U Švedskoj živi 75-godišnja starica koje je ušla u istoriju IT komunikacija. Ona ima najbržu internet vezu na svetu koja joj omogućuje da čitav DVD skine za dve sekunde. Kuća Sigbritt Löthberg opremljena je neverovatnom brzinom od 40 gigabajta u sekundi, što je nekoliko hiljada puta brže od prosečne brzine Interneta koji mi ostali smrtnici koristimo.
Ali Sigbritt, koja nikada do sada nije imala računar nije obična starica, već majka švedske internet legende Petera Löthberga, koji joj je instalirao ovu svetlosnu vezu preko Karlstad Stadsnäta, ogranka mreže lokalne uprave.
`Ovo je više od obične demonstracije`, rekao je šef mreže Hafsteinn Jonsson.
`Kao vlasnici mreže trudimo se da oni koji pružaju usluge ulažu u brže veze i komunikacije. A Peter Löthberg je hteo da pokaže kako se može izgraditi jeftina međugradska linija visokog kapaciteta`, rekao je Jonsson švedskom portalu na engleskom jeziku The Local.
Pored ogromnog propusnog opsega ova švedska bakica može da uživa u 1500 kanala high definition HDTV-a. A ako na programu nema ništa interesnatno, može da preuzme high definition DVD za samo dve sekunde.
Sigbrittova ultrabrza veza se zasniva na novoj tehnici modulacije koja omogućava prenos podataka direktno između dva rutera koji mogu međusobno da budu udaljeni čak 2000 kilometara, bez posredničkih transpondera. Karlstad Stadsnät je objavio da je udaljenost (teoretski) neograničena i da nema gubitaka podataka sve dokle su vlakna na svom mestu.
`Želeo sam da pokažem da osim staromodnih načina, kao što su bakar i radio, kojima nedostaju mogućnosti kakve ima optika, postoje i druge metode`, rekao je Löthberg, koji trenutno radi za Cisco.
Cisco je učestvovao u projektu, ali glavna stvar u svemu ovome je da je tehnologija vlakana ta koja omogućava takve brze veze i sa tehničke i sa komercijalne strane.
`Najzahtevniji deo čitavog projekta bio je instaliranje Windowsa na Sigbrittin PC`, rekao je Jonsson. Ne znamo samo da li je to rekao u šali ili je ozbiljno mislio.
Asus M4A89GTD PRO/USB3 Phenom II 955BE 2x2gb Exceleram Black 1800MHz OC Sapphire HD 5770 950/1400MHz CM 460W Extreme power 500GB WD Caviar Blue NZXT Gamma Black Benq 22` FullHD
Kao prvo odgovorio si sam sebi - zato sto zivimo u Srbiji. Ali imas i kod nas net preko optike, ima ga ETF i bolesno je brz (ja sam par puta skidao kad je rc prazan preko rapid naloga). Mozes verovatno i ti to da narucis ali ces da puknes samo tako.
Ceo Telekonj, koji povezuje Srbiju, Bosnu, Kosovo, Crnu Goru i sve provajdere je radio na 40Giga. Pre 6 meseci su prosirili.
U firmi recimo imam na raspolaganju punih 100/100Mega. To skida 11,1 MB/s. Ako vam kazem da ne znam sta da skidam... Surf na 100 Megabita se skoro ne razlikuje od surfa na 4M?! Sve preko 4M je overkill za kucnu upotrebu.
Po meni idealan paket je 4/512 Flat. P.S. Ne bacajte pare...
:: Surf na 100 Megabita se skoro ne razlikuje od surfa na 4M?! Sve preko 4M je overkill za kucnu upotrebu :: :: Po meni idealan paket je 4/512 Flat :: P.S. Ne bacajte pare.. ::
.... verovatno je i mali problem HDD koji treba da upise 4GB za 2 sekunde? Ja verujem da bi se moji komp zakucao kad bi krenuo download tom brzinom... Sad kakvu bakuta ima masinu ko zna?
Asus M4A89GTD PRO/USB3 Phenom II 955BE 2x2gb Exceleram Black 1800MHz OC Sapphire HD 5770 950/1400MHz CM 460W Extreme power 500GB WD Caviar Blue NZXT Gamma Black Benq 22` FullHD
Bas me samo zanima odakle ce da skine taj `dvd` za dve sekunde, sa piratebay-a? Ne mogu da skrpim 400KB a ona ce 40Gb. Da. Jos malo pa ce film da se skine pre nego sto odlucis koji hoces da downloadujes.
LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo
Nemoj tako danas sam bio u telekom centru i poslovodja (zenski) mi kaze da imaju pakete od 1.5 Gigabyte-a do 16 Gigabyte samo sto je 6 Gigabyte maksimalno da podrzi parica :D
Dear AMD, HAHAHAHAHAHAHAHA. Yours truly, Jensen. ATI Cayman Epic Fail ``Tresla se gora,rodio se mis``
:: Od kad se brzina izrazava u gigabajtima u sekundi :: :: ↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓ :: 8====D ~ ~ ~ LEPI SALE - - - > http://ll.rs/Yuop :: ::
Vest jeste matora, ali je pitanje i dalje aktuelno. Što se odgovora tiče, dobro je da imamo i ovo što imamo, s obzirom na katastrofalno nizak civilizacijski nivo srbistanskih domorodaca.
zivi i zdravi ja sam za ovo cuo jos dok sam u osnovnu skolu isao a sad sam na 1voj godini faxa
druga stvar... nije 40 gigabajta u sekundi :O ! vec 40mb/s (megabita) sto je otprilike 4 MEGABAJTA po sekundi :) sto je i dalje daleko vise od bilo cega sto cemo mi imati kod kuce a sto je ona imala pre 4-5 godina...
Šta ti imaš protiv Srba i Srbije, ako ti se ne sviđa pali odavde, možeš preko bare kod indijanaca možda te oni nauče nekoj civilizaciji i dovedu na nivo apsolutnog kretenizma sa super brzim internetom u posedu.
eto ti ga na šolja 150 maraka, cev 30 maraka, penzija 35 maraka, ako se prištedi za jedno osam meseci ima da kenjam ko čovek gospodski
keep your head up legs closed eyes open
:: Vest jeste matora, ali je pitanje i dalje aktuelno. Što se odgovora tiče, dobro je da imamo i ovo što imamo, s obzirom na katastrofalno nizak civilizacijski nivo srbistanskih domorodaca :: :: ::
I meni se cini da sam vec procitao ovo od ranije, ali nema veze. Sve u svemu i kod nas se polako stvari popravljaju, pa tako sad kod nasih aktuelnih kablovskih operatera mozete da pazarite brzine neta i do 60Mbits-a. Ja imam kuci 16Mbits-a i mogu reci da je fantasticno brzo, sa rapid-a, sa premium nalogom skida brzinom 1.6-1.9mb/s sto je i te kako dovoljno brzo. Do skoro sam imao adsl koji je super radio na 4Mbits, ali kad sam presao na jaci paket, od 8Mbits, net je poceo cesto da puca, da trokira, fajlovi sa rapid-a pucaju itd..., pa sam tako dobio objasnjenje od ljudi iz telekoma da je to vec brzina koja i te kako zavisi od samog kvaliteta infrastrukture i udaljenosti od centrale, pa je samim tim i osetljiviji net te cesto dolazi do pucanja jer same parice su ne dovoljne za kvalitet ovakvih brzina, odnosno ne mogu se meriti sa koaksijalnim kablom kablovskih operatera, a da ne pricam o pingovima, koji su na adsl-u katastrofa, dok na kablovskoj mi je ping 5-10ms, sta reci.
UUUUU, a ovi po evropistanu korisnici to sve suva inteligencija. Ja kad odem tamo ima šta i da vidim. To se sve skida mathlab da ima šta da rade kada im dođe cura/momak.
Kad ih gledam pomislim da su u stanju da poginu od otvarača za konzerve.
support normality
:: Vest jeste matora, ali je pitanje i dalje aktuelno. Što se odgovora tiče, dobro je da imamo i ovo što imamo, s obzirom na katastrofalno nizak civilizacijski nivo srbistanskih domorodaca :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646997. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.