Znam da nekoga nervira i da je sigurno bilo 100 ovakvih pitanja ali ja konkretno nasao nisam pravu temu. Izvinjenje, ali trazim pomoc kao svaki apsolutni početnik. Problem: Imam wireles internet preko `n` provajdera (koji nije bitan u ovoj priči) i njihov serviser mi je naravno prikačio wireles antenu sa krova putem kabla na ruter pod imenom `Air Live WL5460AP`, i iz njega najobičniji mrežni kabal ide u mrežnu kartu na PC-u i tako imam internet. Pristup ruteru preko web browsera mi je onemogućen jer je normalno lozinka promenjena od strane serviser. To nije bilo ni bitno dok nisam kupio Wifi USB adapter kojim sam želeo da delim mrežu po stanu. USB adapter se lepo instalira, Tp-Link 321g je u pitanju, odaberem softverski AP mod, odaberem mrežnu kartu u prozorčetu, klik na ok. i onda adapter prikaze da je konektovan. Prethodno sam podesio mrežnu kartu PC-a prvo da deli internet na novoinstaliranu wifi usb adapter naravno. Uredjaji poput laptop-a ili mobilnog telefona kojima zelim da se konektujem na tu novostvorenu bezičnu mrezu, istu mrežu vide, konektuju se na nju navodno, ali nema interneta ni za lek. Ako u podešavanju mrežne karte PC-a, na kojoj mi je ubačen mrežni kabal iz rutera gde sve stoji pod `automatski`, pokušam da unesem manuelno IP adrese, internet više ne radi. Džabe onda da konfigurišem USB adapter sa nekim adresama ili pak onim iz `config/all` komande
Šta da uradim da mi to proradi?!? Verujem da je prosto, ali za mene je špansko selo! Pozdrav!
Izvinjaam se, ovo imam u mrežnim vezama: http://img200.imageshack.us/img200/7766/mreza.jpg ovaj usb adapter mi kada ga stavm u AP mod stvori tu wnc 3 ikonicu, u mreznim vezama, koju sam šerovao u mrežnoj karti na `allow other users to...`. Ako pomaze u problemu
Vidi ovako,neko moje znanje o bežičnim mrežema,a moram ti unapred reći da i nije neko,mi govori da bi trebao da `bridguješ` te dve konekcije.Mislim na lan i wireless network connection 2,i da bi to trebalo da radi.E sad po meni je mnogo jednostavnije,ali traži dodatna ulaganja, da kupiš na primer tp link tl-wr340g bežični ruter,ubodeš ga u taj airlive i lepo imaš wireless po celom stanu.U ovom drugom slučaju taj računar na koji ti dolazi net ne bi morao da bude uključen non stop da bi imao net na drugim uređajima.
ajd da te pitam ja ovako jer taj ruter Air Live WL5460AP tvoje vlasnistvo (platio ga licno ti) ili si dobio na koriscenje? ako si dobio na koriscenje onda nemoj da citas tekst koji sledi
ako si ti kupio taj ruter onda ide sledeca prica kao i svaki ruter od pozadi gde su prikljuchci za lan imas taster reset pritisnes i trzis jedno 10 (a moze i malo vise) sekundi i on se vrati na fabricka podesavanja (tj obrise lozinku koju je postavio taj baja) onda se lepo logujes na ruter pa podesis sta ti treba i kako treba naravno pre ovog reseta nadji na netu koja je default user i lozinka za taj model napominjem jos jednom, sve ovo mozes da radi ako si ti kupio ruter i za kraj, ovim resetom obrisaces sva podesavanja koja je taj lik uneo (IP adrese, dns, i ostalo) pa ti net posle toga nece raditi (da ne bude posle da nisi znao)
Kako da ide na internet ako pobriše setovanja na access point-u?
@bojanmitro
Proveri da li na sajtu TP Link ima novu verziju drajvera za taj 321. Verzija koja tebi treba (a ima ih 4) se krije na kraju naziva FCC ID na samom USB adapteru.
Živce sam izgubio. Prvo: uredjaj je moj, kupljen, i lik je opet stavio lozinku. Pitacu ga da mi da kako ne bih resetovao ruter i izgubio parametre. Drugo: za @vladarko, moja je verzija 321g ver.4 i te drajvere sam skinuo i instalirao. Kliknem dole do sata na ikonicu i odaberem `Switch to STA + AP mode` i odaberem mrežnu kartu u padajućem meniji `Wan adapter name`, i onda se pokrene onaj standardni prozor i to je o.k. Podešavanja u mrežnim vezama sam upisivao sve do DNS servera, kombinovao, i ne radi, pa to ti je. Ako je Windows7 problem, a XP hoće, e da mu jebem mater.
E ako je tako zovo ga svakih 5 minuta naizmenicno sa telefona i mobilnog, neka ga zov u i tvoji drugari sve dok ti ne da lozinku...
Ako nece zovi firmu kod koje si uzeo net neka ti je oni daju posto je saban u obavezi da dostavi podesene parametre onome ko mu je narucio posao.
Ja sam imao slicnu stvar ovde u KL pozvao sa TM i pitao za user i pass kako bih mogao da pristupim setovanjima bezicne mreze... mada svaki od uredjaja ima neku lozinku... recimo tp link uredjaji su uglavnom admin admin, meni je recimo tmadmin tmadmin, wifi modem je vlasnistvo TM-a pa oni imaju pravo da rade sta im se hoce.
Nakon toga neces morati da koristis dodatnu karticu zato sto ce svi uredjaji moci da se kace sa novom lozinkom koju ces sam postaviti.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: :: Živce sam izgubio :: Prvo: uredjaj je moj, kupljen, i lik je opet stavio lozinku. Pitacu ga da mi da kako ne bih resetovao ruter i izgubio parametre :: Drugo: za @vladarko, moja je verzija 321g ver.4 i te drajvere sam skinuo i instalirao. Kliknem dole do sata na ikonicu i odaberem `Switch to STA + AP mode` i odaberem mrežnu kartu u padajućem meniji `Wan adapter name`, i onda se pokrene onaj standardni prozor i to je o.k. Podešavanja u mrežnim vezama sam upisivao sve do DNS servera, kombinovao, i ne radi, pa to ti je. Ako je Windows7 problem, a XP hoće, e da mu jebem mater. ::
OK, uređaj je tvoj i treba da znaš parametre makar, ako ti već ne da lozinku, da možeš da ga resetuješ. Ali čak i kada bi ga resetovao ne vidim u čemu je problem sa tim AP koji nije ruter? On tebi daje internet i to radi. Problem je kod TP Link 321 koji neće da radi u bridge modu i da odašilje internet. Probaj - pokušaj da zanemariš TP Link software i da povežeš ta dva adaptera u bridge mode. Deinstaliraj njegov softver i koristi samo drajver i upari ta 2 adpatera: kablovski i bežični adapter.
Pozdrav!
Vlada
:: :: Živce sam izgubio :: Prvo: uredjaj je moj, kupljen, i lik je opet stavio lozinku. Pitacu ga da mi da kako ne bih resetovao ruter i izgubio parametre :: Drugo: za @vladarko, moja je verzija 321g ver.4 i te drajvere sam skinuo i instalirao. Kliknem dole do sata na ikonicu i odaberem `Switch to STA + AP mode` i odaberem mrežnu kartu u padajućem meniji `Wan adapter name`, i onda se pokrene onaj standardni prozor i to je o.k. Podešavanja u mrežnim vezama sam upisivao sve do DNS servera, kombinovao, i ne radi, pa to ti je. Ako je Windows7 problem, a XP hoće, e da mu jebem mater. ::
Znači moje znanje o bežičnim mrežama i nije tako malo :) pošto sam mu odmah to predložio,mislim na bridge te dve konekcije.Kao što ti kaže @vladarko,u celoj priči ti je problem u usb adapteru,nemaš potrebe da ulaziš u ailive.Znači nateraj taj usb da radi u ap modu,bridguj te dve konekcije i ima da radi.I nije mi jasno,bez ljutnje,što nisi odmah kupio wireless ruter nego tu usb karticu,razlika u ceni u najgorem slučaju je 1000 din,a verujem da nije ni toliko,i sve bi namestio za dva minuta.
Pretpostavljam da se baviš mrežama, Skromni. Potpuno si bio u pravu, u slučaju da ne može da ga namesti da radi u AP ili bridge modu, sledeće rešenje je WR340, za početak. Ali ja bih iskoristio činjenicu da to nije ono za šta je on kupio taj uređaj, vratio ga prodavcu i tražio da doplatim za ruter.
Pozdrav!
Vlada
:: Znači moje znanje o bežičnim mrežama i nije tako malo :) pošto sam mu odmah to predložio,mislim na bridge te dve konekcije.Kao što ti kaže @vladarko,u celoj priči ti je problem u usb adapteru,nemaš potrebe da ulaziš u ailive.Znači nateraj taj usb da radi u ap modu,bridguj te dve konekcije i ima da radi.I nije mi jasno,bez ljutnje,što nisi odmah kupio wireless ruter nego tu usb karticu,razlika u ceni u najgorem slučaju je 1000 din,a verujem da nije ni toliko,i sve bi namestio za dva minuta :: :: ::
1000 dinara je koštao usb wifi adapter. Nije bio skup pa ne zalim. Trebao mi je mali prenosan adapter da se ne zezam sa tim stanicama od rutera kojima treba i posebno napajanje valjda i jos ne staje u dzep. Bridge izmedju tih konekcija ne ide, javlja ovo: http://imageupload.org/dm-1012975995144.png Pa postavio wifi adapter u AP mod ili STA. Mozda je stvarno problem u Win-u7? Vladarko tvrdi da XP nema ovih problema oko konfiguracije. Btw. jos zovem lika i ne mogu da ga dobijem kako bih mu zatrazio lozinku. Ali i da dobijem tu lozinku, ne pada mi napamet sta bih u samom ruteru/AP - u mogao podesavati da mi proradi veza na usb adapteru u ap modu? ludo P.S. videcu oko ovih drajvera
ni na kraj pameti mi nije bilo da se hvalim ili tako nešto :) nego samo da utvrdim znanje.Pa pre mesec dana si mi pomogao oko nekog rutera i wireless mreže kod komšinice da proradi.A mrežama se bavim amaterski,pa uz tvoju pomoć i nešto se naučilo,samo sam hteo da proverim da nisam nešto odvalio. @bojanmitro probaj da tu local area connection ne sherujes pa onda probaj bridge te dve konekcije.
Na sedmici: isključim šerovanje LAN konekcije. Povežem u bridge LAN i Wireless. Kreiram ad hoc wireless konekciju sa (na žalost WPA nisam uspeo na svom računaru da pokrenem) WEP zaštitom.
Na XP klijentu: kreiram ad hoc wireless konekciju sa WEP zaštitom i povežem se i na 7-ici i na XP-u.
:: Probaj i xp,baš me interesuje šta ćeš uraditi,da znamo za ubuduće ako se još nekom javi ovaj problem :: :: :: Evo, upravo sam ubacio stari HDD, dodao nedostajuće drajvere, instalirao ovaj TP-Link USB adapter, u mrežnim vezama sam za mrežnu kartu pod tcp/ip ostavio sve pod `automatski`, prillikom šerovanja mreže dodeljena je ip adresa wifi adapteru 192.168.123.1, subnet mask, i piči internet kao podmazan svuda po kući.
Ne razumem, zašto je onda problem sa Win7 za koga kažu da ima čak i bolje i lakše umrežavanje i navodno je sve rešeno u mrežama što na XP-u nije radilo?!? Ovo dokazuje suprotno. Znači, ništa nisam ni podešavao, samo instalirao, šerovao, sve je automatski prihvaćeno. Nisam imao potrebe da dodajem bilo koje IP adrese.
P.S. vladarko, hvala na velikom trudu i želji da mi pomogneš. ali ja sve što uradim da dobijem taj bridge, uvek završim sa prozorčetom koji sam postavio ranije. Čak ni na XP-u to ne radi, ista priča. Šta da uradim, gde da kliknem, šta da deštikliram pa da mogu da osposobim taj `bridge` izmedju mrežne i wireless usb kartice na prokletom WIN7??? Inače, vraćam se na XP pa makar video samo 3GB RAM-a i radio kao hoće sa ovim x4 955 procesorom.
Uh... nemoj na XP sa tim procesorom i memorijom!!!
13.02.2011. 22:20
status: user broj poruka: 4228
Pričam za 7: kada si u delu gde su navedeni mrežni adapteri, obeleži oba adaptera kako god hoćeš: klik na 1., pa CTRL + klik na 2., pa izaberi Bridge Connections ili Bridge...
Kako god hoćeš za sistem, možeš i XP 64bit da staviš, kao što reče offline71, ali da ja imam taj procesor i memoriju...7.
Kako to misliš @maLI Abner?!? Imam AP na koji je prikačen kabal iz spoljne antene i iz tog AP-a mrežnim kablom `napajam` računar internetom. Kako da podesim taj uredjaj i da prima i da šalje bežično internet kada je u antenskom ulazu već kabal spoljne antene?
Slika iz mrežnih veza: http://img33.imageshack.us/img33/1415/82928913.jpg Hajmo redom: uspevam da formiram bridge izmedju mrežne i wifi adaptera ikona br.10 i dobijam još jednu ikonicu `network bridge`. Nakon toga odem u `set up a new connection...` i odaberem `set up wireless ad hoc....` i next-next-, podesim ime i lozinku i to je to (ovu zadnju ikonicu sa priložene slike br.12 sa `microsoft virtual wifi miniport...` nema šta da diram, ili?). Nakon toga telefon vidi mrežu ali se ne konektuje na nju uopšte. Treba li nešto naknadno da podesim NEGDe? Znači, drajvere nisam ni instalirao jer je win7 video usb adapter a vi rekoste da ne treba utiliti Šta sada grešim?
Ne znam za telefon, ali za računar moraš isto da kreiraš ad hoc wireless i kada hoćeš da se konektuješ moraš to da uradiš i na 7, i na drugom računaru. To je neka uspostava veze slična bluetooth, gde ne šalješ pass, jer ga definišeš pre, ali pritiskaš Connect.
Ponavljam, ja sam uspeo samo sa WEP konekcijom da ih povežem.
Bez veze, izgleda da taj 321 ipak ne radi to sve i uvek!
Pozdrav!
Vlada
:: Kako to misliš @maLI Abner?!? Imam AP na koji je prikačen kabal iz spoljne antene i iz tog AP-a mrežnim kablom `napajam` računar internetom. Kako da podesim taj uredjaj i da prima i da šalje bežično internet kada je u antenskom ulazu već kabal spoljne antene :: :: Slika iz mrežnih veza :: http://img33.imageshack.us/img33/1415/82928913.jp :: Hajmo redom :: uspevam da formiram bridge izmedju mrežne i wifi adaptera ikona br.10 i dobijam još jednu ikonicu `network bridge`. Nakon toga odem u `set up a new connection...` i odaberem `set up wireless ad hoc....` i next-next-, podesim ime i lozinku i to je to (ovu zadnju ikonicu sa priložene slike br.12 sa `microsoft virtual wifi miniport...` nema šta da diram, ili?) :: Nakon toga telefon vidi mrežu ali se ne konektuje na nju uopšte. Treba li nešto naknadno da podesim NEGDe :: Znači, drajvere nisam ni instalirao jer je win7 video usb adapter a vi rekoste da ne treba utilit :: Šta sada grešim :: :: ::
Pazi foru, stvarno se laptop konektuje bez ikakvih problema. Samo kliknem na connect dodelim lozinku i odmah imam internet. Znači, telefon je u pitanju, jer celo vreme pokušavam sa istim da se konektujem a ovo je prvi put da sam pokusao laptopom. Kako radi na laptopu a ne na mobilnom, uf, bezveze :( Na Windows-u XP radi bez ikakvih problema i na telefonu i na laptopu bez mostova. Hvala, bar utvrdih da radi i na win7 pa makar samo na drugom računaru laptopu.
e ako si mu rekao :) i ja ne razumem od pocetka AP ima wireless, on je vlasnik zove shabanai trazi lozinku, ako shaban ne da zove firmu kojoj placa usluge i kaze, nestalo struje,izgubili se parametri, dajte mi parametre, onda lepo resetuje AP, unese sam parametre i cao ima wireless svud okolo (zavisi od jacine AP-a)
p.s. da ne ispadne kako se hvalim ali to kod mene izgleda ovako
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646997. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.