Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
problem sa mrezom
STRANA 1 OD 1
VujicNo problem sa mrezom 21.05.2010. 13:56 T26956

status: user
broj poruka: 22

imam u sobi desktop i laptop i povezao sam direktno kablom (integrusa na HP Omnibook XE4400 i Realtek RTL 8139/810x fast family ethernet na desktopu) i to je tako radilo danima. pored toga na desktopu na integrusu (Realtek PCIe GBE Family Controller) mi je povezan adsl. na laptopu imam xp home, na desktopu W7 Ultimate.

nicim izazvana mreza je prestala da radi - Network cable unplagged! sve probao da uskljucim, pa ponovo da prikljucim i nece. kupim novi kabl i nece. stavim drugu mreznu kartu (isti model) i nece. sve vreme prijavljauje Network cable unplagged! uredno mi prijavljuje u W7 mrezni adapter ali lampica ne svetli i nema mreze...

jel ima neko predstavu sta da mu radim? svaka pomoc dobrodosla...

Hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Gde nema mreže? 21.05.2010. 14:01 #215692

broj poruka: 4228
Ni na jednom računaru?

NCU poruku hoće da javi i kada je switch ili router isklučen, bez obzira da li su kablovi uključeni i ispravni.

Ako oba računara ne rade na tom mrežnom završetku problem je sa druge strane kabla - router ili switch.

Pretpostavljam da si isključivao ADSL iz struje i vratio nazad?

Pozdrav!

Vlada

tortojed Mozda si nesto instalisao/deinstalisao pa je zato prestalo da... 21.05.2010. 14:13 #215696

broj poruka: 10997
funkcionise (kazes da je radilo danima, i da je nedavno prestalo). Ako si sacuvao starije restore point-e na jednom i drugom kpmpu, probaj da vratis sve u stanje od pre nekoliko dana (onaj dan tokom kojega je radilo kako treba).

Pisko Hardware 21.05.2010. 14:21 #215699

broj poruka: 6645
Ključno je što mala ne oseća da joj je kabal `upao`.... i tu prestaje sva kalkulacija, bez da mrežna detektuje kabal u sebi, nema dalje sexa.
Mogući razlozi: kilav kontakt (u mrežnoj, samog kabla, prekid kabla, syebani konektori i ostale vradžbine i mogućnosti). drugo: mrežni kabal povezuje jednu ili više platformi koje imaju različit potencijal, tako da se ponekad dešava neka parazitna struja koja se prazni preko mrežne kartice, zaglupi elektroniku na njoj i jednostavno je OS isključi, blokira i slično.... to mi se dešava na poslu jer uzemljenje nije za q... (povremeno)... kod ovog drugog, isključi sa napajanja fizički, sačekaj malo, kratkospoj konektore unutar mrežne... mada ponekad proradi i bez toga... NA OBA RAČUNARA.
Ako opet, ta razlika potencijala zbog nečega postaje stalan problem, a ne povremeni udari i pražnjenja (npr. problem sa uzemljenjem i pomešanom nulom i zemljom) probaj samo da posle saveta br. dva, okreneš utikač 220V ili probaš na drugoj utičnici...
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

VMARC Dobro... 21.05.2010. 14:33 #215703

broj poruka: 9420
Ako sam dobro razumeo, tebi W7 radi Internet connection sharing, tako sto je internet ukljucen u 1Gb integrusu, a dalje ga do laptopa isporucuje preko Realtek 8139 do Omnibooka crossover kablom. I sada, nemas vezu izmedju Omnibooka i W7. Kupio si drugu Realtek 8139, ukljucio u Win7 i dalje ne radi. Kupio si drugi kabl (pretpostavljam crossover) i dalje ne radi. Ostaje da ti je crkla integrusa na Omnibooku, a to u ovoj kombinaciji jedino mozes da proveris tako sto ces ukljuciti Omnibook direktno u ADSl i staviti da IP adresu dobija automacki (ako to vec nije ukljuceno). Ako net ne radi, saberi 2+2 i trk po neku PCMCIA ili USB LAN karticu.

Bayerische Motoren Werke

VujicNo re 21.05.2010. 14:43 #215707

nemam ni ruter ni svic, direktno su povezani. nemam ni restore pointe, a znao sam da ce mi trebati... :S i nije do mrezne na Omnibooku, probao sam je - radi...

sacu jos da probam ovo sa napajanjima...

VujicNo re 21.05.2010. 16:51 #215732

ne radi i dalje... ne znam, nisam vise pametan sta da radim. videcu mozda sistem ispocetka na oba kompa pa da vidim gde se guse, a ako nije to onda vise nece biti umrezeni... :)

IceCream re 21.05.2010. 17:09 #215737

broj poruka: 791
pa ko je podesio tu mrezu taj bi trebalo lako i da nadje problem
moras malo i da poznajes mrezne protokole pa ce ti se samo pokazati

disable/enable/repair/ping/pong/gremlini Windous je to

ramzesIII problem sa mrezom 21.05.2010. 17:12 #215738

broj poruka: 1017

Nisam razumeo da li ti radis sharing iz jednog kompjutera u drugi, ali evo ti par saveta pa ces valjda da ukopcas sta sam hteo da kazem :)
Znaci ako vezujes direktno iz jednog u drugi kompjuter, kabl mora da bude crossover (ako sam dobro primetio ti to nigde nisi naglasio).
I pod dva za svaki slucaj odradi network wizard, ako je potrebno na oba kompjutera.
Kod mene su ove dve stvari uvek zavrsavale posao !!!

Pozdrav !

PS. ako je kabl problem nece ni reinstalacija pomoci...
IceCream re 21.05.2010. 17:17 #215739

broj poruka: 791
vise nije pravilo da mora da bude crossover neki noviji chipovi umeju da rade i sa straighh kablom .....

Erestun re 21.05.2010. 17:27 #215742

broj poruka: 1797
Si razmisljao, da je kabl na kojem ti je radila mreza bio crossover (koji se nekako sjebao), a ovaj novi koji si kupio nije?! Osim ako znas sta si kupio...

Edit: Jel ti notebooku radi normalno mrezna? si probao direktno na adsl modem?
Kod crossovera, ako je samo sa jedne strane uredjaj iskljucen, prijavljivace ti `cable unplugged`. A ako ti mrezna na desktop-u radi bez problema, onda je problem do kabla ili do mrezne na notebook-u. Nema trece.

VujicNo re 21.05.2010. 17:58 #215746

naravno da je crossover kabl i novi i stari, tj trazio sam crossover kad sam kupovao novi...
mrezna kartica radi na laptopu. probao sam je sa adslom direktno.
odradio sam network wizarde na oba kompa, malo se razlikuje od XP-XP posto mi je na desktopu W7 ali je radilo kao sto sam reko...

mrezu sam ja podesavao, enebleovani su adapteri, prepoznaju ih i jedean i drugi sistem i oba pokazuju NCU, repair nemoze da ustanovi problem odnosno isto pokazuje NCU, a ping mi ne vredi posto nisu povezani pa nema sta da se pinguje...

Erestun re 21.05.2010. 18:52 #215764

broj poruka: 1797
Probaj drugi laptop, probaj sa njim i desktop i laptop, cisto da znas sta pravi problem. Reinstall drajvera, sistema ti preostaje. Kao sto rece neko windows i gremlini.

vladarko Da li ti radi samo ADSL preko lana na nekom od računara? 22.05.2010. 00:57 #215904

broj poruka: 4228

Pozdrav!

Vlada

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646997.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs