Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Majstori overkloka, potrebna sugestija, ubedačih se
STRANA 1 OD 1
KaiserSoze Majstori overkloka, potrebna sugestija, ubedačih se 14.10.2008. 17:36 T12587

status: user
broj poruka: 568

MB DFI Lanparty DK P35T2RS
CPU Q6600 + CMaster GeminII
DIMM PC2 6400 4 x 1GB Crucial Ballistix EPP 800MHz (kao i OCZ Crossfire edition ATI Edition 4 X 1gb 800MHz) - probane obe
PSU OCZ Stealth extreme 600w

Probao sam klokovanje mašine sa prvom gore pomenutom memarom, bilo koju kombinaciju fsb, voltaže i množioca.
Nisam uspeo da ga pomerim ni za par procenata.
Pomislio sam da je memorija.
Promenio sam memaru, stavio sam ATI edition, probao sam i reaper, uvek sa 4 modula.
Ma ni da čuje...

Čim ga mrdneš nema boot-a.

Izvadio sam memoriju, ostala su 2 modula ATI edition (crvene na 800MHz), probudio se komp bez problema ????
Klok cpu na 3.2 (8*400) - svi testovi prošli bez problema.
Klok cpu na 3.6 (9*400) - svi testovi prošli bez problema.

Klok memare je bio 801MHz.
Klok memare na 960MHz - svi testovi prošli bez problema.

Stavim još jedan modul identičan, ponovo sve varijante kloka - svi testovi prošli bez problema.

Stavim još jedan modul identičan, četvrti po redu - NEMA BOOT-a !!!

Izmenjam sve module u svim svim slotovima, svi su ispravni, svi rade ali maximum 3 komada, kako ubacim 4ti, nema boot-a.
Flešovao sam bios, skinuo sa DFI sajta najnoviji program AutoBoostSistem i ubacio njihov zvaničan fajl sa 4 predefinisane banke za klokovanje ploče sa q6600/q6700 gde voltaže idu vrtoglavo gore, na svim parametrima koji se mogu promeniti u bios-u.

OPET NEMA BOOT-a !!!

Kada ostavim 3 modula, sve radi, kada stavim 4 ne radi ni jedna varijanta kloka.
Kada vratim sve na default, rade sva 4 modula.

U čemu je fora ???

Molim za savet, šta sam prevideo ?
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
DaSickSyst 14.10.2008. 18:16 #75221

broj poruka: 2909
Moras da smanjis mnozioc RAMa na 2x(1:1) pre podizanja FSBa.
Overklokom CPUa oveklokujes i RAM.
Pretpostavljam da tu gresis.

DaSickSystem

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
DaSickSyst 14.10.2008. 18:21 #75223

:: Stavim još jedan modul identičan, četvrti po redu - NEMA BOOT-a !!
Hm.
Pa onda ti je crkao taj modul ili ti se napunio prasinom taj slot.

DaSickSystem
Daum ... 14.10.2008. 18:35 #75225

broj poruka: 12798
Mozda ti je komp sa tom memorijom toliko mocan i crven da ne moze sistem to da podnese.
Pure awesomeness...

Shalu na stranu, i ja sam pre par dana imao slichan problem. Sa drugom memorijom mi je sve ok...

OCz re 14.10.2008. 19:06 #75229

broj poruka: 2900
..S kolko si ti to memara probao ..?
Koliko si dizao VDIMM i NB ? nece 400*9 i RAM 1:1 jel tako ?
Jel si probao jos neke druge strapove memare ?

I reci koju sad memaru koristis.
voodoons dfi 14.10.2008. 19:08 #75230

broj poruka: 152

neke dfi ploce zezaju sa sva 4 modula zakacena.. ako ti je bios poslednji, spusti sve na def. postavi dva stapa memorije, postavi voltazu mem na 2.1V ili koliko trazi mem.po specifikaciji.
latencije na 5-5-5-15 2T perf.level na 8.
ono sto jos zahtevaju 4 modula je napon na mch-u iliti NB voltage kod DFI-a. postavi ga na 1.35V. Snimi, butuj, ugasi komp.
Postavi posle toga sva 4 stapa pa tek onda u OC avanturu..
OCz re 14.10.2008. 19:28 #75238

Slazem se ovde, vrlo verovatno da ga cak zeza konkretno Perf. lvl, meni se desava sa DFI-em da ako je ne dirnut Perf. lvl ploca podeli posebno za po 2 modula jedni su npr. 6 a drugi 7 i to zeza memaru onda.
KaiserSoze Evo kako stoje stvari 15.10.2008. 11:03 #75337

Probao sam sa 3 različite vrste memorije (uvek po 4 modula od 1GB)
1. OZC PC6400 DDR800MHz Platinum rev.2 4-4-4-15 v2.1
2. OZC PC6400 DDR800MHz ATI CrossFire edition 4-4-4-15 v2.1
3. Crucial Ballistix PC6400 DDR800MHz EPP certified 4-4-4-12 v2.1

Voltažu sam dizao na memari do 2.3-2.35v, sve 3 su stabilno radile na 960MHz, mogle su i više, ali samo po 3 modula.
Bez obzira koji su slotovi u pitanju i bez obzira koji su moduli u pitanju.
Pretpostavljao sam da je nešto do ploče, tj. podešavanja.

Skinuo sam sa DFI sajta predefinisani fajl za klok QuadCore q6700/q6600 koji ima setovanja voltaža i fsb, gde (napominjem) voltaže za NB idu na 1.45v pa na gore.
CPU vcore ide od 1.345v + 225mV +250mv i više, u zavisnosti da li su ga klokovali od 3.6-4.0GHz.
Priznajem da mi je preformans lvl bio na auto, sada sam ga setovao na 8.
Poslušaću vaše savete, idem sve na default, postavljanje memare na 800MHz 5-5-5-18 latence, 2.1v, perf lvl 8, postavljam sva 4 modula, pa tek onda krećem dalje.
Jedino što me zbunjuje u biosu kod memare ima fine tunning memare koji u sebi ima već određene vrednosti, tu nisam ništa dirao jer se iskreno apsolutno ne snalazim.
Da li da tu nešto stavljam na auto ili ???

Pozz
tortojed ama je l` ti to teras 15.10.2008. 11:42 #75349

broj poruka: 11001

pod XP32 ili Vista64?
KaiserSoze Re: ama je l` ti to teras 15.10.2008. 11:48 #75351

XP32 sp3

::
:: pod XP32 ili Vista64?
KaiserSoze Opet isto 15.10.2008. 12:06 #75354

Memara na 5-5-5-18
Clock memare 801MHz
VDIMM 2.1V
perf lvl 8
trfc 42
ostalo sve na relaxed

Default sve radi sa 4 modula, čim krenem u klok nema boot-a, kako izvadim 1 modul, bilo koji, boot bez problema.

U čemu je fora, mora da ima nešto što se može podesiti.
Bios najnoviji, sa dfi sajta.
DaSickSyst Re: Evo kako stoje stvari 15.10.2008. 13:05 #75359

:: Jedino što me zbunjuje u biosu kod memare ima fine tunning memare koji u sebi ima već određene vrednosti, tu nisam ništa dirao jer se iskreno apsolutno ne snalazim
:: Da li da tu nešto stavljam na auto ili ??
Rekao sam ti sta nisi uradio.
Dok ne namestis u BIOSu:FSB:DRAM 1:1 ili RAM mutiplier 2x(u BIOSU imas ili jedno ili drugo,zavisno od verzije BIOSa) NE MOZES da pocnes sa overklokom procesora ma koliko povecavao volataze.

DaSickSystem
KaiserSoze Re: Re: Evo kako stoje stvari 15.10.2008. 14:45 #75377

@DaSick - pogledao sam u bios...
Clock VCO divider je setovan na vrednost 2.
Od ponuđenih vrednosti imam auto/2/3/4.
Kada uđem u win, cpu z mi prikazuje odnos FSB/DRAM 1/1. fsb 400, 5-5-5-18 trfc42 perf lvl 8.
Nisam te razumeo gde grešim?
Pozz
p.s. overklok radi stabilno sa bilo koja 3 modula u bilo koja 3 slota, čim staviš 4 modula, ćao, nema boot-a ili izbacuje neki zbrlj na ekranu, ili traži fdd i slične gluposti, ali uglavnom nema boot-a.

:: :: Jedino što me zbunjuje u biosu kod memare ima fine tunning memare koji u sebi ima već određene vrednosti, tu nisam ništa dirao jer se iskreno apsolutno ne snalazim
:: :: Da li da tu nešto stavljam na auto ili ??
:: Rekao sam ti sta nisi uradio
:: Dok ne namestis u BIOSu:FSB:DRAM 1:1 ili RAM mutiplier 2x(u BIOSU imas ili jedno ili drugo,zavisno od verzije BIOSa) NE MOZES da pocnes sa overklokom procesora ma koliko povecavao volataze
:: DaSickSyste
OCz re 15.10.2008. 15:45 #75382

Jel si probao 5-5-5-15 2.1v Perf. lvl 7-8, NB na 1.4v, VTT na ~1.45-1.5v sa dva modula i stavi memaru na koliko hoces.
Kad se bootuje sa tim setovanjima onda ugasi pa dodaj jos 2 modula pa vidi dal oce ili ne.

I vidi da skines jos neki drugi bios sa sajta ako vec nisi.

Ostala setovanja za memaru ti nisu toliko bitna, i Trfc i perf. lvl je dovoljno olabavnjen ..

Mozes skinuti MemSet ako hoces pa sa njime da olabavis i ostale tajminge - mada mislim da je to gubljenje vremena ..

A nece ni 4 modula i 800MHz kad je 400*9 ako sam dobro razumeo ?

I jel sa 4 modula pri clock-u se upali komp ali nema dalje od toga ? da li imas neku gresku na ekranu da prijavi tada ili se uopste ni ne upali monitor ?

A mozda CPU na def. a memaru da OC-ujes sa 4 modula ? dal to oce ?
KaiserSoze Re: re 15.10.2008. 21:30 #75418

:: Jel si probao 5-5-5-15 2.1v Perf. lvl 7-8, NB na 1.4v, VTT na ~1.45-1.5v sa dva modula i stavi memaru na koliko hoces
:: Kad se bootuje sa tim setovanjima onda ugasi pa dodaj jos 2 modula pa vidi dal oce ili ne

Baš je u tome fora, stavio sam latence, perf lvl, nb na 1.45, vtt na 1.45-1.5 pa i više, dva modula memare na 2.1-2.3v i od 800-960MHz i sve radi.

Stavim treći, opet sve radi.

Stavim četvrti, nema boot-a, kada to kažem, mislim da se ne budi komp, uključi se ali se ne budi.
Probao sam sve kombinacije, modula i slotova, sa tri hoće sa četiri ne.

:: I vidi da skines jos neki drugi bios sa sajta ako vec nisi

Nisam skinuo drugi bios, samo ovaj poslednji.

:: A nece ni 4 modula i 800MHz kad je 400*9 ako sam dobro razumeo

Neće ni da čuju.

:: I jel sa 4 modula pri clock-u se upali komp ali nema dalje od toga ? da li imas neku gresku na ekranu da prijavi tada ili se uopste ni ne upali monitor

Ne upali se monitor.

:: A mozda CPU na def. a memaru da OC-ujes sa 4 modula ? dal to oce

Upravo sam testirao tri kombinacije kloka samo memare i sve radi savršeno, ali bez diranja cpu-a.
1. 851MHz, 2.1V, 5:8, 5-5-5-18
2. 890MHz, 2.1V, 3:5, 5-5-5-18
3. 960MHz, 2.2V, 5:6, 5-5-5-18

Sva tri setovanja su prošla sve moguće testove bez problema.

E, hajde sad, koji mu je vrag ???
OCz re 15.10.2008. 22:22 #75429

..Hm mozda je nesto do PSU-a, da eventualno probas da iscupas neki HDD ako imas vise, mozda je samo neka grana preopterecena mada to ne bi trebalo da ima veze sa ovime toliko ..

Probaj jos da skines i neki drugi bios za plocu, probaj slobodno 1-2 da promenis pa vidis da li je bios zezao, ako nece ..ne znam sta bi moglo biti, malo je cudno da je do ploce da nece ona mada zvuci kao neko `logicno` objasnjenje za sada ..

Uglavnom drugi/druge bios probaj obavezno
KaiserSoze Re: re 15.10.2008. 22:51 #75439

PSU nisam naveo, u pitanju je OCZ GamerExtreme modular 780w.
Imam ukupno 4 hdd-a WD Caviar 640gb, AAKS serija.
Izčupaću 3, ostaviću sistemski.
Probaću i neki drugi bios, zapravo skinuću poslednja 3 pa ću jedan po jedan.
VGA nisam naveo, unutra je jedan ubogi ASUS EN6600GT samo dok ne stabilizujem klokove, onda ide čist sistem i SAPPHIRE 4870.

Probaću biose, pa se javljam.

Pozz

:: ..Hm mozda je nesto do PSU-a, da eventualno probas da iscupas neki HDD ako imas vise, mozda je samo neka grana preopterecena mada to ne bi trebalo da ima veze sa ovime toliko .
:: Probaj jos da skines i neki drugi bios za plocu, probaj slobodno 1-2 da promenis pa vidis da li je bios zezao, ako nece ..ne znam sta bi moglo biti, malo je cudno da je do ploce da nece ona mada zvuci kao neko `logicno` objasnjenje za sada .
:: Uglavnom drugi/druge bios probaj obavezno
Mixx da ne lupam 16.10.2008. 19:03 #75577

broj poruka: 2931

nemam iskustva sa tom kombinacijom, ali...

za svaki slucaj, nemoj nista vezano za cpu/fsb/mem/volt da ostavljas na auto. podesi sve rucno da ti promena neke vrednost eventualno ne `povuce` nesto drugo. ne znam bas, ali ne moze da skodi
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs