Da li je bitan polozaj antene na bezicnom ruteru i sam polozaj rutera? Signal treba da dopre sa drugog sprata uprizemljei, ali ne vertikalno, nego po dijagonali, odnosno nisu prepreke samo plafoni nego i zidovi. Komponente su: linksys WRT54GC I WUSB54GC. Unapred hvala.
Pa talasi signala oko te male antene se sire u krugo od 360 stepeni jer je to kao omni antenica. Meni sa WAG200G radi sa drugog sprata u prizemlju bez problema. Jel tebi uopste ne radi ili sta ?
Ne brze od zivota, al moze 250km/h sa BMW 325Ci !!!
te antene bacaju radijalno....mislim da taj tvoj ruter ima 2.... .. pa razmisli kako treba da usmeris.... kod mog druga gde sam montirao ...baca 2 sprata nize(ispod) ..... jacina signala je oko polovine..!! ___________________________________
Da se nadovezem na pitanje...ako na svom postojecem wlan routeru postavim neku spoljasnju omni antenu od recimo 10dB za koliko pojacavam signal i da li je preporucljivo da antena bude u kuci? Bolje znati malo a cesto nego mnogo a retko povremeno nikad, kojekude!!!!
Sve zavisi od tipa ntene koji koristis, ako recimo imas usmeravajucu yagi - onda moraju da budu perene jedna prema drugoj. Razmisli o tipu standarda koji ces koristiti za povezivanje. Linksys je najbolje resenje za kucu i sto se tica hardvera to je vise nego ok, ali sami wifi standardi nisu bash ujednaceni. 802.11g je jako nestabilan standard i u zavisnosti od suma signala izmedju antena protok skoro da ima vertikalnu funkciju smanjenja brzine. Sa druge strane 802.11b koji nudi 10Mbit-a ce raditi na toj brzini i na vecim udaljenostima uz prisustvno suma.
Za novije brze i pouzdane standarde tipa 802.11a ili 802.11n su potrebne daleko skuplje antene...
Prvo da se zahvalim na svim odgovorima. Mreža radi ali sa oko 35% snage. Nabavio sam produžni USB kabal pa sam USB adapter pomerio bliže sredini kuće, kao i ruter, pa sam dobio oko 50-55% snage. Jedino što sad i dalje imam kablove po kući koje sam hteo da izbegnem kupujući Wireless opremu. Inače laptop koji je na istom spratu sa ruterom radi besprekorno sa 100%.
I još jedno pitanje. Pretpostavljam da ruter ima dovoljnu snagu, ali izgleda da je problem USB adapter. Može li se pojačati snaga nekako. Čitao sam neke postove o tome ali mi baš nije najjasnije.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.