Ovako, imam dva racunara koji su povezani kablom. Na oba je instaliran XP. Jedan glumi AP i preko wlan kartice se kaci na komsijin ruter. Sada hocu da sherujem internet konekciju da bih na drugom racunaru imao net. Na hostu sam oznacio ona dva boxa za sherovanje, na client racunaru stavio da bira sam IP i sve bi trebalo tako da radi. I radi! Nekih 1 -2min. Lan konekcija se ne gubi, samo vise nema neta na clientu. Sva odesavanja su ostala ista. Da li neko zna sta je problem i kako ga resiti? Unapred hvala!
Imas li kakav zuti trouglic na LAN-u? Pogledaj koje IP je pokupio i ako ima neki, pokusaj repair i vidi da li ce da odradi, ako nece ima neki konflikt i moraces uneti rucno IP, a nije zgoreg prvo da pokusas DNS javni da stavis. Recimo 8.8.4.4 i 8.8.8.8
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Kada podesis rucno IP na klijentu, moras da stavis default gateway ip adresu od hosta. Mozda bi bilo najbolje da odradis ipconfig /all i na hostu i na klijentu i postujes.
Nekada je mali broj ljudi posedovao racunare ali su puno znali o njima. Danas puno ljudi poseduje racunare ali malo zna o njima.
Ne znam tacno kako se radi taj ipconig, ne razumem se bas najbolje... Kada na hostu, na wlanu sherujem internet, na lanu se automatski postavi IP 190.168.0.1, SM 255.255.255.0 i Default gateway ostaje prazan, i ako treba da bude 192.168.1.1. Pokusao sam da unesem rucno, isto sve i na clientu samo sa razlicitom IP i opet nece. Trentno se kacim na host preko Remote control i tako koristim net pa sve ide mnogo sporije odgovaram, izvinjavam se :)
Za ipconfig otkucaj komandu koju ti je dao Mirko78 u cmd-u.
Ja bih probao ovako: - Pustish da ti rachunar koji deli konekciju dobije sve parametre preko DHCP-a - Pogledash ta setovanja i upishesh ih ruchno (da ne bi dolazlo do promene IP adrese) - Otvorish manuelna podeshavanja klijenta - IP klijenta je takav da prva tri broja (xxx.yyy.zzz) budu isti na oba rachunara - Gateway klijenta je IP hosta - Subnet 255.255.255.0 - DNS neka bude neki public (npr. 8.8.8.8)
Napomena: Javni DNS mozhes da koristish na obe mashine.
If wants and needs divide me Then I might as well be gone...
Pazi stvarno, kako se to desilo? :) Popravio sam, ali nista. Ka da na par sekundi dobije net, i nista... lan radi, kratice se usijale! Na hostu, na kojoj konekciji treba da oznacim ona dva boxa za sherovanje neta, wlan ili lan?
Pokusavao sam ovo vise puta, i sada sam detaljno pratio uputstva.Na hostu, Kada sherujem net (wlan),na lanu sam postavii IP 192.168.0.1 a default gateway ostaje prazan. Na clientu onda stavim sve automatic. Tada se na cilentu pojavi zuti trougao a na hostu ise da je sve ok, konektovano, i to tako nece. Onda probam sve rucno, lan na oba kompa radi ali ne i net na clientu. Zar ne bi trebalo da na hostu, na lan konekciji stji neki gateway?
Pokusavao sam ovo vise puta, i sada sam detaljno pratio uputstva.Na hostu, Kada sherujem net (wlan),na lanu sam postavii IP 192.168.0.1 a default gateway ostaje prazan. Na clientu onda stavim sve automatic. Tada se na cilentu pojavi zuti trougao a na hostu ise da je sve ok, konektovano, i to tako nece. Onda probam sve rucno, lan na oba kompa radi ali ne i net na clientu. Zar ne bi trebalo da na hostu, na lan konekciji stji neki gateway?
sto sam imao situaciju skoro. Povezivao sam jedan racunar preko AP na ruter. Internet je bio kablovski do bezicnog rutera pa onda konekcija bezicno do AP na racunaru. Problem je bio sto nikako nije mogao racunar da izadje na internet preko rutera, pa sam morao manuelno da ubacim Staticnu IP adresu na ruteru preko koje ce da se izlazi na web. Racunar sam podesio tako sto sam za IP adresu stavio gateway rutera(preko njega se konektuje), a za gateway sam namestio IP adresu rutera.
Dakle ti bi trebao da podesis na 2. racunaru koji je konektovan preko kabla za IP adresu recimo 192.168.1.2(a 1. racunar recimo ima 192.168.1.1), da 1. i 2. racunar budu u istom SUBNET opsegu, a za gateway adresu preko koje 1. racunar ima konekciju do rutera.
Ne umem ovako da objasnim bolje dok ne probam uzivo, mozda sam negde pogresio u pisanju objasnjenja :)
Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600] (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.
D:\Documents and Settings\Goran>route add 192.168.0.0 mask 255.255.255.0 192.168 .1.1 The route addition failed: Either the interface index is wrong or the gateway do es not lie on the same network as the interface. Check the IP Address Table for the machine.
D:\Documents and Settings\Goran>route add 192.168.0.0 mask 255.255.255.0 192.168 .1.1 The route addition failed: Either the interface index is wrong or the gateway do es not lie on the same network as the interface. Check the IP Address Table for the machine.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646991. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.