Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
router+switch+wrouter
STRANA 1 OD 1
Jebivetar router+switch+wrouter 22.04.2010. 01:18 T26244

status: user
broj poruka: 2386
Ovako...
Jednoportni ADSL ruter sam vezao na switch i tako sam prosledio internet.
Da li posle switcha mogu da stavim wireless router da shalje dalje zichno i bezichno?
Kakav bi to wi router bio, broadband mozda?
Da li bi taj wi router mogao da koristim i uz sbb modem kasnije? Ili ima neki wi router koji moze da se kombinuje i sa kablovskim i ADSL-om?
Valjda ste me razumeli.

http://www.dodaj.rs/f/1/4f/3STWei2Y/dv.jpg
ko nema u vuglu, ima u guglu
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Tr0pIcAn0 .. 22.04.2010. 01:28 #207049

broj poruka: 633
Zbog cega ne bi direktno povezao adsl na wireless router?

AMD Phenom II x4 925 2.8GHz
MSI KA790GX
Silverstone SST-ST50F-230 500W
Asus nVidia 8600gt silent 512mb ddr3
Kingston KHX1066mhz CL5 2x1gb

Jebivetar re 22.04.2010. 01:43 #207053

Kombinacije, izvini ali nema potrebe da objashnjavam. Znash li mozda odgovor na prvo pitanje?
A jel bi mogao taj ADSL wi router da se koristi i za kablovsku, sumnjam?

mighty Imaš par mogućnosti 22.04.2010. 01:45 #207055

broj poruka: 1670
Trenutno imaš jednoportni ADSL router i switch nakačen na njega.
Najjednostavnija (verovatno i najjeftinija) opcija ti je da na jedan od portova na switch-u nakačiš wireless access point.

Varijanta dva je da zameniš ADSL router sa drugim koji u sebi ima i swich i wi-fi - mada ja ovu varijantu ne volim, jer kupuješ neki bolji ruter koji posle može da radi samo sa ADSL-om.

Treća varijanta je da jednoportni ADSL ruter koji imaš staviš u brigde mode, a da iza njega staviš neki broadband ruter sa switchom i WiFi-em. Tako sam ja radio dok sam imao ADSL - imao sam neki mali jednoportni TP-Link ADSL ruter koji sam bacio u bridge mod, a kupio sam ASUS WL500g Premium koji na sebi ima wifi i switch. Posle kad sam prešao na kablovsku, isključio sam TP-linka i ASUS-a priključio na kablovski modem - što se mreže tiče sve ostalo isto, jedino prekonfigurisao WAN na ASUS-u, ostalo ništa nisam morao da menjam.
Jebivetar Re: Imaš par mogućnosti 22.04.2010. 02:00 #207057

Tako je mighty, razumemo se.
Znachi moje prvo pitanje nije na mestu. Ne treba wi router nego wi access point. Ta prva varijanta je izvodjliva sa wi access pointom, a da li ce taj access point moci posle da shalje net sa kablovskog modema bezichno i zichno?
Izgleda da je treca varijanta najbolja, samo treba podesiti kako treba. I u toj varijanti mi treba `samo` broadband router koji cu sada moci da koristim na ADSL-u i kasnije na kablovskom.
Jel tako?

:: Trenutno imaš jednoportni ADSL router i switch nakačen na njega
mighty Re: Imaš par mogućnosti 22.04.2010. 08:14 #207079

Za varijantu 1. trebaš samo da podesiš IP adresu AP-a, SSID, enkripciju i eventualno MAC filtriranje i zakačiš ga na switch. 2 minuta posla.

Za varijantu 3. proveri samo jel tvoj ruter može da radi u bridge modu, trebalo bi da svi mogu, al opet ... U tom modu bi ti stari ruter praktično glumio samo ADSL modem, a sve ostalo bi podešavao na novom broadband ruteru, tj. on bi radio svo rutiranje. Skoro sam video i radio sa TP-Link TL-WR1043ND ruterima, za te pare stvarno su odlični. Za oko 6500 dinara dobiješ solidan ruter, 300mbs WiFI i switch sa 4 gigabitna porta. Ima i dosta jeftinijih, ali ako sad kupuješ i planiraš da ga duže koristiš, razmisli o nekom ovakvom. Kasnije kad pređeš na kablovku, samo isključiš stari ADSL ruter i uključiš kabloski modem. U WAN sekciji broadband rutera promeniš setovanja sa ADSL na kablovsku, a sve ostalo ti ostaje već podešeno kako je i bilo- wifi , port forward ...
pesicnik re 22.04.2010. 09:05 #207084

broj poruka: 209
Sve znalac do znalca

Možeš ako hoćeš i 24 rutera da prikačiš na taj switch

Ne možeš taj ruter da koristiš i za jedno i za drugo - bar ne u isto vreme. Ako ikad uzmeš kablovski, baci taj adsl u tri lepe

mighty a ti si mu odgovorio 22.04.2010. 09:16 #207086

Nisi ni čitao šta čovek hoće.

Ima verovatno najjadniju varijantu ADSL rutera koju su provajderi delili, želi da kupi neki kršteni ruter koji bi kasnije koristio na kablovskoj. Može svoj postojeći ruter da koristi kao ADSL modem, a da rutiranje ostavi novom ruteru, koji bi posle koristio na kablovskoj.

Nije ni pominjao da bi koristio istovremeno ADSL i kablovsku, već da sada ima ADSL a da bi kasnije prešao na kablovku. A kad smo već kod toga, može istovremeno da koristi i ADSL i kablovsku sa ruterom sa dva WAN porta - samo što su ti ruteri obično skupi i za kućnu upotrebu potpuno neisplativi.

pesicnik Re: a ti si mu odgovorio 22.04.2010. 09:44 #207088

broj poruka: 209

:: Nisi ni čitao šta čovek hoće
::
:: Ima verovatno najjadniju varijantu ADSL rutera koju su provajderi delili, želi da kupi neki kršteni ruter koji bi kasnije koristio na kablovskoj. Može svoj postojeći ruter da koristi kao ADSL modem, a da rutiranje ostavi novom ruteru, koji bi posle koristio na kablovskoj.
:: Nije ni pominjao da bi koristio istovremeno ADSL i kablovsku, već da sada ima ADSL a da bi kasnije prešao na kablovku. A kad smo već kod toga, može istovremeno da koristi i ADSL i kablovsku sa ruterom sa dva WAN porta - samo što su ti ruteri obično skupi i za kućnu upotrebu potpuno neisplativi
Naravno da sam pročitao šta je napisao. A što se tiče cene tih rutera, ima Siemens SpeedStream koji SezamPro daje za smešne pare i kod koga svi portovi mogu da budu WAN, a košta nešto više od 40€
mighty Re: Re: a ti si mu odgovorio 22.04.2010. 10:26 #207095

:: Naravno da sam pročitao šta je napisao. A što se tiče cene tih rutera, ima Siemens SpeedStream koji SezamPro daje za smešne pare i kod koga svi portovi mogu da budu WAN, a košta nešto više od 40

Ako misliš na Siemens SpeedStream 6515 video sam za njih još ranije da bilo koji LAN port možeš da proglasiš za WAN, mada moraš malo da se igraš sa konfiguracijom. Mislim da ovo:

http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=36846&d=1210154642

Nisam radio sa njima.

Ali nisam video da je neko uspeo da uradi na njima da stavi više WAN-ova i da radi load balancing -to bi trebalo ako hoćeš da imaš istovremeno i ADSL i kablovski. Ruteri koji rade load-balancing su obično skuplji.

Ako te ne može, ona je 6515 običan ADSL ruter koji može da se `konvertuje` u broadband ruter. A Jebivetar već ima ADSL ruter - bolje da za te pare kupi običan broadband koji ima više mogućnosti, nego da se zeza sa konfigurisanjem ovog Siemensa.
VMARC Re: router+switch+wrouter 22.04.2010. 16:33 #207202

broj poruka: 9420

Bayerische Motoren Werke

:: Da li posle switcha mogu da stavim wireless router da shalje dalje zichno i bezichno?
DA

:: Kakav bi to wi router bio, broadband mozda?

??? NAJOBICNIJI, TJ BILO KOJI SA TEBI ODGOVARAJUCIM SPECIFIKACIJAMA ( ako sam dobro razumeo pitanje)

:: Da li bi taj wi router mogao da koristim i uz sbb modem kasnije

DA

Ili ima neki wi router koji moze da se kombinuje i sa kablovskim i ADSL-om?

99% njih

:: Valjda ste me razumeli

SKORO PA JESMO.

:: http://www.dodaj.rs/f/1/4f/3STWei2Y/dv.jp
:: ko nema u vuglu, ima u guglu
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646997.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs