Pozdrav berzasi.Ovako,podelio bi net sa komsijom.Imam wifi modem al nmz da dobaci.Opticka vidljivost postoji kada bi modem bio na terasi.Daljina 100m.Sta mi treba sve od opreme i koje marke,model?Il bi neka jaca antena zavrsila posao.Neka da se namontira na krov sa tanjirom-mrezom.Sad koristi obicnu usb antenicu.Poz. Fujitsu ah 530 Intel P6100 2x2.0 ghz 2gb ddr3 1066mhz cl7 320gb hdd ati 550v wifi,cam,bluetooth,spillresistant keyborard. 30000 din 18 meseci u garanciji!
Posto i ja ovih dana treba sa komsijom da podelim internet,treba mi savet. Razdaljina od terase do terase 30m. SBB kablovski internet imam. Koji ruter da kupim i kako se podesava ruter.`Nikad to nisam radio` Kako se zakljucava mreza.
LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Gigabyte 970A-UD3, ASUS 6870 DirectCU/2DI2S G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600, G.Skill Sniper SSD 120GB, Samsung SpinPoint F3 1TB, CFT-600-14CS, NZXT Apollo
:: :: Ja reko neko se rastaje, neki odrasli ljudi imaju probleme..., ono deca se prepuvcavaju preko imaginarnog poseda nevidljivih talasa......, pihhhh... :: :: :: Lala 4ever! :: http://youtu.be/6sTfzzdemj :: :: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost, doduse za prvu nisam siguran` :: ::
za vladats:po meni najbolje,najjednostavnije i najjeftinije rešenje kabl,nije velika dužina radiće ti ok.Pošto imaš sbb,kod tebe ruter,u njega sbb modem,iz njega kabl kod komšije u komp,ili ako ima više kompova u svič. za djuroue1:kod tebe ruter na koji možeš nakačiti spoljnu usmerenu antenu,na primer yagi,kod komšije ruter koji ima ripiter mod ili client mod,takođe da može da se nakači spoljna antena.Pošto imaš optičku vidljivost radiće ti sve bez problema.Nemam,trenutno,konkretan predlog modela,koliko bi para dali?
Edit za djuroue1 koju ruter imaš kod sebe?Pazi možda bi miglo i samo na tu karticu,što komšija ima,da se nakači neka usmerena spoljna antena,al prvo da vidimo koji ruter je kod tebe?Verovatno neki hg od telekoma?
:: Onda kod njega neki wifi ruter,najjeftiniji tl-wr 340g će mu završiti posao :: :: :: :: Komsija ima lap top pa hoce da hvata po celom stanu [ znaci Wi-Fi :: :: :: :: :: :: :: :: ________________ :: :: CPU-Z Validator :http://goo.gl/AS5c :: :: :: ::
Pazi nisam nikada podešavao sbb modem,ali bi trebalo ovako:iz lan porta sbb modema kabl u wan port rutera(u podešavanjima staviš dinamic ip) kod tebe,iz lan porta rutera koji je kod tebe u wan port rutera kod komšije(takođe u podešavanjima staviš dinamic ip),ugasiš sbb modem,ugasiš ruter kod tebe,kod komšije ne mora,upališ sbb modem,sačekaš malo da odradi svoje,upališ ruter i to je to.Kod oba rutera za lan mrežu staviš nešto što je različito od ip adrese koju dobije od sbb modema,npr ako je 192.168.1.2 ti staviš 192.168.2.1
Simulator interfejsa rutera http://tinyurl.com/6era4wn pa pogledaj malo pod stavkom network lan i wan podešavanja,lako je jako.
U prvom slučaju, za 100 metara, moguće su dve stvari od kojih je jedna već načeta a zove se bežično povezivanje, a druga je (ali, MORA da se proba, nije 100% zagarantovano da može) je homeplug - tj. povezivanje preko elektrodistributivne mreže - strujnih kablova. Zbog razdaljine, najverovatnije ste na istoj trafostanici, i samo je potrebno pronaći kombinaciju utičnica kod tebe i njega koje su na istoj fazi... ali, to mora da se proba, da li uopšte može i ako može koliki su gubici. Ovo je ujedno i najelegantnije rešenje po pitanju krađe ili ometanja... (`samo` nađete nekog ili iz neke firme pozajmite na probu homeplug opremu i čas posla) Za drugi slučaj, 30m, strogo kabal na prvom mestu, a ako je vazdušni prostor između, snađite se za sajlu kakve ima na samonosivim telekomunikacionim kablovima (negde na otpadu ili preko veze iz telekoma) pa u bužir ubacite mrežni kabal, a takav bužir pričvrstite za sajlu zategnutu između tih 30m i tako dalje... i tu je moguće bežično povezivanje, uz eventualno izbacivanje spoljašnje(ih) antena... uz navedene probleme i propuste moguće kod bežičnih veza, kao i od mene već pomenut, homeplug - povezivanje preko elektroinstalacija koje su ovde još u većoj verovatnoći da rade.
Budale veruju u sreću.
:: Pozdrav berzasi.Ovako,podelio bi net sa komsijom.Imam wifi modem al nmz da dobaci.Opticka vidljivost postoji kada bi modem bio na terasi.Daljina 100m.Sta mi treba sve od opreme i koje marke,model?Il bi neka jaca antena zavrsila posao.Neka da se namontira na krov sa tanjirom-mrezom.Sad koristi obicnu usb antenicu.Poz :: Fujitsu ah 53 :: Intel P6100 2x2.0 gh :: 2gb ddr3 1066mhz cl :: 320gb hd :: ati 550 :: wifi,cam,bluetooth,spillresistant keyborard :: 30000 din 18 meseci u garanciji!
Homeplug odlična ideja,samo na žalost sa dva velika nedostatka -jezivo skupo -ne može da prođe brojilo,može jedino iza brojila(jedino ako neki novi uređaji nisu prevazišli,mada sumnjam,ne pratim taj deo toliko) Za 30m kabla nema potrebe da se muči da traži sajlu,ne verujem da će mu to niko prodati,mislim samo na sajlu iz samonosećeg kabla,a ako baš hoće da ga vezuje na sajlu,može da nađe sajlu zelene boje mislim da je koriste za zatezanje one mreže za ograde.Pazi meni je 70m utp kabla,do komšije,samo vezano na dva mesta,žicom oko bandere i nema nikakvih problema,evo već 5 godina.
Za cenu... moguće, mada je skuplje ulaganje u nešto što propadne. Što se tiče strujomera, pa i faze, koje su bile prepreke za homeplug v. 1.0, u međuvremenu se neverovatno napredovalo... (najnoviji idu u specifikacijama do 500Mbit protoka...) u verzijama 2 i 3 i to više NISU prepreke. Cena, naravno, uvek ostaje kao prepreka.
Za kačenje kabla, pa, zavisi od meteo uslova i izloženosti suncu, snegu i klincima, pa bi parče sajle od 30-tak metara valjalo nabaviti, sigurno ne može da škodi, a ima i takve, specijalne, samonosive utp kablove da kupi u startu, jebiga, nekih 40m ukupno ne bi trebalo da je basnoslovno.
Budale veruju u sreću.
:: Homeplug odlična ideja,samo na žalost sa dva velika nedostatk :: -jezivo skup :: -ne može da prođe brojilo,može jedino iza brojila(jedino ako neki novi uređaji nisu prevazišli,mada sumnjam,ne pratim taj deo toliko :: Za 30m kabla nema potrebe da se muči da traži sajlu,ne verujem da će mu to niko prodati,mislim samo na sajlu iz samonosećeg kabla,a ako baš hoće da ga vezuje na sajlu,može da nađe sajlu zelene boje mislim da je koriste za zatezanje one mreže za ograde.Pazi meni je 70m utp kabla,do komšije,samo vezano na dva mesta,žicom oko bandere i nema nikakvih problema,evo već 5 godina :: :: ::
Da stavim kod mene wi-fi ruter i napravim pristupnu tacku za njega. On bi signal hvatao bez problema posto nas ne deli nikakva prepreka. Samo ne znam dali je to izvodljivo sa 1 ruterom a on na lap topu ima vec wi-fi kartu.[ ima i sploljnu antenu za svaki slucaj,koliko vidim sa terase lici na neki raketni bacac ]
Kažem ti to stvarno ne pratim,nekako mi je to skupo,dva adaptera 100e,pa me nikad i nije interesovalo.Egzotika još uvek,bar po meni. Aj sad malo da tupim :) ako su u istoj ulici,na istom napojnom kablu,samonoseći ili podzemni,mogu i da poverujem da bi to proradilo,ali ako signal prolazi kroz trafo stanicu,nema šanse.Mogu to i sami da ustanove,prostim fizičkim pregledom infrastrukture edb-a :),nekako lepše zvuči nego da kažem da idu niz ulicu i gledaju u bandere(ako je samonoseći). Ima naravno samonosećih utp kablova,ali mislim da im je vp cena oko 55 din bez pdv-a,i to na kotur od 305 metara,pa sad zamisli koliko bi koštao u maloprodaji,gde ga lik drži i proda 30m mesečno.Ako baš hoće to,a ja i dalje tvrdim da mu nije potrebno,neka pozove http://tinyurl.com/7udubcq pa neka se raspita.
Može bez problema i to sa tim ruterom što sam ti predložio.Ja hvatam signal od komšije na 70m.E sad da li će imati u baš svakom kutku kuće,to ne mogu da tvrdim.
... mora da proba, signal je nekada baš `žilav` i prolazi razne naizgled velike prepreke, ali i suprotno, čini se da mora da radi, a ono zeki. Homeplug jeste veliko ulaganje u startu. Nisu baš 100€ ali nisu jeftini. Zato su utakni i zaboravi ako rade.
Osim ako nema armaturu u zidovima,a sigurno nema,na 30m će raditi bez ikakvih problema.Vladats izvini na malo,da kažem,suprotnim odgovorima,ni sam ne znam kako mi to u startu nije palo na pamet.Odma se uhvatio kabla :)
http://goo.gl/5wsAn Posedujem isti ovakav model i mogu ti teci da je odlican. Ima dve antenice od po 5db koje skidaju. U starom stanu sam imao pun signal kod komsije kroz jbmlg-a koloko zida. Pored `b` i `g` poseduje i `n` standard pa je i brzina u mrezi (ako umrezite racunare) 300 Mb/s. Poseduje WPA2 tip zastite a podesava se bukvalno za min. Imam ga skoro godinu dana i imam samo reci hvale za njega.
Nemas neka velika posla oko podesavanja, kad sve povezes , mozes da ides i na automatska podeavanja, samo je posle svega bitno da resetujes sbb modem obavezno, i izaberes wpa-psk u ruteru, naravno sa sifrom
ja radio komsiji sa tim tp linkom i neki usb 422 misim da je i radi super na 20-tak metara, i to kroz jedan deblji zid
Kupis TPlink, i podesis da ti ruter bude npr. 192.168.1.2 i kucas lozinku i pass za ruter koji obicno bude admin i admin, i u podesavanjima zakljucas mrezu i roknes sifru. Nema problema.
:: Sto se mene tice resen problem :: Kolega koji je otvorio temu valjda ce i on nesto ovako da uradi.. :: :: :: :: ________________ :: CPU-Z Validator :http://goo.gl/AS5c :: ::
zyxel neki iz oriona!A taj homeplug koliko je i kako tacno to funkcionise?Hvala a i ja cu guglati. Fujitsu ah 530 Intel P6100 2x2.0 ghz 2gb ddr3 1066mhz cl7 320gb hdd ati 550v wifi,cam,bluetooth,spillresistant keyborard. 30000 din 18 meseci u garanciji!
:: Edit za djuroue :: koju ruter imaš kod sebe?Pazi možda bi miglo i samo na tu karticu,što komšija ima,da se nakači neka usmerena spoljna antena,al prvo da vidimo koji ruter je kod tebe?Verovatno neki hg od telekoma :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646995. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.