Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Umrežavanje Win7 i WinXP Home ?
STRANA 1 OD 1
stoler Umrežavanje Win7 i WinXP Home ? 22.06.2010. 20:59 T27649

status: user
broj poruka: 324
Naime, verujem da ovakvih tema ima gomila ali ako nije nekome problem da mi u par rečenica obajasni kako mogu da umrežim desktop računar na kome je instaliran WIN7 i netbook na kom je isntaliran XP Home preko rutera preko koga oba idu na internet, desktop preko lana a netbook preko wireless-a?!

Ja sam počeo sa netbooka i tamo šerovo neki folder, dao ime grupi i to je to ...onda sam na dostopu pokušao nešto slično, uspeo da šerujem i štampači neke foldera ali nikako ne mogu da ih pronađem...tj na win7 nemam opciju da pronađem tu neku pmrežu tj grupu koju sam postavio na netbooku!

E sad ja znam da nešto ne radim kako treba ali ne znam šta pa ako bi neko hteo da mi objasni bilo bi lepo....unapred hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
drax re 22.06.2010. 21:32 #224671

broj poruka: 246
Šeruješ folder koji hoćeš, control panel, Networ and internet, home group, create homegroup, next, finish i to je to, ako si na XP već sve odradio. Kod mene radi bez problema.
Pozz

Mudar čovek ne kaže sve sto misli, ali misli sve što kaže.

stoler teško... 22.06.2010. 22:33 #224695

neće to baš tako ići ali ajde....

Ima li neko malo podrobnije da objasni?! problem je što ime mreže ako ja mogu da provalim dobro? Nisam siguran, pa bi molio ako ima neko da pomogne...hvala

stoler smešno... 22.06.2010. 23:12 #224700

Nemoguće da niko ne zna a vidim da više ovaj forum i ne koriste ljudi za ovakva pitanje, probleme nego iskuljučivo za procene, hvaljenje i slično.... Da sam pitao da mi procenite nešto ili da komentarišete konfiguraciju koju neko sastavi i da počne prepucavanje kojia je bolje grafička kartica ati ili nvidia bilo bi milion odgovora....ovako ništa!

imarkovic >> 22.06.2010. 23:23 #224702

broj poruka: 18996
potpuno si u pravu za ova prepuracavanja, to je problem u zadnje vreme, samo to se vrti, svima se smucilo, nije ATi, ili nVidia, vec samo ATi ATi i ATi...na zalost...po meni, to se zove svakako, samo ne profesionalnost..

Nego, da se vratimo na tvoj problem, da li si konfigurisao IP adrese na jednom i na drugom kompu? bitno je da su u istom opsegu, sto znaci, ako si, npr. na jednom konfigurisao 192.168.1.10, na drugom neka bude 192.168.1.15, pa onda probaj da sherujes folder, ako ti treba, uradi mapiranje..ali na xp-u mora da vidi u okviru workgroup-e drugi pc (control pane - network connection - workgroup computers).

Vodos Ulagani druze... 22.06.2010. 23:27 #224705

broj poruka: 864
Nema razloga da se ljutis na bilo koga ovde. Podrobnije objasnjenje koje trazis ti je sadrzano u Help-u Win7. Ok, ako ga nisi citao, da ti skratim muke. Najlakse za tebe je da obe mrezne karte ( i Netbook-a i desktopa) budu u tzv istom IP opsegu. Dakle, zadaj IP adrese rucno, uskladi ih sa najpre sa Ruterom. Primer: ako je ruter IP adresa 192.168.1.1 ( ujedno ti je to i Gateway), onda zadaj za Desk i Netbook isti opseg 192.168.1...i onda .2 i .3. Tako si otklonio 99% mogucnosti da imas bilo kakav problem. Tada je i naziv mrezne grupe manji problem, lako ga menjas u winXP. Kada zadajes rucno IP adrese, potrudi se da zadas i Gateway rucno, i to naravno jeste IP modema-rutera. Takodje, procackaj i opcije u win7 (iskljuci password protection i sl. Eto, mislim, samo je trebalo neko da sedne i napise. Sve ostalo oko sharovanja i `dozvola` imas u help-u. Pozzzz...

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
drax Re: teško... 22.06.2010. 23:28 #224706

Kažem da kod mene radi, a nisam ništa podešavao posebno, samo kako sam opisao u prethodnom postu. Znači, sam je prepoznao grupu i pridružio joj se (joined).

:: neće to baš tako ići ali ajde...
::
:: Ima li neko malo podrobnije da objasni?! problem je što ime mreže ako ja mogu da provalim dobro? Nisam siguran, pa bi molio ako ima neko da pomogne...hval
imarkovic Re: Ulagani druze... 22.06.2010. 23:33 #224708

broj poruka: 18996
IP modema\rutera je IP modema\rutera, ne moze da bude Gateway, Gateway uglavnom na ADSL modemima ne mozes videti klasicnim putam command prompt-a, vec kad udjes u config modem\ruter-a...

:: Nema razloga da se ljutis na bilo koga ovde. Podrobnije objasnjenje koje trazis ti je sadrzano u Help-u Win7. Ok, ako ga nisi citao, da ti skratim muke. Najlakse za tebe je da obe mrezne karte ( i Netbook-a i desktopa) budu u tzv istom IP opsegu. Dakle, zadaj IP adrese rucno, uskladi ih sa najpre sa Ruterom. Primer: ako je ruter IP adresa 192.168.1.1 ( ujedno ti je to i Gateway), onda zadaj za Desk i Netbook isti opseg 192.168.1...i onda .2 i .3. Tako si otklonio 99% mogucnosti da imas bilo kakav problem. Tada je i naziv mrezne grupe manji problem, lako ga menjas u winXP. Kada zadajes rucno IP adrese, potrudi se da zadas i Gateway rucno, i to naravno jeste IP modema-rutera. Takodje, procackaj i opcije u win7 (iskljuci password protection i sl. Eto, mislim, samo je trebalo neko da sedne i napise. Sve ostalo oko sharovanja i `dozvola` imas u help-u. Pozzzz..
drax re 23.06.2010. 00:10 #224721

Pogledaj u Advanced sharing settings-u da li ti je čekiran Turn on network discovery i Turn on File and printer sharing.

stoler ima li još ideja.... 23.06.2010. 00:21 #224724

Svaka čast svima koji su se uključili...ja nisam imao nameru na nikoga da se ljutim nego sam samo prokometarisao ono što milslim i vidim da nisam bio jedini koji tako mislli...

nego evo ovako da vam kažem gde sam ja stigao?! naime, sve je podešeno kao što ste rekli, i šerrovao sam folder i adresa je sama već podešena kako bi i trebala da bude, na jednom 198.162.2.2 a na drugom 2.3 ali i dalje nema šanse da ga vidim sa win7! Vidim ga na XP-u ali ne mogu da mu pristupim nikako..isključio sam i šifru i podesio čekiran Turn on network discovery i Turn on File and printer sharing i ako je već bio podešen ali ništa...nema pa nema!

Ja ne znam...ili sam ja majmun koji ne može to da uradi ili ima neka caka koja mi zagoračava veče....

drax Re: ima li još ideja.... 23.06.2010. 00:37 #224729

Banalna stvar: Jesi li restartovao oba računara?

:: Svaka čast svima koji su se uključili...ja nisam imao nameru na nikoga da se ljutim nego sam samo prokometarisao ono što milslim i vidim da nisam bio jedini koji tako mislli..
:: nego evo ovako da vam kažem gde sam ja stigao?! naime, sve je podešeno kao što ste rekli, i šerrovao sam folder i adresa je sama već podešena kako bi i trebala da bude, na jednom 198.162.2.2 a na drugom 2.3 ali i dalje nema šanse da ga vidim sa win7! Vidim ga na XP-u ali ne mogu da mu pristupim nikako..isključio sam i šifru i podesio čekiran Turn on network discovery i Turn on File and printer sharing i ako je već bio podešen ali ništa...nema pa nema!
:: Ja ne znam...ili sam ja majmun koji ne može to da uradi ili ima neka caka koja mi zagoračava veče...
Vodos pa sad ?? 23.06.2010. 00:51 #224737

broj poruka: 864
Ispostavilo se da smo postavili postove u razmaku od par minuta. BTW u pravu si za Gateway, osim sto je posao Rutera da te ne smara kao pocetnika detaljnim podesavanjima, tako da to navodjenje na Gateway na taj nacin, ipak, funkcionise. Automatski, konfigurisano, ovako ili onako... njemu nebitno - to radi. Hvala za primedbu i zapazanje.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
stoler joooj 23.06.2010. 08:35 #224793

Sve u svemu ne umrežih ja ova dva kompa pa to ti je...ima li neko ideju gde grešim?

MaliAbner Re: joooj 23.06.2010. 08:55 #224798

broj poruka: 7769
Pazi bilo je bar cetiri teme u vezi umrezavanja Win7 i XP-a.
Ako mislis da ce stalno neko da ponavlja sta treba uraditi nemoj se zanositi, ja sam davno odustao od toga.
Zasto?
Pa bas iz razloga koji si naveo ono o grafickim kartama i OC-u.

Nemoj biti lencuga procesljaj forum i sve ces naci, a posebno obrati paznju na enkripciju koja nije ista kod Win7 i XP-a.

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: Sve u svemu ne umrežih ja ova dva kompa pa to ti je...ima li neko ideju gde grešim
stoler ...... 23.06.2010. 09:23 #224801

Pazi druže, verujem da ima ovakvih tema mnogo ali kad postavi neko pitanje meni, ponavljam meni je logičnije da neko npr linkuje temu, ili uradi copy na ovu temu i tako pomogne nekome gde ovaj koji je pitao dobije na brzini odgovora i ako neko već lista forum i gleda mislim da je to najmanji problem.....a meni da nije bilo ova tri momka koja su se javila ova tema bi prošla tako neopaženo...razlog znaš, komentarisanje drugog tipa bi bilo iskomentarisano jedno milion puta.....

E sad ja imam problem, listao sam sve forume, nalazio slične teme i nisam uspeo da nađem odgovor pa sam postavio pitanje u pola tog posla da pokušam sebi da olakšam i dam priliku nekome ko ima dobru volju i želju da pomogne da to i uradi! Ali kao što rekoh da sam postavio pitanje da li je dobra konfa javilo bi se milion likova ovako samo dva-tri i uz sve napore dotičnih momaka, kojima se i ovom prilikom zahvaljujem, ja nisam uspeo da sredim svoj problem....

Evo čisto da vidiš koje su meni teme smešne:

http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=27654&forid=21&katid=5 (pa mislim da li onaj ko koristi mozzilu to neće i sam skontati kad mu se ona bude ažurilala ???? )

http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=27652&forid=10&katid=4 (i ako mislim da je ok da neko pita nešto ovako jer je nekada stvarno neophodno ovaj link sam postavio da vidiš samo koliko odgovora ima na tu temu a koliko na npr moju)

http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=27325&forid=12&katid=2 (ili i ovakve standardno popularne teme)

....mislim da može svako da shvati poentu...ovde ljudikoji znaju malo pišu (čast izuzecima!!!!) jer ih smore teme sličnih sadržaja i prepucavanja....

raic Možda da idemo sve ispočetka 23.06.2010. 09:50 #224803

broj poruka: 9006
Na sedmici uključiš discovery, isključiš password protected, u folder options u exploreru staviš use file sharing wizard
U XP-u staviš pod folder options use simple file sharing
U oba pogasiš firewallove i prekontrolišeš servise da nije pogašeno štogod bitno, pa onda u oba staviš workgroup - HOME ili šta god iako to i nije bitno, meni su kući različite grupe pa ipak radi šering, stavi i neka druga network imena, recimo stoler-desk i stoler-netbook pa se restartuj
Onda staviš adresu prema adresi tvog rutera, recimo na desktop 192.168.0.4 a na lapu 192.168.0.8 i mask 255.255.255.0, ne treba ništa više tu da se dira
možeš eventualno na lapu da u network adapters staviš wireless adapter da bude prvi odozgo na listi, to imaš gore u meniju pod advanced - advanced settings

Na XPu uzmeš folder - sharing and security - share this folder
Na sedmici bi onda pod network trebalo da se pojavi stoler-netbook, možda bi mogao da probaš i u total commanderu vidi li se tamo

Ovo bi ovako trebalo da radi, ako neće jbg, ne znam šta bi moglo da bude

Želeo bih ovom prilikom da zahvalim microsoftu na izuzetnoj nedotupavosti pokazanoj prilikom osmišljavanja umrežavanja, ko što znaju svi koji su ikad pokušali da im dungeon siege 2 ili age of mythology u nekim slučajevima (microsoftove igre btw) prorade preko lana.

A ti stoleru druže sve ovo što sam napisao imaš na dohvat ruke samo ako pokreneš google

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

stoler jeb... ga 23.06.2010. 17:56 #224914

Hvala puno na ponovnom odgovoru ali nešto ne radi izgleda, nemoguće da ne mogu da sredim to uz ovakvo objašnjenje...videćemo, planiram da odnesem negde pa da vidimo šta je u pitanju pa ću javiti!

Hvala svima koji su se uključili, pozdrav

raic hm 23.06.2010. 18:04 #224917

broj poruka: 9006
Možda imaš neki raniji build win7, kod nekih nije hteo dobro da radi networking, mislim slaba šansa za to al aj da pitam.

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

gosha70 meni je ovo pomoglo 23.06.2010. 19:36 #224943

broj poruka: 192
As for network support (LAN, internet works fine)... Open up services in administrative tools, located in side Control Panel. (Or Winkey+R and type services.msc then hit enter)

Turn on the following.

TCP/IP NetBIOS Helper

Security Accounts Manager

Server

Workstation

Computer Browser

And for printers (untested):

Print Spooler

gilopile Re: ...... 23.06.2010. 19:52 #224945

broj poruka: 9459
Prijatelju,razlog sto nemas puno odgovora je ta sto je umrezavanje veoma opipljiva i komplexna rabota,i tesko je na ovaj nacin prokljuviti u cemu je problem.U vecini slucajeva je pozeljno biti za racunarom,jer u ovom slucaju je neophodna obostrana komunikacija,tj. moras i ti donekle znati sta i gde ceprkas i to neumorno prenositi.Puno toga ovisi i o samim operativnim sistemima koje koristis na racunarima i njihovim verzijama.Da bi to uradio moras se malo bolje informisati o umrezavanju i kako to funkcionise,da bi ti ovi postovi kolega bili jasni i da ih primenis u praksi.Malo je teze ovako sa daljine proceniti u cemu je tvoj problem,jer moze biti kompleksan,a i vrlo prost,recimo firewall ti blokira...

P.S. Pozovi neku komsinicu koja umrezava i resio si problem sa zadovoljstvom:))

Procesljaj malo ovaj link:

http://www.elitesecurity.org/pretraga?Phrase=umrezavanje&action=searchoptions&BoardID=142&Submit=Search&SubmitType=Celog+sajta

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Pazi druže, verujem da ima ovakvih tema mnogo ali kad postavi neko pitanje meni, ponavljam meni je logičnije da neko npr linkuje temu, ili uradi copy na ovu temu i tako pomogne nekome gde ovaj koji je pitao dobije na brzini odgovora i ako neko već lista forum i gleda mislim da je to najmanji problem.....a meni da nije bilo ova tri momka koja su se javila ova tema bi prošla tako neopaženo...razlog znaš, komentarisanje drugog tipa bi bilo iskomentarisano jedno milion puta....
:: E sad ja imam problem, listao sam sve forume, nalazio slične teme i nisam uspeo da nađem odgovor pa sam postavio pitanje u pola tog posla da pokušam sebi da olakšam i dam priliku nekome ko ima dobru volju i želju da pomogne da to i uradi! Ali kao što rekoh da sam postavio pitanje da li je dobra konfa javilo bi se milion likova ovako samo dva-tri i uz sve napore dotičnih momaka, kojima se i ovom prilikom zahvaljujem, ja nisam uspeo da sredim svoj problem...
:: Evo čisto da vidiš koje su meni teme smešne
:: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=27654&forid=21&katid=5 (pa mislim da li onaj ko koristi mozzilu to neće i sam skontati kad mu se ona bude ažurilala ????
:: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=27652&forid=10&katid=4 (i ako mislim da je ok da neko pita nešto ovako jer je nekada stvarno neophodno ovaj link sam postavio da vidiš samo koliko odgovora ima na tu temu a koliko na npr moju
:: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=27325&forid=12&katid=2 (ili i ovakve standardno popularne teme
:: ....mislim da može svako da shvati poentu...ovde ljudikoji znaju malo pišu (čast izuzecima!!!!) jer ih smore teme sličnih sadržaja i prepucavanja...
MaliAbner Re: jeb... ga 23.06.2010. 21:39 #224972

broj poruka: 7769
Opet ti kazem obrati paznju na enkripciju kod XP-a je 40bit a kod Win7 je 128bit i to moras da spustis na 40bit kako bi XP mogao da cita sa Win7 diskova.
Jos nesto obavezno zapisi sifru koju ti Win7 ponudi jer sa tim sve ide lakse, znaci onda sa XP sistema se logujes na WIn7 uz pomoc user i pass, mora da radi nema greske.

E da, cisto da ne zaboravim cim se logujes preko user pass obavezno na XP sacuvaj te dve stvari da se ne bi stalno logovao i naravno mapiraj deljene foldere kao udaljeni drajv, dobijes jos jedno slovo ali cim klines na njega odmah ulazis u taj folder.

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: Hvala puno na ponovnom odgovoru ali nešto ne radi izgleda, nemoguće da ne mogu da sredim to uz ovakvo objašnjenje...videćemo, planiram da odnesem negde pa da vidimo šta je u pitanju pa ću javiti
:: Hvala svima koji su se uključili, pozdra
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646997.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs