Imam 2 laptopa koja hocu da umrezim preko switcha (model - D-LINK DES-1008D), sa sbb modemom (Scientific Atlanta 2100). U prvo port sam ubacio lan kabli iz modema, u 2. jedan laptop, i u 3. port drugi laptop. Medjutim, na jednom laptopu ima net, dok na drugom nema, zamenim ta 2 kabla, isto se desava, samo sto na drugom radi, a na ovom jednom ne :/
Zna li neko do cega je to? Treba li da se podese IP adrese u podesavanjima mreze, ili da se ostavi automatski? Inace, na oba laptopa je instaliran Windows 7.
AMD Phenom II x4 925 2.8GHz MSI KA790GX Silverstone SST-ST50F-230 500W Asus nVidia 8600gt silent 512mb ddr3 Kingstone KVR800 2gb
Tj, moras imati ruter. Ja imam povezane laptop i desktop. Modem je isto atlanta (SBB), i kabli ide do D-LINK DIR-100 rutera, a iz njega 2 kabla do kompjutera. Isto imam Win7. Sve je sam prepoznao. Ili kupi ruter sa Wireless antenom, pa taj laptop umrezi bezzicno. Za sve sto niste mogli recite da niste hteli.
Licno sam se uverio da je asus-ov switch povezao desktop, laptop i sbb modem. Radi sve ok..ne znam zbog cega nece ovaj d-link.. :/ AMD Phenom II x4 925 2.8GHz MSI KA790GX Silverstone SST-ST50F-230 500W Asus nVidia 8600gt silent 512mb ddr3 Kingstone KVR800 2gb
Ako modem u sebi ima DHCP onda samo treba da ga uklujcis i trebalo bi da radi. Na motorolinim modemima postoji ta opcija i lepo pise da moze podrzi do 32 ili 34 racunara preko svica. Ne znam da li tvoj modem podrzava DHCP. Proveri
Onda idi tamo gde si se licno uverio, pa pitaj onog ko je to uradio da ti proda foru, pa je podeli sa nama. MODEM=1 uredjaj RUTER= vise uradjaja
Neki RUTERI mogu da imaju USB i 1xLAN port, pa mogu raditi sa dva racunara Ni jedan MODEM koji ima 1xLAN i USB ne moze raditi istovremeno sa dva uredja
EDIT: Nasticu, ne postoji MODEM koji ima DHCP server. Modem je klijent i predvidjen je da dobija IP adresu od DHCP servera. Uredjaj koji ima DHCP server i `MODEM` je RUTER.
Baby BM
:: Licno sam se uverio da je asus-ov switch povezao desktop, laptop i sbb modem. Radi sve ok..ne znam zbog cega nece ovaj d-link.. : :: AMD Phenom II x4 925 2.8GH :: MSI KA790G :: Silverstone SST-ST50F-230 500 :: Asus nVidia 8600gt silent 512mb ddr :: Kingstone KVR800 2g :: ::
Hm....ne postoji modem koji ima DHCP server.....pa nije baš, čak i bedni Huawei MT882, koji telekom isporučuje može da radi kao DHCP server i to radi korektno.
Ako se iza modema nalazi svič, ili ruter sa isključenim DHCP-om, sa up-linkom na MT882, on će bez problema dodeliti IP adrese u zadatim okvirima. Probano i testirano u praxi.
Ali definitivno ne dolazi u obzir korišćenje LAN i USB porta u isto vreme.
Da li si na prvoj slici, gore levo, primetio polje WAN? Samim tim sto ima WAN i LAN, MT882 prestaje da bude MODEM. MODEM JE KLIJENT, tj WAN. Ruter RUTIRA (kontrolise) vezu izmedju WANa (Modema) i LANa (switcha). Ruter ima opciju DHCP servera i on preksta IP adrese, tj dodeljuje svakom racunaru iza Gateway i DNS servere.
Dobro, i ? Gde sam pogrešio, jel ima DHCP ? To je i bila poenta mog odgovora.
Uređaj koji ima DHCP i Modem je ruter, ali isto tako, kao što znaš, ima rutera koji nisu modemi, tj. oni imaju uplink, tj WAN port, ali ih to ne čini modemima.
Tačno je da na njega može da bude zakačen samo jedan uređaj (PC, ruter, sviš), i to je poenta posta, ali da može modem da bude i ruter, može.
:: Da li si na prvoj slici, gore levo, primetio polje WAN :: Samim tim sto ima WAN i LAN, MT882 prestaje da bude MODEM. MODEM JE KLIJENT, tj WAN. Ruter RUTIRA (kontrolise) vezu izmedju WANa (Modema) i LANa (switcha). Ruper ima opcoju DHCP servera i on preksta IP adrese, tj dodeljuje svakom racunaru iza Gateway i DNS servere :: :: Baby B :: ::
:: :: Hm....ne postoji modem koji ima DHCP server...
Evo ovde
:: :: Ali definitivno ne dolazi u obzir korišćenje LAN i USB porta u isto vreme ::
A i ovde, delimicno, jer MT882 samim tim sto NIJE modem MOZE da radi i preko LAN i preko USB u isto vreme.
Dakle, ne postoji modem koji ima DHCP, jer je on klijent. SC 2100 je kablovski MODEM koji ne moze da radi i preko USBa i preko LANA u isto vreme, samim tim jer je MODEM i kao takav predvidjen je da radi kao KLIJENT za jedan racunar.
Ne znam zasto si umesao MT882 ruter u citavu pricu, odmah posle konstatacije, u kontekstu, kako nisam u pravu, jer postoji modem sa DHCPom, za koji ja tvrdim da ne postoji. Ako si hteo da aludiras na nesto drugo, onda pojasni. Evo ja cu ukratko da ponovim:
MODEM= klijent za spajanje jednog racunara na Wide Area Network. Ne postoji DHCP opcija.
Switch = fizicko spajanje vise racunara u mrezu, pasvno.
Router = Fizicko spajanje vise racunara u mrezu, aktivan, sa mogucnoscu deljenja interneta na sve ili samo pojedine racunare u mrezi.
Tako je, zato sam u rekao da ne dolazi u obzir LAN i USB u njegovom slučaju, nije se odnosilo na MT882.
Umešao sam MT882 jer, je poenta, koju sam u prethodnom postu naveo, modem, može da ima ulogu DHCP servera, globalno rečeno, ako je iza njega nešto nalik sviču. MT882 je primarno modem (tel. line link), i namenjen je samo jednom računaru bez dodatne opreme.
U principu zavisi kako ga koristiš. On može i bez DHCP da funkcioniše savršeno, tako što ćeš klijentu ručno da dodliš IP adrese u zadatoj podmreži.
192.168.1.1 za LAN (default) 192.168.1.2 za USB (default) ... 192.168.1.3 prvi klijent sa 255.255.255.0 maskom i gateway-om koji je u stvari IP MT882.
Stvar je jasna, samo sam dao primer, ipak je MT882 specifičan, ali eto odgovara primeru.
Sa poslednjim si ukapirao sve sta sam ti pricao. Malo si bio konfuzan, ali to je to. Da ti samo pojasnim jos jednu sitnicu. MT882 je Ruter, bez obzira imao Switch iza ili ne. Ruter moze imati i samo jedan LAN i jedan WAN (ili ADSL ili ISDN) port. Bez obzira na to, on ima raspon IP adresa za 255 uredjaja. Sada koliko ces ti switheva i sa koliko portova staviti iza njega, to nema nikakve veze, osim da nije vise racunara od 255. DHCP nije neophodan, DHCP (Dynamic Host to Client Protocol) sluzi za automacko dodeljivanje IP adresa, koje moze biti i manuelno, potpuno je nebitno. vazno je samo da je iz RUTEROVOG LAN IP opsega.
I sam Huawei ga primarno svrstava u grupu modema, tačnije `xDSL Modem`.
Inače nisam ja imao šta da ukapiram, dobro znam šta pričam, nego si ti u jednom momentu mislio da pričam za pomenuti kablovski modem.
Zna se šta je DHCP, DNS, šta je ruter, šta modem, ....MT882 je pomalo hybrid. Tvoja izjava `ne postoji modem koji ima DHCP` je nedorečena u MT882 slučaju. Mišljenja sam da je on primarno modem zato sam ti i naveo taj primer.
:: Modem koji ima podrsku za Routing nije ruter... Pa sta je... ::
I da ti skrenem paznju na jos jednu sitnicu. Svrstao si u isti kos UpLink i WAN (citiram:`tj. oni imaju uplink, tj WAN port`). To su dve potpuno razlicite stvari. WAN sad vec znamo sta je, a UpLink je LAN potrt kod switcha (ukoliko nije naznacen onda je obizno poslenji), koji sluzi za vezivanje (`nastavljanje`) dva ili vise switheva ulsed nedostaka (popunjenosti) LAN portova. Vezuje se, po pravilu, iz UpLink porta prvog Switcha u prvi LAN port drugog Switcha i tako dalje...
... I da znas sta i o cemu pricas, ali isto tako znaj da si u manjini na forumu, pa nebi bilo lose da pricas malo preciznije a ne da mesas pojmove (modem vs ruter, UpLink tj, WAN i sl.)
:: ... I da znas sta i o cemu pricas, ali isto tako znaj da si u manjini na forumu, pa nebi bilo lose da pricas malo preciznije a ne da mesas pojmove (modem vs ruter, UpLink tj, WAN i sl.) :: :: Ti si bese sistem administrator u JS... :: :: Baby B :: ::
Jao koliko gluposti... Uredjaj koji ima DHCP server i `MODEM` je RUTER. Dakle, ne postoji modem koji ima DHCP, jer je on klijent. Mreza ne moze da ima vise od 255 racunara...
Prestao sam da citam... vidi se klasicna priucenost :-) Kablovskom modemu fali samo NAT. Pozz
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646997. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.