Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Sudar lokalne mreže i ADSL
STRANA 1 OD 1
dnesa Sudar lokalne mreže i ADSL 15.05.2007. 13:21 T4375

status: user
broj poruka: 1

Da li postoji mogućnost da dve mreže rade istovremeno.ADSL je preko rutera i dodeljuje dinamičku IP adresu. Za svaku mrežu imam posebnu lan kartu. Pošto se nerazumem najbolje neznam kako da setujem parametre ako to može da radi.Hvala!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
-ShonE- Re 15.05.2007. 13:36 #19241

broj poruka: 3529
Bilo bi dobro ako bi mogao da tacno navedes sta te muci, generalno ako mislis da svi kompovi budu u lan-u i zajedno sa njima i adsl ruter, to svakako moze, i radi naravno!
Inace za to i sluzi ruter, dakle on sam svim kompovima u mrezi dodeljuje dinamicke(automatske) IP adrese i ako kod svih kompova u mrezi podesavanje za lan stavis(ostavis) na default vrednost(auto) onda ne moras nista da radis, dovoljno je samo da su kablom povezani u lan!
Ako hoces mozes da stavis i rucno predefinisane(fiksne) IP adrese, ali one moraju da budu u opsegu u kojem je i ruter(npr. 192.168.0.1-255), to naravno ukoliko zelis da imaju i pristup internetu preko istog, s tim sto ces u poljima default gateway i preferred DNS server staviti(ukucati) IP adresu samog rutera koja je obicno prvi broj u opsegu(192.168.0.1-sve zavisi od setovanja rutera).
Dosta o ovome smo vec puno pisali sto mozes i videti u sekciji foruma za umrezavanje!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vampirbg Da li sam dobro shvatio? 15.05.2007. 19:48 #19263

broj poruka: 711
Koliko sam ja ukapirao ti imas dva razlicita opsega IP adresa (npr 192.168.1.x i 192.168.2.x) i zelis da oba idu preko rutera na zajednicki net?

To je moguce uraditi, ali sve zavisi od tvog rutera... Tako mozes da podelis ethernet portove na ruteru na 2 VLAN-a (pod uslovom da imas vise komada) i da svakom posebno konfigurises izlaz na net...

Napisi koji model rutera imas i kako je trenutno resena mreza kod tebe, tj kako dodeljujes adrese i da li zelis da mreze imaju pristup jedna drugoj i sl.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs