Prosto me nervira kolike se cifre vrte oko potrebne snage napajanja sasvim smesnih potrosaca, delom su za to krivi branderi koji navode 50% vise od deklarisane snage a delom i korisnici koji o tome razvlace zvaku a nisu ni probali drugu soluciju. Navescu vam iz svog iskustva 3 primera masina (@default) i napajanja koju su sve to vukle u realnom radu (naravno, ispunjeni uslovi amperaze na V12 grani), prosle sve moguce testove stabilnosti i po mom saznanju radile tako bar u roku garancije (1god.)
to jeste meni tera TT 500W x2 5000+ oc na 3.2ghz 4x1gb rama 2900XT tv-karta, zvucna, lan 2xhdd i dvd-rw i dvd- rom... inace kod druga je linkworld 520w gurao amd le1640 1gb rama 2900xt hdd i dvd-rw ali sam na netu nasao test ENERMAX 425W gura CF 2900XT i 4 HDD-a .. inace 8800GT 512mb radi na coolermaster 380W bez problema ono napajanje sa 8cm ventilatorom a cela masina GA 56s 2x1 geil hdd i dvd i 4600+ 65W to je kod komsije i radi vec 6-7meseci bez problema
Chieftec HPC-360-202 (360W) = Chieftec GPS-550AB-A-BULK (550W) Ova dva napajanja izdrzavaju jednako opterecenje( testirao 2 nedelje) Cak im je i amplituda opterecenje slicna( razlika je manje od 3%, ali je ima u korist Chieftec GPS-550AB-A-BULK (550W). Opterecenje na napajanju od 360W je 406W i radi tako vec 5 i kusur godina bez ikakvih problema. Danas brand proizvodjaci navode snagu na napajanjima koja nije realna. Primer cu dati sa Corsair 620W. Nisam iz ovog napajanja uspeo da izvucem vise od 526W pod punim opterecenjem. Jednostavno se sistem nije mogao da digne, medjutim na net-u sam procitao da su uspeli da izvedu da napajanje daje 623wata, sto ni u ludilu nije realno( proverio na 4 napajanja od kojih su 2 uzeta iz Italije i jedno iz Austrije cisto da proverim da li je u pitanju razlika istocno/zapadno trziste). Razlika je u 10 wati ukupno izmedju napajanja. Ono styo sam hteo da ovde kazem jeste sledece. Ranije su proizvodjaci stavljali vrednost na napajanju koja je bila oko 80-85% realno koliko moze da isporuci u normalnim uslovima, a napajanja su mogla da idu i do 120% od napisanog opterecenja( naravno samo u kracim intervalima, ali su mogla). Danas stavljaju vrednost koja je totalno nerealna( stavljaju da moze da isporuci npr. za Chieftec 550W, a ono daje plafon 480 i jos koji wat, ali nakon toga odlazi u vecna lovista). Pomamili su se, ali ima i druga strana. Primetio sam da snaga koju odredjeno napajanje daje pod opterecenjem, a prikljucena su 3+ HDD-a SATA ili IDE svejedno ( mada su SATA mnogo vise problematicni sa slabijim napajanjima u globalu), zna da stvara prilicno problema ako su u pitanju granicne vrednosti. Npr. Chieftec HPC-360-202 (360W) kada daje vise od 326wati onda HDD-ovi pocinju da skljocaju kao ludi(ovo nije problem ako je u pitanju 2 HDD-a), jer nedobijaju dovoljno struje kontinuirano i vrednosti opasno variraju, pa dolazi do otkazivanja HDD-ova( amperaza na 12V je zadovoljena, ali se menja ako napon na strujnoj mrezi padne ispod 192volta). Zbog toga se ICCS dogovorio sa proizvodjacima HDD-ova da faktor zastite mora da ide i do 50-58% za kvalitetnija napajanja( nesecam se tacno, ali mislim da je to bilo 2003 ili 2004 u aprilu ili maju). To je razlog zasto je doslo do ovakve pometnje sa napajanjima, ali i do PR Manager-a doticnih firmi koje su tu videle priliku za propagandu. Npr. Lian napajanja od 520W su najlaksa napajanja do sada i daju najvise do 380-406W pod punim opterecenjem, sto je dovoljno za 99% konfiguracija koje se prodaju sirom sveta. Prema, tome, iako nemaju kvalitet na duze staze, bez obzira sta mi rekli, ova napajanja ce biti maksimum koji ce da ljudi kupuju sirom sveta, a ujedno nece da daju vise od 30-35 eura za napajanje. Licno, prodao sam na hiljade napajanja, ali, osim Chieftec-a tesko da sam prodao drugih napajanja, a kvalitetnih od mozda 200-250 komada u celom mom zivotu, tako da je imaginarno govoriti sta je potreba, a sta luksuz. Dolaze mi sminkeri i traze mi napajanja od 1kw( to je pocelo u zadnjih godinu, godinu i po), da bi prikljucili konfiguraciju, koja moze da radi i sa napajanjem od 550 w. E taj marketing je upravo za takve( isto je bilo i sa zvucnicima od 2000wP.M.P.O, a nemaju ni 30w RMS). Iz ove price o deklarisanoj snazi slobodno mozes da izostavis Antec EA-500D jer je to jedno od retkih, koje je davalo i mnogo vise snage( izvukao sam 611w iz ovog napajanja). Toliko od mene, ali realno manja je mogucnost da otkaze napajanje ako je kvalitetnije i ima vecu snagu, samo ne bi trebalo preterivati( ne davati vise od 75 eura za napajanje, jer je sve vise od toga suludo). Ono sto bi trebalo naterati proizvodjace jeste da oznacavaju svoja napajanja po ranijem kriterijumu, pa se nece desavati da napajanje od npr. 650w GPS(Chieftec) nemoze da pokrene masinu, a napajanje od 500w CFT(Chieftec) pokrece ko ludo istu masinu i jos moze da se prikljuci stojesta na masinu(npr. sa razdelnicima sa molex-a umesto 2HDD-a po grani da stavis 3 ili 4 HDD-a i jos da preko USB-a prikljucis HDD-ove bez sopstvenog napajanja npr. 4 kom i dodas pored 3850 kartice jos jednu 3850).
...imao sam Antec TruePower 430 napajanje, koje me je sluzilo cetiri godine bez ikakvih problema, i evo i dan danas radi kod kolege tj jos nekih godinu dana, to je pet godina ukupno, radilo na razlicitim masinama, bez problema, razlog sto sam menjao napajanje je jer sam se plasio zbog kondenzatora, da li ce moci da izdrze, a eto bacio sam pare dzabe, ali nema veze!
Nisam ga silovao, da tako kazem, ali jesam klokovao masinu, budzio i svasta radio grafickoj, sve je to izdrzalo, a i siguran sam da onih deklarisanih 430/410W ono je moglo da podnese...
Evo link ka jednom kalkulatoru za napajanja, postovao sam vec u jednom postu, ali ovo je konkretno za napajanja, pa nek bude i ovde!
Da je Operater prilicno dobro prikazao sustinu problema. Bila je neka slicna tema relativno skoro i ja sam izneo svoj stav da ljudi generalno preteruju sa `savetima` tipa minimum 650W za konfiguraciju sa mainstream grafikom, hdd, dvd i c2d. Ali istina je da proizvodjaci trpaju svasta u napajanja pa dolazi do apsurdnih situacija da 650W nesto ne moze da pokrene a 500W to radi ko od sale i moz` jos i klimu da ustekas da te ladi :) Konacnog zakljucka na zalost nema. Ispada da je lutrija. Ja cu da teram ovo moje dokle moze, pa kad pocne cudno da se ponasa - promenicu ga. Ali mi ne pada na pamet da za svaku komponentu koju promenim kupujem za 100W `jace` napajanje.
posto radis sa tim komponentama, je l` danas svako napajanje do ~75 eura manje vise jedno te isto sr***e a drugo pakovanje, ili postoje neke malo redje vidjene marke i modeli po prodavnicama, koje bi svakako vredelo potraziti(i naravno koje su to marke) ?
Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
Nisu sranje, sve preko 25e nesto vredi. Sve vece firme uglavnom lepe nalepnice na industrijska napajanja velikih firmi za koje vecina nije cula: HighPower, Sirtek, Delta, SeaSonic, CWT, PC power & cooling, Silverstone...dakle, Enermax, Antec, Enlight, CM, Chieftec, Corsair...samo etiketiraju tudje uz neke minimalne sminkerske prepravke. Ali su sve to dobra napajanja jakih firmi pa cak iako spadaju u nizu klasu (GPS kod Chifteca a ne u visu CFT kod Chiefteca, srednja je bila HPC a ATX visa) Custom made napajanja rade samo `profi teskasi`: Tagan, LiteOn, Zalman, Astec, Sanken...BestBuy npr za 45e je bio LC6550GP koji po meni vredi vise od GPS-550-AB iako ovaj potonji ima 3x V12 grane/ralay.
- A N G E L -
:: @operator :: :: posto radis sa tim komponentama, je l` danas svako napajanje do ~75 eura manje vise jedno te isto sr***e a drugo pakovanje, ili postoje neke malo redje vidjene marke i modeli po prodavnicama, koje bi svakako vredelo potraziti(i naravno koje su to marke) :: :: :: Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
je izvanredno napajanje. Dolazilo je uglavnom sa Matrix i Dragon midi serijom kućišta. Sa 2 HDD-a i jednim rezačem, meni je Quad (naravno ne OC) sa njim radio besprekorno mesec dana. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
:: :: je izvanredno napajanje. Dolazilo je uglavnom sa Matrix i Dragon midi serijom kućišta. Sa 2 HDD-a i jednim rezačem, meni je Quad (naravno ne OC) sa njim radio besprekorno mesec dana :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti... :: ::
Q6600 2.4ghz, stock cooler Asus 8800GTX 768mb Gigabyte P35-DS4 (1.1) 4x 1GB Kingston DDR2 800mhz WD Raptor 36.7GB Samsung PATA 160GB WD Caviar SATA 250GB Asus 1814 DVD-RW 5x12cm cooleri po CM Cosmos kucistu
i sve ovo radi perfektno na Cooler Master Real Power 450W koje radi non stop vec trecu godinu...
Vecina ljudi su u tripovima kad uzimaju konfiguraciju da im treba 600-700W za slicnu konfiguraciju... Samo je bitno da je kvalitetno napajanje, nista vise, i naravno da je snaga napajanja ona koja je deklarisana...
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.