Sta mi je potrebno za povezivanje dva racunara koji su na udaljenosti od nekih 100-200m? Zgrade su idealno postavljenje, nema nikakvih prepreka a ta mini-mreza bi mi trebala za koriscenje internet konekcije i share-ovanje fajlova. Zamisao je da jedan racunar ima ADSL konekciju, a da se drugi preko njega kaci na net. Sta mi je potrebno, koliko ce ta konekcija biti kvalitetna i koliko to kosta u novcima?
... Kupi dve kartice, po mogucnosti sa Atheros chipsetom, sto jace. Trebale bi da kostaju do 50 evra. Podesi parametre za wireless mrezu (SSID stavi neko zajednicko ime npr MREZA, nadji opciju ad hook i to cekiraj). Ako se kompovi vide ok, ako ne kupi jos po jednu antenu ako ti nije puno uzmi grid 24dB oko 50 evra, mada bi ti i panel zavrsila posao ali ti moze uci vremenom voda u nju i praviti ti stravicne probleme. Uz antene kupi i odgovarajuci kabl i trazi da ti iskrimpuju konektore. Kabal bi ti trebao biti sto kraci, da nebi imao gubitke.
Kada uspostavis mrezu, podesi internet connection sharing, onog kompjutera koji ima ADSL modem, a ovom koji ce ga koristiti zadaj pod opcijom default gateway IP adresu onog sa ADSL modemom i to je to.
jedna wireles kartica ... (do pedeset eura) adsl modem + wireless router sa 4 portnim (dakle: zicnim switchem)... (oko 100 eura) i time se reshava problem ugashenog rachunara preko kog se ide na mrezu...
(ili.. ako se, mozda, vec poseduje ADSL router .. onda samo jedna wireless kartica i wireless modem sa 4 portnim switchem)
rachunar koji je u blizini wireless routera spojiti sa routerom zicno kablom...
Pročitao sam postove i sve mi je to jasno. Međutim, ja imam još jedno pitanje: hoću da bežično povežem dva kompa koja su jedan ispod drugog-jedan je u prizemlju, a drugi na prvom spratu (bukvalno su jedan ispod drugog, soba ispod sobe). Da li su mi dovoljne dve bežične kartice ili mi treba i range expander, neka jača antena ili nešto slične zbog prolaska signala kroz plafon (armirani beton i tako to)?
Tu ti treba samo dve wireless kartice. Ja sam se sa komsijom umrezio na udaljenosti oko 130 metara. Kod mene je asus wl138g i neka pravljena omnica a kod njega digitusova kartica i njena mala antenica 2 db. Komsija ima zid 40 cm pa i pored toga veza je 11 Mb.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.