Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Pomoc oko Wi Fi antene ? (veca udaljenost)
STRANA 1 OD 1
Sladjan85 Pomoc oko Wi Fi antene ? (veca udaljenost) 31.10.2012. 23:05 T49379

status: user
broj poruka: 20
Hello ... Zanima me nesto ... Da li mi neko moze preporuciti neku dobru antenu za vece domete ? 2-5 km .. jos bolje ako ima neko fabricko resenje (video sam mnogo home made resenja, u koje nisam siguran) ,naime hteo bih se povezati sa racunarima na vecoj udaljenosti, od opreme imam :

Wi Fi kartica : ASUS WL-138g V2 PCI

Wi Fi Router : Cisco Linksys wrt54g

Dosad sam se kacio sa obicnim antenama na blize lokacije, pa me zanima sta mi sve treba da se nakacim na vecu daljinu ?

Koliko mi para treba za antenu i mozete li mi dati par primera kakvu da trazim ? Da li treba da menjam obicnu Wi Fi karticu ili mi je ona dovoljna...

Ako bas ne moze 2-5 km ,koje je najlakse resenje za 1-2 ?

Pare i jesu i nisu problem... tj prosao bih jeftinije ,ali ne moram ni da skrtarim, pa me zanima i jeftina i skuplja varijanta :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Vodi racuna cinjenici da ti je potreban tkz. opticki kontakt... 31.10.2012. 23:43 #451179

broj poruka: 10997
(vidljivost) antene sa primopredajnikom (dakle, da ne bude nikakvih prepreka izmedju antene i signala koji treba primiti - konstrukcije od armiranog betona, zgrade i slicno).
Kartica je OK - treba ti dobra antena, dobar kabl i dobri konektori (BNC, RP-SMA ili sta vec...).

http://goo.gl/P1Ycm
xenox Batali kabl 31.10.2012. 23:59 #451181

broj poruka: 1400
osim ako je kratko (a uglavnom nije). Sto duzi kabl to veci pad signala, a ume i da bude poskupo. Stavi taj wrt54g na krov, na njega 24dbi antenu HyperGain - ili nesto slicno, malo kvalitetnije od onih zicanih... Trebace ti i rp-sma na N adapter. Pozeljno je da i na drugoj strani uradis nesto slicno...

Asus P8H67-M, i5 3570
4x4GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP
Frontier DIVA

Sladjan85 uf 01.11.2012. 00:04 #451182

Imam veliki problem ,nema opticke vidljivosti (prizemlje) ,a hteo bih da se nakacim do centra (2km) ,da li je to ikako moguce ? malo je pitanje glupo ,ali ne znam kako da pitam :) bio bih spreman i vise da ulozim ,znam da treba opticka vidljivost ,ali na bas losem polozaju sam ...
Sladjan85 uf 01.11.2012. 00:06 #451184

Pricao sam jednom liku moj slucaj i on kaze da bih iz prizemlja sa Yagi antenom 18dbl dobacio 2 km i bez opticke vidljivosti... da li je to realno ??
gilopile ... 01.11.2012. 00:08 #451186

broj poruka: 9459
Ne mozes ako nema antena opticku vidljivost sa baznom stanicom(AP). Moraces nekako antenu postaviti na krov zgrade i povezati je na router koji ima AP Client mod i bezicno ili LAN kablom vuci signal.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

Sladjan85 auf 01.11.2012. 00:10 #451187

auf... znaci osakacen sam ... pa ne znam kako da je dovucem do krova zgrade bas (9 spratova) ...
gilopile ... 01.11.2012. 00:10 #451188

NE uspeh da editujem...

Dobaciti i imati dobar stabilan signal su dve razlicite stvari. Najbolje je da uzmes neki kvalitetan grid od 24dbi i dobro je upucas i neces imati problema na toj daljini.

Sladjan85 saga se nastavlja... 01.11.2012. 00:13 #451189

Nasao sam jeftino gomilu grid antena ,e sad posto se ne razumem u materiju ,a istih su cena (manje-vise) ,zanima me da li one ikako mogu iz prizemlja ? ili jedino da to nekako gurnem na vrh zgrade ? inace hvala na odgovorima
gilopile ... 01.11.2012. 00:15 #451190

Vidi, antena i ruter idu na krov, a ti spustis LAN kabel ili Wireless-om hvatas taj router i vuces net. Mozes i da kupis neki jeftiniji routerboard, recimo RB133 sa provereno dobrom i jakom cm9 karticom koja je sada dzaba i napajas ga sa LAN kablom PoE. Na 5km ce raditi bez problema sa dobrom antenom, recimo Hyperlink Grid 24dbi. Mnogo ovisi i o samoj baznoj stanici i kakve sektor ili sl. antene ima i koji ugao zracenja imaju...Malo se raspitaj ili cepaj na lice mesta i komopas u ruke:)

Sladjan85 well... 01.11.2012. 00:22 #451191

definitivno cu morati da guglam i dobro pogledam :D nemam iskustva toliko sa Wi Fi ,sve sto sam ja koristio su proste Wireless kartice i obicni Wi-Fi routeri .. :) Mislio sam da cu moci na neki nemoguc nacin iz prizemlja ,ali moram nekako smisliti kako to da izvedem ... hvala ti puno na odgovoru .. i vremenu .. def mi sledi sad `sastavljanje ideje`.
gilopile ... 01.11.2012. 00:26 #451192

Ok, nema sta puno da razmisljas. Prvi i najvazniji korak je da osmislis gde ces postaviti antenu da ima opticku vidljivost sa b. stanicom. Ako to ne mozes da ispunis, nazalost, nemoguce je tim putem ostvariti konekciju.
Najbolja varijanta ti je da sa krova spustis LAN kabel, duzina ce biti velika, ali neces imati gubitaka sigurno.

Zasto bas wireless? Da li imas jos nekih mogucnosti za konekciju, ADSL, cable...?
Mozes da iskoristis googlemaps ili google earth da vidis tacno gde je b. stanica, gde si ti, daljina, smer...

Jebivetar Re: ... 01.11.2012. 00:30 #451193

broj poruka: 2386
Verovatno, ako ulozi u dobru opremu imace mogucnost da pozajmljuje pakete sa otkljuchanih mreza...

:: Zasto bas wireless? Da li imas jos nekih mogucnosti za konekciju, ADSL, cable...
::
:: - Majstore, da li će ići ili neće ići
:: - Hm, mislim da će biti čupavo.

mighty Re 01.11.2012. 00:37 #451194

broj poruka: 1670
Možda ti je jednostavnije da kupiš access point-e namenje za spoljnu upotrebu sa integrisanim antenama?

Ja sam sa dva TP-Linka TL-WA5210G povezao 5km udaljenu kuću gde mi je ćale sa stanom, bez ikakvih dodatnih antena.

Jedan AP na krovu zgrade, okrenut ka kući, od AP-a na krovu do stana tri sprata niže SFTP kabl do PoE modula i odatle u ruter. Kod ćaleta na krovu kuće drugi AP, isto SFTP kabl do PoE modula i odate u PC.

Po Google maps ima tačno 5km i 100m.

Eto radi sve već godinu dana bez diranja, svako veče na Skype-u se vidimo, on surfuje normalno. Par puta sam promenio kanal za ovih godinu dana, malo je gužva na 2.4GHz, tako da razmisli i o opremi na 5GHz.

Ta dva AP-a, kabl i ostalo su bili ~115€.

AP za spolju montažu (2.4GHz):

http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-WA5210G-PoE-54Mb/s-high-power-outdoor-wireless-24GHz-uređaj-sa-antenom-RPSMA-za-dodatnu-eksternu-AP/Router

AP za spolju montažu (5 GHz):

http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-WA7510N-PoE-150Mb/s-high-power-outdoor-wireless-5GHz-uređaj-sa-15dB

http://www.nebo.co.rs/Ubiquiti-Airgrid-M5-AG-5G27-27dbi-Antena-AP-58-GHz-hp-18240
peconi 5210 01.11.2012. 00:55 #451196

broj poruka: 50

Moj glas za tplink 5210g, mada ga ja koristim u drugoj varijanti. Do sad nisam imao nikakvi problema ( TP5210g u apmodu na krovu -poe lan kabal do wirelles rutera u kuci.) Naravno sto je bolja opticka vidljivost to bolji signal .
dusansuni Mozda mighty zna??? 16.02.2013. 01:25 #476510

broj poruka: 2

dusansuni

Poydrav mighty!!!
Vezano za antenu i acces point koji si namontirao, maltene imam isti problem i nameravam da ga isto tako resim.
Na kuci jedan acces point okrenut prema stanu, a u stanu drugi, naravno okrenut ka kuci. Iskreno da ti kazem opticku vidljivost nemam, ali mi je kuca u odnosu na stan na visem nivou u odnosu na stan, i to prilicno.Prosto receno od moje terase gde nameravam da stavim jedan acces jedva vidim krov zgrada. (sreca pa sam na zadnjem spratu).mereci sa google maps imam tacno 1900m.
E sada, kazi ti meni dali da se upustam u takvu avanturu, i kazi mi dali cu moci da imam wireless signal u stanu. Nevezano za acces
Jedva cekam odgovor.
Pozdrav
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dusansuni Re: Re 16.02.2013. 16:42 #476634

broj poruka: 2

dusansuni

:: Možda ti je jednostavnije da kupiš access point-e namenje za spoljnu upotrebu sa integrisanim antenama
:: Ja sam sa dva TP-Linka TL-WA5210G povezao 5km udaljenu kuću gde mi je ćale sa stanom, bez ikakvih dodatnih antena
:: Jedan AP na krovu zgrade, okrenut ka kući, od AP-a na krovu do stana tri sprata niže SFTP kabl do PoE modula i odatle u ruter. Kod ćaleta na krovu kuće drugi AP, isto SFTP kabl do PoE modula i odate u PC
:: Po Google maps ima tačno 5km i 100m
:: Eto radi sve već godinu dana bez diranja, svako veče na Skype-u se vidimo, on surfuje normalno. Par puta sam promenio kanal za ovih godinu dana, malo je gužva na 2.4GHz, tako da razmisli i o opremi na 5GHz
:: Ta dva AP-a, kabl i ostalo su bili ~115€
:: AP za spolju montažu (2.4GHz)
:: http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-WA5210G-PoE-54Mb/s-high-power-outdoor-wireless-24GHz-uređaj-sa-antenom-RPSMA-za-dodatnu-eksternu-AP/Route
:: AP za spolju montažu (5 GHz)
:: http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-WA7510N-PoE-150Mb/s-high-power-outdoor-wireless-5GHz-uređaj-sa-15d
:: http://www.nebo.co.rs/Ubiquiti-Airgrid-M5-AG-5G27-27dbi-Antena-AP-58-GHz-hp-1824
dusansuni

Poydrav mighty!!!
Vezano za antenu i acces point koji si namontirao, maltene imam isti problem i nameravam da ga isto tako resim.
Na kuci jedan acces point okrenut prema stanu, a u stanu drugi, naravno okrenut ka kuci. Iskreno da ti kazem opticku vidljivost nemam, ali mi je kuca u odnosu na stan na visem nivou u odnosu na stan, i to prilicno.Prosto receno od moje terase gde nameravam da stavim jedan acces jedva vidim krov zgrada. (sreca pa sam na zadnjem spratu).mereci sa google maps imam tacno 1900m.
E sada, kazi ti meni dali da se upustam u takvu avanturu, i kazi mi dali cu moci da imam wireless signal u stanu. Nevezano za acces
Jedva cekam odgovor.
Pozdrav
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646991.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs