Stavljen novi BIOS, novi firmware-i.. .Masina hladna kao spricer. WinXP Pro SP3, nema virusa (skenirano azuriranim NOD32 2.70.39, AVZ AntiViral ToolKit Pro (StandAlone Kapsersky), F-secure BlackLigth...sve na max). Masina skroz hardverski ispravna i testirana profesionalnim dijagnostickim alatima: RAM (GoldMemory 6.92 na Thorough, MemTest86+ 2.01), CPUs (Hot CPU Tester 4.4.1, S&M 1.91, QuadPrime, OCCT 2.01), SVGA (starije 2D/3D igre, 3Dmark 2001 SE, Artifact Locator&Tester, VRAM Tester, 2D/3D moduli BurnInTest Pro 5.3), HDD (SpinRite 6 L5, HDDtune Pro, Victoria 4.2, WDdiagnostics, UXD QuickTechPro 5.2, M2K, PCdoctor 5, PCcheck 6, Mechanic&Cache tests) sve na max. i sve prolazi preko 6h ili vise desetina prolaza...nikakavo mrznjenje, reset, plavi ekran...k`o kamen stabilna, 2 meseca ama bas nikakav problem...a sada ono glavno: samo kada gledam filmove bez ikakvog smisla i logike nasumicno dobijem BSOD sa porukom: Hardware Malfunction (pomaze hard reset). Menjao sam kodeke (cistio stalvjao druge), playere (MV2, KM, GOM), drivere za grafiku i uvek isto...koristio sam Detonator/ForceWare drivere od v50.xx do v90.xx, k-lite stari i novi, KMplayer sa svojim integrisanim kodecima, TuneUp Utilities 2008 1-click-maintenance...i opet onako randomly -> paf...plavi ekran (WTF #!^$&^%*, prim.aut)...nekada radi satima, nekada par puta na istom filmu nekada na razlicitim, a prvih 2 meseca nije bilo toga...samo odjednom, pre nekih 15 dana prvi put sam to uocio...SMART ne daje nikakve greske niti dobijam CRC errors, RAM nema sanse, ploca tj. chipset visestruko provereni, takodje ni procesori nemaju gresku. Grafika je PCI, nalepio sam joj na chip pasivni hladnjak (mlaka), karta je kvalitetne izrade, daje odlicnu sliku na 21` CRT, velika, nigde ostecena...prolazi provere a i pustala je filmove non-stop mesec dana i nist, a sada svaki dan. Zvucna ne verujem da je jer WinAmp ne zeza...
Ima li neko ideju sta bi moglo biti i na sta jos sumnjati, jedino DirectX: DDraw/show?
mogu smao da ukljucim integrisani ATI RageXL sa 8MB, posto serverska ploca podrzava samo PCI i PCI-e x8 grafike (nema PCI-e x16 slot). Ne verujem da je grafika jer svi testovi prolaze...probacu kao finalni test za nju da pustim nekoliko sati filmove iz Linux-a...ako tamo radi nije ona
Ja bih rado lupio da su toj grafickoj izlapeli kondenzatori, zbog godista, pa da se sada `muci` da odrzi tu neku rezoluciju dovoljnu za 20` ekrana, pretpostavljam 1600x1200@85/90/100Hz, jer je na primer meni tolika rezolucija `normalna`.
A tek ta od 8MB... to je tek kataklizma svoje vrste. Da me ne shvatis potpuno pogresno, ne sumnjam ja da je ona bila `do jaja` tamo neke `99, nego mislim da je godine kolju.
Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
Ali vidi se da nisi bas iz IT price...ploca je serverska, iz 2006 i ona ima integrisan chip ATi RageXL sa soptvenom SOJ memorijom od 8MB. Dakle, ti chipovi se i dalje fabrikuju, lageruju i ugradjuju na nove ploce jer za neke namene servera tipa storage ili mail server ne treba bolja grafika jer nije akcenat na videu tako da je ta grafika iz onog vremena za ovo vreme a propratna elektronika je na ploci. Ova Creative karta ima tvrde elektrolite (one bele ALU, kao na danasnjim plocama i grafikama) i nema govora o dotrajlosti istih jer su japanski pa cak i da su klasicni firmirani kondenzatori radili bi min.min. 10 godina...dakle jos 3god lufta ovako je za ocekivati 20-30...dakle ni je to u pitanju. Postoji mogucnost da su vodovi u i oko chipa popustili ali kondenzatori i tranzistori nisu sigurno...
- A N G E L -
:: Ja bih rado lupio da su toj grafickoj izlapeli kondenzatori, zbog godista, pa da se sada `muci` da odrzi tu neku rezoluciju dovoljnu za 20` ekrana, pretpostavljam 1600x1200@85/90/100Hz, jer je na primer meni tolika rezolucija `normalna` :: :: A tek ta od 8MB... to je tek kataklizma svoje vrste. Da me ne shvatis potpuno pogresno, ne sumnjam ja da je ona bila `do jaja` tamo neke `99, nego mislim da je godine kolju :: :: :: Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно :: ::
Stepen frustriranosti kao da je VIA mbd.... Eto, šta ja mislim: grafa nije, jer, BSOD-ovi na taj način nisu od grafulje same... ali, od drajvera, da. Dakle, ja sumnjam na kombinaciju creative drajveri i zvučna i k-lite kodeci, jer je meni pravila probleme. K-lite mi je upropastio drajvere od creative-a, pa onemogućavao pravilno funkcionisanje, pa, popustio i sad radi sve ko` da ništa nije bilo. G*v**vi creative nešto gadno brlja sa podrškom za svoje starije zvučne na novijim sp-ovima i OS-evima, - jer u suprotnom niko ne bi kupovao nove.... I, ono drugo što mi pada na pamet, je, nešto što se samo pali i pokreće kod reprodukcije filmova, svakako to su video filteri, ali, oni se pokreću na početku puštanja... screen-saver? Neka od funkcija OS-a za štednju energije?
Majstore, ne mogu da verujem da ti takvu mašinu koristiš za gledanje filmova. Pošto po tvom izlaganju sve ostalo radi savršeno što se onda sekiraš zbog filmova. A gde su tu RAID nizovi, redundantno napajanje i ostale džidžabiže koje krase servere? Šalu na stranu, pretpostavljam da makina ima neku namenu čim je poseduješ. Ne znam šta bi ti rekao ali ja bi tu krenuo nekim sistemom eliminacije, ako imaš vremena i mogućnosti, čisto da otkloniš sumnju da je u pitanju hardver.
Koliko memorijskih slotova ima ta ploča, čisto me interesuje, da nije celih 16? Pozdrav!
PA ploa delova sam dobio od prijatelja, igrom slucaja pa da se ne baci. Inace mi i ne treba. A filmove volim i to horror/sf/thriler/psycho/mistery pa gledam. To je EntryLevel server nista egzoticno, ima 4 DIMM podnozja, napajanje je vrhunsko sa nezavisna 4 rail-a ali nema PCIe x16, recimo Bax2K3 ima bolju varijantu sa plocom koja ima ist apodnozja, 8 DIMM slotova ali ima smao 1 Xeon @3.2 mada ima 2 pozdnozja, ploca je nesto kvalitetnija i sto je najbitnije ima standardni PCIe x16 pa ta masina sa 2 CPUa moze da se dobrano iskoristi i za igre ako se bocne neka jaca grafa, on ima X800...server je bas solidan...
@Pisko probao sma ja GOM i tmao zeza a on koristi svoje filtere i kodeke...
- A N G E L -
:: Majstore, ne mogu da verujem da ti takvu mašinu koristiš za gledanje filmova. Pošto po tvom izlaganju sve ostalo radi savršeno što se onda sekiraš zbog filmova. A gde su tu RAID nizovi, redundantno napajanje i ostale džidžabiže koje krase servere? Šalu na stranu, pretpostavljam da makina ima neku namenu čim je poseduješ. Ne znam šta bi ti rekao ali ja bi tu krenuo nekim sistemom eliminacije, ako imaš vremena i mogućnosti, čisto da otkloniš sumnju da je u pitanju hardver :: :: Koliko memorijskih slotova ima ta ploča, čisto me interesuje, da nije celih 16? Pozdrav :: :: Živ bio!!!
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.