imam provucen kabl kroz stan uslicovan ali je zafalilo mozda 2 metra. Znam da postoje konektori za nastavljanje ali me zanima da li ja mogu da tih 8 zica od strejt kabla povezem jednu za drugu sa drugim delom kabla, zalemim i izolujem trakom i da to radi kao novo? Znaci didao bi parce, lepo zalemio odgovarajucu zicu na zicu, svaku izolovao i na onom drugom delu samo stavio rj45. Dali ce raditi?
Kad već nećeš da nastavljaš. Vodi računa o tome da je u pitanju licnasti kabl. Za wall kabl znam da može da se nastavi lemljenjem, ali ni to nije dugotrajno rešenje.
naravno da ce raditi, ALI, moras da ispunis odredjene uslove, mora perfektno da se zalemi zica po zica, i stavis na svaku termo buzir, da bude crvrsto i sigurno i preko svih na kraju jedan veliki termo buzir, bude kao bombona, e sad, najbitnije je da taj lem bude sto kraci moguci, da se ne bi desila kolizija, znaci ako je moguce 2cm da ti bude duzina tog spoja, radice bez problema. A najbolje i najsigurnije bi povezao, tako sto bi kupio uticnicu (AMP, Panduit...cat.5), napravio na drugom kablu konektor i spojio..
Ako lepo odradis i izolujes neces ni primetiti da je nastavljan sto se tice rada. Mozes se potruditi da nadjes malo zice tipa 1mm i sa nje skines izolaciju koju ces navuci na svaki provodnik i posle lemljenja lepo je povuces tako da ti prekrije lemno mesto, ovo ti je resenje ako nemas termo buzir.
Ako je klasa 5 UTP kabla...garantovano ti je 100m a za klasu 6 preko 150m, ...to sto ces ga okrpiti, ne sme da ti pravi bilo kave probleme...jedino vodi racuna da to uradi neko ko lemilicu drzi u ruci vise od 5 godina, da zna da se pri lemljenju ne koristi bilo kakva hemija , da spoj osigura i mehanicki, a ne samo nekim budjavim izolirom...
da je dobar lem losiji id budjavog J45 konektora, koji hteli vi to ili ne, godinama mora da oksidise, uhvati patinu ili bar prasinu taj ce za mene biti novi Tesla sa Nobelovom nagradom iz hemije u oblasti zastite materijala....To sto svetski standardi propisuju da se ovakvi i slicni komunikacioni kablovi nastavljaju samo konektorima, jednog Srbina uoste se ne dotice....sve se plasim da su oni koji ti preporucuju nastavak konektorima, u svojoj kuci telefonske instalacije tako radili, kratko, pa kutija, pa konektor...u vreme DIAL-UP-a, ja sam zbog lose veze i starih instalacija sve dobro zalemio i dobio bolju konekciju....UTP kablovi nisu daleko od toga...frekvencija ja visa ali garantujem da neces imati nikakve gubitke....a onom forumasu da kazem da WALL lablovi za razliku od FLY-a samo imaju pun prsek parica (a ne licnaste) i takodje se dobro LEME....
ma daj, nemoj zezati, kulturnije i estetski je da se nastavi pomocu konektora, neko jednostavno tako voli, radije nego da se bakce lemljenjem, a to sto si rekao da se isto tako dobro kao licnasti leme i WALL kablovi, to bas i ne pije vodu, puni zalemljeni kablovi se mnogo lakse kidaju nego licnasti, koliko god da ih dobro zalemis, nikad nisi siguran da ce izdrzati, mislim, nije da ne moze, moze to, ali brate, nije to to, nikada nece to da drzi lem kao licnasti, pa bar ti znas ako si ikada lemio te krute, a verujem da jesi..
Drugar iz zgrade vuce 30m lan kabla spolja niz zgradu...
krene lik da fixira kabl da ne mlati i nije uspeo iz 2-3 puta i mlatne cekicem u kabl krvnicki i kabl se ceo rascveta i popucaju licne
Dodjem do njega izolujem sve licne i po bojama ih usucem onako elektricarski da se ne odmotaju i izolujem ih medjusobno izolirkom i posle sve zajedno sa izolirkom,...
To stoji vise od 4god na najsurovijim uslovima sunca leda kise i snega...od +40C do -22C
Radi savrseno!
Ne ide tu neka jaka sruja kroz zice, nema tu zagrevanja nema nekog prelaznog otpora...to je smesno...
@to sam hteo i u prethodnom postu da napisem al sam se ubagovao, a i ja imam 25m lan kabla nastavljanog, net mi je SAVRSEN!
e pa sad, selotejpom, da si reko bar izolirkom :), ja nista ne spajam bez termo buzira, jednom kad se na to navuces, stalno koristis za svaku glupost .
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646997. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.