Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Како да повежем два рутера?
STRANA 1 OD 1
tata02 Како да повежем два рутера? 26.07.2012. 22:06 T46833

status: user
broj poruka: 845
Купио сам за другара два TP-LINK TL-WR543G рутера којима безуспешно покушавам да добијем интернет приступ. Другар има бежични нет а скоро је купио лаптоп па хоће да има интернет по кући. Први рутер сам поставио у AP Client Мodе, укуцао параметре које сам добио од провајдера, други рутер поставио у AP Мodе а остала подешавања нисам дирао, у први рутер убодена спољна антена, лан кабл из LAN порта је убоден у WAN порт у другом рутеру и не ради. Где грешим? Да напоменем да кад из главног односно првог рутера убодем кабл у лаптоп имам интернет док у комбинацији са два рутера имам сигнал али немам интернет приступ. Хвала унапред. Поздрав!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Re: Како да повежем два рутера? 26.07.2012. 22:25 #433472

broj poruka: 9420
Na drugom ruteru moras da promenis IP opseg, tj. njegovu IP adresu. Stavi neka bude 10.10.1.1
Ostala podesavanja ne diraj. Trebalo bi da proradi, ukoliko AP client ima vezu ka internetu.

F650GS Dakar

:: Купио сам за другара два TP-LINK TL-WR543G рутера којима безуспешно покушавам да добијем интернет приступ. Другар има бежични нет а скоро је купио лаптоп па хоће да има интернет по кући. Први рутер сам поставио у AP Client Мodе, укуцао параметре које сам добио од провајдера, други рутер поставио у AP Мodе а остала подешавања нисам дирао, у први рутер убодена спољна антена, лан кабл из LAN порта је убоден у WAN порт у другом рутеру и не ради. Где грешим? Да напоменем да кад из главног односно првог рутера убодем кабл у лаптоп имам интернет док у комбинацији са два рутера имам сигнал али немам интернет приступ. Хвала унапред. Поздрав!
dautovic ... 26.07.2012. 22:33 #433473

broj poruka: 2855
UTP kabl koji ide iz prvog u drugi ruter povezujes na LAN portove. Dakle drugi ruter povezujes sa prvim preko LAN porta...jer drugi ruter ne vrsi `rutovanje` vec sluzi samo kao AP...
Drugo sto treba da uradis je da ugasis DHCP u tom drugom ruteru, to ti stvara problem, znaci disable DHCP u drugom tako da ce u toj tvojoj kucnoj mrezi samo prvi ruter preko svog DHCP-a dodeljivati IP adrese i nece biti sukoba sa DHCP-om drugog rutera koji ce ti sluziti samo kao AP.

Pozdrav

Skyfire: ...frekfencija...

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Re: ... 26.07.2012. 22:36 #433474

Moze, ali komplikivano. Neka prvo pokusa promenu IP opsega, jednostavnije je.
F650GS Dakar

:: UTP kabl koji ide iz prvog u drugi ruter povezujes na LAN portove. Dakle drugi ruter povezujes sa prvim preko LAN porta...jer drugi ruter ne vrsi `rutovanje` vec sluzi samo kao AP..
:: Drugo sto treba da uradis je da ugasis DHCP u tom drugom ruteru, to ti stvara problem, znaci disable DHCP u drugom tako da ce u toj tvojoj kucnoj mrezi samo prvi ruter preko svog DHCP-a dodeljivati IP adrese i nece biti sukoba sa DHCP-om drugog rutera koji ce ti sluziti samo kao AP
::
:: Pozdra
:: Skyfire: ...frekfencija..
tata02 ... 26.07.2012. 22:40 #433475

Хвала обојици, пробаћу сутра кад одем код њега. Поздрав!

dautovic Re: Re: ... 26.07.2012. 23:37 #433482

broj poruka: 2855
Stisnuti `disable` u opcijama DHCP-a i reboot rutera je komplikovano? I premestiti kabl iz wan u lan port...

Imam kuci rutere koji su razlicitih opsega IP adresa po default-u...jedan je netgear(10.0.0.1) a jedan tplink(192.168.1.1) i ako ne odradim ovo sto sam gore napisao nemam internet...da ne objasnjavam dalje jer je i ovo komplikovano...

Takvu vezu imam licno i napisao sam kako sam je ja povezao.

Skyfire: ...frekfencija...

:: Moze, ali komplikivano. Neka prvo pokusa promenu IP opsega, jednostavnije je
:: F650GS Daka
:: :: UTP kabl koji ide iz prvog u drugi ruter povezujes na LAN portove. Dakle drugi ruter povezujes sa prvim preko LAN porta...jer drugi ruter ne vrsi `rutovanje` vec sluzi samo kao AP..
:: :: Drugo sto treba da uradis je da ugasis DHCP u tom drugom ruteru, to ti stvara problem, znaci disable DHCP u drugom tako da ce u toj tvojoj kucnoj mrezi samo prvi ruter preko svog DHCP-a dodeljivati IP adrese i nece biti sukoba sa DHCP-om drugog rutera koji ce ti sluziti samo kao AP
:: ::
:: :: Pozdra
:: :: Skyfire: ...frekfencija..
zoks-ks Re: Re: Re: ... 27.07.2012. 00:09 #433484

broj poruka: 22
Sve je to ok ali si ti napisao za dva razlicita rutera koji rade u potpuno razlicitom opsegu
192.xxx.xxx.xxx i 10.xx.xx.xx .
Tako postavljeni nemogu da smetaju jedan drugom.

Ovde je rec o dva ista rutera TL-WR543G koji imaju isti ip ako ih zakaci LAN u LAN bez obzira sto je ugasen DHCP na drugom komp dobija Def.GW i DNS 192.168.1.1, a kako oba rutera imaju isti ip lako se moze desiti da net ne radi.

Najbolja je solucija da promeni IP na drugom u neku iz opsega prvog
npr 192.168.1.50 iskljuci DHCP i onda zakaci LAN u LAN.
Tad ce prvi ruter drzati konekciju i dodeljivati IP uredjima a drugi ce sluziti samo kao prolaz, a uvek ce moci da mu pristupi jer je u istom opsegu.

Ili da dugom promeni IP u neki drugi opseg, nemora u 10 bolje je u neki bliski npr 192.168.100.1.
Ostavi DHCP aktivan, zakaci WAN na drugom u LAN na prvom.
Podesi WAN port na drugom ruteru u Dinamic IP.
Tako podeseno moci ce da pristupa i prvom i drugom, prvom na 1.1 a drugom na 100.1

Ne dolazim niotkuda, i neidem nikuda, a evo me ovde !!!

:: Stisnuti `disable` u opcijama DHCP-a i reboot rutera je komplikovano? I premestiti kabl iz wan u lan port..
:: Imam kuci rutere koji su razlicitih opsega IP adresa po default-u...jedan je netgear(10.0.0.1) a jedan tplink(192.168.1.1) i ako ne odradim ovo sto sam gore napisao nemam internet...da ne objasnjavam dalje jer je i ovo komplikovano..
:: Takvu vezu imam licno i napisao sam kako sam je ja povezao
:: Skyfire: ...frekfencija..
markopvict procitaj ovo 27.07.2012. 00:49 #433488

broj poruka: 4515

http://www.umrezen.in.rs/networking/podesavanje-wifi-rutera-i-adsl-rutera-na-4-nacina/

AlexVIP Reci mi 27.07.2012. 08:43 #433497

broj poruka: 199
koja nacin konekcije je???
PPPOE, Lokalna staticka ip adresa,...????
Daj mi tu informaciju, objasnicu ti odmah...

MOJA MAKINA:
Intel I7-2600k 3.4GHz, ASUS Maximus IV Extreme, Kingstona HyperX T1 8GB 1600MHz, Corsair H70
SLI:
MSI Nvidia GTX 580 TwinFrozn II/OC, MSI Nvidia GTX 580 Lighting
KINGSTON 120GB SSD SATA600 HyperX, KINGSTON 64GB SSD V100, 3x

offline71 re:Како да повежем два рутера? 27.07.2012. 18:33 #433546

broj poruka: 462
Samo ti uradi kako ti je VMARC rekao i to mora da radi.Dal je moguće da to čudo može da dobaci 855 metara na otvorenom?Nešto mi to sumnjivo
Alexvip kakve veze ima koja je konekcija kada na prvom ruteru ima net na lan kablu?Očigledan je problem u konfliktu ip adresa.Bez ikakve namere da te uvredim,nego da čujem tvoje mišljenje.

tata02 ... 27.07.2012. 19:23 #433549

Jos jednom hvala svima, uspeo sam na VMARC-ov nacin koji sam prvo i probao. Upravo pisem sa njega iz dvorista pa otuda latinica. Pozdrav!

VMARC Ume da bude komplikivano prosecnom korisniku 27.07.2012. 20:54 #433554

Jer ruter gubi svoju IP adresu i ukoliko postoji potreba za pristupom, onda se mora vaditi LAN kabl i dodjivati staticka IP adresa kompu.... Ajd da ne pisem dalje, na odmoru sam pa tipkam sa iPhone, u svakom slucaju ukapirao si sta sam hteo da kazem. Preklapanje IP adresa se uvek resava menjanjem opsega jednom od DHCP servera.

F650GS Dakar

offline71 re:vmarc 27.07.2012. 21:05 #433555

broj poruka: 462
lepo se odmori

AlexVIP Re: re:Како да повежем два рутера? 27.07.2012. 21:49 #433562

broj poruka: 199

MOJA MAKINA:
Intel I7-2600k 3.4GHz, ASUS Maximus IV Extreme, Kingstona HyperX T1 8GB 1600MHz, Corsair H70
SLI:
MSI Nvidia GTX 580 TwinFrozn II/OC, MSI Nvidia GTX 580 Lighting
KINGSTON 120GB SSD SATA600 HyperX, KINGSTON 64GB SSD V100, 3x

:: Samo ti uradi kako ti je VMARC rekao i to mora da radi.Dal je moguće da to čudo može da dobaci 855 metara na otvorenom?Nešto mi to sumnjivo
:: Alexvip kakve veze ima koja je konekcija kada na prvom ruteru ima net na lan kablu?Očigledan je problem u konfliktu ip adresa.Bez ikakve namere da te uvredim,nego da čujem tvoje mišljenje.
Pa to sam pitao zato sto ja moje klijente preko dva ruera povezujem tako sto prvi postavim u klijent mod (bridge), a u drugi ruter podesim WAN port prema vrsti konekcije, PPPOE, Static IP...
Zato sam pitao, Prosto je i brzo...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646994.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs