Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Dva PC-a, a jedan bezicni internet
STRANA 1 OD 1
IRONMAN Dva PC-a, a jedan bezicni internet 02.11.2006. 20:41 T2511

status: user
broj poruka: 4
Pre postavljanja bezicnog interneta imao sam uredno povezana dva kompa preko LAN kabla. Sada je ostalo pitanje kako taj drugi komp. povezati sa ovim prvim i sherovati tu internet konekciju. Probao sam da ih povezem ugradnjom jos jedne LAN PCI kartice na glavni racunar koji bi trebao da sada izigrava ruter, ali tu nesto bas ne ide kako treba!? Naime protok od glavnog racunara ka pomocnom je odlican, medjutim od pomocnog prema glavnom ( ruteru ) je sada katastrofalno spor ( 4-6 KB/sec )!!!! Toliko je spor da npr. fotografiju otvara u prolazima, a od sherovanja interneta ni govora!?
Ima li neko slicnih iskustava i na sta treba da se obrati paznja?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Re: Dva PC-a, a jedan bezicni internet 02.11.2006. 21:16 #9327

broj poruka: 9429
:: Pre postavljanja bezicnog interneta imao sam uredno povezana dva kompa preko LAN kabla. Sada je ostalo pitanje kako taj drugi komp. povezati sa ovim prvim i sherovati tu internet konekciju. Probao sam da ih povezem ugradnjom jos jedne LAN PCI kartice na glavni racunar koji bi trebao da sada izigrava ruter, ali tu nesto bas ne ide kako treba!? Naime protok od glavnog racunara ka pomocnom je odlican, medjutim od pomocnog prema glavnom ( ruteru ) je sada katastrofalno spor ( 4-6 KB/sec )!!!! Toliko je spor da npr. fotografiju otvara u prolazima, a od sherovanja interneta ni govora!
:: Ima li neko slicnih iskustava i na sta treba da se obrati paznja
::

1. kako si vezan na bezicni internet,wireless karticom na "serveru" ili nekim access pointom?
2. Sta ce ti jos jedna LAN kartica? To se ne radi tako, vec ako si vezan APom onda kupis LAN switch i prikljucis sve 3 masine na njega a ako si vezan WIRELESS karticom na serveru onda samo na drugoj masini podesis pod default gateway IP adresu servera i primarni i sekundarni (koji i nije obavezan) DNS server i to sve pod vec postojecom mrezom koja je odlicno radila. Ukoliko je tu i AP kao treca masina, onda pod default gateway na kompovima stavljas njegovu ip adresu a preferred ili primarni i alternate ili sekundarni DNS ti ostaje na svim masinama isti.
Ako ovo nisi razumeo nedji nekoga ko se razume da ti to podesi. U sustini je lako samo malo deluje konfuzno.
POZ.
IRONMAN TO VMARC 03.11.2006. 06:08 #9334

broj poruka: 4
VMARC - NIkad nisam imao dodira sa umrezavanjem racunara ,pa sam tako po foruma ... saznao neke stvari.
1.- Imam AP ( Planet 4033 ) i od njega LAN kabl do glavnog racunara.
Sinoc sam cackao ,pa menjao strane kablu izmedju racunara i na kraju sam zamenio mesta LAN prikljucima, tako da sam AP povezao sa ovom Realteckovom karticom ,a drugi komp sa mreznom na maticnoj ploci .....i isto!
U smeru od gl. racunara prema pomocnom protok odlican ,a obrnuto jok!
Kao sto vidim: switch ili net. hub - jos da se raspitam

vampirbg ... 03.11.2006. 18:37 #9344

broj poruka: 711
Najpametnije resenje je:

Uzmes wireless router (npr. WRT54g) koji na sebi ima vise lan portova i oba kompa nakacis na njega UTP kablovima... Ruter ce sam odradjivati NAT, DHCP, QoS, port forwarding i sve ostalo sto ti moze zatrebati

Malo jeftinije resenje (obzirom da vec imas AP)

Uzmes switch koji ces nakaciti na AP (ovde napominjem da ces za NAT i DHCP morati da koristis servere WISP-a ako ih obezbedjuje ili da ih sam instaliras... Mozda i neces morati ako ti je dodeljeno vise staticnih adresa)

Najteze resenje

Ostavi sve kako si sad stavio, ali ces morati da podesis lepo routing na tvom kompu jer je to sad njegova uloga, i on ce morati da bude ukljucen kako bi rutiranje radilo kako treba

Naravno, proveri i kabl koji ide od jednog kompa do drugog... Da li je dobro iskrimpovan, da li je raspored zica u redu i sl. To cesto ume da bude problem...

Ako nista ne pomogne, pisi opet ovde pa da probamo nesto drugo...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs