Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Mikrotik (routrboard) otegnuo papke:(
STRANA 1 OD 1
gilopile Mikrotik (routrboard) otegnuo papke:( 07.05.2012. 00:00 T45598

status: user
broj poruka: 9459
Evo ukratko sta mi se desilo:

Pre par meseci sa verzije 2.9.51 sam ga upgrade na 3.3 zbog nekih bagova sa bridge-om i wireless karticom. Nisam isao na 5.15, jer mi je u licenci pisalo upgradable do 3.x verzije. Ovaj 3.3 je poceo nenormalno da baguje, diskonektuje se sa AP-a svakih poola sata, protok se gusio, CPU znatno optereceniji, iznenadni restarti na svakih par sati...i odlucio sam da se vratim na stariji i predjem na PPPoE kako bih zaobisao bridge i u medjuvremenu saznam da mogu da update-ujem Licencu i da ce mi odobriti upgrade do 6.x. Odradim i omoguci mi da instaliram najnoviji OS(5.15 NPK). Skinem ga sa zvanicnog sajta za moj routrboard 133 i ubacim ga u file i restartujem router i ovaj se vise ne budi. Skinem ga sa krova i cuje se prvi beep, a nema onog drugog duplog. Pokusao preko dzampera da ga resetujem i nista, i dalje mrtav.
Nemam pri ruci serial null modem kabel pa da probam preko Netinstall-a...Postoji li jos neki nacin da mu pristupim preko LAN-a i resim taj zabagovani OS. I preko winbox-a i The Dude ne mogu da pristupim, a i kako bih kad nije podigao sistem.
Ima li mu/mi spasa?

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic >> 07.05.2012. 10:38 #416386

broj poruka: 18996
za to juri Markopivct-a, ili zovi recimo Netiks, konsultuj se sa njihovim servisom, reci da si kupio kod njih npr. znas vec kako to ide:)

PS ne znam da li je bila recimo v3.0 verzija, ja bih stavio tu i ne bih vise cackao, a imas dugme za resetovanje ispod jedne od gumenih stopica ispod, ne znam koji routerboard imas ali tako je na mom 750.. naravno posle toga moras sve rucno da podesis kako je bilo.

gilopile ... 07.05.2012. 11:35 #416396

Valjda ce da vidi temu gdin.Markopivct, pa da vidimo sta on veli.

Videcu i sa serviserima u Netiks-u, ali prvo cu probati da instalisem OS preko Netinstall-a, jer sam narucio RS232/db9 kablic.
Pokusao sam i sa dzamperom za reset i jednim tasterom i nece, tako da mi je jedina sansa preko serijskog. Ne znam za 3.0, ali citajuci po netu sam zakljucio da je 3.3 najgori routerOS ikada i ja bas njega stavim:)

P.S. E da, imam u racunaru backup sa podesavanjima, of kors:)

Tnx man!

markopvict E.. 07.05.2012. 16:33 #416457

broj poruka: 4515
Video sam da si pisao i na elite forumu... Ne bih imao nista vise da dodam...

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile Re: E.. 07.05.2012. 17:17 #416464

Da, pa? Mene me interesuje sada ovaj novo - natali problem. Imas li kakvu ideju? Ubacen je Version 5.15(Stable) za moj RB sa mikrotik sajta i posle restarta zabagovao i ne dize OS.

:: Video sam da si pisao i na elite forumu... Ne bih imao nista vise da dodam..
::
codeus ... 07.05.2012. 17:23 #416467

broj poruka: 4054

video sam te stvarcice samo u radnji :)

nullmodem kabel si mogao da napravis za 5 min .. znas i sam .. 3 zice ..

elem treba da moze da se ubaci image preko LAN-a i Netinstall-a .. null modem je potreban samo za bootloader ..

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Netinstall

a ovo za kasnije
http://routing.explode.gr/sites/default/files/RB133.pdf

gilopile ... 07.05.2012. 17:27 #416470

^
Znam, ali problem je sto ne mogu da iskopam konektore, imam jedan, ali drugi nema sanse da nadjem, a secam se da sam ih pobacao gomilu - tako to ide. Narucio sam, pa kad stigne pokusacu tu varijantu, a za sada laptop glumi RB na tavanu:) Sreca da sam sacuvao key, pa ako mora i format NAND-a...

codeus ... 07.05.2012. 17:30 #416471

:)

jesi li barem stavio neku orlusinu za desktop ..da golubovi ne prilaze :) .. inace ces naci jaje na tachpedu ..

gilopile Re: ... 07.05.2012. 17:33 #416472

Hahah, ma shit, bas tu gde mi je antena je rupcaga od 20x20cm(fale crepovi), a kabel od antene je uzasno kratak, tako da laptop moze ladno da pokisne. Kobajagi sam ga prekrio nekim najlonom...:)
Mrzi me da produzavam kabel i da mecem crepove, heheh. I ko za k**ac, jutros pade neka kisica:) Na one rogove(ili kako se vec zovu) sam zakucao dasku(postolje za lap), hahahah, zasu. I naravno nemam licencu za mikrotik, pa mora reinstal na svakih 24h, ali ionako sam iscupao hard i ide preko USB flesa, pa mi treba par min. da ga ponovo instaliram i ubacim backup podesavanja.

P.S. E da bar hoce da se ugnjezdi neki fazan od par kg:)

:: :
:: jesi li barem stavio neku orlusinu za desktop ..da golubovi ne prilaze :) .. inace ces naci jaje na tachpedu ..
codeus .... 07.05.2012. 17:49 #416477

da izbegnes nervozu sa null kabelom ...

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=35409&sid=f8134f7dcda1fa252cf4c20b2756fee9

gilopile Re: .... 08.05.2012. 03:10 #416544

Codeus, ma jok, ne moze, probao sam te varijante. U biti meni je najverovatnije zabagovao boot loader i nema sanse da mu pristupim. Da je samo package u pitanju, islo bi to bez problema. Nista dok ne probam sa serial kablom i Netinstall-om.
Nego, mislis da ce mi odraditi RS232 null modem cable, mislim na onaj najjednostavniji (Simple RS232 null modem without handshaking) sa tri zicke (RX-TX - TX-RX i zemlja). Mogao bih da ga improvizujem...ako mi trebaju sve zicke, mostovi itd, onda me zimr da ga krpim i sacekacu dok mi ne stigne.

http://www.lammertbies.nl/comm/cable/RS-232.html

:: da izbegnes nervozu sa null kabelom ...
:: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=35409&sid=f8134f7dcda1fa252cf4c20b2756fee
codeus ... 08.05.2012. 06:34 #416552

http://routerboard.com/pdf/rb133ugA.pdf

zadnja strana .. zadnja tabela

gilopile .. 09.05.2012. 16:46 #416775

Evo uzeh kabel i opet ne mogu nista. Povezao i u h.terminalu mi izbaci ovo i ne vidi se u netinstall-u:

Press any key within 2 seconds to enter setup..
trying bootp protocol.......... OK
Got IP address: 192.168.1.2
resolved mac address 00:E0:4C:9E:26:A7
transfer started .......................... transfer ok, time=2.24s
setting up elf image... OK
jumping to kernel code
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)

Imali neko kakvu ideju? Cak sam i NAND formatirao i opet isto:( Dakle podesio u BIOS-u rutera da butuje preko enthernet...Sta sa ovim glupim `Kernel panic`-om?
Na netu ne mogu nista korisno da nadjem, nekima je resio update firmware-a, ali ja nigde da ga nadjem kako bih pokusao i to da uradim.

EDIT: Uspelo! Problem je bio u verziji netinstall-a, umesto 5.15, probao sa 3.3 i sve proradio. Ubacio routerOS 5.13 i sljaka. Dobro je sto je ostala licenca.:)

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646995.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs