Hm, već duže vreme me muči ovaj problem, a na netu nisam našao iole smislen odgovor, pa rekoh sebi da vidim zna li neko da li je ovo izvodljivo: Radim u firmi u kojoj ima tridesetak računara, svi su umreženi i jedan sam od dvoje ljudi koji ih održavaju. Sa svog računara imam imam pristup svakom od ostalih, a pošto volim sve da probam, da se drndam sa novim programima, čim Windows počne da štuca, mora da padne reinstalacija. To mi zaista nije teško, ali u svemu tome imam jedan nezgodan problem. Ponovno upisivanje mrežnih veza, recimo: 0.200.220.2c$, pa sačekam dok to `nakači`, upis imena računara i particije, upis šifre, pa onda 0.200.220.2d$, pa sačekam dok to `nakači`, upis imena računara i particije, upis šifre, pa sve to potraje nekih 10 minuta preko buđavih svičeva. A s obzirom da neki računari imaju tri-četiri, pa i više particija, upisivanje mrežnih veza potraje koliko i instalacija Windowsa sa sve pratećim softverom. Е, sad, postoji li način da te `mrežne veze` nekako sačuvam i da ih prilikom sledeće reinstalacije, jednostavno, `vratim` sa svim podešavanjima. Naravno, uspeo sam sve da ih izdvojim u zaseban folder, ali mi vraćanje nazad ne uspeva. Ukoliko neko zna odgovor i napiše ga, unapred hvala na trudu...kao i onima koji su uopšte ovo i pročitali. Pozdrav!
Kad sledeci put zelis da radis reinstal umesto toga samo plesnes nazad taj mirror i za 15-tak minuta imas racunar na kome kao da se nista nije desilo. A od programa imas nekoliko ali spomenimo Norton Ghost ili onaj od Acronis-a.
Ja takodje radim u firmi gde odrzavam mrezu, kao sto rece kolega Ghost je bas ono sto ti treba. Za svaki komp u firmi, napravio sam ghost koji se nalazi na D particiji svakog kompa. Ako nesto pukne ili pocne da zeza, odradim ghost i gotovo, bez muke!
Pomišljao sam i na Ghost i na Acronis True Image, ali pošto nadograđujem ili menjam svoj računar u firmi skoro jednom godišnje, a da ne nabrajam nove verzije softvera, to mi baš i nije pogodno rešenje, mada mi fora sa imidžom na D particiji nije pala na pamet, pa ću to i probati. Hvala na odgovorima!
Ok to što menjaš hardver, ali između toga, imaš rešenje za 15 min. Kad zameniš neku kritičnu komponentu, napraviš još jedan miran si kad prsne win. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Nemam taj problem, (toliko računara na grbači) ali, već kod dva računara imaš čist račun da odradiš image particije, onaj prvi, osnovni (goli podešeni windows) kao i ostale inkrementalne, koji mogu da posluže da se iščupa maksimum podataka pre nego je došlo do neke katastrofe ili brisanja. Moj savet je, da koristiš Acronis i da uradiš snimak podešenog windowsa, sve sa programima, a onda taj snimak ne držiš samo na particiji d,e,itd. već da to lepo narežeš na dvd-e koje čuvaš kod sebe, posebno za svaki računar. E, istovetnu kopiju tek onda možeš da ostaviš i na d-e-f particiji i onda podesi acronis da recimo, jednom nedeljno ili češće-ređe, odradi inkrementalni snimak particije-a od dana instalacije pa nadalje gde on samo dodaje izmene na prvobitan snimak. Po svom iskustvu videćeš u kom vremenskom intervalu je potrebno sve odraditi ispočetka (u zavisnosti od broja novih fajlova i veličine particije na koju se snima) pa recimo, u 2-3 meseca pobrišeš sve te snimke acronisa i odradiš novi početni i nastaviš sa `ghostiranjem`... Ipak, nismo dali pravi odgovor, nekako mi se mota po glavi da postoje programi (koje nisam probao) koji odrađuju snimanje i eventualnu restoraciju mrežnih postavki. Jedan od njih ide uz windows (posebno uz service pack) a to je ona programska procedura - čarobnjak - za čuvanje fajlova i postavki kod prebacivanja na novi računar. Ona radi posao, ja sam sa njom iz probe, stvarno prebacio podešavanja worda, excella, e-mail naloga, mreže interneta itd.. ali je malo smorna. Lakši ti je način ghostovanje, pogotovo ako voliš da reinstaliraš. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Konsultovao sam prijatelja koji, sa ekipom, postavlja i odrzava velike mreze (Politika itd.). I on kaze da je Acronis najbolja varijanta. Kad sredis sistem, imidz da DVD i sledeci put samo pregazis sistemsku particiju sa `ispeglanim` imidzom. Imas u Windowsu i Network Setup Wizard, ali on kaze da je vrlo bagovit i nesiguran.
Njegova sugestija: Sa 30 umrezenih racunara on bi ulozio u DHCP server ili Domain Controller, u zavisnosti od iskustva administratora.
Pozz.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
Pozdrav svima, a narocito rashi44 (ja sam taj prijatelj sa konsultacija )
Samo hocu da istaknem da vec neko vreme Acronis ima munju koja se zove True Image Echo Server i koja vraca backupovane particije sa sve softwareom i podesavanjima, cak i na hardverski razlicite mashine.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.