Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Novi uređaji neće ni stići u Srbiju
STRANA 1 OD 1
Shomiman Novi uređaji neće ni stići u Srbiju 21.12.2013. 11:39 T56030

status: user
broj poruka: 1187
Izvor: Danas

Beograd - Iako su propisi o uvozu IT opreme izmenjeni pre pola godine, dodatna papirologija i komplikovan način dolaska do neophodnih dokumenata i dalje unose zabunu.
Proizvođači i uvoznici opreme koja sadrži neki vid bežične komunikacije, internet ili blutut, tvrde da ih, osim dugog čekanja na potvrdu o usaglašenosti robe sa domaćim propisima, dodatno optrerećuje i loša komunikacija sa domaćim sertifikacionim telima.

Oni kažu da ne mogu na vreme da dobiju informacije o dokumentima koje moraju da pribave od proizvođača, kako bi dobili potvrdu da mogu da se prodaju na srpskom tržištu. To je uvoznike dovelo u situaciju da ili gube poslove i plaćaju kaznene penale zbog propuštenih rokova, ili pak odustaju od uvoze robe koja je `tehnološki osetljiva` jer zastareva nekad i za nekoliko meseci, taman koliko njihov kontingent provede na granici.

Podsetimo, kada je u julu ove godine Vlada donela uredbu o uvozu tzv. RiTT opreme, ona je iznenadila uvoznike i zarobila na granici robu u vrednosti od pet miliona evra, koja je mesecima čekala da uvoznici pribave dokumentaciju. Dodatno je usporilo proceduru to što je u tom momentu Ratel bio jedino sertifikaciono telo koje je moglo da daje saglasnosti, pa je došlo do `zagušenja` u toj kući. Problem je manjim delom rešen kada je ubrzo za iste poslove akreditovan i Kvalitet Niš, druga sertifikaciona kuća. Iako je nova procedura rezultat usaglašavanja sa direktivama EU, kako tvrde u Ministarstvu trgovine, očigledno da njena primena u ovom obliku nije dobro osmišljena, a krajnja konsekvenca je da se mnogi najnoviji uređaji neće naći na srpskom tržištu, jer je njihov uvoz postao neisplativ.

`Pre donošenja ove uredbe, sva roba ovog tipa sa CE sertifikatom mogla je da dobije potvrdu saglasnosti za dva do tri dana. Sada nam je bilo potrebno par meseci da stupimo u kontakt sa Ratelom i tek početkom decembra dobijemo odgovor šta nam je konkretno potrebno. U međuvremenu, roba nam je od avgusta stajala na granici, a na kraju smo odustali od uvoza kada smo preračunali troškove`, rekao je za list Danas predstavnik firme koja je veliki proizvođač.

On je objasnio da su dokumenti o ispitivanjima proizvoda koji se traže već sadržani u CE sertifikatu, ali ih sada treba dostaviti pojedinačno. Međutim, te procedure su zamenjene novim, pa često provere moraju da se rade ponovo. Osim što ne mogu da se rade u Srbiji, prosečna cena odgovarajućeg testa, kako tvrde uvoznici, iznosi više od 16.000 dolara po proizvodu.

`Srpko tržište je prilično malo i pošto uvozimo deset do 15 proizvoda, uz ove troškove nemamo nikakav profit. Ovaj zastoj je firmu koštao više od 550.000 evra, da ne računamo ležarinu od 3.000 evra i povratni transport. Uz to, propustili smo osam tendera, indirektni gubitak je mnogo veći`, naglasio je predstavnik za Srbiju pomenute kompanije i dodao da će odustajanjem od uvoza samo tog proizvođača domaće tržište biti siromašnije za najnovije uređaje u vrednosti od 300.000 dolara mesečno.

On je takođe naglasio da će ti uređaji nesumnjivo moći da se kupe na sivom tržištu. Dodatno finansijsko opterećenje, kako tvrdi, je Ratelov zahtev da sva papirologija bude prevedena na srpski jezik, što je 80 strana teksta po jednom dokumentu.

U Ratelu zbog zastoja u prometu okrivljuju uvoznike i kažu da oni najčešće dostavljaju nekompletnu dokumentaciju.

Kako tvrdi Vladimir Vukašinović, direktor sertifikacione kuće Kvalitet Niš, uvoznici ne bi trebalo da plaćaju nova ispitivanja, već proizvođači kada dobijaju CE sertifikat. Ipak, on ne negira da je dolazak do tih papira iskomplikovao čitav proces.

`Iz našeg iskustva, uvoznici imaju problema u početku, dok se objasne sa proizvođačima. Oni mogu da dođu do te dokumentacije, uz manje ili više problema`, objašnjava Vukašinović i dodaje da je ovakav sistem jedini moguć dok ne dođe do međusobnog priznavanja propisa sa Evropskom unijom, kada će proizvodi sa CE znakom moći da prelaze našu granicu bez dodatnih provera.

`There`s someone in my head, but it`s not me?`
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
count Samo dodatne gluposti kod nas 21.12.2013. 12:17 #533147

broj poruka: 1352
Verovatno čak nemaju ni opremu da provere sve što treba nago samo hoće da uzmu pare.
Ako misliš da je to loše, samo probaj da uvezeš električni auto, makar i privatno, ne može bez deklarisane KUBIKAŽE motora.

PhatPhuck To je ono što ja pričam, a neki ne razumeju 21.12.2013. 12:46 #533151

broj poruka: 1886
Sve veća državna administracija = sve više propisa = sve više prepreka biznisu
Sve manje biznisa = sve manji prihodi od poreza = sve veći porezi stanovništvu (da bi se skupio novac za sve veće i veće plate državnih pacova/referenata/ćata i ostalih koji su se zaposlili po opštinama, agencijama, ministarstvima, itd)

Jedino rešenje? Dovesti na vlast stranku koja IMA MUDA da pootpušta STOTINE HILJADA VIŠKA DRŽAVNIH/OPŠTINARSKIH/ADMINISTRATIVNIH PACOVA, čije su plate samo sve veće i veće - a nikada manje.

A evo još nešto da vas obraduje:
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/428808/13-platu-dele-samo-javna-preduzeca-Direktori-daruju-kao-da-su-deda-mrazovi

13. platu dele samo javna preduzeća: Direktori daruju kao da su deda mrazovi
katarina marković | 21. 12. 2013. - 07:10h | Foto: RAS | Komentara: 0

Beograd Dunav osiguranje je prošle godine imalo 30 puta manju dobit nego u 2011, ali će zaposlene častiti bonusom. I radnici Pošte Srbije i Elektromreže dobiće za 2013. još jednu, vanrednu zaradu.

`Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Soprano

gogi1 Re: To je ono što ja pričam, a neki ne razumeju 21.12.2013. 12:52 #533153

broj poruka: 2076
jeste istina za neke stvari, ali da ih ima na stotine hiljada bas i nije.

Intel i3 4130, Alpenfohn Himalaya, Gigabyte Z87-HD3, 8gb Mushkin 1333@2000, SSD Mushkin Chronos 120gb + externi 500gb,Sapphire 7950 3GB BOOST, LG IPS277L-BN 27`, Corsair HX520, Fractal Design Arc Midi window mod, NZXT Sentry LX fan controller, Mad Catz

:: Sve veća državna administracija = sve više propisa = sve više prepreka biznis
:: Sve manje biznisa = sve manji prihodi od poreza = sve veći porezi stanovništvu (da bi se skupio novac za sve veće i veće plate državnih pacova/referenata/ćata i ostalih koji su se zaposlili po opštinama, agencijama, ministarstvima, itd
::
:: Jedino rešenje? Dovesti na vlast stranku koja IMA MUDA da pootpušta STOTINE HILJADA VIŠKA DRŽAVNIH/OPŠTINARSKIH/ADMINISTRATIVNIH PACOVA, čije su plate samo sve veće i veće - a nikada manje.
:: A evo još nešto da vas obraduje
:: http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/428808/13-platu-dele-samo-javna-preduzeca-Direktori-daruju-kao-da-su-deda-mrazov
:: 13. platu dele samo javna preduzeća: Direktori daruju kao da su deda mrazovi
:: katarina marković | 21. 12. 2013. - 07:10h | Foto: RAS | Komentara:
:: Beograd Dunav osiguranje je prošle godine imalo 30 puta manju dobit nego u 2011, ali će zaposlene častiti bonusom. I radnici Pošte Srbije i Elektromreže dobiće za 2013. još jednu, vanrednu zaradu.
:: `Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Sopran
codeus ... 21.12.2013. 13:33 #533158

broj poruka: 4054

bolesna drzava, ja vec trljam ruke i spremam se za sverc IT opreme

nekad smo svercovali benzin,alkohol i cigare ,, a sad chipsete i wifi kartice

stvarno bedno da bednije nemoze , svaki taj papir kosta a nesluzi nicemu sem punjenju dzepova nekim debilima u vladi i agencijama, lep su zakon napisali

Adzem ... 21.12.2013. 13:41 #533159

broj poruka: 3797
I neka se vrate devedesete, da samo zdrave, jake i sposobne jedinke uspeju da se izbore. Pacove, stakore, pederase i ostalu gamad cemo da izotimamo.
Pa neka nas potrpaju sve u zatvor, ako imaju mesta.

PhatPhuck @adžem 21.12.2013. 13:58 #533160

Druže, 90-ih, moj dobar drug iz detinjstva, miran dečko, potpuno normalan, opušten, nikada nije bio dizel - ode na Karaburmu da poseti sestru. Majmuni iz kraja tamo ga napadnu iz čista mira, i isteraju mu dva zuba (`ša` se ti tu širiš, a? A?` - i `dum` `sucker-punch` BOKSEROM u vilicu)

Dečko nije tip koji bi se ikada širio, nije nikada ni u teretanu ušao - a kamoli da naginje ka nasilju.

Da ti ne pričam bezbroj drugih primera, jer ja sam rastao 90-ih (77-mo godište), slušao Južni Vetar, dens, upasivao trenerku, nosio metalni kaiš i kožne dvojke, sve to... Jbg... Ne ponosim se time.

Jesu li to 90-te koje želiš da se vrate?

Verujem da to tebi može biti simpatično, nostlgično i lepo - ali kada bi (NE DAJ BOŽE) isto tako neka grupa napaljenih dizelaških klinaca presrela tvoje dete, pa mu, recimo, naneli teške telesne povrede - od kojih bi imao posledice i hendikepe čitavog života - ne bi toliko čeznuo za 90-im.
Sve je to lepo - i 90-te, i filmovi o mafiji, `Kum`, ta romantika... Sve dok se ti ne nađeš na udaru. Sve dok TI ne postaneš žrtva upravo likova sa takvim moždanim sklopom. Dok ne vidiš drugu stranu medalje.
A svako može postati žrtva. Kad bi te napala grupa dizelaških majmuna 90-ih, *ebe se njima ko si ti, ko ti je ćale, ko ti je brat i ostalo. Prvo bi te IZGAZILI od batina, pa bi tek sutra razmislili (eventualno) koga su juče obogaljili od batina.

:: I neka se vrate devedesete, da samo zdrave, jake i sposobne jedinke uspeju da se izbore. Pacove, stakore, pederase i ostalu gamad cemo da izotimamo
:: Pa neka nas potrpaju sve u zatvor, ako imaju mesta.
Adzem ... 21.12.2013. 14:06 #533161

Sve se ja slazem sa tobom o cemu ti pricas, ali isto tako da znas da se taj opis vezuje za drogirane i maloletne mozgove, koje treba iznabadati i postaviti na mesto.
Nisu ni takvi radili pored starije ekipe, koja ih je vaspitavala mogu ti reci, ako vec elementarno vaspitanje nemaju iz kuce.

Ja sam mislio raditi neke rabote, ali na smekerski nacin. .)
Bez trunke nasilja ili krvi, jednostavno sednes da popijes pice u novootvorenom klubu. Dodjes da upoznas gazdu, da popricate...
Da mu objasnis da su teska vremena, da on, biznismen iz pickovca zeli da pokrene sopstveni posao na tvom betonu, a ti nemas nigde sljaku, jer je ebena situacija u drzavi...
:D

:: Druže, 90-ih, moj dobar drug iz detinjstva, miran dečko, potpuno normalan, opušten, nikada nije bio dizel - ode na Karaburmu da poseti sestru. Majmuni iz kraja tamo ga napadnu iz čista mira, i isteraju mu dva zuba (`ša` se ti tu širiš, a? A?` - i dum BOKSEROM u vilicu
:: Dečko nije tip koji bi se ikada širio, nije nikada ni u teretanu ušao - a kamoli da naginje ka nasilju
:: Da ti ne pričam bezbroj drugih primera, jer ja sam rastao 90-ih (77-mo godište)
:: Jesu li to 90-te koje želiš da se vrate
:: Verujem da to tebi može biti simpatično, nostlgično i lepo - ali kada bi (NE DAJ BOŽE) isto tako neka grupa napaljenih dizelaških klinaca presrela tvoje dete, pa mu, recimo, naneli teške telesne povrede - od kojih bi imao posledice i hendikepe čitavog života - ne bi toliko čeznuo za 90-im
:: Sve je to lepo - i 90-te, i filmovi o mafiji, `Kum`, ta romantika... Sve dok se ti ne nađeš na udaru. Sve dok TI ne postaneš žrtva upravo likova sa takvim moždanim sklopom. Dok ne vidiš drugu stranu medalje
:: A svako može postati žrtva. Kad bi te napala grupa dizelaških majmuna 90-ih, *ebe se njima ko si ti, ko ti je ćale, ko ti je brat i ostalo. Prvo bi te IZGAZILI od batina, pa bi tek sutra razmislili (eventualno) koga su juče obogaljili od batina
PhatPhuck @Adžem 21.12.2013. 14:12 #533162

...Da ne off-ujem više, ali da te podsetim i na skidanje patika, dukseva - bilo čega što je bilo markirano, strano i vredno - ako zastraniš u bilo koji periferni deo Beograda gde te primete, a ne poznaju te.
Moju bivšu ribu (77-mo) su, na primer, u Makišu napali cigani zbog patika. ŽENSKO su napali i TUKLI.
adamadam Re: @Adžem 21.12.2013. 14:37 #533164

broj poruka: 397
mislis da danas toga nema...doduse ne u tolikoj meri...i nisu vise patike nego telefoni zlato i pare
i to u novom sadu....svakodnevno...necu ni da pomisljam u kojoj kolicini u bg se to desava

nebitno skroz da bi sirili polemiku sta je bolje i kako je bolje
kako god okrenes sve NAS to kosta iz naseg dzepa

:: ...Da ne off-ujem više, ali da te podsetim i na skidanje patika, dukseva - bilo čega što je bilo markirano, strano i vredno - ako zastraniš u bilo koji periferni deo Beograda gde te primete, a ne poznaju te
:: Moju bivšu ribu (77-mo) su, na primer, u Makišu napali cigani zbog patika. ŽENSKO su napali i TUKLI.
Adzem ... 21.12.2013. 14:41 #533167

I dalje pricate o necemu sto ne pominjem uopste. A koliko toga ima, necemo o tome. Cigani na Zelenom vencu svakodnevno ulecu kao tajfuni u baseve i otimaju dok sofer ne zatvori vrata, znaci tajming ubitacni.

Ja sam hteo da vam skrenem paznju na fino i kulturno uzimanje novca, na koju ce dobrovoljno i strana koja je ostecena pristati... .)

Shomiman Dzemo, 21.12.2013. 15:08 #533171

broj poruka: 1187
predlazem ti da se izujes, mnogo si se bre rasirio u ovoj mojoj temi... Vremena su teska, da teza ne mogu biti, zato... Iiii nemoj da uvijas... Mozda te u prolazu zakacim `ramenom`... Ubice te nostalgija...

`Teach me, mother fuck me`

`Uci me majko, karaj me`

`There`s someone in my head, but it`s not me?`

Lug sa tim potvradama 21.12.2013. 15:14 #533172

broj poruka: 993
o usaglašenosti, su namerno zakomplikovali, da bi na zaobilazan način smanjili odliv deviza.

AMD PII 940BE, MUGEN2, LP DK 790GX M2RS, Geil 4*1gb Ultra, MSI HD 6870 Twin Frozr II OC, LG 204WT, HD642JJ, HD103SJ, Optiarc DVD RW AD-7200S, CHIEFTEC BA-01B-B-B , M12II-620Bronze, Blueberry SW-M28... A4TECH X7 G800, glodar X-7

operator re 21.12.2013. 20:18 #533209

broj poruka: 4262
Na dosta nasih proizvoda u radnjama stoji CE, ali znaci Kineska oprema na engleskom.

Pocetkom 90 tih si mogao da zaradis i 100 svojih plata, ako si bio snalazljiv, za samo sedam dana (plata u institutu Sremska Kamenica za glavnu sestru grudne hirurgije je bila max 3 dinara, a doktora 4.20, dok sam ja u kaficu za dan zaradjivao po 10-30 maraka, plus prodaja goriva, plus nabavka informaticke opreme preko grane). Drzao sam firmu i medju prvima placao SOKOJ-u autorska prava(oko 40 maraka mjesecno). Tada si, ako si bio snalazljiv mogao da zaradis za 2 stana za 3 mjeseca i da se provodis ko covjek, a nisi morao da budes u SPS-u. Danas je drugacije. Ako ne polazes racune SPS-u, SNS-u ili Demokratskoj stranci, nema te na mapi. Naravno, ako nisi placao policiji da ti neko ne ubaci bombu u lokal, morao si se sa ortacima organizovati da se odupres, ali kad ti majstor iz DB-a(bilo koje stranke politicke) dodje na vrata lokala, pa ga provjeris, a poslije mu ne platis procenat(za Ns je bilo 30%, a za Beges 50%), lokal leti u vazduh zajedno sa zaposlenima.
Sada je mnogo gore nego 90-tih, jer sada se manje uplacuje za porez nego onda, ako hocemo da budemo iskreni. 90-tih je ocuvano zdravlje naroda mentalno, dok u ovim uslovima ljudi pucaju ko guma. Svaki dan je sve vise ljudi koji ne mogu da trpe zulum od dahija, pa vrisnu i ubiju nekoga. Tada se znalo, ko i kad i sa kim, a danas je totalna anarhija.
Sve sto radimo, radimo za svoju decu, nikada nece biti svjesni.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs