Na plochi imam 2x1Gb Kingston KVR ddr2 800Mhz. Procesor x2 4200 je overklokovan sa 2.2Mhz na 2.5Mhz. Zbog povecanog FSB-a sam smanjio memoriju na 1:1,66 tako da sada radi ispod 800Mhz. Inache memorija ima Elpida chipove i predvidjena je za rad na 1,8V (bar tako pishe na njoj). U BIOS-u stoji da je default voltaza za memoriju 1,9 V i ne moze da se promeni. Ispade da plocha daje veci napon nego sto memorija zahteva, ili ja greshim? Postoji li neki program koji pokazuje napon na kojem memorija trenutno radi? Interesuje me da li ovaj Kingston moze da radi, i na kojoj frekvenciji, preko 800Mhz bez podizanja napona, npr. 840Mhz?
GHz. Stavi najsvežiju verziju BIOS-a. Ako to nr reši problem, I ako je zaista ploča pogrešno pročitala SPD čip na RAM-u i zapucala mu 0.1v viši napon, neće joj biti ništa. Programi koji čitaju karakteristike memorije (Sandra, CPU-Z, Everest itd) ti mogu samo reći ono što je BIOS pročitao iz SPD čipa, pa ako je to pogrešno....pogrešno će ti i oni ispisati. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Apdejtovao sam Bios samo da bih mogao da se igram sa klokom. Prethodna verzija nije dozvoljavala da se spusti odnos memorije. Sada moze da radi na 1:1,66 ... Na samoj memoriji pishe 1,8V, isto to ochitavaju Everest i Cpuz. BIOS je od uvek pokazivao 1,9V i nikada se napon nije mogao promeniti. Da li ce 840Mhz shkoditi bilo da radi na 1,8V ili na 1,9V? I kada se latencije smeju spustiti na memari?
Sa 800 na 840 Mhz nije nista strasno..Inace Kingston se clockuje kao lud i to bas taj value!Ja sam 667 Mhz dizao na 930 Mhz....Latencije pri overclocku ne mozes da zatezes vec moras da olabavis...Primer: Ako je fabrciki 4-4-4-12 pri 800 Mhz ako je dignes na nekih 840-850 Mhz mozes da probas da je ostavis na istim latencijama ali uglavnom ne prolazi....Najpre bi bilo nekih 5-5-5-15 i sl..Mislim da si shvatio poentu!Kad spustas clock memorije ispod default-nog onda mozez da zatezes memoriju!
I Want to believe - The truth is out there OC House @PCBeast@
:: Apdejtovao sam Bios samo da bih mogao da se igram sa klokom. Prethodna verzija nije dozvoljavala da se spusti odnos memorije. Sada moze da radi na 1:1,66 .. :: Na samoj memoriji pishe 1,8V, isto to ochitavaju Everest i Cpuz. BIOS je od uvek pokazivao 1,9V i nikada se napon nije mogao promeniti :: Da li ce 840Mhz shkoditi bilo da radi na 1,8V ili na 1,9V? :: I kada se latencije smeju spustiti na memari ::
Koja je svrha klokovanja memorije ako joj `labavis` latencije? Znaci ja je ubrzam ali je u isto vreme i usporim (protok podataka kroz nju ostaje isti).
Jedino korisno od ove `mustanagije` je sto na vecem kloku nece praviti problem ekstremnim taktovima procesora, ali ne teze bas svi ekstremima jer takav rad sam po sebi nije praktican zbog upucavanja sistema i gubljenja trenutno obradjenih podataka, naravno sem ako nije u pitanju testiranje krajnjih mogucnosti sistema sto bas i nije neki sport.
Dzaba memorija kada procesor ne moze sa default naponom da radi na 2,5Ghz. Puca Orthos na 2.5Ghz, na 2,4Ghz je stabilan (9% overclock). Zna li neko da li je bolje smanjiti cpu mnozilac a povecati FSB kod overklokovanja? Mozda ce tada biti bolje, shta kazete? Trenutno je mnozilac 11x. Hvala.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.