Ovako, imam obican SBB ruter i zbog potrebe povezivanja vise racunara morao sam da kupim jos jedan i uzeo sam NETGEAR RP614. Problem je sledeci, povezao sam dva kompa, ne znam da li je to vazno ali oba su desktop ali nikako ne mogu da povezem i laptop, takodje preko lan-a. posto ovaj NETGEAR ima 4 izlaza, dva su zauzeta sa desktopom koji imaju sve super internet, ostala dva takodje izbacaju signal za net i to tako sto npr. ako ubacim kabl iz porta tri u desktop imam internet, a kada taj isti kabl samo izvucem iz mog kompa i ubacim u lap on nece da pokaze konekciju, takodje sam to isto probao i sa drugim slobodnim portom i isto manifestoje, ubodem u desktop-radi,izvadim i ubacim u lap, ne radi. Pokusavao sam sa restartovanjima i SBB modema i NETGEAR-a ali isto, kako god menjao kombinacije uvek rade desctopovi a nikako lap. Cak sam i formatirao lap i opet nista. E sada, kada se lap nakaci direktno na SBB ruter i restartujem ruter SBB-a on pusti signal. Ja pojma nemamm o cemu se radi, zasto na desktopovima ima signala a na lapu ne. Ako neko zna pomozite. Hvala
Podeseno mu je sve automacki, cim mu laptop radi kada ubaci u SBB modem.
Mislim da ti to nisi lepo povezao. Ubaci SBB modem u WAN Netgear rutera a ostale racunare, ukljucujuci i laptop, ukljuci u LAN1, 2 i 3. Ukljuci SBB i Ruter u struju i sacekaj 2 minuta, trebalo bi da proradi. Ukoliko ne proradi: Prvo prikljuci jedan desktop samo na ruter. Udji u podesavanja rutera i zadaj mu u LAN opciji opseg 10.10.0.1 Save and restart. Ugasi sve i povezi kako sam ti gore opisao. Pali i proradice.
S1000RR
:: Kako ti je podešen TCP/IP protokol? Automatski? DNS? Gateway? :: :: Pozdrav :: :: Vlad :: ::
Imam par podpitanja: Da li laptopu DHCP Netgear rutera dodeli IP adresu? Dijagnostikovanje problema je vrlo lak...Iz svega navedenog jedini problem se javlja kad laptop povezes sa netgear ruterom, jeidno on `nece da radi`
E sad pod predpostavkom da si utp kabl iz modema ubacio u WAN port Netgear rutera, proveri da li je laptop pokupio neku od adresa iz opsega rutera i da li je pokupio dns-ove. Povezi laptop sa ruterom i pinguj ruter da vidis prvo da li imas vezu s njim. to radis iz command prompt-a.(start/run/kucas cmd pa enter/kad ti izbaci onaj `DOS` prozor kucaj ping 10.0.0.1) ako je tu sve ok i postoji veza izmedju rutera i laptopa onda u opcijama od mrezne na laptop-u vidi da li je pokupio DNS-ove. Kad te dve stvari proveris znaces na cemu si, prva je uslov za drugu, a druga je uslov za internet.
Koliko sam razumeo on na desktopovima ima internet - znači da je dobro priključio modem i ruter.
On ima problema sa laptopom, tj, njegovom mrežnom kartom koja ne može da pristupi internetu. Ali nigde ne piše kako se ponaša ta konekcija, dobije li ikakvu povratnu informaciju, private ip address i slično.
@nemanja030: da li si probao neki od ovih saveta? Da li si nešto podešavao lan kartu na laptopu? Da li si pokušao da uradiš kao što VMARC piše: priključiš laptop kablom na ruter, isključiš ruter, isključiš modem, uključiš modem, posle 3 minute uključiš ruter?
Dobro si razumeo, ali ima jedna fora. Naime, njemu net RADi kada veze SAMO laptop na SBB modem, dakle njemu je u toj varijanti sa LAPTOPOM sveU REDU, citiram: `E sada, kada se lap nakaci direktno na SBB ruter i restartujem ruter SBB-a on pusti signal.`
Fore je u tome, sto SBB Ruter moze da dodeli DVE IP Adrese, jednu za USB a drugu za LAN port. Ako je ukljucio SBB u jedan od LAN portova Netgeara, onda se Netgear ponasa kao switch SBB ruteru i te dve rezervisana IP adrese odu prvim racunarima (u ovom slucaju desktopu) a laptop kao treci izvisi. U rilog pogresnom povezivanju, i mojoj tvrdnji, govori i to sto citiram: `ako ubacim kabl iz porta tri u desktop imam internet, a kada taj isti kabl samo izvucem iz mog kompa i ubacim u lap on nece da pokaze konekciju, takodje sam to isto probao i sa drugim slobodnim portom i isto manifestoje, ubodem u desktop-radi,izvadim i ubacim u lap, ne radi` Da bi mu u ovom slucaju proradio net, on treba da upali i ugasi SBB ruter, jer on ne moze drugacije da dodeli novu IP adresu (cest problem) Naravno, sve su ovo samo prepostavke, ne mora da znaci da sam u pravu, mada sam imao cesto problema ove vrste i mislim da je to resenje.... A i eto covek se ne javlja da nam prenese sta se desava :)
S1000RR
:: Koliko sam razumeo on na desktopovima ima internet - znači da je dobro priključio modem i ruter ::
to je običan ruter, ne bi trebalo da ima nešto posebno. Pretpostavio sam da ga je povezao na Internet (WAN) port, jer sve vreme pominje 4 porta (ili 2 + 2). Ne javlja se, ko zna šta je ispritisk`o!?
E ljudi izvinite sto kasnim sa odgovorima. Ruter ima jedan WAN i 4 LAN-a. Lap ne moze uopste da pristupi ruteru, ne znam iz kog razloga. Ovo sto kaze VMARC, probao sam da otkacim moj desktop i nakacim lap da vidim da li je to u pitanju, ali nece, znaci sa jednim lapom i jednim desktopom i opet nece. Vladarko, sve je ok nakaceno, proverio sam par puta i nece. Dautovicu, probao sam ovo sa ping-om, ali nemam povratne informacije. Kada u pretrazivacu na lapu ukucam 192.168.1.1 ne povezuje me uopste na ruter. Kao da ga ne vidi.
Da li se desava nesto kada povezes ruter i lap? da izuzmemo to da ne mozes da ga pingujes? da li na lapu u network/sharing centru stoji da si konektovan na neku mrezu?
povezi i sve kako si zamslio da radi:
1. sbb modem povezes utp kablom na wan port netgear rutera i onda povezi ostale racunare na ruter, sbb modem moze da se koristi ili preko LAN ili preko USB konekcije ne moze obe istovremeno, znaci usb zaboravi. 2. preko desktopa/laptopa pristupi negear ruteru kucanjem adrese 10.0.0.1 u browseru. Zatim ides na Basic setup, tamo idi na `No, I want to configure the router myself.`, posle toga setuj Internet IP Address stavi da automatski dobija od ISP-a Domain Name Server (DNS) Address - stikliraj Get Automatically From ISP onda potvrdi to sve i odradi reboot rutera.
3.Ako je sve kako treba i ispravno trebalo bi da najnormalnije imas internet na svim racunarima, ako nemas na nekom idu u opcije od mreze - properties/ u padajucem meniju nadji `internet protocol version 4 - IPv4` i idi na njegov properties, a zatim setuj/stikliraj da automatski prihvati IP/DNS od DHCP servera iz netgear rutera.
Rautovic, kucao sam 10.0.0.1, nece da pristupi ruteru ni sa desktopa, pristupa na 192.168.1.1, sve je podeseno kao sto si rekao i nece. Znaci sve iz koraka 2 i 3 sto si rekao i nece. Pojma nemam u cemu je stvar.
Pristupas netgear ruteru preko 192.168.1.1? to mi je prvo cudna stvar jer ja imam taj isti ruter i njegov ip je 10.0.0.1
Sta nece? budi precizniji ako hoces pomoc, nemas internet ili nemas i inetrnet i mrezu? pinguj 192.168.1.1 mada mi nikako nije jasno kako je default IP adresa netgear rutera ta...njihova default je 10.0.0.1 Odradi i hard reset, uguras iglu u onu rupicu i vratis ga na fabricka podesavanja.
Ne sedim za tvojim kompom a ti ne dajes nikakve povratne informacije, dijagnostikovanje `kvara na mrezi` obicno ide brzo, ali mi moras reci da li kad povezes racunare na ruter oni registruju lokalnu mrezu a nemaju internet ili se nista ne desava? da li na ruteru svetle cifre koje oznacavaju aktivnost lan portova?
udji u netgear rutar onaj nejgov configuration page(10.0.0.1 - kod tebe je 192.168.1.1 nekim cudom) i idi na attached devices u okviru maintenance menija.
Povezivanje rutera je sve po sistemu plug and play, nema sta tu da se konfigurise itd...pod predpostavkom da je sve ispravno ti nesto ne radi kako treba, neka glupost je u pitanju...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646996. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.