Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
ACTIONTEC ILI US ROBOTICS
STRANA 1 OD 1
agresorgsp ACTIONTEC ILI US ROBOTICS 16.11.2006. 17:04 T2611

status: user
broj poruka: 140
POSEDUJEM ADSL 256KB/S KOD NEOBEE.NETA I INTERESUJE ME...DA LI JE MOGUCE NEKAKO VEZATI I KAKO PODESITI AKO MOZE(POSTO IMAM 2 RACUNARA GOTOVO JEDAN PORED DRUGOG) DA OBA IMAJU NET???ACTIONTEC TRENUTNO POSEDUJEM(VEZUJE SE NA USB 2.0) A US ROBOTICSA MOGU DOBITI(AKO ZELIM DA ZAMENIM ACTIONTECA)(ON SE VEZUJE PREKO MREZNE KARTE)....STA JE BOLJE OD OVA 2 MODEMA?I AKO SE SVE OVO USPESNO NAMESTI DA LI POSTOJI PROGRAM SA KOJIM MOGU DA NAMESTIM DA JEDAN RACUNAR VUCE 192 KB/S A DRUGI 64 KB/S???HVALA UNAPRED.POZDRAV
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Re: ACTIONTEC ILI US ROBOTICS 16.11.2006. 19:00 #9767

broj poruka: 9429

:: POSEDUJEM ADSL 256KB/S KOD NEOBEE.NETA I INTERESUJE ME...DA LI JE MOGUCE NEKAKO VEZATI I KAKO PODESITI AKO MOZE(POSTO IMAM 2 RACUNARA GOTOVO JEDAN PORED DRUGOG) DA OBA IMAJU NET???ACTIONTEC TRENUTNO POSEDUJEM(VEZUJE SE NA USB 2.0) A US ROBOTICSA MOGU DOBITI(AKO ZELIM DA ZAMENIM ACTIONTECA)(ON SE VEZUJE PREKO MREZNE KARTE)....STA JE BOLJE OD OVA 2 MODEMA?I AKO SE SVE OVO USPESNO NAMESTI DA LI POSTOJI PROGRAM SA KOJIM MOGU DA NAMESTIM DA JEDAN RACUNAR VUCE 192 KB/S A DRUGI 64 KB/S???HVALA UNAPRED.POZDRA

Svakako mozes namestiti da ti oba racunara imaju internet i to najlakse preko internet conection sharinga u windowsu. Naime onaj racunar koji ima ADSL modem bice ti i router. O ovome je vec bilo reci a ako ne znas kako odpostovacemo ti i to.

Ako hoces ogranicenje protoka po IP adresi, mislim da to ne mozes uraditi pod win, vec ti je potreban linux.

I naravno, postoji ADSL router sa ethernetom i securty gatewayom ali ti oni kostaju od oko 80 evra pa na vise. Sa njim ti nije potrebno da ti jedna masna zavisi od druge u smislu gatewaya, vec radi posao sam za sebe. Ne znam da li oni imaju mogucnost ogranicenja saobracaja po IP adresi.

Sto se tice zamene modema, uzmi onaj koji se vezuje na USB jer ukoliko se vezuje preko mrezne karte onda ce ti lan na toj masini biti zauzet pa neces moci da koristis taj lan za umrezavanje sa drugim kompom. Ako ti LAN ostane slobodan onda ti nece trebati nikakav svitch vec ces moci da ih umreziz jednim crossover kablom.
agresorgsp SWICH 16.11.2006. 21:19 #9771

broj poruka: 140
ali ja vec imam 8 portni swich...zato sam i mislio da je lakse da vezem preko mreze taj novi modem modem u swich a kabal iz swicha u mrezu u komp...Da li je ovo ok?pozdrav
vladarko Zavisi 16.11.2006. 23:06 #9779

broj poruka: 4228
Ako ti ne smeta da ti jedan racunar uvek bude ukljucen, tj, da on rutira saobracaj, onda je bolji izbor USB
Ako zelis da racunari nezavisno jedan od drugog budu stalno na Internetu, izbor je USRobotics koji prikljucujes na ruter
Ako zelis i da kontrolises protok po portu - kupujes bolji ruter (naravno, opet USR ADSL)
ddragoljub bolje preko LAN-a 17.11.2006. 00:25 #9782

broj poruka: 126
Pozdrav,
ako vec imash Switch i mozesh da zamenish actiontec za neki modem sa LAN portom moj ti je savet da to uradish. modem povezujesh sa switchem a switch sa oba kompjutera. Na svakom kompjuteru pravish konekciju sa sebe ( ako koristish win onda je to: New connection->Broadband that requires username&pass itd...) ako zelish da limitirash brzinu protoka na jednom od rachunara onda ne tom komp-u treba da instalirash program netlimiter ( http://www.netlimiter.com/ ) koji mozesh jako lepo da podesish...
varijanta preko "internet connection sharing"-a ,po meni, nije dobra jer jedan kompjuter mora uvek da bude ukljuchen ( ~ 0.15KW po satu struje je bacheno...) i drugo dolazi do promena IP adresa na LAN-u ( shto nije toliko bitno) ali uz to ide i DHCP server koji se automatski pokrece na kompu sa modemom .... mnogo je brze, pouzdanije, jednostavnije i pre svega jeftinije* da idesh preko switcha i modema sa LAN-portom - moje vidjenje stvari

*jeftinije= ako pretpostavimo da komp koji sad ima modem preko USB-a troshi oko 150W dolazimo do sledece rachunice -> 150W = 0.15KW; po satu = 0.15KWh; za 1 dan 24x0.15KWh je 3.6KWh; za jedan mesec 30x3.6KWh= 108KWh; 108KWhx4,15din/KW=448.2din e, sad ovo je rachun za plavu tarifu...ako si u crvenoj onda 8.19din/KWh ...sve u svemu minimum ode 6e mesechno (ako ti komp troshi 150w, ako si u plavoj grupi...itd) dok switch i modem zajedno troshe 5W :-)

Pozdrav, dragoljub

Diabolique ... 17.11.2006. 02:24 #9787

broj poruka: 205
Ako nisi resio javi se da pokusamo da sredimo to.

VMARC Re: bolje preko LAN-a 17.11.2006. 12:41 #9800

:: Pozdrav
:: ako vec imash Switch i mozesh da zamenish actiontec za neki modem sa LAN portom moj ti je savet da to uradish. modem povezujesh sa switchem a switch sa oba kompjutera. Na svakom kompjuteru pravish konekciju sa sebe ( ako koristish win onda je to: New connection->Broadband that requires username&pass itd...) ako zelish da limitirash brzinu protoka na jednom od rachunara onda ne tom komp-u treba da instalirash program netlimiter ( http://www.netlimiter.com/ ) koji mozesh jako lepo da podesish..
:: varijanta preko "internet connection sharing"-a ,po meni, nije dobra jer jedan kompjuter mora uvek da bude ukljuchen ( ~ 0.15KW po satu struje je bacheno...) i drugo dolazi do promena IP adresa na LAN-u ( shto nije toliko bitno) ali uz to ide i DHCP server koji se automatski pokrece na kompu sa modemom .... mnogo je brze, pouzdanije, jednostavnije i pre svega jeftinije* da idesh preko switcha i modema sa LAN-portom - moje vidjenje stvar
::
:: *jeftinije= ako pretpostavimo da komp koji sad ima modem preko USB-a troshi oko 150W dolazimo do sledece rachunice -> 150W = 0.15KW; po satu = 0.15KWh; za 1 dan 24x0.15KWh je 3.6KWh; za jedan mesec 30x3.6KWh= 108KWh; 108KWhx4,15din/KW=448.2din e, sad ovo je rachun za plavu tarifu...ako si u crvenoj onda 8.19din/KWh ...sve u svemu minimum ode 6e mesechno (ako ti komp troshi 150w, ako si u plavoj grupi...itd) dok switch i modem zajedno troshe 5W :-
:: Pozdrav, dragolju

Ovo ti je idalano samo ako moze modem da radi na prikacen na svic, pa da je dostupan svakoj masini. Ne znam samo sta se desava kada oba racunara treba da ga koiriste u isto vreme, ne znam da li je moguce, mada i tu imas resenje, barem teorecji moguce da ti yaj racunar koji vec koristi modem bude gateway za drugi.
Ponavljam ako je ovo moguce, to bi ti bilo idealno, ne znam nisam pokusavao ali sa teoriskog domena bi moglo lepo da radi.

PS. Svaka cast za racunicu :))
Pozdrav.
ddragoljub Neobee ruter 17.11.2006. 13:26 #9802

broj poruka: 126
Pozdrav!
Ovo ti je idalano samo ako moze modem da radi na prikacen na svic, pa da je dostupan svakoj masini. Ne znam samo sta se desava kada oba racunara treba da ga koiriste u isto vreme
Za konkretan slucaj - moze! Neobee daje rutere sa LAN-portom tako da moze bez problema da ide na switch. Postoje dve varijante u tom slucaju - prva da se ruter podesi da bude Gateway i druga da svaki kompjuter pravi svoju konekciju preko pppoe (point-to-point-protocol-over-ethernet) tj "broadband that requires user&pass" pod windowsom :-) ja kod sebe imam obe varijante i rade zajedno ok....tj podesio sam da ruter dodeljuje Ip adrese kompovima preko DHCP servera i da dodeljuje kao gateway svoju adresu ( tako su kompovi dobiju automatski adresu i odmah su na netu) a druga grupa kompova ima statichke adrese i ne koristi DHCP i oni sami uspostavljaju vezu po potrebi... Ovo sve radi na 2wire ADSL ruteru..(nije bash poznata firma ali radi super, i ima wi-fi i sve to za 50e :-)
Moguce su obe kombinacije pojedinachno kao i zajedno a mogucnosti zavise od tima "modem"a tj rutera... Ruter iz neobee-a podrzava i prvi i drugi vid veze - ukoliko nisu promenili model koji isporuchuju :-)

Pozdrav, dragoljub

VMARC Re: Neobee ruter 17.11.2006. 18:57 #9824

:: Pozdrav!
:: Ovo ti je idalano samo ako moze modem da radi na prikacen na svic, pa da je dostupan svakoj masini. Ne znam samo sta se desava kada oba racunara treba da ga koiriste u isto vrem
:: Za konkretan slucaj - moze! Neobee daje rutere sa LAN-portom tako da moze bez problema da ide na switch. Postoje dve varijante u tom slucaju - prva da se ruter podesi da bude Gateway i druga da svaki kompjuter pravi svoju konekciju preko pppoe (point-to-point-protocol-over-ethernet) tj "broadband that requires user&pass" pod windowsom :-) ja kod sebe imam obe varijante i rade zajedno ok....tj podesio sam da ruter dodeljuje Ip adrese kompovima preko DHCP servera i da dodeljuje kao gateway svoju adresu ( tako su kompovi dobiju automatski adresu i odmah su na netu) a druga grupa kompova ima statichke adrese i ne koristi DHCP i oni sami uspostavljaju vezu po potrebi... Ovo sve radi na 2wire ADSL ruteru..(nije bash poznata firma ali radi super, i ima wi-fi i sve to za 50e :-)
:: Moguce su obe kombinacije pojedinachno kao i zajedno a mogucnosti zavise od tima "modem"a tj rutera... Ruter iz neobee-a podrzava i prvi i drugi vid veze - ukoliko nisu promenili model koji isporuchuju :-
:: Pozdrav, dragolju

HVALA, LEGENDA SI.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs