Koliki domet u dijametru moze da ima ovo malo cudo? Ako ga neko ima, neka kaze kako mu sluzi, kakve su opcije u meniju i koliko je dobar izbor za SOHO.
Skoro sam pisao, kod jednog druga sam ga postavio kao rešenje za guest mrežu u firmi jel ima lepo urađen IP filtering.
Meni je taj ruter sastavni deo ranca, svuda ga nosim, gde god nema WiFi, zabodem u LAN i nema problema sve mi podešeno.
Što se signala tiče, probao sam kod mene iz servisa, stavio ga na sto, izašao napolje (na 5m od stola je debelo staklo od izloga, prošao nekih 80m kroz 4 reda vozila na parkingu, došao do ivice susedne zgrade i na laptopu je Win 7 pokazivao 2 crtice (weak) ali je veza radila i nije imao ispuštenih pingova. Tačnu snagu signala u dB i ostalo nisam ni imao nameru da merim, nije to namena ovakvog uređaja, bio sam iznenađen i ovim.
Zgodno je i što može da radi kao IP Client i da se napaja sa USB-a - na moru sam ga koristio umesto WIFI kartice u laptopu, jer sa njom nisam mogao da uhvatim signal sa recepcije hotela, dok sam ga sa ruterom bez problema imao.
Generalno jedan od boljih gadget-a koje sam kupio zadnjih godina.
E sad, koliko znam ima samo 2MB flasha, tako da nije kompatibal sa DD-WRT i sličnim custom FW, mada je meni fabrički skroz OK i nisam imao problema.
Koliko vidim on se ponasa i kao odasiljac signala (AP) i kao Client tj. moze da hvata bezicni signal (prima signal od drugih antena, kao wifi adaper) koji se na PC vezuje preko USB konekcije odakle moze da dobija i struju i da salje i prima podatke...
Tako je na papiru, ako to moze vrh je uredjaj za 20e
Jel ima na sebi podesavanja za DHCP server u slobodnom opsegu adresa (dhcp pool) van adrese u kome je lokalna mreza odnosno gateway? Jesi li na to mislio?
1. Može da radi kao ruter sa WiFi: u tom slučaju LAN port mu je WAN, dobija adresu od tvog provajdera ili spoljne mreže, bilo statički ili DHCP, ima u sebi DNS i DHCP i tvoja WIFi mreža je zaštićena (odvojeni opseg) od mreže na LAN priključku
2. može da radi kao AP - ubodeš u LAN port kabl iz svoje mreže, ponaša se kao i svaki access point - wifi mreža je u istom opsegu kao i ostatak lana, DHCP je isključen, koristi se onaj na mreži.
3. AP client ili kako si ti rekao ponaša se kao svaka WiFI kartica - u LAN port zabodeš kabl do svog računara a TP-link koristiš da se nakačiš na spoljnu wifi mrežu.
NIJE USB KARTICA - preko USB-a dobija samo napajanje, nikakav signal ne ide kroz USB, samo ga koristi za napajanje, ako nemaš gde da uključiš njegov adapter.
Najbolje da skineš uputstvo sa TP link sajta i vidiš šta sve može i kako, to je najbolji način da oceniš neki uređaj.
Strava je onda ovaj gadzet. Doduse nisam detaljno gledao da pisel WAN/LAN, mislio sam da preko USBa prima i podatke u slucaju da imitira klijenta.
Jel te ne mrzi da mi uslukas podmenije koji se ticu WiFi i WAN/LAN opcija podmrezavanja u slucaju rutiranja na postojeceoj mrez?! Mislim na deafault gateway, IP scope, DHCP server/client i DNS
Bas mi se dopao za male pare :)
:: 1. Može da radi kao ruter sa WiFi :: u tom slučaju LAN port mu je WAN, dobija adresu od tvog provajdera ili spoljne mreže, bilo statički ili DHCP, ima u sebi DNS i DHCP i tvoja WIFi mreža je zaštićena (odvojeni opseg) od mreže na LAN priključk :: :: 2. može da radi kao AP - ubodeš u LAN port kabl iz svoje mreže, ponaša se kao i svaki access point - wifi mreža je u istom opsegu kao i ostatak lana, DHCP je isključen, koristi se onaj na mreži :: :: 3. AP client ili kako si ti rekao ponaša se kao svaka WiFI kartica - u LAN port zabodeš kabl do svog računara a TP-link koristiš da se nakačiš na spoljnu wifi mrežu :: :: NIJE USB KARTICA - preko USB-a dobija samo napajanje, nikakav signal ne ide kroz USB, samo ga koristi za napajanje, ako nemaš gde da uključiš njegov adapter :: :: Najbolje da skineš uputstvo sa TP link sajta i vidiš šta sve može i kako, to je najbolji način da oceniš neki uređaj ::
kutijica fino upakovana, kvalitet izrade rutera malo veceg od kutije sibica je iznenadjujuci. Kablovi, zavrsna obrada, HuntKey power adapter...nema smrada na kinesku plastiku iako je `zutac`...odusevljen sam. Podesivost uredjaja jena nivou: AP mode za istu LAN mrezu, Router mod za podmrezavanje, Repeater mod za obnavljanje drugih wifi signala i Client mod za primanje i konverziju wifi signala kroz zicu. Svi modovi rade kako su zamisljeni.
Nema ih mnogo u prodaji, jeftini su, zgodni za mnogo namena pa se razgrabe...malo ko ga ima i kod uvoznika.
Hvala mighty-ju na predlogu jer mi ne bi palo napamet da jurim ovog tplink malisana
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.