Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
win XP i 98
STRANA 1 OD 1
polyvinyl win XP i 98 18.02.2007. 13:12 T3271

status: user
broj poruka: 13
Zdravo svima!:)Moj proble je sledeci,u stvari jos nije problem ali da ne bi ni bio problem bolje ja da pitam strcnije ljude kako i sta da radim.Zelim da umrezim moj komp na kome je xp sp2 sa sestrinim kompom koji je 98 i to nameravam da uradim bez svicha vec peer to peer kablom.Medjutim posto se ova dva sistema poprilicno razlikuju pored standardnih operacija koje trebam da uradim a u vezi su sa ip adresom i workgupom firewallom za sta znam sta jos treba da uradim i da li uopste ta kombinacija mozhe uspeshno da radi.Detalje oko toga sta me muchi josh ne mogu da vam kazem jer cu to tek sutra ili prekosutra poceti da radim pa samo vas pitam da li sam nesto propustio a da je neophodna da umrezim dva ovakva sistema.I da jos samo ovo sta treba da se ukuca da bih propustio i internet kroz tu mrezu(gateway ili sta vec) posto imam kablovski net na mom kompu.thx unapred, bolje da vas sada pitam jer ko pita ne skita shto bi rekli :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ludi ... 18.02.2007. 13:48 #12435

broj poruka: 568
moj predlog je da qpis ruter i preko njega pustis oboma net i radis mrezu, ja bas sad treba tako radim sa kompom od moje sestre ali ne znam kako kad saznam javicu :) inace i na njemu je bio 98 na 64 rama ali sam zarad lakseg koriscenja staviJo 256 i XP

Licence to kill
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
-ShonE- Re 18.02.2007. 14:42 #12438

broj poruka: 3529
E ovako:
Ja se inace i bavim odrzavanjem i projektovanjem mreza, tako da ako ti ovo sto ti kazem ne pomogne i ne uspes ti pisi!!!
Na svom kompu koji ima izlaz na net preko kablovskog(verovatno ti je povezan na usb i imas standardnu-mozda vpn konekciju) serujes konekciju za net i samim tim Win. ti sam automatski za taj komp dodeljuje staticku IP adresu(192.168.0.1) koju kasnije po zelji mozes da menjas, ali uvek mora da je staticna, znaci ako nemas potrebe(a verovatno neces imati s obzirom da umrezavas svega 2 kompa) ti ostavi tu IP.
Bitno ti je da na sestrinom kompu podesis IP adresu u istom opsegu kao i tvoj komp, dakle recimo:192.168.0.5, subnet maska 255.255.255.0, a u njenom gateway-u ukucas IP tvog kompa(192.168.0.1) i to ti je to, u mrezi ste a ona isto ima net!!!! .))
E da, bitno je i da ti kazem da se kabl za direktnu vezu dva kompa bez svica razlikuje(drugacije se krimpuje), to se zove takozvana ukrstena veza, pa ako vec nemas takav, da ti odma kazem da znas da i ne pokusavas!!! To je jako prosto, ko i ole zna mreze znace i to da uradi!!!
Aj pozzz!
polyvinyl thx 18.02.2007. 17:56 #12446

Hvala momci za prvo vreme neka stoji bez rutera nisam pri kinti to cu naknadno da dodam.Nije mi bas najjasniji deo oko serovanja neta ako mozes da mi obajsnish plastichnije tipa gde da kliknem properties ili sta vec.Ako ti je od pomoci pogodio si da imam sbb kablovski preko usb-a i koliko mi se cini imam konstantnu IP adresu .Ono u vezi kablova sam znao da mi treba ukrsteni utp kabl.I samo josh ejdna stvar nevezana za mrezhu diretkno ali indrektno da :) Da li znate kako na toj 98-mici da namestim da moze da gleda filmowe imao sam ranije neki program za gledanje koji je valjda radio iz dos-a ali ne mogu da se setim kako se zove tako da ako znate koji program bilo bi lepo da mi kazete:) pozzz
-ShonE- re 19.02.2007. 10:53 #12468

Serovanje radis tako sto odes u Control Paneel/Network Connections/
i tu nadjes svoju konekciju, pa zatim desnim klikom na nju ides na Properties i tu odes u tab Advanced. E u njemu imas da stikliras opciju `Allow other network users to connect through this computer`s Internet connection` i to ti je to!
Sto se tice pustanja filmova na 98-ici, ako ti je ok komp, mislim nije bas kanta na 200MHz ili manje, probaj da instaliras K-Lite Codecs Pack(www.free-codecs.com), i probaj da pustis filmove sa plejerom MV2, on po nekom mom misljenju najmanje crpi resurse samog kompa!!!
polyvinyl oke 19.02.2007. 13:14 #12475

Thx za ovo pojasnjenje a sto se kompa tiche 133 Mhz amd K-5 :D.Tako da od toga nema nishta ali probatju da nadjem pa ako nadjem i ako sve to radi ok (a radilo je ranije) onda cu da postujem kako i sta treba :D
polyvinyl dilema 19.02.2007. 13:19 #12476

Okej to sam se snashao i pazi stvarno tamo je samo treba malo da se pogleda :) A reci mi sta da instaliram na 98-mici od antivirus programa i da li mi uopste treba ako na xp-u imam nod,zonealaram i adaware?Treba li mi uopste neshto na tom kompu ili ce moj komp posto je prvi da zaustavi sve nezeljene gluposti?
-ShonE- Hm! 19.02.2007. 13:29 #12477

Pravo da ti kazem teoretski trebao bi tvoj da zaustavi sve, ali, ja bih ipak instalirao, recimo NOD32, imas ga po netu, verziju za 98 naravno!
CaleBG DIVX na kanti 21.02.2007. 10:24 #12634

broj poruka: 41

Ј.а. с.а.м. н.е.к.а.д. д.а.в.н.о. з.а. п.у.ш.т.а.њ.е. ф.и.л.м.о.в.а. н.а. н.е.к.о.ј. с.т.а.р.о.ј. к.а.н.т.и. к.о.р.и.с.т.и.о. п.р.о.г.р.а.м.ч.и.ћ. QVpro, ч.и.н.и. м.и. с.е. в.е.р.з.и.ј.у. 2.5. DOS п.р.о.г.р.а.м., н.е.м.а. GUI. И.м.а.м. г.а. н.е.г.д.е., м.о.г.у. д.а. п.р.о.б.а.м. д.а. г.а. и.с.к.о.п.а.м., а.л.и. п.о.т.р.а.з.и. г.а. п.р.в.о. п.р.е.к.о. Google-a.
CaleBG ?? 21.02.2007. 10:26 #12635

broj poruka: 41

zasto ne funkcionise cirilica?
u svakom slicaju program je QVpro

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs