Ideja u razvoju... FTTH 80Mb/s - deljenje na 3 stana
STRANA 1 OD 1
luja-88
Ideja u razvoju... FTTH 80Mb/s - deljenje na 3 stana
08.09.2012. 01:48
T47474
status: user broj poruka: 1636
Po naslovu je vec jasno o cemu razmisljam, ali ne i kako bih to sproveo u delo. Ukoliko bih se odlucio za ovakvu varijantu, hteo bih da ravnopravno delimo taj `bandwidth` na 3 dela. Treba mi predlog za ruter koji ima mogucnost ogranicavanja brzine po portovima, ne po IP adresama. Ideja je da iz optickog modema/rutera ide kabl u ruter koji bi sluzio iskljucivo za deljenje protoka (pod pretpostavkom da opticki modem/ruter nema tu mogucnost), a iz njega po jedan kabl do svakog od 3 stana. Dalje, neka komsije po svojim stanovima kace sta hoce (svic, wi-fi ruter...), to je manje bitno. Necu deljenje po IP adresama posto u jednom stanu moze da bude 5 uredjaja koji pristupaju internetu, a kod drugog samo jedan pa onda ne bi bilo ravnopravno podeljeno. Smatram da mi je ovo mnogo bolje od varijante da sam uzimam net posto ovako dobijam 26Mb/s+ za manje para nego sto kosta 10Mb/s. Komentari o pingu i sl. mi nisu poterbni posto se niko od nas ne igra.
Sta mislite o nekom ruteru sa uflesovanim Tomato, DD-WRT, OpenWRT? Imam ovaj sa kojim jos uvek nista nisam uradio (imam jos neki pa me mrzelo da se cimam ): http://pcberza.rs/forum/topic.php?topid=45614&forid=17&katid=2 Mozda bih njega mogao da iskoristim?
Cool, ja sam bas razmisljao o RB750 ali ovo je jos bolje posto ima gigabitne portove - za slucaj da se odlucimo za 120Mb/s. Ako mi je dobra racunica, kada bih subnet-ovao mrezu na 4 dela (3 stana + net), trebao bih da koristim /27, odnosno 255.255.255.224, sa IP opsegom od 30 host-ova po mrezi? Niko od nas (valjda) nece da drzi igraonicu u stanu pa je ovo sasvim 0K . Kakva je situacija sa DD-WRT, OpenWRT? 941ND mi svejedno nicemu ne sluzi pa sam mislio njega da koristim u te svrhe. Ovih dana cu se malo potruditi oko ozivljavanja istog (valjda me nece mrzeti).
na njega nakalemi taj 300mbps wifi ruter, da glumi AP. Na njemu imas opciju da ogranicavas protok na 5 mesta. Mozda je tebi najlakse da im port ogranicis fizicki na 26M i da ne brines, pa nek kace sta oce na taj kabal. Mada, ja bih tu napravio queue tree, i inteligentno iskoristio tih 80Mbit-a :D
Veliki je to protok i treba dobra masina(ruter). Probaj sa tim DDwrt fw i vidi kako se ponasa. Mislim da bi ga torent bacio u reset na 80mbita :D
RB750GL je vise od 2600 RSD po glavi... meni to ne bi bio problem, ali ostali sigurno nece pristati posto ce im verovatno trebati i Wi-Fi ruteri. To ih onda izadje bar po 6000 posto moraju malo jaci Wi-Fi ruteri zbog velicine stanova i tone armature u zidovima . Sa 941ND sam imao mrtvih coskova po stanu, bez obzira na to sto je bio postavljen tacno u centar. Tek 1043ND pokriva bas ceo stan (ne bi trebalo, ali se u praksi ispostavilo da je jaci). I mislio sam da fizicki ogranicim portove, nije mi neophodno `inteligentno` iskoriscenje . Delili bismo na ravne casti, a realno mi i ne treba vise od tih ~3MB/s. Za optiku sam se odlucio prvenstveno zbog upload-a (malo i zbog toga sto mi se moze =]), da bih nesmetano mogao da obavljam HD video pozive, a sa ovim cu to napokon moci.
Ovo sto si zamislio deljenje na ravne casti nije lepo... a ni prakticno...
Prosto i jednostavno vama treba neki ruter izmedju optike i stanova koji ce moci da izadje na kar sa load-om... tj. ruter koji ce sam ravnomerno da podeli protok od neta ka ostala tri rutera/stana...
Zamisli recimo situaciju da jedan ili dva korisnika odu na odmor i da ne koriste net to znaci da bi onaj jedan od vas troje koji ostane kuci imao sve za sebe naravno dok se ostali ne vrate i pocnu da koriste net...
Ili recimo neko koristi net uglavnom danju a neko nocu pa je glupo imati podjednake casti u svakom trenutku ovako taj jedan ruter bi mogao prilicno da poboljsa situaciju...
Jedina maja je sto takvi ruteri kostaju preko 100E...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646994. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.