Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Objedinjavanje više internet konekcija
STRANA 1 OD 1
Usher Objedinjavanje više internet konekcija 10.07.2011. 15:13 T37157

status: user
broj poruka: 85
Razmatranjem izazova koji se pradamnom pojavio, došao sam do zaključka da mi je potreban mrežni uređaj koji radi tzv. `Bandwith aggregation` tj. paralelno korišćenje više sporijih internet konekcija zarad postizanja jedne brže. Npr. korišćenje 4 odvojene ADSL konekcije od po 2mbps na takav način da svima u lokalnoj mreži to izgleda kao jedna konekcija od skoro 8mbps. Postoji i tzv. `Load Balancing`, ali to nije ono što mi treba - balansiranje opterećenja raspoređuje saobraćaj na takav način da, npr. svaki od 4 računara koristi po jednu od malopre pomenute 4 konekcije. Na taj način ni jedan računar neće postići brzinu veću od 2mbps (ali zato gotovo sigurno neće postići manju, jer je opterećenje mreže ravnomerno raspoređeno).

Postoje uređaji (napredni ruteri) koji to rade, npr. http://www.frdmnetworks.com/product.php
A to naravno može da se uradi i softverski, kao mikrotik rutiranje, npr. ovako - http://www.michaelbrumm.com/how-to-aggregate-bandwidth.html

Moje pitanje - da li ovde ima nekoga ko bi bio zainteresovan, eksperimenta radi, da proba da mi konfiguriše jedan računar sa FreeBSDom i pratećim softverom za rutiranje (objašnjeno u drugom linku), jer ja otvoreno priznajem da o tome nemam pojma?

U pitanju je samo eksperiment, i komentari tipa `Jedna konekcija od 8mbps je jeftinija od 4 od po 2` uopšte nisu potrebni, jer sam toga apsolutno svestan. Hvala upared.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
markopvict Uffff 10.07.2011. 17:05 #343490

broj poruka: 4515
4 linka nema ni NASA! :D
Neko ko se ne razume u mreze ne moze ovo da podesi...
A taj ko se razume obicno nema vremena da se zajebava.
8Mbit bi mogao da izvuces samo preko DL Managera ili Torrenta...
Klasican dl preko browsera ne moz da ide preko 2M zbog jedne tcp konekcije.
Ako hoces reliable/redundant konekciju preko jeftinih DSL linija, razmisli o 2 dsl konekije i Mikrotik RB750(~ 50e). Radi isti posao.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
http://www.iznajmiPS3.com/╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Snoopy- - - 10.07.2011. 18:10 #343501

broj poruka: 6083
Meni sve ovo lici na kradju konekcija od komsija i pravljenje jedne konekcije za sopstvene potrebe :)

LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600 cl9,
Gigabyte 6870, G.Skill Sniper SSD 120GB, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS, Chieftec GPS-550AB-A, NZXT Apollo

operator re 10.07.2011. 18:30 #343505

broj poruka: 4262
+1
Delim mišljenje Snoopy.
operator

tortojed To o cemu se raspitujes je tkz. connection bridging... 11.07.2011. 01:08 #343606

broj poruka: 10997
http://is.gd/FbsSSj

Dakle, rec je o `udruzivanju` dveju ili vise `konekcija`. Pazljivo procitaj ogranicenja (doduse, rec je o onome sto nudi m$ window$)...

Usher Pa sad... 11.07.2011. 16:34 #343735

broj poruka: 85
... i nije toliko bitno za koje potrebe mi treba, više me interesuje kao izazov. Što se tiče saveta za bridging, moje mišljenje je, bez uvrede, da nisi u pravu. Bridge više konekcija u NT sistemima omogućava da se dotični računar ponaša kao switch, što znači da bi po toj logici stvari mogao isto tako da zakačim 4 modema za jedan svič, pa na svič ruter, pa na ruter kompove na gajbi, i da očekujem da će se izrutirati tako da imam konekciju brzine n*x mbps. Ili da predstavim stvari ovako - ruteri najčešće imaju 4 WAN porta i 1 LAN. A ja hoću da na ta 4 zakačim 4 modema a na onaj jedan komp(ove). Što nema teorije da radi.

Inače, sa druge strane, vrlo uvažavam tvoj odgovor, jer me je odveo do interesantnog linka - http://www.home-network-help.com/ip-forwarding.html i naveo na interesantna razmišljanja po pitanju mog izazova. Može da se desi da nešto i napravim, jer sa NT sistemima jako dobro stojim, dok sam sa unix kloniovima totalni n00b. U svakom slučaju - hvala na savetu!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646996.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs