U firmi imam tri PC racunara koja treba da umrezim, a za jedno mesec dana stize i cetvrti. Svi koriste Windows 7 Professional x64. Koristice se SBB kablovski internet. Donet je i firewall. Koja je procedura da se sva tri racunara povezu u mrezu (da se medjusobno vide, da mogu da se share-uju podaci) i da svi imaju pristup netu?
Koliko se razumem u mreze, trebalo bi firewall da se prikljuci na modem, a sva tri racunara (uskoro i cetvrti) da se povezu na firewall. Nakon toga svi treba (valjda) da budu u istoj workgroup i da se srede IP adrese... E sad, ako je moja teorija ispravna, zamolio bih za detalje oko sredjivanja, a ako nije onda me ispravite...
Da li je sve ovo dovoljno da bi stvari funkcionisale kako sam naveo? Da li ovaj firewall ima neki ruter u sebi i da li uopste treba da ima da bi se povezali svi racunari?
Da ga bes ja sam mislio da skoro svaki ruter ima FW... buduci da su moja prethodna dva TP-Link-a imala...
A za mrezu, sta da ti kazem moze to ali nije tako sjajno... ja sam recimo kuci svojevremeno imao XP i Win7 64bit i to je radilo, na svakom racunaru sam napravio jedan folder koji je serovan i gde su svi mogli da stave sta zele za razmenu... znaci klinac kaze cale daj mi onu igru ja je pomerim u taj folder on instalira i ja je vratim na staro mesto... i obratno mali daj onu seriju on pomeri u serovani folder ja prekopiram on vrati gde treba...
Inace mozes da napravis te share direktorijume tako da se moze direktno u njih pisati i brisati...
Ja sam protiv te varijante i vise sam za server... jeste skuplje ali je visestruko korisnije... BackUP, pristup fajlovima, mejl, stampa, itd...
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
:: Pa je l` ima neko na forumu da je radio sa hardverskim firewall-ovima i da moze malo da mi pomogne? Treba danas da napravim mrezu.. :: :: Hvala :: :: ******************************* :: :: iMac 27` (late 2012 :: 3.2GHz quad-core Intel Core i5 processo :: 8GB of 1600MHz DDR3 memor :: NVIDIA GeForce GTX 675MX with 1GB of GDDR5 memor :: 1TB Fusion Driv :: Mac OS X Mountain Lion 10.8. :: :: ::
Ovako... Doslo je do promene plana. Koristice se server u svajcarskoj (u maticnoj firmi) tako da cemo morati da konfigurisemo firewall sledece nedelje za pristup tom serveru. Dakle, lokalna mreze mi ne treba (nije neophodno da se vide svi racunari medjusobno, samo ne znam kako cu da share-ujem stampac) vec samo da svi racunari (za sada tri, a za mesec dana i cetvrti) imaju pristup internetu.
Hvala!
******************************** iMac 27` (late 2012) 3.2GHz quad-core Intel Core i5 processor 8GB of 1600MHz DDR3 memory NVIDIA GeForce GTX 675MX with 1GB of GDDR5 memory 1TB Fusion Drive Mac OS X Mountain Lion 10.8.3
nije to ništa strašno, sigurno će koristiti vpn tunel do servera i rutiranje po lokalu za te radne stanice. ovaj uredjaj ubrzava odziv kroz wan, štiti od upada spolja, drži vpn veze i ima mogućnost rezervnih veza ka netu kad glavna padne.
za printer je lako ako se vide svi u mreži, a može da se izvede i ako bude svaka radna stanica imala svoj vpn ka glavnom serveru.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646991. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.