evo i meni je potreban savet na temu gore. Elem, u selu imam taj adsl, veratov, i radi sve ok. E sad, imam i neki Zyxel p660hw gateway. Treba mi pomoc kako da ga konfigurisem. Zeleo bih da ga postavim izmedju adsl-a i kompjutera pa da on moze da preko LAN kabla da adresu kompjuteru, da radi kao i do sada , a da takodje radi i wireless koji je na njemu. Koliko je to komplikovano i sta treba da uradim?
Postoje 2 opcije povezivanja tog uredjaja: -samo Zyxel, -ADSL modem/ruter, dobijen od provajdera (LAN) + Zyxel (LAN). Inace, na oficijalnom sajtu pise da ruter ima RJ-11 port, a na slici stoji RJ-45. Ukoliko je ipak u pitanju RJ-45 port, onda prve opcije ne bi bilo, ali bi postojala sledeca: -ADSL modem/ruter, dobijen od provajdera u `Bridge` modu (LAN) + Zyxel (WAN).
Kazi nam koji ruter si dobio od provajdera, koji WAN port se nalazi na Zyxel-u (RJ-11 ili RJ-45 = telefonski ili mrezni) i na koji nacin hoces da povezes uredjaje...
Naravno da prvo treba da proba da pozove, ali ISP 99% ne daje podrsku za `3rd party` uredjaje pa ce to najverovatnije biti uzaludno. A zbog cega smatras da je to `bulja podesavanje`? Ko ume i zeli da prati instrukcije, resice situaciju za 5-30 min.
U tvom slucaju `drugi ruter` je taj tvoj zyxel. Ako sam dobro razumeo, ti tamo vec imas ADSL ruter, ali jednoportni, bez wirelessa, pa bi ovaj iskoristio samo za to, dok bi ti konekciju i dalje radio ruter dobijen od provajdera...
Re: U tvom slucaju se postupa po dautovicevom savetu
27.07.2012. 22:49
status: user broj poruka: 1636
Ako se odluci za takvo povezivanje, treba jos da promeni IP adresu Zyxel-a na 192.168.1.X (pod pretpostavkom da Veratov ruter ima adresu: 192.168.1.1). X=2÷255
Po meni je ipak najbolje da koristi samo Zyxel, ali je bezveze da nastavljamo pricu dok pisac ne odluci da se odazove.
:: http://pcberza.rs/forum/topic.php?topid=46833&forid=17&katid= :: :: U tvom slucaju `drugi ruter` je taj tvoj zyxel :: Ako sam dobro razumeo, ti tamo vec imas ADSL ruter, ali jednoportni, bez wirelessa, pa bi ovaj iskoristio samo za to, dok bi ti konekciju i dalje radio ruter dobijen od provajdera.. :: :: F650GS Daka :: ::
Re: Re: U tvom slucaju se postupa po dautovicevom savetu
28.07.2012. 11:29
status: user broj poruka: 9420
Ne treba.
F650GS Dakar
:: Ako se odluci za takvo povezivanje, treba jos da promeni IP adresu Zyxel-a na 192.168.1.X (pod pretpostavkom da Veratov ruter ima adresu: 192.168.1.1) :: X=2÷25 :: :: Po meni je ipak najbolje da koristi samo Zyxel, ali je bezveze da nastavljamo pricu dok pisac ne odluci da se odazove :: :: :: :: http://pcberza.rs/forum/topic.php?topid=46833&forid=17&katid= :: :: :: :: U tvom slucaju `drugi ruter` je taj tvoj zyxel :: :: Ako sam dobro razumeo, ti tamo vec imas ADSL ruter, ali jednoportni, bez wirelessa, pa bi ovaj iskoristio samo za to, dok bi ti konekciju i dalje radio ruter dobijen od provajdera.. :: :: :: :: F650GS Daka :: :: :: ::
Nije neophodno, ali je pozeljno da ruter bude u istom IP opsegu ako, npr. hoce da podesi Wi-Fi sifru ili nesto drugo (da ne bi svaki put menjao IP adresu racunara, kad hoce da pristupi tom ruteru). Opet uzalud pisemo kad lik ne *ebe svoju temu...
Izvinjavam se , nisam bio tu neko vreme. Pozvao sam EUNET podrsku i objasnio sta hocu da uradim a momak mi je pomogao da stavimo samo taj novi Zyxel WiFi ruter i prosli smo kroz setup i sve sljaka bez problema. Onaj njihov vise ni ne koristim. Hvala u svakom slucaju!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646994. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.