pozdrav narode...Imam problema tj. neznam kako da prikljucim modem sa kompom a da radi...Uglavnom, ukljucili su mi adsl na broj ali nemogu da se nakacim...Nabavio sam tp-link ruter tacnije TL-WR841ND ruter i dok sam skontao da treba i spliter, i to sam nabavio.E sad kakvi tacno kablovi mi trebaju? dobio sam ethernet kabal sa ruterom. E sad da li taj ethernet ide na WAN ili na jedan od 4 LAN? Probao sam xy kombinacija i nemogu da dobijem konekciju( kad ubacim prvo cd sa driverima pokrenem instalaciju tog modema tj. rutera i on trazi i trazi i nemoze da ga nadje... Pise cable unpluged...) Ajde dobri ljudi pomagajte... :)
Kabl iz uticnice ide u spliter. Iz splitera imas dva telefonska kabla, jedan za telefon drugi za ADSL. Taj za ADSL ide u adsl modem. Iz adsl modema mrezni kabl u PC.
E sad, ukoliko u citavu pricu ukljucujes i ruter (kako bi recimo koristio net na vise kompjutera), onda iz adsl modema ide mrezni kabl u ruter, a iz ruter LAN slotova u kompjutere.
EDIT: Naravno, ima i modem/ruter uredjaja, ali guglam sada taj koji si naveo i ne vidim da je istovremeno i ADSL modem.
zvao sam, ukljucen je. Sto se tice modema imam neki shklj ali moram da uzmem drugi-MODEM je bio problem... Nisam nista dobio od provajdera jer je dogovor da sam stranka sama nabavi opremu...sve u svemu nisam ja licno kupovao opremu tako da onaj sto je kupovao pola stvari je zaboravio da kupi...Moram modem da nabavim ljudski... Jos pitanjce: iz zida imam dva prikljucka za tel... na jednom je fax direktno a na drugom telefon...sad kad uzmem modem, iz jednog prikljucka iz zida izvedem kabal do splitera, i onda jedan iz splitera u fon a drugi u modem... a iz modema u ruter... Jesam li skontao? I da li mogu da prikljucim fax direktno onda iz zida? Da li taj fax prepoznaje kao telefon, jer sam citao da svaki telefon mora da ide preko splitera ili da ima mikrofilter...hoce li raditi fax direktno bez splitera?
Kao prvo, taj ruter koji si ti kupio [ili neko drugi, nebitno] je `broadband ruter` koji zahteva da preko WAN porta bude povezan sa modem ili drugim ruterom [u` bridge` modu]. Znaci, potreban ti je bas `ADSL ruter` koji ima RJ-11/12 [telefonski] port na sebi. Sto se tice ostalih telefonskih uredjaja [tel, fax...], u vecini slucajeva mogu da rade bez problema ali isto tako mogu unositi smetnje ADSL liniji ili obrnuto pa je iz tog razloga ispred svakog potrebno staviti spliter ili mikrofilter.
posto ne bi voleo da imam smetnje na netu... Citao sam da bi internet radio ali bi bilo smetnji...ipak sta je sigurno sigurno je da stavim spliter i za fax... Jel moguce uopste nabaviti adsl modem posebno? zvao sam neke prodavnice i nemaju...Jedino mi ostaje da vratim ovaj ruter sto sam uzeo i uzmem neki sa modemom i ruterom zajedno.
Moguce je nabaviti adsl ruter, lakse i jeftinije posto koristis 1 uredjaj umesto 2. Pogledaj mail [da ne bude da pravim reklamu nekim firmama], poslao sam ti gde mozes da kupis ako si u Beogradu.
:: posto ne bi voleo da imam smetnje na netu... Citao sam da bi internet radio ali bi bilo smetnji...ipak sta je sigurno sigurno je da stavim spliter i za fax... Jel moguce uopste nabaviti adsl modem posebno? zvao sam neke prodavnice i nemaju...Jedino mi ostaje da vratim ovaj ruter sto sam uzeo i uzmem neki sa modemom i ruterom zajedno.
:) e hvala ti druze ali iz NS-a sam i slabo kad zalazim za BG
07.02.2011. 16:57
status: user broj poruka: 4187
Hitno mi treba nesto tako da cu verovatno uzeti ovo sto sam gore naveo... Uglavnom da barem pojasnim situaciju...modem ce biti u jednoj kuci i ruter...a u kuci pored( tu gde zivim) cu ``krasti`` signal ... :))))) a bitno mi je da moze da da na sto vise kompjutera signal...
Re: :) e hvala ti druze ali iz NS-a sam i slabo kad zalazim za BG
07.02.2011. 17:07
status: user broj poruka: 1636
Iskreno, nemam iskustva sa modelom koji si naveo pa ne mogu da pricam o dometu istog i ne sumnjam da je odlican s` obzirom na to da je jedan od boljih/skupljih linksys uredjaja ali ako ces wi-fi koristiti u drugoj kuci bilo bi dobro da razmislis i o nekom uredjaju koji ima mogucnost povezivanja eksterne antene [u slucaju da se desi da signal nije dovoljno jak].
:: Hitno mi treba nesto tako da cu verovatno uzeti ovo sto sam gore naveo... Uglavnom da barem pojasnim situaciju...modem ce biti u jednoj kuci i ruter...a u kuci pored( tu gde zivim) cu ``krasti`` signal ... :))))) a bitno mi je da moze da da na sto vise kompjutera signal.. :: ::
Domet ovih uredjaja je do 200m na otvorenom i do 50m u zatvorenom prostoru. Sve zavisi koliko zidova i od cega. Koliko ima armature ako su betonski, itd..
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646997. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.