Hteo sam da postojeću Ethernet konekciju podelim na 2 dela. iz rutera mi ide 15m kabla do kompa i to je ok. Ali bih hteo da na taj isti računar (tj monitor) da nakačim ps4 i neophodna mi je još jedna Ethernet konekcija. Naravno, najlakše bi bilo da povežem još jedan kabal iz rutera direktno na ps4, ali ne mogu opet da ga budžim iza lajsni i parketa, pa se pitam ima li neko lakše rešenje?
Dakle, hteo bih da postojeći kabal tj konekciju za komp razdelim, jedan ka kompu, a drugi ka ps4 (ako je to moguće).
Ako vec imas kljesta i konektore mozes da podelis sam kabl na dva. Najkulturnije bi to bilo odraditi sa nazidnim kutijicama, ali moze i ovako https://www.youtube.com/watch?v=ZGvhW-qOqAk
E sad kad se izracuna koliko kostaju zabice i uticnice, uporediti sa cenom switcha i odluciti se za nesto od ta dva. Switch ima prednost posto ima jos i koju rupicu vise za eventualno nesto trece ili cetvrto...
Najjeftinije rešenje je... diskutabilno jeftion: da se sa postojećeg kabla skinu dve, a montiraju četiri žabice prema uputstvu sa videa koji je postavio xenox. Dakle, 1 kabl, sa po dve žabice na svakom kraju. Zatim, na onu žabicu na strani koja će ići ka PS4 postaviš in-line coupler, (https://goo.gl/VrMAHP) kao i lan kabl odgovarajuće dužine do PS4.
Opet dolazimo do rešenja sa svičem: kupiš polovan petoportni svič. Mana ovog rešenja je što gubiš jedno strujno mesto na utičnici/produžnom kablu, imaš malo više kablova...
:: mana ako budeš delio kabl je što ako koristiš samo 4 žice po kablu, maksimalna brzina ti je 100Mbps :: :: Za gigabitnu konekciju potrebno je svih 8 žica, tj. moraćeš da staviš switch kod PC-a/PS4 :: :: :: :: :: i3-4150@Raijintek Zelos, GA-B85N,Corsair 2*8GB DDR3-1600 :: Gigabyte GTX750 Ti 2GB, Samsung 850 EVO 250GB, HGST 750GB :: CM Elite 110, Enermax Revolution Xt 730W, LG 27MP67VQ- :: Marantz SR3001+MA BR5+Sony DS650 :: ::
I Targo ONT koji sam imao 4 godine i sada Orion Telekom-ov ONT koji imam imaju gigabitne WAN/LAN portove, mada ONT-ove držim u bridge modu i stavim svoj ruter.
Link mi je sada 100/5Mbps.
Test sa ruterom koji ima 100Mbps WAN port, doduše malo starijim:
Broj postavljenih tema: 60354. Broj poslatih odgovora: 646987. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.