Interesuje me sledece: Imam lap top win xp home i hocu da ga umrezim sa desktop win xp home/ako je sa home to uopste moguce/ Kako onda xp home sa xp prof. XP profesional sa XP profesional. Imam LAN i kabal od rutera koji radi. Zelim da filmove iz mog laptopa prebacim kod druga da bi ih narezao. AKo neko ima volje da mi lepo objasni HVALA!!!!!!!
Tesko je to objasniti ovako, ima puno toga da se prica, ali evo ti ukratko. Ne znam da li si uopste podesio TCP/IP parametre na obe LAn konekcije. Moras dakle prvo to. Neka jedan racunar bude 192.168.0.1 a drugi 192.168.0.2. Na oba namesti submask na npr. 255.255.255.0. Sad racunari mogu da komuniciraju. Treblo bi da imaju i isti naziv WORKGROUP-e. Ali da bi imali pristup fajlovima moras da "sharujes" folder koji zelis da bude vidljiv na drugoj masini. To podesavas iz pop-up menija kad kliknes na taj folder. Dalje, najbolje da taj folder "mapiras", tj. da ga dobijes kao neki novi "drive" na masini na koju hoces da kopiras fajlove. Dakle, na masini koja treba da vidi sharovani folder na drugoj masini klikni na My Computer desnim dugmetom i izaberi Map Network Drive, i klikni Browse. Ako masina "vidi" drugu masinu, obavezno bi u granama liste koju ces videti trebalo da vidis obe masine (pod nazivom koji si izabrao za WORKGROUP). Klikni na masinu koja sadrzi sharovani folder, i izaberi taj folder. S tim si u stvari i zavrsio, jer sad mozes u Windows Explorer ili bilo kom drugom file manageru da vidis i pristupis folderu koji je na drugoj masini. Ako se u spomenutoj listi ne vidi druga masina, nista ti ne vredi dok to ne proradi. Windows XP je malo zeznut po tom pitanju, i dogadja se cesto da konekcije jednostavno nece da prorade ako ne disable/enable LAN karticu ili restartujes komp.
Kad budes zavrsio podesavanje TCP/IP properties, ne zaboravi da u listi protokola checkiras i File and Printer Sharing, ako vec nije checkirano.
Cekaj malo. Ako si uzeo UTP kabala od routera onda ti nece raditi izmedju dva kompjutera. Treba ti ukrsteni kabal (ili ti crosover) da bi radila veza dva kompa. I nije bitno sto su razlike izmedju Home i Pro, mora da radi. Mozes da umrezis cak i Win XP i Win 98. Samo ti nabavi pravi kabal.
jedini razlog sto se ne vide je to sto ne koristis ukrsteni kabal. Naime kada se masine vezuju preko swicha ili routera, treba kabal identicnih pinova sa obe strane. Dok za direktnu konekciju treba crosover iliti ukrsteni.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.