Prijedlozi za mreznu opremu za povezivanje do 20 racunara, ali da ne dolazi do prekida kao kod MicroTik-a ili TP-Linka. Sta bi ste naveli da je sto jeftinije za prvu ruku?
nazalost, za jeftinu opremu se ne razumijem bas najbolje.
Hvala na prijedlozima. Potrebno je prijatelju u Novom Sadu za malu igraonicu.
Prijedlog i za ruter.
Sve sto radimo, radimo za svoju decu, nikada nece biti svjesni.
Stavim Cisco router i nema nikakvih problema. Ping ne skace na 140 ms(odziv 2~7 ms), upload je konstantan od 2/ download30 Mbits, dok sa Tplink i Microtik je upload od 0.2. do 0.7 mbit, download strasno varira i pada i na 0.8Mbits po korisniku, (youtube korisnici). Stavi se microtik i zabada, sa prekidima. Probamo sa 10 komada razlicitih modela od 7000 do 50 000 din i sa svima je isti problem. Probali smo vec par puta. A ne mogu mu ostaviti svoj Cisco, pa pitam, koji bi bio najadekvatniji? Treba mi da iskoristi se paket, kako bi za 2-3 mjeseca mogao da razvije igraonicu na bar 40-50 masina i na veci paket od 100 Mbit/s, kako bi imao koristi od ulozenog, a ne samo da stoji za qurcevo zdravlje. Ne isplati mu se uloziti u T-Link router 48-portni + 2x10 Gbit/s, jer sa 118 000 din bez pdv-a, vec se na netu moze naci i Dlink i Ovislink, a to je suludo za tako malu igraonicu dati. Moze i polovan gbit ni router, samo da je stabilan na SBB i moze raditi 24/7.
Od najlosije opreme sam koristio Dlink i Ovislink i nisam imao ni najmanje takvih problema, kao sa Tlink i Microtik. Mislio sam da je do modela ili do SBB-a, pa sam pizdio na njih i mislio da lazu, kad ono cvrc. Do opreme je. Zato sam i pitao da mi se daju predlozi, pa da isprobam, nesto sto vec nismo probali, ali da radi stabilno na prvom mjestu. I naravno da nije preko 20 000 din. Kasnije moze uzeti nesto ozbiljnije od Cisco opreme, kad se igraonica razvije.
A sto se tice firmi gdje navedene stvari nisu bitne, moze i taj otpad sto si naveo, s tim da drzis i 2 komada rezerve, za svaki slucaj. A sto se tice da ti 70 racunara moze povuci sa te igracke 100 Mbits .). U najboljem slucaju bude do 8.4 MB preko 15 korisnika, ne vise( probali sa oba), tako da ta tvrdnja ne stoji. U svakom slucaju, hvala na prijedlogu. Ako jos neko ima ideju, raspolozen sam za prijedloge.
Nije MicroTik nego MikroTik i kakave veze on ima sa mrezom tj. LAN? Tebi za internu mrezu treba dobar Gb switch (recimo medjusobno igranje u LAN), ne treba cak ni upravljiv a spolja veza sa internetom ide samo preko jednog jedinog rutera a za to je MT i vise nego sto ces ikad umeti da iskoristis. Tebi je protok ka ISP jedino usko grlo, a to svaki MT podnosi cak i sa ogromnim brojem konekcija kakave prave torrenti.
`Kada bi se celokupno znanje medicine bacilo na dno okeana, to bi bilo u korist covecanstva a na stetu riba` - Ser Oliver Wendell Holmes, nobelovac u oblasti hemije
Nisi ni rekao koja je brzina i tip linka koji dobijas od maticnog provajdera...
`Kada bi se celokupno znanje medicine bacilo na dno okeana, to bi bilo u korist covecanstva a na stetu riba` - Ser Oliver Wendell Holmes, nobelovac u oblasti hemije
@operator Kada je vecina clanova foruma pocela da te proziva, ja sam stajao po strani i razmisljao kakvi su sabani sto te tako pljuju. Zato sam i izbegavao da se ukljucim u bilo kakvu diskusiju. Moram priznati da je prica sada malo drugacija...
Hoces da kazes da lik sanja da ce kroz 2-3 meseca duplirati kapacitet igraonice kroz zaradu iste?! Hoces da kazes da planira mrezu sa 50 racunara i nece odmah da odvoji kes za kvalitetan ruter, nego ce sad da kupi neki za ~180€ (koji, inace, moze da odradjuje posao - ali po tebi je sr*nje zato sto nije Cisco), pa za 2-3 meseca da pukne jos 500-1000€ za drugi?! U tom sl. ste obojica pacijenti. On zato sto sanja nemoguce, a ti zato sto ne umes da ga prizoves pameti.
Cak i da je sve istina, ja ne bih trazio ruter dugog proizvodjaca vec problem u konfiguraciji MikroTik-a posto je ocigledno da ne umete da ga podesite. Ne kazem ni da ja umem, ali sam vise puta video sta ti uredjaji mogu da urade i nemam ni najmanju sumnju da bi bez problema ispunili SVE sto je neophodno za potrebe takve igraonice!
I da, ne postoji TP-Link ruter sa 48 portova, vec samo svic... I ne postoji svic ili ruter sa 2x10Gb/s porta (a ni SFP slota, ftm).
Covece, PROBUDI SE! Pa nismo mi ovce! Ako si vec odlucio ovde da trazis pomoc ili/i savet, nemoj nepotkovanim, provokativnim izjavama i ovakvim `` stvarima da se odnosis prema ljudima koji koji zele da ti pomognu!
Ako ovo shvatis kao prijateljski savet, sto i jeste, mozda se nesto promeni na bolje. U suprotnom...
@MaliAbner Nepoznato mi je. Da si naveo nesto konkretno... Ali se ne sjecam da sam ikada vidio ili cuo za takav 5x6. Nemam vremena da guglam. @Machine Tacno. Pogrressno sam napisao. U lokalu je izmedju racunara ok protok i ne prekida, ali prema provajderu ping nenormalno skace. Jedino da ne znam kako da ga podesim za manji ping. Mozda i ne znam. Probacu sa kolegama i tehnickom podrskom od SBB-a i TP-linka. Prema ISP-u nemam usko grlo. @Dexter013 Omikron vise ne postoji. Svi inzenjeri su sada u Gigabyte-u i ASUS-u na vodecim pozicijama, a ujedno i akcionari navedenih firmi. Ne vjerujem da ce se pojaviti slicna firma, sa pribliznim ili istim brojem patenata na svijetu, kao sto je bila Omikron - po srpski. Ako se neko sjeca X48 i X58 chipset je idejno rijesenje Jamamoto Toisitija, koje su samo licencirali Gigashit i ASUS. Gigabyte je dobio sta mu je nedostajalo isto kao i ASUS. Ne vjerujem da ce japanci zaboraviti Zutima, sta su im uradili, kao ni Amerima. @Machine SBB XL paket podtpaid 2/40 Mbits @markopvict http://www.adriatiko.com/Ruter-CISCO-ADSLoISDN-Security-Router-CISCO876-K9 - 8406-c128-view.htm greska T-Link Switch 48-portni + 2x1 Gbit/s http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-SL1351#spec @luja-88 Da. Tako bi trebalo, s tim da bi ostatak uzeo kredit. I da. Nema da odvoji kes za kvalitetan ruter sada, a ja mu ne mogu dati ruter sa moje mreze. I da. Meni je bilo sta od mrezne opreme sranje, jer nije Cisco. Za vise od 15 godina, samo 2 kvara na opremi. Za postovanje. Zasto mislis da je pacijent?(na stranu sta drugi ovdje na forumu mislili o meni) Zato sto vidi mogucnost, kako, kao prije godinu dana kada sam radi zdravstvenih problema prestao da mu odrzavam igraonicu, imao je dnevno pazara dovoljno da je za 2 mjeseca kupio 5 masina, 10 slotova(poker, pikado, vockice), popravio auto i provodio se.(prije toga je imao 15 racunara sklepanih sa kolca i konoppca( Ako je samo iz tog razloga pacijent, onda nemam vise rijeci. Nisam ni rekao da sam najpametniji, ali ako i pored mene 3-ca inzenjera na odrzavanju mrezne opreme, koji rade u bankama, nisu bili sposobni da mi do maloprije objasne u cemu je tajna sa ogromnim pingom i zasto sa Cisco-m radi na SBB-u od 2-7 ms, a sa Mikrotik i TP link ne( ping varira od 12ms do 78ms u datim uslovima), onda svaka dalja polemika je nepotrebna, bez da vrijedjam bilo koga u vezi njegove strucnosti i poznavanja opreme.
I dalje mislim da je sr*nje oprema, tacno ono sto i pisem sr*nje. Meni je zao sto kod nas u zemlji nema kesa za normalnu opremu, koja ne pravi problema.(javna je tajna da i banke uzimaju tu bofl opremu, pa se hvataju za glavu, a tu strucno osoblje, naknadno, ne pomaze).
Da ne kaze se vise kako necu da navodim ni jedan link i da pricam u prazno, ali ja stvarno nisam imao vremena, zelje, a ni mogucnosti da vam postujem sve sta sam radio i da obrazlazem. Da sam radio po 6 sati(ali stvarno radio, a ne ispijali kafe i zezali se), umjesto po 18 ili vise, pa se zajebavao kao vecina ovdje radno aktivnih i onih koji trljaju svoja jaja po citav dan, vjerovatno bih bio u istoj situaciji kao i oni, pricao i objasnjavao, a ne bih radio. Ne kazem da sam najodgovornija osoba sto se tice posla, ali nisam upoznao puno ljudi u mom zivotu, koji su se toliko angazovali da se nesto zavrsi, cak i po cijenu svog zdravlja.
I jos jedna stvar vezano za mreznu opremu. Cisco je placao usisnike vazduha po 20 miliona(klase 9), a TP-Link po 800 000 doolara(klase 2). Ne postoji niko, ko memoze ubijediti da se te dvije firme mogu porediti u bilo kom segmentu.
I da ovo je posljednji post da sam ovako gubio vrijeme na objasnjenje i obrazlaganje, a da nema nikakve koristi od toga. Samo moja zelja da se vidi da i ja mogu da razglabam u prazno, kao i vecina kod nas u zemlji.
Nikome ne zamjeram na onome sto su napisali o meni na ovom forumu. Neki od vas me znaju, ali ne znaju da to pisem ja pod ovim pseudonimom, tako da, prije nego sudite drugima, razmislite. Toliko sa moje strane. Normalnima drugarski pozdrav,a ostalima da sto prije ozdrave.
@quna Ne zezam se. Nisam imao vremena za to. Da mi jesad jedan takav laptop. Zaostalost i zatupljenost nije opravdanje. Ako ne nastavimo naprijed, vec stagniramo, onda zaostajemo.
Cisco 870 Series sam instalirao na 100+ lokacija. Srecom pa sam kuci imao pre 5 godina C837 ADSL Router. Koristi se uglavnom zato sto je ADSL ruter koji podrzava VPN.
Hardverski je inferiorniji od trenutnih routerboardova... Dakle, Cisco oprema najlosije serije! Ono sto je meni zanimljivo je da mi objasnis kako si ti podesio taj ADSL over ISDN ruter preko SBB-a? U njegov WAN port se ubacuje TELEFONSKI kabal, ne LAN + Linija mora biti ISDN! I da si ga nekako nakalemio, nema sanse da bi znao da mu konfigurises internet pristup + osnovni QoS, da ne bi skako ping :)
Sto se tice Cisco-a, za to okruzenje je overkill. P.S. Ovako izgleda ASR serija kad se na nju nakaci oko 16 000 ADSL rutera(limitirano licencom, ne hardverski). Obrada paketa preko 300 000paketa/s, cpu load 5%. Ovo je naravno bez NAT-a, sve javne adrese.... http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=109457&d=1363103240
@markopvict Nista mi nije jasno bilo zasto spominjes ADSL ruter, dok nisam vidio sta sam postovao.
ovo je link za ruter koji sam stavio http://goo.gl/vQz8V Ne znam zasto sam kopirao taj link. Kazao sam da sam ga skinuo sa svoje mreze iz kuce. Ne koristim ADSL, tako da i ne bih ga mogao staviti, kao sto si naveo. Da li imas primjedbi na ovaj link ? Radi se o Cisco RVS4000 4-port Gigabit Security Router
ja i dalje pitam kojeg je tipa link koji dobijas od backbone ISP-a? Dakle, koja vrsta konekcije bez da pretpostavljam to na osnovu U/D kvota. Znam zasto pitam...
Kad ukucam Jamamoto Toisiti, prvo sto izbaci Google je Pc berza (i nigde se vise ne pominje) Da li je moguce da je taj lik totalni anonimus na Google a glavni je projektant A.S.O.B-a
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Gtx 660 OC , 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
Pitao je za pomoc, ako neko zna kako da mu pomogne nek to i ucini. Sta je bilo, bilo je, nije lik ubio coveka pa da ga progonimo ovde svaki put kad napise nesto.
Ali problem je kad napise opet nesto totalno smesno i kontradiktorno, a koliki je strucnjak i godine iskustva iza njega to ne bi trebao on da pita nego njega da pitaju, i sto neko rece, stalno menja iskaze...
Da ne budem vise kotradiktoran, SBB je zamjenio danas u 12h svoj ruter modem stavio je Cisco kao sto sam trazio model EPC3208, promjenio iz staticke u dinamicku adresu. Poslije sat vremena su vratili na staticku. Ping se krece od 12 do 48 ms, sto je prihvatljivo. Problem je bio do SBB-a i Microtik tj. TP-Link opreme. Jednostavno sa Microtik i TP Link to ne radi kako treba i zdravo.
Jedino sam iz CLI-ja podesavao enkripciju i security level povecao sa 2 na 4. Sad sve sljaka kako treba. Nisu ni oni vjerovali dok nisu vidjeli u cemu je problem. Izvinuli su se prijatelju - gazdi lokala na problemu koji je bio do njih, a ne do nas. A da to sam zaboravio da napisem. Uzet je i novi 48 router Cisco, mada sam ja bio protiv da covjek pazari nesto za 180 000 din, a nema kesa. Samo je iz starog TP-Link-a prikacio na novi i sve je ok. Uzeo je sjekiru i isjekao sav TP link, a cekicem dokusurio Mikrotik.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646991. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.