Listam forum vec neko vreme i vidim da nema nijedna tema o optickim mrezama. U nekoliko tema se pominje Orion Telekom ponuda (koju ne razumem), Amerikanci ubrzali net ovom tehnologijom, jedan kolega se pohvalio da je uradio dobar posao kod kuce i nekoliko predloga koji kazu probaj optiku... :)
Ova tehnologija naravno, kao mnostvo drugih stvari, kod nas u zemlji je u fazi fetusa. Kolika je razlika izmedju standardnog nacina umrezavanja (utp kablom) i optike saznao sam skoro na predavanjima i to me je nateralo da malo google-am. Nasao sam kod nas u zemlji dosta firmi koje se bave postavljanjem i odrzavanjem racunarskih mreza i skoro sve u svojoj ponudi nude izmedju ostalog i optiku. Sad ide ono ali... mnogo stranica o `klasicnim` mrezama, objasnjena kako, sta, a optika - dosta brze, skuplje i pozovite za vise informacija... i dok je tako velika vecina (da ne kazem svi) ce se i dalje opredeljivati za staru dobru jeftiniju varijantu posto im se za novu trazi velika suma novca a nisu sigurni sta za uzvrat dobijaju.
Kako je ovo forum posvecen racunarima i tu smo da dobrovoljno delimo znanja i informacije nadam se da je jedna ovakva tema dobrodosla. Stoga, ako ima zainteresovanih koji bi svojim znanjem i iskustvom mogli da doprinesu nekoj vrsti edukacije i deljenja korisnih informacija da se pridruze, ne bi na taj nacin koliko je u nasoj moci pomogli `fetusu` da zazivi i u ovoj nerazvijenoj zemlji.
Nisam bas siguran koliko su ovde ljudi upoznati sa optikom u detalje... A i koga zanima vise, sve moze na netu da se nadje... __________________________________________________________ Velg Bort Livet
njena savitljivost odnosno ugao pod kojim opticki kabl moze da se savije, a da ne dodje do prekida signala. Da je brzi brzi je protok i to podosta. support normality
verujem da nisu, zato sam i otvorio temu... n bi li naucili nesto vise kod interesuje. ima po netu svasta i ja koji sam zainteresovan za temu sam trazio i po netu ali svaki put sam bio samo vise zbunjen nego sto sam nesto razbistrio... te odredjeni kabl moze samo sa odredjenim kapicama, te mora posebna kartica u zavisnosti od kabl i kapice, svaki proizvodjac pravi svoj `standard` kako bi te navukli da kupujes celokupnu opremu jednog proizvodjaca... svasta nesto
sad, jeste cena naduvana ali verovatno ima i dosta prednosti. u kuci, sto da ne? naravno ko ima finansijskih mogucnosti za tako nesto... ja sam nasao kablove od 2m za 600 - 800 rsd ali svaki ima drugaciju `kapicu` sto za sobom povlaci tekst iznad - za odredjeni kabl mora odredjena mrezna karta...
Savija se jako lepo... Kao recimo kabl od slusalica... Ne smes bas da ga `lomis`, ali daleko od toga da je to glavni problem. Ne postoji kod nas firma koja nudi optiku fizickim licima! Prvo, nema to ko da plati, a i niko nema to razvuceno do korisnika... Koji crni Orion telekom... Kad biste znali koji su to pilicari...
:: njena savitljivost odnosno ugao pod kojim opticki kabl moze da se savije, a da ne dodje do prekida signala. Da je brzi brzi je protok i to podosta :: support normalit :: ::
... Imlek je tamo 80-90ih u svoje mlekare postavljao mreze zasnovane na optickim kablovima. Imao sam priliku da razgovaram sa covekom, koji je proverio jednu takvu mrezu tamo negde 200y. godine i sve je ferceralo super. Samo je bilo ubi boze skupo da se prosiri, pa je novi gazda mlekare na kraju postavio obicnu mrezu.
Ali ono sto me je fasciniralo, je da su u onom trulom anarhicnom sistemu - ljudi / firme gledali unapred i tako radili, a danas u izobilju demokratije vlada sistem `seci usi - krpi dupe`. Na svim nivoima i u svim domenima.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Razume se da je sve to za Poslovne korisnike. Pilicari (kojima sam ja prezadovoljan :) nude mogucnost da platis kabl do njhovog najblizeg cvora i jos po nesto i onda te net kosta 50 odnosno 70 evra mesecno u zavisnosti od paketa (35/55 Mbit/s). Ne znam sta da mislim o tome, deluje mi kao navlaka neka, ipak su to kilometri skupog kabla...
Za Imlek sam nacuo od prijatelja (koji je neki menadzer tamo) da njihovi informaticari imaju vise nego dobre uslove za rad i da ih cuvaju `ko malo vode na dlanu`... Sad, davno to bese kad sam ja pricao sa njim ali raspitacu se opet :)
Bilo bi lepo kad da neko ko se igrao sa tim u kucnoj radinosti podeli iskustva sa nama. :) prvo da cujemo kako to radi u malom pa onda ako bude trebalo da razglabamo o data centrima :D
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646996. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.