Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
koji uredjaj mi fali?
STRANA 1 OD 1
leonard0 koji uredjaj mi fali? 12.07.2013. 22:43 T53850

status: user
broj poruka: 182
u sobi A je telekom adsl modem sa internom antenom za wifi.
u sobi D (od A je dele B i C, a na drugom je spratu u odnosu na A) zelim da hvatam wireless net i da na njega moze da se zakaci desktop pc sa usb adapterom, mobilni tel i mozda neki laptop.

koji uredjaj je potrebno da stavim u sobu D, jer je signal od telekomovog rutera slab. mislio sam da bi mi odgovoarao kao neki wireless router koji bi primio signal sa telekomovog (cak iako je slab!) i dalje omobucio da se na njegha zakace potrebni uredjaji. Ako nisam pogresio mnogo, zamolio bih za preporuku za neki model koji ima sto manju cenu a moze da radi to.

Sto se podesavanja tice, zamislio sam da svi uredjaji imaju fiksne adrese i gledaju ka wlan SSID-u novog rutera u sobi D, a ruter iz D gleda ka wlan ssid-u telekoma.
svi uredjaji bi bili u istom subnetu (ne znam da li mogu da odvojim subnet za telekomov wireless i novi ruter). i jos nesto bi sigurno trebalo, ali sada ne mogu da znam dok ne budem imao uredjaje pred sobom (verovatno stati default sa rutera D ka telekom ruteru).

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
codeus ... 12.07.2013. 23:26 #504360

broj poruka: 4054

uzmi neki wifi ruter sa 2 antene .. i mocices slobodno da nazidas jos 2 sprata .. barem sto se tice wifi signala

buzda wifi 12.07.2013. 23:54 #504363

broj poruka: 5
idealno bi bilo kada bi prošao kablom na drugi sprat i tu postavio neki ap bridge za taj sprat. ako je to teško onda neki ap koji radi i kao repeater, kod nekih je moguće koristiti samo wpa enkripciju da bi repeat radio a ona se lako probija. tu je dilema na koji sprat postaviti repeater, tamo gde je dsl modem ili tamo gde su klijenti ali svakako ap repeater zahteva dobar prijem od baze dsl rutera. Neki model tplinka 5110G npr jer je 400mW, 601G, 701G ili neki N model.

razna podešavanja su moguća sa adresama i ssid, većina novih uređaja ima guest zonu za drugi subnet.

leonard0 @codeus 13.07.2013. 09:24 #504381

jel imas neku preporuku? brine me samo da on uhvati lepo signal, ako ga stavim u sobu D. za slanje nije problem jer su u istoj sobi svi.

buzda wlan 13.07.2013. 12:25 #504391

broj poruka: 5
ja sam u nekim apartmanskim kućama gasio ugrađeni wlan u dsl ruteru i odmah iza postavljao tp link 5110G 400mW sa antenom od 8dB koji je radio wlan pokrivanje. to su bile kuće sa par spratova a vlasnici su jednostavno mislili da će to pokriti ugrađena antena u dsl. u zavisnosti od debljine zidova i međuspratnih ploča dobijalo se dosta u odnosu na dsl wlan koji je 100mW i sa 2dB antenom.

time se i gubila potreba za repeaterom jer se signal podiže u startu, i moguća je wpa2 enkripcija.
leonard0 budzo 13.07.2013. 13:54 #504404

i ovaj telekom ima izlaz 20dBm.
ne odgovara mi to resenje. Da nisi mozda probao kako on hvata slab signal?
Posto vidim da imas iskustva sa TPlinkom, koji bi mi preporucio, a da moze da hvata taj slabiji
signal? mozda i sa dve antene. cena mi treba sto manja, ali ne toliko manja da mi ne radi...

taj tvoj sa 26dBm, mozda i nije los.
Shomiman Re: koji uredjaj mi fali? 13.07.2013. 17:19 #504434

broj poruka: 1187
Naježih se...

`There`s someone in my head, but it`s not me?`

leonard0 re 13.07.2013. 18:12 #504439

i ovde da se javi po neki trovac.

leonard0 adsl 17.07.2013. 09:39 #505048

probao sam da se zakacim na telekomov adsl na racunara (u istoj prostoriji gde je i ruter). i uspesno se zakacim, ali posle nekog vremena (nekad na 10 min, nekad odmah) na programu za wireless vidim da je MAC adresa FF-FF-FF-FF-FF-FF, a kanali pocnu da se menjaju nasumice, i onda se posle 10-ak sekundi opet zakaci na onaj kanal koji treba. Postavio sam fiksno kanale (probao sam svih 11 i isto se desava).

da li neko zna u cemu je problem?
telekomov ruter je huawei 532e iz 2012.

imarkovic Re: budzo 17.07.2013. 10:38 #505049

broj poruka: 18996
probaj ruter `extended range`, meni on salje signal na telefon na 150m od kuce kroz zid i duplu izolaciju.. e sad, nisam testirao kroz 2 zida, ali ako mi je signal ~4-3 crte, kapiram da ce ovako biti 2 crte, nebitno je koliko crta ima dok postoji konekcija.. kad uhvatis konekciju, imas full internet, ne zavisi od toga.

:: i ovaj telekom ima izlaz 20dBm
:: ne odgovara mi to resenje. Da nisi mozda probao kako on hvata slab signal
:: Posto vidim da imas iskustva sa TPlinkom, koji bi mi preporucio, a da moze da hvata taj slabiji
:: signal? mozda i sa dve antene. cena mi treba sto manja, ali ne toliko manja da mi ne radi..
::
:: taj tvoj sa 26dBm, mozda i nije los.
leonard0 imarkovic 17.07.2013. 11:49 #505054

nemam extended range na ovom telekomovom. Ti imas isti ruter?

Trebalo je da kupim ovaj tplink, i onda sam otkrio da odjednom pocne da menja kanale i gubim konekciju kad sam na spratu, pa sam preneo desktop u tu sobu gde je ruter i isto se desava. Ping ka ruteru zna da ide od 200ms do 3000ms, sto je nenormalno mnogo. Treba da bude 1-2ms.
A da se zalim ovima u telekom, reci ce mi da radi i da je problem do racunara...
Ako kupim tplink, bojim se da ce i njemu da menja kanale i stalno da prekida. Ne mogu da stavim tplink u istu sobu kao telekomov, vec moram da pokupim signal bezicno od telekoma pa onda da saljem ka racunarima na spratu.

Ovaj prijemnik na racunaru je Tplink USB i pokazuje da je excellent prijem sa 92% jacine kada sam u istoj prostoriji.
Desava mi se da je povezan na mrezu i stalno je odziv: request time out.

imarkovic Re: imarkovic 17.07.2013. 12:14 #505058

ma jok, ja imam neki ADSL Tplink ruter koji mi je zakacen na drugi ruter sa eXtended range-om koji stvarno dobro emituje signal, to i tebi preporucujem, samo sto ces morati da podesavas ruter da radi zajedno sa drugim ruterom, ako ti to nije problem, mislim da ce ti zavrsiti posao.. jos nesto, uopste nije od znacaja da ima 2 antene, dovoljna je jedna dovoljno jaka

:: nemam extended range na ovom telekomovom. Ti imas isti ruter
:: Trebalo je da kupim ovaj tplink, i onda sam otkrio da odjednom pocne da menja kanale i gubim konekciju kad sam na spratu, pa sam preneo desktop u tu sobu gde je ruter i isto se desava. Ping ka ruteru zna da ide od 200ms do 3000ms, sto je nenormalno mnogo. Treba da bude 1-2ms
:: A da se zalim ovima u telekom, reci ce mi da radi i da je problem do racunara..
:: Ako kupim tplink, bojim se da ce i njemu da menja kanale i stalno da prekida. Ne mogu da stavim tplink u istu sobu kao telekomov, vec moram da pokupim signal bezicno od telekoma pa onda da saljem ka racunarima na spratu
:: Ovaj prijemnik na racunaru je Tplink USB i pokazuje da je excellent prijem sa 92% jacine kada sam u istoj prostoriji
:: Desava mi se da je povezan na mrezu i stalno je odziv: request time out
leonard0 imarkovic 17.07.2013. 12:27 #505060

taj extended je verovatno neki atheros (tplink). Da li mislis da bi ovo sto je kolega pre predlozio TPlink 5110G koji ima jednu antenu ali izlaz sa 400mW moglo da primi oslabljeni signal? Ne znam da li je to samo izlazna snaga 400mW. Nisam nasao koliko mu treba ulazne snage.

Znam da je najbolje da povezem jedan na drugi preko lan kabla, ali mi je neizvodljivo jer nemam gde da stavim taj novi. Ovaj telekomov se nalazi u nekoj vrski predsoblja i postavljen je na maleckoj polici blizu plafona. Nemam ni 3 cm mesta da uguram ovaj novi, a da ga vucem u neku drugu sobu mi je ruzno jer se vidi kabl.
imarkovic Re: imarkovic 17.07.2013. 14:37 #505072

znas kako, mozes uzeti i satelit, nece uspeti da primi dobar signal ako je slab izvorni signal i to je amin.

:: taj extended je verovatno neki atheros (tplink). Da li mislis da bi ovo sto je kolega pre predlozio TPlink 5110G koji ima jednu antenu ali izlaz sa 400mW moglo da primi oslabljeni signal? Ne znam da li je to samo izlazna snaga 400mW. Nisam nasao koliko mu treba ulazne snage
:: Znam da je najbolje da povezem jedan na drugi preko lan kabla, ali mi je neizvodljivo jer nemam gde da stavim taj novi. Ovaj telekomov se nalazi u nekoj vrski predsoblja i postavljen je na maleckoj polici blizu plafona. Nemam ni 3 cm mesta da uguram ovaj novi, a da ga vucem u neku drugu sobu mi je ruzno jer se vidi kabl.
leonard0 ok 17.07.2013. 14:48 #505076

Hvala. MOracu nekako da ga ubacim pored ili da napravim policu ispod ove postojece.

leonard0 Antena?? 20.07.2013. 08:18 #505614

Ljudi, otisao sam u prodavnicu i na stanju nisu imali ovaj ruter iako ga ima na sajtu. Kao, bice ga od srede ili cetvrtka...
Kad sam rekao prodavcu za sta mi treba, odgovorio je da je bolje da probam sa jacom antenom.

Na mom usb adapteru (tplink) ima izmenjiva antena 4dBi. Da li bih stvarno dobio nesto ako bih na prijemnik umesto 4dBi stavio 8 ili 9dBi? Ili je on samo hteo da me natera da kupim nesto drugo, jer ruter nije imao?

Najbolje bi bilo da stavim antenu na ovaj sad ruter, ali on ima integrisanu.

Izmereno na prijemu, signal ima tek -80dBm do -77dBm, sto je jako malo.
imarkovic Re: Antena?? 20.07.2013. 09:10 #505617

sledeci put idi u Netiks, oni imaju uvek sve od tplink-a.. Jacina signala ti vise zavisi od uredjaja, a manje-vise od antene, antena od 8dBa recimo moze da pomogne u odnosu na tu tako sto dobijes crtu vise, ali ne moze da pojaca ne znam koliko.. u netiksu je 500din, a za 1500din imas USB sa izmenjivom antenom i sa pojacanim signalom (extended range). Kao sto sam ti rekao, da bi postigao ono sto ti treba, moras sa obe strane da obezbedis jak i stabilan signal, nista ne postizes promenom antena na postojecim obicnim uredjajima, ne vredi, gubis vreme samo.

:: Ljudi, otisao sam u prodavnicu i na stanju nisu imali ovaj ruter iako ga ima na sajtu. Kao, bice ga od srede ili cetvrtka..
:: Kad sam rekao prodavcu za sta mi treba, odgovorio je da je bolje da probam sa jacom antenom
:: Na mom usb adapteru (tplink) ima izmenjiva antena 4dBi. Da li bih stvarno dobio nesto ako bih na prijemnik umesto 4dBi stavio 8 ili 9dBi? Ili je on samo hteo da me natera da kupim nesto drugo, jer ruter nije imao
:: Najbolje bi bilo da stavim antenu na ovaj sad ruter, ali on ima integrisanu
:: Izmereno na prijemu, signal ima tek -80dBm do -77dBm, sto je jako malo
leonard0 .. 20.07.2013. 09:33 #505619

USB sa izmenjivom antenom i imam. Onaj 722NC. On traba da ima extended range (atheros). Ali je njegova koju sam dobio 4dBi, pa mi ovaj pustio crva u glavu sa tom antenom. 8db ili 9db.

razumljivo je da bolja antena ne pojacava signal na prijemniku, samo ima veci domet, pa mozda dobijem tu jednu crtu. Koja `mozda` bude i dovoljna za stabilnost.

imarkovic Re: .. 20.07.2013. 10:22 #505626

gledaj, tom antenom sigurno neces pogresiti ako je kupis, svakako mozes od nje naci korist, tako da probaj.. 8dBa ili 9dBa potpuno svejedno.

:: USB sa izmenjivom antenom i imam. Onaj 722NC. On traba da ima extended range (atheros). Ali je njegova koju sam dobio 4dBi, pa mi ovaj pustio crva u glavu sa tom antenom. 8db ili 9db
:: razumljivo je da bolja antena ne pojacava signal na prijemniku, samo ima veci domet, pa mozda dobijem tu jednu crtu. Koja `mozda` bude i dovoljna za stabilnost
leonard0 u pravu si. 20.07.2013. 16:04 #505669

pa pazi, ova od 9dB ne postoji ni na tplinkovom sajtu, tako da mi je malo sumnjiva. Mozda je i povucena zbog necega.
Tako da cu probati sa 8dB, pa javljam ako je uspelo.

imarkovic Re: u pravu si. 20.07.2013. 19:13 #505691

ja imam tu antenu 8dBa za koju kazu da je bolja od 9, ne znam kako i zasto, ali pokazala se bolja a jeftinija je.. ja sam zadovljan, imam i 5dBa sa kojom imam 1 crtu manje, ali takodje je odlicna.. 3dBa je vec ono, osetno losija.. zaboravio sam da ti predlozim odlicnu home-varijantu male parabolicne antene koja lepse usmerava signal, evo ti kako da je napravis, jednostavno je: http://goo.gl/zvGnK
omas i sablon u PDF-u, bocnes je samo na antenu od rutera i dobices pojacanu smernicu.

:: pa pazi, ova od 9dB ne postoji ni na tplinkovom sajtu, tako da mi je malo sumnjiva. Mozda je i povucena zbog necega
:: Tako da cu probati sa 8dB, pa javljam ako je uspelo
leonard0 Potpuno sam zaboravio 21.07.2013. 21:55 #505820

imao sam na umu veoma slicnu foru sa alu folijom, i potpuno sam zaboravio na to.
Hvala sto si me podsetio!
Sada imam znatno bolji signal i mogu da se zakacim bez pucanja signala. :)
Uzimam onda tu proverenu 8dB, i foliju na to. Verujem da ce biti i vise nego dovoljno jer je i sad zadovoljavajuce.

Hvala jos jednom sto me podsti za ovo :)
imarkovic Re: Potpuno sam zaboravio 21.07.2013. 22:24 #505823

nema na cemu, drago mi je da si nasao resenje:)

:: imao sam na umu veoma slicnu foru sa alu folijom, i potpuno sam zaboravio na to
:: Hvala sto si me podsetio!
:: Sada imam znatno bolji signal i mogu da se zakacim bez pucanja signala. :
:: Uzimam onda tu proverenu 8dB, i foliju na to. Verujem da ce biti i vise nego dovoljno jer je i sad zadovoljavajuce.
:: Hvala jos jednom sto me podsti za ovo :
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646991.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs