Ima kuciste chieftec lbx, p5w dh deluxe plocu i u nju zabodenu pctv pro karticu. Kuciste nije uzemljeno, pravo da vam kazem ne znam ni da li treba ni kako bi to izveo.
Na kablu od kablovske televizije imam spliter koji deli signal na 2 dela.Kad spojim samo televizor na spliter sve je ok, ali kad pokusam da spojim kabl koji je utaknut u komp u tv karticu, udara struja, slaba, ali udara. Isto se desava kada iscupam kabl iz tv kartice, spojim ga na spliteru sa kablom od kablovske i onda probam da ga utaknem u komp, udara struja, ako istrpim udare i utaknem ga sve normalno radi, ali meni to ne deluje dobro.
to je normalna stvar...desava se jer je kuciste racunara uzemljeno...isto bi ti se desavalo i na tv-u ali na tv uglavnom ima onaj ziljavi stek bez zice za uzemljenje jer mu je kucsiste plasticno pa nema previse potrebe za tako necim...bez brige, sva ta struja ide u zemlju i nece ti ostetiti nesto na kompu...i meni se to desavalo...
Samo neka bude neko pored tebe da te odvoji i posalji nam sliku sa uzdignotom kosom, mozda pokusaj sa nekim klestima imas ona koja propusataju samo struju vecu od 1000 V, i batali kablovsku stavi satelitsku antenu na kucu!!!
tako sto onaj stek koji ide u zid ima ona dva pina koji su za fazu i nulu i pored toga ima ona metalna tracica na spoljnoj strani steka koja se spaja sa zemljom...to ti je ovo http://i258.photobucket.com/albums/hh262/savo_x86/832570.jpg e ta treca zica je povezana sa celim kucistem i svim njegovim metalnim delovima...
Hvala na objasnjenju i ulozenom trudu, ali mi nije jasno, isti takav steker ima i TV,znaci i on je uzemljen, zasto me ne udara struja kada spajam kabl iz TVa u spliter, a udara me kada spajam kabl iz kompa u spliter
Devize devize bonda elema
:: tako sto onaj stek koji ide u zid ima ona dva pina koji su za fazu i nulu i pored toga ima ona metalna tracica na spoljnoj strani steka koja se spaja sa zemljom...to ti je ov :: http://i258.photobucket.com/albums/hh262/savo_x86/832570.jp :: e ta treca zica je povezana sa celim kucistem i svim njegovim metalnim delovima.. :: :: Overclocking is the way of life!!! :: ::
Moras imati masu/zemlju za PC iz vise razloga. TV nije veliki potrosac niti ima grejac ili motor u sebi koji bi indukovao povratne udare. TVu to ne treba vec samo zatvoreno kolo faza-nula ili faza-zemlja, posto je vecina sistema nulovana od strane EDB-a. Prekidacki tip napajanja po prirodi arhitekture obavezno mora biti uzemljeno, cesto se ispred sata uvrcu i spajaju glavna distribucijska nula i zemlja, time imas samo jednu referentu masu. Ovde ti je potrebno da ESD odvodis kroz uzemljenje kako te ne bi peckala struja koja se indukuje u metalnoj sasiji. Ako si u zgradi uzemljenje je verovatno reseno kao i gromobran u kucama su se obicno u trougao ili zvezdu ukopavali bojleri na dubini od 2m a negde se nepravilno instalacija uzemljavala preko vodovodnih cevi. Slicno treba urtaditi sa kablovskom, uzemljiti shirm/masu tj. spoljni omotac coaxial kabla...obe stvari su pod OBAVEZNO!
Havala na pomoci, ali mi ne uspeva da shvatim sta treba da uradim da me vise ne udara struja, ili je ot normalno i nista da ne diram Devize devize bonda elema
:: Moras imati masu/zemlju za PC iz vise razloga. TV nije veliki potrosac niti ima grejac ili motor u sebi koji bi indukovao povratne udare. TVu to ne treba vec samo zatvoreno kolo faza-nula ili faza-zemlja, posto je vecina sistema nulovana od strane EDB-a. Prekidacki tip napajanja po prirodi arhitekture obavezno mora biti uzemljeno, cesto se ispred sata uvrcu i spajaju glavna distribucijska nula i zemlja, time imas samo jednu referentu masu. Ovde ti je potrebno da ESD odvodis kroz uzemljenje kako te ne bi peckala struja koja se indukuje u metalnoj sasiji. Ako si u zgradi uzemljenje je verovatno reseno kao i gromobran u kucama su se obicno u trougao ili zvezdu ukopavali bojleri na dubini od 2m a negde se nepravilno instalacija uzemljavala preko vodovodnih cevi. Slicno treba urtaditi sa kablovskom, uzemljiti shirm/masu tj. spoljni omotac coaxial kabla...obe stvari su pod OBAVEZNO :: :: :: - A N G E L - :: ::
ok MACHINE brate, kolega...pazi, ja znam o cemu pricas pa mi je malo teze da pohvatam, a sta da radi shkomi koji nista ne zna o struji kad mu ti tako nesto napises...budi malo obazrivijii prema pocetnicima... shkomi, ne diraj nista, tome nema pomoci...tv nema uzemljenje i zato nema varnice...da ga ima sevala bi i tamo...uzemljenje je korisna stvar i spasava te od viska elektriciteta u sistemu i zalutalih struja...nemoj da ubadas taj kabal u tv kartu dok ti je komp ukljucen vec ga prvo ugasi pa ubodi pa uzivaj u tv programu...mada, ja sam to hiljadu puta ubadao i izbadao na zivo, svaki put je sevnula mala varnica i nikada se nista nije desilo...sve i dalje radi kao i prvi dan... zaboravi na to...to su male struje...
Lepo ti uzmi jednozilni licnasti kabel pa ga spoj na kuciste racunara a drugi kraj negde u zemlji bice dovoljan jedan ekser na tom drugom kraju i nemas brige.NAPOMENA TA ZICA NESME BITI SOPOJENA SA DRUGIM UZEMLJENJEM.
NE U DRVO,ASFALT ,BETON,SAKSIJU ITD...NEGO U PRAVU ZEMLJU PORED ULAZA NEGDE GDE MOZE A ONAJ KRAJ SA EKSEROM NEKA BUDE ZALETOVAN, DA IMA DOBAR SPOJ.OBA MOJA RACUNARA SU TAKO SPOJENA.
:: :: NE U DRVO,ASFALT ,BETON,SAKSIJU ITD...NEGO U PRAVU ZEMLJU PORED ULAZA NEGDE GDE MOZE A ONAJ KRAJ SA EKSEROM NEKA BUDE ZALETOVAN, DA IMA DOBAR SPOJ.OBA MOJA RACUNARA SU TAKO SPOJENA. ::
Meni je kompjuter uključen u liniju sa uzemljenjem. Takođe i TV, VHS i DVD Player. Međutim, sam TV kabl od kablovske ima u sebi struju. Slabu, ali nervira. Sem toga, kad ga uključim u kompjuter, dobijam brum na zvučnicima čim ih dignem preko 50%. Ukapirao sam ja odavno da treba da povežem širm od TV kabla sa zemljom, ali kako kad sam na trećem spratu? Ima li neka alternativa u stanu, kao cevi od parnog grejanja ili nešto slučno?
Tnx.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
pa celo kuciste kompjutera je uzemljno...zasto bi hteo da vezujes negde drugde zicu...taj kabal od antene se vezuje tako sto ona licna u sredini ide na ulaz, a sirm je uvek vezan na zemlju...tako je napravljen onaj stek za antenu, tako je povezan iznutra...ako si siguran da je to dobro vezano, onda ti uzemljenje u zgradi ne valja ili u napajanju kompa uzemljenje nije vezano kako treba...
ne znam bas ni ja sta je pravo resenje, ali ovi ekseri u saksiji :))))
Nije ti to nista strasno, verovatno razlika izmedju `nule` i uzemljenja ili je oprema za kablovski lose uzemljena...
Probaj da uzmes parce zice i da spojis jedan kraj na sraf od kompa, a drugi na spliter. Tako ces da izbegnes peckanje kad ubadas kabl...E a dal ce da bruji...
Lad smo vec kod brujanja - moze li mi ko preraditi KENYO 4+1 zvucnike (napajanje) - ubi me 50Hz brujanje pa ih i ne ukljucujem...
Ne razumemo se. Nemam problem sa kompjuterom, sve radi bez greške i nema nikaklvih lutajućih struja. Međutim, kabl od kablovske TV ima slabu struju u sebi. To znam po tome što osetim struju na ruci kad ga izvadim iz video rekordera, preko koga je povezan na ostale uređaje. Kad ga uključim, osetim slabu struju na kučištu video rekordera. Nije mi sve vreme uključen i u kompjuter, već samo kad presnimavam nešto sa VHS mašine. Taj brum koji mi pravi ne čuje se na snimku, ali me nervira.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
Ja sam se pre par godina igrao sa gramofonom i tim cuvenim brumom.
Svaki put kada bih priblizio prst onom shell-u na oko santimetar, uvek ali UVEK bi me `pecnuo` elektricitet.
Pa cak i kada bih prisao potenciometru VOLUME na pojacalu, ista stvar bi se dogodila.
Resenje sam pronasao u pravilnom povezivanju zica unutar shell-a, zbog toga nesto pomisljam upravo da te moze i napajanje od kompa za*ebavati.
Probaj i da okrenes kabl u uticnici, to sam cuo da je nekima pomoglo.
Zivim u zgradi, ali je bukvalno razlika u celom naselju od stana do stana oko tog uzemljenja i/ili nule, svako je nesto resavao na svoj nacin.
Pre par meseci sam kod jednog komsije izmerio na radijatoru 6V... ali to je vec druga tema.
Ja se nadam da si uspeo makar nesto da iskoristis iz ovog mog pisanja, u svakom slucaju, vidi sta ti najvise odgovara pa to i uradi, ali, nije mi jasno zbog cega bi ti vadio kabl od antene dok ti je racunar ukljucen ako ti ne pravi nikakve probleme.
Bas sam juce, sad prekjuce, kupio Leadtek TV2000 Expert karticu, sutra idem po kablove, danas nisam stigao, samo sam na brzinu utakao onaj iz televizora da vidim kako radi i prezadovoljan sam bio.
Pisem sutra svoje iskustvo sa povezivanjem splitera i TV kartice i televizora.
E` da, ako me ne ubije struja :)
I kupicu pijacni spliter i pijacne kablove, jer cu ih ionako staviti sada i ko zna kada sledeci put pogledati... a i jer je pijaca na 100 metara od mog kucista... a i iz nekog nevesto skrivenog inata prema svim onim NEpijacnim fensi kablovima od 10 eur/m pa navise.
Pozdrav,
Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
Kako god znas i umes moras najpre proveriti imas li zemlju u stekerima: okrugli prikljucci su nula-faza a upravno na njih su leptiri/zalisci/kontakti su zemlja.Kad otvoris steker moras imati 3 zice povezano: plava nula, braon/crna faza i zuto-zelena zemlja...ako nema poslednje zice koja vodi na te zaliske nije uzemljen i to ne valja, na stranu to sto sama uticnica ima tu mogucnost kada insttalacija u zidu nema sve 3 potrebna voda. Drugo, moras uzemljiti kablovski sistem, tako sto ces na najblizi metalni konektor zalemiti jednu izolovanu zicu koju ces povezati sa uzemljenjem (zavijes za slobodan zalizak na nekom produznom ili sukou i zalemis ga, mada i neras) ili jos bolje na samom prikljucku u TV kartu izdvoj kod onog dzeka ako je plastican sto vise onih sitnih zicica (shirm) pa tu izolovanu zicu vezi i zalemi za to pa potom na zemlju...
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.