Imam nekoliko varijanti. Jedan mikrotik je povezan vpn linkom sa drugim. Udaljene mreze na tim lokacijama rade kako treba kao jedna veca mreza. Mdjusobno se pinguju svi racunari. E sad prva glavna lokacija ima internet vezu sa lokalno provajderom i internet na njoj radi ali nece da radi na drugoj mrezi. Nadam se da razumete. Racunari na drugoj mrezi dobijaju podesavanja od DHCP koji im daje adresu njihovog lokalnog mreznog prolaza, daje jedan google DNS i jedan DNS server koji je iz one prve mreze kako bi mogli da se vide racunari po imenu iz prve mreze. Kako da dodam i na cijoj strani mikrotik rutera tu rutu koja ce omoguciti da racunari imaju internet i u drugoj mrezi a ne samo da su umrezeni lokalno.
Kazi mi ovo ako na tom mikrotik ruteru imam kablovski koji ima svoj mrezni prolaz i na njemu je namesteno 0.0.0.0/0 da ide preko njega, ako bih isto dodao 0.0.0.0/0 recimo za drugi link koji ima izlaz na internet recimo na mikrotik portu je antena koja dalje bije na provajdera da li ce ove rute doci u sukob pa recimo nesto poremetiti? Mogu li da ih prioritiram nekako da recimo ako crkne kablovski internet da posle ide preko druge rute?
:: Kazi mi ovo ako na tom mikrotik ruteru imam kablovski koji ima svoj mrezni prolaz i na njemu je namesteno 0.0.0.0/0 da ide preko njega, ako bih isto dodao 0.0.0.0/0 recimo za drugi link koji ima izlaz na internet recimo na mikrotik portu je antena koja dalje bije na provajdera da li ce ove rute doci u sukob pa recimo nesto poremetiti? Mogu li da ih prioritiram nekako da recimo ako crkne kablovski internet da posle ide preko druge rute :: Ovo se zove failover,i da možeš staviti za oba linka 0.0.0.0/0 samo su ti drugačiji gateway-i. Prethodni post:ako sam dobro razumeo vezani su preko vpn-a,znači da drugi mt ima izlaz na net,ali računari iza njega nemaju?Ili rute(sa gateway-ima)nisu dobre,ili nije urađena maskarada.
Naravno ip adrese i nazive interfejsa ćeš prilagoditi svojim potrebama. U ovim podešavanjima imaš i sabiranje dva internet linka u jedan(ne baš u bukvalnom smislu).
A da li da namestim rutu ka 0.0.0.0./0 sa oba linka s tim da onaj preferirani podesim sa manjim brojem distance odnosno on je vec na 1? Posto mi je prva vec dinamicka ruta sa distancom 1 a ovu drugu pravim staticku preko drugog linka odnosno mreznog prolaza i stavljam proveru gateway sa ping i dizem distance na za broj vecu od primarne? Mada posto nije isti mrezni prolaz ne znam ima li efekta razlicita distanca? Hocu da internet ide preko ove prve dinamicke rute i to primarnog gateway sve dok ne otkaze a kad ne radi da se saobracaj usmerava na drugi gateway i rutu
Da,za oba linka treba 0.0.0.0/0 naravno sa odgovarajućim gateway-em.Distanca ti upravo određuje koji je primarni link tako da na primarnom treba da bude 1 a na sekundarnom 2.Isprati podešavanja u potpunosti i mora da radi.Kod mene radi odlično,imam istu konfiguraciju kao i ti da je jedan dinamički i jedan statički gateway.A ako hoćeš da nateraš određene korisnike da koriste samo određeni gateway može i to,ako ti treba reci pa da ti napišem podešavanja.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646991. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.