Zanima me vaše MIŠLJENJE, zbog čega je poginuo ovaj komp:
Ploča Asus K8N (vidno spaljen I/O chip) Procesor Sempron 754 (ne radi na drugoj ploči) Memorija 2x256 PQI (JEDINO ŠTO RADI) Napajanje LC Power 420W (kondenzatori nabrekli na vrhu) Grafička TNT2 M64 (ne radi, ali se i ne vidi ništa spaljeno) Modem 56K (ne radi, ali se i ne vidi ništa spaljeno) Mrežna (ne radi, ali se i ne vidi ništa spaljeno) Har disk (ne radi, ali se i ne vidi ništa spaljeno) DVD plejer (ne radi, ali se i ne vidi ništa spaljeno) (u stvari, zatvara vratanca, ali ih ne izbacuje , i ne čita diksove naravno)
Da li je u pitanju strujni udar ili još primerak napajanja?
Računar je povezan bio na gigabitnu mrežu, kao i ostali računari (koji su ostali čitavi), nije povezan na surge protector, već direktno u utičnicu i modem je telefonskim kablom bio povezan sa centralom.
E, da, Majkrosoft me je obradovao da OEM Windows mogu da instaliram samo ako nabavim istu ploču. Hvala, Majkrosofte!
Bogami, ako si u selu napon ide cak i do 320V, jednom mom drugu bio napon selu, 320V, skoro sve mu pocrkalo u kuci, a ako si u gradu posto nije kisa padala ovih dana a tek grmelo onda verovatno struja, i da nije DVD player nego DVD citac-rezac, a po meni da je bila grmljavina sve bi ti pocrkalo, tako da bolje kupi nov komp nego taj da reanimiras. I da ja nisam iz sela, nego iz grada,...
Po onome sto si opisao sigurno je napajanje ubilo racunar. Naduvani kondezatori znace promenu izlaznih napona, tako da je naverovatnije protrcao neki od napona kroz komp i spalio ga. Sto se tice Microsofta, pa i nisu bas u pravu. Ako nije vec vise puta aktiviran zbog reinstalacije, trebalo bi da moze da se ponovo aktivira i ako promenis pola racunara, racunam tu plocu, procesor, memoriju, HDD. Samo to moras da uradis telefonom, jer ce te inace preko neta odbiti.
Računar se nalazio u industrijskoj zoni u Pazovi. Pored njega bilo je uključeno u struju (utičnice) još 4 računara, ruteri, svičevi i sve je ostalo čitavo. Jedino on. Na svim desktop računarima su LC Power napajanja, ali ostali računari su OK. Zato i najviše sumnjam da je samo napajanje bilo loše, jer nekoliko kondenzatora jeste bilo naduvano, samo ne znam koliko dugo.
Pod pretpostavkom da je napajanje OK kvaliteta (ne kunem se u LC Power, ali je u ostalim računarima, pa pitam zboh njih) - šta može da dovede do takvog naduvavanja elektrolita?
Skini PSU, ukljuci u ~mrezu i premeri napon unimerom na zelenoj (PSON) i ljubicastoj (SB), treba da ima oko 5V. Zatim kratko spoji (trajna veza, spajalica) zelenu u crnu (masa). Premeri napone na zutoj (12V) i crvenoj (5V). Javi rezultate...ako su naponi nesrazmerno veliki znas uzrok: probio je sekundar napajanja
NAPONSKI SPICEVI IDU I DO 1000V. Ja imam sve zaštite pošto moji računari rade 24 h. Svaki računar je zaštićen sa po VARISTORA SK20 koji seku sve preko 235v. a na telefonskoj liniji imak SK20 koji seče sve preko 95v.Normalno ide i sve preko upsa.Stari računar radi 8 a ovaj drugi 5 godina.Ništa mi nije crkavalo osim IDE kablova i HDD.
Povecala se ESR vrednost (Ekvivalentan serijski otpor) elektrolita usled loseg kvaliteta istih, prevelike temperature, prevelike udarne struje i malog broja istih vezanih na pojedine grane. Usled toga je napon na izlazu postao jako impulsno nestabilan i maksimalna vrednost je prevazilazila potrebne vrednosti a kako nisi na vreme primetio nista cudno na kraju je napon presao kriticnu granicu i unistio sve komponente koje se napajaju sa 5V direktno bez dodatnog peglanja napona. To i objasnjava kako je ostala samo memorija ispravna jer ona ima dodatnu regulaciju koja sa 5V regulise napon na nizu vrednost 3.3 - 3.40 ako je SDRam ili DDR u pitanju ili 1.8 - 2.4 ako je DDR2 u pitanju. Sa losim napajanjima je to potpuno normalna pojava i u takvom slucaju se treba zapitati da li napajanje od >50E vredi ili se rizik sa jeftinim napajanjem isplati.
Postoji nacin da aktiviras OEM Windows i ako uzmes sasvim drugi racunar. Ja sam imao tu situaciju.Nije hteo na novom kompu da se aktivira preko neta (logicno) i ja sam ih pozvao da bih ga aktivirao preko telefona. Kazes im da ti je crk`o komp i da hoces da aktiviras win na novom. Kada ga prvi put aktiviras preko fona, oni ti orebace licencu na nov komp i na dalje opet ide preko neta. :))) A masina ti je verovatno riknula usled neke nagle promene napona. Pozz
Moj drug je gledao UPS-u, u toku 10 s, nestala je i vratila se struja oko 40 puta, eto toliko o nasoj mrezi, mozda je pregorela od starosti maticna ploca, a u industrijskoj zoni je tek mogao komp da ti pregori od strujnog udara, onaj kad u fabrici iskljuci masine onda boga pitaj sta se desi u mrezi,...
Ma jasno je da je višak energije spržio dotčnog, a, samo naša predubeđenja sada mogu da dovedu do tvrdnji šta je starije, jaje ili kokoška, tj. da li su se naduli i otkazali kondenzatori (samo na tom računaru) pa propustili napon, ili je neki spoljašnji udar doveo dao sqika celog računara pa i do `naduvanog` napajanja. Nismo bili tu i nismo mogli da merimo i pratimo.... Eto, kad proveravaš ta ostala napajanja, pogledaj i utičnicu - utičnice.... za detaljan pregled, ipak treba da si električar - da nije neka budala napravila međufaznu utičnicu.... umesto..... ali, ono što treba da proveriš je, uzemljenje i njegov kvalitet. Kod quazielektričara u selu u koje idem leti.... uvrežen je axiom da je uzemljenje i nula isti q, da je dobro uzemljiti se preko vodovodne instalacije i da dobar osigurač nikad ne crkava.... Do razlike potencijala - napona, dolazi i između telefonskih vodova nakačenih na modem i ostatka mreže oličene u računaru, a, tu prvenstveno mislim na uzemljenje koje jedino neprečišćeno i nefiltrirano ulazi u kućište i do komponenti.... tako da.... ako nisi, nabavljaj bar elementarne zaštite od naponskih udara što sa mreže što od telefonskog kabla, i zapamti, ako uzemljenje nije kvalitetno - ili ga uopšte nema dovedenog na utičnicu (tako često u našoj visokorazvijenoj zemlji), onda, kao i da nemaš te zaštite, prizivaš El Diabla... Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Gresis, ovaj, silno gresis sinko. Graficka Nvidia TNT2 M64 je postojala pre geforce serije. Pravila se pre skoro 8 godina. Ploca koju ima moze da bude stara bar 3 godine, 4 uvrh glave.
Nema teorije da na taj nacin kako ti kazes stara graficka ubije noviju plocu. To nije logicno.
21.09.2008. 23:39
status: user broj poruka: 7725
tako da ako ti je modem mozda Lucent moze lako da bude do njega.Koliko se secam na toj ploci sve je riknulo ,jedino je memorija prezivela.CPU je bio P2 Intel ploca Chainatec.
Komponente su one koje sam naveo, K8N i TNT2, mislim da je tako radilo jedno sa drugim barem 6 meseci. Priznajem, nisam o tome ni razmišljao, da ima veze jedno sa drugim. Po tome, ispada da je grafička forsirala ploču, ova napajanje, što je dovelo do probijanja napajanja i prenosa veće struje do ostalih komponenata? Zvuči moguće...
RE: obradmi: modem je Conexant, ali je bio spojen na centralu, koja je preživela.
Da li je racunar bio ukljucen kad se to desilo t.j podignut bio sistem ili je bio iskljucen ili eventualno probao si da ga ukljucis pa se to desilo. Ovo sto sam napisao za Chainatec desilo se ovako stavio sam modem Lucent ,kad sam stavio modem Lucent ukljucim racunar nesto puce kao petarda ,otvorim masinu vidim mali kondezator kod pci slota blizu modema ,rascvetao se skroz.I kao sto rekoh bukvalno sve je riknulo sem memorije ,cak i flopi disk itd...
Pise se Chaintech (bez sredisnjeg a i sa h na kraju), Drugo, ta karta ce itekako raditi na AGP8X slotu doticne ploce, cak i modeli sa AGP2X. Slotovi podrzavaju i 1.5 i 3.3. Problem se jako retko desavao kada bi novu AGP8X kartu sa 1.5V napajanjem stavio u staru plocu sa AGP2X i 3.3V napajanjem. Vrisnula bi karta/ploca. Ovako, ne mere...znam jer cesto mi pri servisu treba za dijagnostiku PCI i AGP karta pa imam Matrox MGA PCI i Diamond Viper V330 koje pasu na sve savremene sisteme sa ovim prosirenjima
Premeri li ti 5/12V na izvodima??? Manite se ostalog blebetanja i slepog nagadjanja. VGA nije sigurno krivac iako je sugavi inno3D ciji cip je vruc ko sam pakao a radi na mizernih 125MHz, a i karta je ocaj izrade, ko modem :))
U pravu si (1.5V only, but it`s working with V5 5500 on 3.3V!?)
22.09.2008. 00:40
status: user broj poruka: 4270
@ dris Na MSI K8N Neo u AGP-u je stavljena jedina verzija koju sam ja video Voodoo 5 5500 sa 128 SDRAM i nakon 3 godine i dalje radi. Cak sam je sa prevodiocem sa AGP u PCI-E stavljao na NForce 6 plocu i radila je, cisto da proverim da li je riknula 8800 GT, tako da nebih previse razmisljao o tome( mada to sto govoris ima smisla). A da napajanje je i dalje Chieftec 360w od 2003 godine.
Re: U pravu si (1.5V only, but it`s working with V5 5500 on 3.3V!?)
22.09.2008. 00:45
status: user broj poruka: 5710
Ja imam tu kartu na zidu :) ali radi, ona ima i molex napojnik. I sto 360W Chief. Sta mislis koliko bismo dobili na eBay za nju??? V5 6000 je otisao za nekih 600 funti pretprosle godine a imalo ih je samo par stotina u svetu od kojih je vecina crkla. Ne znam kako se kao relikivija kotira V5 5500. Samo ispravka ona ima 64MB SDR ne 128! Imas li ili znas gde mogu nabaviti AGP/PCIe -> PCI adapter i posto???
- A N G E L -
:: @ dri :: Na MSI K8N Neo u AGP-u je stavljena jedina verzija koju sam ja video Voodoo 5 5500 sa 128 SDRAM i nakon 3 godine i dalje radi. Cak sam je sa prevodiocem sa AGP u PCI-E stavljao na NForce 6 plocu i radila je, cisto da proverim da li je riknula 8800 GT, tako da nebih previse razmisljao o tome( mada to sto govoris ima smisla). A da napajanje je i dalje Chieftec 360w od 2003 godine.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.