Imam gore navedeni ruter neke 2 god, sve radi ok, osim signala koji povremeno pravi problem. Naime laptop mi je u drugoj sobi, udaljen cca 10-12m, kroz 3 zida, i dešava se da signal bude `poor` i sve kilavo radi. Pošto samom ruteru ne mogu da menjam položaj drastično (ide u SBB-ov SA modem koji stoji gde stoji), razmišljao sam da uzmem jaču antenu. koliko sam video, ona na ruteru je 5 dBi, da bi imalo smisla i efekta uzeti neku od npr. 8 dBi? Fiat iustitia, et pereat mundus
nema izmenljivu antenu, tako da bi morao da menjaš ruter.
Low cost rešenje bi ti bilo da napravie parapolični reflektor od kartona i alu folije - 10ak minuta posla, a provereno mi je pojačavao signal.
Pravili smo kod nekoliko drugara iste, i mada smešno deluje - radi. Reflektor samo navučeš na antenu i samo usmeriš ka sobi gde je laptop i to je, ne pomeraš ništa od opreme.
Ako ti to ne pomogne, moraćeš verovatno da menjaš ruter, ili da za laptop nabaviš neku USB wifi karticu sa jačom antenom. Probaj prvo ovo, malo seckanja kartona i folije, ko u zabavištu :)
Konkretno sam se igrao sa tim 8dBi antenama, kao i sa reflektorima.
U par slučajeva reflektor je davao bolje rezultate sa 5dBi antenom nego sama 8dBi antena.
Na kraju bi najčešće ostavili 8dBi antenu zajedno s reflektrorom.
Jedino 8dBi antena košta nešto i moraš po nju u radnju, a reflekror praktično ništa i napraviš ga kući, tako da je price/performance odnos reflektora odličan :)
Ipak je G, fiksirana je. Nema veze...podigao sam ga malo, bio je pored pojačala, nešto je bolji signal sad. Ako budem imao vremena, probaću ovo što je predložio mighty. Ako ništa drugo, uzeću neki Cisco/Linksys sledeći put kad odem do DE... Fiat iustitia, et pereat mundus
:: Ipak je G, fiksirana je. Nema veze...podigao sam ga malo, bio je pored pojačala, nešto je bolji signal sad. Ako budem imao vremena, probaću ovo što je predložio mighty. Ako ništa drugo, uzeću neki Cisco/Linksys sledeći put kad odem do DE.. :: Fiat iustitia, et pereat mundus :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646995. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.