Imam router asus wl-520gc i ruzicasti telekomov adsl. Uspeo sam povezati bezicno na Internet racunare tako sto sam saglasno preporukama sa foruma postavio parametre kao: IP adrese racunara 10.10.0.2, ..... IP ASUS Gateway 10.10.0.1 DHCP Server 10.10.0.1 DNS 192.168.1.1 ali ne mogu da vidim sharovane hard diskove niti mogu medusobno racunare da vidim iako se nalaze u Workgroupu.
Salu na stranu, ali treba da znas da svi brojevi moraju imati isti niz u koliko ih rucno postavljas. Znaci ako je mreza tipa 192.168.0.x svi moraju imati te nizove da bi se mogli spojiti. Drugo Broj asusovog gateway i DHCP servera mora da se razlikuju.
Zanci brojevi mogu biti i ovi koje si ti odabrao 10.10.0.x ali to moras ispostovati do kraja. Probaj tako. Kod mene funkcionira.
taj ružičasti telekomov adsl je isto ruter. Ako si iste IP adrese postavio računarima, da li si im postavio iste i subnet mask adrese? Telekom ruter dolazi sa predefinisanom 192.168.1.1 IP adresom. Kako si povezao ADSL i wireless: na broadband ili običan LAN priključak? Pretpostavljam na lan... Ili ne? Nekad Network Setup Wizard hoće da reši stvar (Start->All Programs->Accessories->Communications)
WAN na ASUS-u vezi na ruzicastog - WAN na DHCP preuzimanje adrese od ruzicastog.
Na Wireless-u bi valjda po defaultu trebao da je DHCP server, pa bi kompjuteri trebali Obtain IP address automatically (DHCP lijent - dobija od ASUS-a adrese), sto ce oba kompa smestiti u isti opseg. E, sad, sve zavisi kako je ASUS podesen. Ako ovako pororadi, imas dva masquerade, ali jbg - makar radi. Pretpostavka je da ASUS radi masquerde na WAN portu (nesto pod NAT verovatno) - ako ne radi, ruzicatom bi trebalo dodati rutu ka wireless klijentima, sto bi onda zahtevalo da WAN-u das fiksnu adresu (prepisi sta ti je dao DHCP klijent na WANu - DNS i resto).
Ako ti ne ide, mozes da pokups te dve igracke i svratis do mene da ih nasetujem...
Tvoja podeshavanja su sasvim ok!!! Nishta tu ne treba da se dira!!! Gledam gore shta su neki pisali i krstim se.... za njih gore: Roze modem je ruter, ima svoj DHCP server i on daje adresu ruteru na WAN portu , kompovi su svi sa ruterom (Asus) na 10.10.0.x mrezi i to radi...DNS i treba da ti bude DNS roze rutera jer nekad pravi problem ako stavish asus-a za glavni DNS (10.10.0.1) iako on tvoje DNS zahteve prosledjuje roze ruteru...gateway je uvak 10.10.0.1
za tebe: moj savet ti je da ti primary DNS bude 192.168.1.1 a secondary 10.10.0.1 , proveri na svim kompovima da li ti je ukljuchen Client for microsoft networks, file and printer sharing i da li svi pripadaju istom workgroup-u. ako jesu, stavi nestho na share na svakom kompu za probu, resetuj kompove, i onda iz explorera (windows) ukucaj tachne adrese drugih kompova... recimo na kompu 10.10.0.3 u exploreru u adress bar ukucaj //10.10.0.5 i onda ce ti otvoriti sve shto je share-ovano na tom kompu....bacish to u favorites i onda sve fino radi... Problem je u retardiranom microsoft-ovom small message block protokolu koji pravi te chuvene `nevidljive` probleme....
Ovo bi moralo da radi, ako uspe javi....
e da , proveri na svakom kompu da li je netBIOS ukljuchen...treba da bude ukljuchen...
P.S. Izvini - nisam video da Internet radi... ne diraj rutere. Neki put pomaze i pozivanje network connection wizarda i izvrtis ga, tu ucacka ponesto. Pomoglo jedanput.
Hvala i dragoljubu i xenoxu. Ipak reseno, ali mi nije jasno zasto kada postavim IP adrese na mreznoj karti na kompu XP prebacuje na Obtain IP address automatically. DNS ostaje 192.168.1.1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.