Dakle ova Yagi antena ima pojacanje od 18db, pitanje, koliko gubim na pojacanju ako stavim kabli od 75-om RG-11? Gledao sam na Pakom, imaju npr Antenu od 24db i kad je prikacen CDF400 onda je to 24db a kad se prikaci 75-omski kabli onda je to 10db? Da li je to tacno? Kolika ce biti razlika u pojacanju izmedju CDF200 / 400 i RG-11? pozdrav
Wifi antene su uglavnom 50 omske pa bi onda i kabl trebao da bude 50 oma. Ti brkas pojacanje antene sa gubicima u kablu. Imas po netu tabele gubitaka u kablovima za odredjene tipove kabla i razlicite frekvencije pa pogledaj tamo. npr: http://www.timesmicrowave.com/cgi-bin/calculate.pl
Ja imam Yagi 18db + RG-11 (10m) i signal mi je super ali je AP 100m od mene i opticki je vidljiv. E sad, uzeo bi drug isto tu kombinaciju, ali sa krova ne vidi direktno AP, RG-11 imam na pretek tako da on ne bi kupovao kabli. Posto njemu treba sto bolje pojacanje, interesuje me koliko ce dobiti ako stavi 50-omski CDF200 umesto RG-11? Da li je to drasticna razlika? Ja npr sam stavljao i obicna koaksijalni 75omski kabli (koji kosta oko 200din - 10m) i razlika izmedju RG-11 (1300din -10m) u signalu nema. Tako da je to cisto bacanje para, sto se tice tog kabla.
Sa linkom od 100 metara i jeste bacanje para, ali kod losijih linkova dobar kabl itekako dolazi do izrazaja. Kod tebe bi veza radila maltene i bez antene tako dati kabl i nije toliko bitan.
Po nekim kalkulatorima stvari stoje ovako sto se tice gubitaka za 10m kabla: RG11 - 3.119db, RG11A - 5.264db, CFD200 - 5.48db, CFD400 - 2.2db.
E sad, kako ce to da radi sa 75 omskim kablom stvarno ne znam, jedino da probas. Tu ima dosta gubitaka sasvim sigurno, pa ako je link slabiji moze da bude problema.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646997. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.