 1207
Q6600 na defaultu za probu, inače na stena stabilnih 3.6 GHz.
Antec 650W TP Trio i ASUS 8800 GTS.

Šta se dešava: otvorite Firefox na primer i neki sajt sa gomilom flash animacija i skolujete. Ili PDF fajl sa više strana i skrolujete - > dok se skroluje čuje se retard zvuk iz pravca northbrigde-a i CPU-a.

Ono što je uzrok je RAM, odnosno količina. Bilo je 2 x 2 GB Kingston HyperX DDR800 i dodato je još 2 X 2 GB. Isti čipovi, brzine, tajminzi, napon.

Čim se stavi 4 x 2 GB, zujanje. Kada se ostavi bilo koji par modula (4 GB), zujanje ne psotoji. Zujanje zvuči kao da je neki HDD negde na ploči i nešto kopira,

Samo me prosvetlite - šta i zašto ? Uzrok znam. Na netu sa svašta čitao, ali RAM kao uzrok je jako retka pojava.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Vadim ploču uz kućišta i stavljam na sto 20.11.2008. 00:59 #80119

....da vidim tačno šta zuji.
Saske ... 20.11.2008. 01:01 #80120

broj poruka: 1117
to ti vristi memoriski kontroler od srece...nikad nije video mucenik tolko rama na jednom mestu... :P

Overclocking is the way of life!!!

MACHINE Pa koliko se to cuje??? 20.11.2008. 01:03 #80121

broj poruka: 5710
Obicno se cuju kao cvrcanje, pistanje ali sve tiho i diskretno oscilatorni kristali, zavojnice, prigusnice...npr. na grafikama...ja recimo cujem na sluskama skrolovanje usled suma...a kod tebe kada se optereti...e sada koliko je to glasno? A i sta ce ti 8GB??? Pa za sve je dosta 4GB...

A N G E L

Equinoxe Re: Pa koliko se to cuje??? 20.11.2008. 01:08 #80124

U npr, AfteruEffects-u koji mi je svakodnevna alatka, može da se za svaki core CPU-a dodeli određena količina RAM memorije (0.5, 1, 1,5 , 2 GB.) za RAM preview i rendanje. Startuje se 4 AfterFX.exe procesa i svi peglaju sa izabranom količiom RAM-a. To tako izuva da to nije zdravo. Kod komplikovanih kompozicija oseti se značajno ubrzanje.

Na stranu razlog kupovine......al zašto ?!?!

:: Obicno se cuju kao cvrcanje, pistanje ali sve tiho i diskretno oscilatorni kristali, zavojnice, prigusnice...npr. na grafikama...ja recimo cujem na sluskama skrolovanje usled suma...a kod tebe kada se optereti...e sada koliko je to glasno? A i sta ce ti 8GB??? Pa za sve je dosta 4GB..
::
:: A N G E L
MACHINE Re: Re: Pa koliko se to cuje??? 20.11.2008. 01:11 #80125

broj poruka: 5710
To ti mozda cvrci C2Q6600 :) ... zato se i prave Xeon, Itanium...niti je ista izrada niti mogucnosti niti fabrika...nije dzaba radna stanica nekoliko puta skuplja :))

P.S. jedan predlog: kada stavis plocu i delove na stolicu, stavi levu ivicu uz sam rub, kako bi prosli oni limcici na karticama da vise a ne da upiru u stolicu jer postoji verovatnoca da ti u toku rada izleti kartica ispali seb ili slot ili pka zezne plocu...dakle, poravnato sa ivicom tako da kartice lepo legnu i sigurnosni limcici budu van povrsi stolice. Na stranu to sto ti je ceo sistem na sundjeru ili jastucetu ipak udaraju...sto je sigurno sigurno je

A N G E L

:: U npr, AfteruEffects-u koji mi je svakodnevna alatka, može da se za svaki core CPU-a dodeli određena količina RAM memorije (0.5, 1, 1,5 , 2 GB.) za RAM preview i rendanje. Startuje se 4 AfterFX.exe procesa i svi peglaju sa izabranom količiom RAM-a. To tako izuva da to nije zdravo. Kod komplikovanih kompozicija oseti se značajno ubrzanje
:: Na stranu razlog kupovine......al zašto ?!?
:: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: Hoping for the best but expecting the worst.
:: :: Obicno se cuju kao cvrcanje, pistanje ali sve tiho i diskretno oscilatorni kristali, zavojnice, prigusnice...npr. na grafikama...ja recimo cujem na sluskama skrolovanje usled suma...a kod tebe kada se optereti...e sada koliko je to glasno? A i sta ce ti 8GB??? Pa za sve je dosta 4GB..
:: ::
:: :: A N G E L
SkyFire Eh... 20.11.2008. 01:32 #80127

broj poruka: 18472
Zavojnica na ploci kao sto vec rekoh ali...
Nebi trebalo da se cuje ako nije full load upitanju...Na sasvim normalan rad tesko da ce da cvrci...

I Want to believe - The truth is out there
May the force be with you
@PCBeast@

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=298049

MilosNBG Bzzzz.... 20.11.2008. 07:21 #80134

broj poruka: 1586
kalem ili ti zavojnica u nekom od kola za stabilizaciju i filtraciju napona... Nejcesca pojava na grafikama, na ploci sam se reo mozda 5-6 puta sa tom pojavom. Obrati paznji na stabilnost jer kalem neki put tako zuji pa prestane i kao da se nista nije desilo a cesce je da zuji i komp krene polako da baguje. Moguce da je naponski kontroler na maksimumu snage sa cipovima na Kingstonu, probaj da stavis, ako mozes, module nekog drugog proizvodjaca, cisto za probu.

Stripy Možda i ovo 20.11.2008. 10:15 #80137

broj poruka: 4163
Zujanje koje čuješ je definitivno iz nekog kalema ili zavojnice koji se nalazi u naponskom delu. E sad, dva modula memorije vuku manje struje od četiri, tako da samo dva modula ne proizvode zvuk u zavojnici, dok kada dodaš još dva povuku taman toliko da se čuje cvrčanje. Nije ništa strašno, izuzev nelagodnog zvuka, drugih posledica neće biti. Moj predlog - stavi dva modula od po 4gb ili experimentiši sa nekom drugom memorijom.

P.S.
Svaka čast za postove

MaliAbner Eh, da, ovaj... 20.11.2008. 10:29 #80139

broj poruka: 7769
To ti zuji cincilator, zbog tandrlice bez premenjace...

Cim pre menjaj taj cincilator pre nego pocnu da otpadaju tandrlice bez premenjace.

Tomato Republic Of Serbia !!!

Equinoxe Re: 20.11.2008. 17:24 #80191

Raskopao sam komp. Zuji nešto ispod onog ogromnog pasivnog hladnjaka na ploči koji ide oko celog Socket-a.

@servispc
Probaću, svakako. Baš me kopa da li će da drugi moduli prave probleme.

P.S.
Hvala

@MaliAbner
Pa gledaj, ima to smisla. Mada, predložio mi je prijatelj da narendam svežeg štofa na zarđali kajmak, urežem to na CD i nabijem u fišek. To sve treba da stoji 3 sata na dektopu i po zakonu poplave u elektromagnetnom toboganu to mora da reši problem.

MaliAbner Re: Re: 21.11.2008. 00:32 #80279

broj poruka: 7769
To ti kazem...

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: Raskopao sam komp. Zuji nešto ispod onog ogromnog pasivnog hladnjaka na ploči koji ide oko celog Socket-a.
:: @servisp
:: Probaću, svakako. Baš me kopa da li će da drugi moduli prave probleme.
:: P.S
:: Hvala
:: @MaliAbne
:: Pa gledaj, ima to smisla. Mada, predložio mi je prijatelj da narendam svežeg štofa na zarđali kajmak, urežem to na CD i nabijem u fišek. To sve treba da stoji 3 sata na dektopu i po zakonu poplave u elektromagnetnom toboganu to mora da reši problem
:: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: Hoping for the best but expecting the worst.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs