POZDRAV SVIMA NA FORUMU. JUCE SMO BRAT I JA PONOVO POKUSALI DA OSPOSOBIMO MREZU POMOCU KABLA KOJIM SU VEC BILI UMREZENI DRUGA DVA RACUNARA NA POSLU I KOD KOJIH JE RADILA MREZA. TAKO SAM HTEO DA VIDIM NA NIJE PROBLEM SA MOJIM KABLOM. I STA SE DESILO ? POVEZALI MI DVA RACUNARA (NA OBA SU INSTALIRANA WINDOWS XP S TIM STO JE NA JEDNOM DOKUPLJENA MREZNA KARTA) I GLEDALI HOCE LI SE DICI MREZA. KAD SMO UKLJUCILI RACUNARE NA NOVOM RACUNARU (SA INTEGRISANOM MREZNOM KARTOM) POCELO JE DA SVETLUCA U KUCISTU GDE JE KABL KONEKTOVAN, A UKLJUCILA SE LOKAL NETWORK TJ. VIDELO SE DA JE NETWORK AKTIVAN ALI NA DRUGOM RACUNARU (SA DOKUPLJENOM MREZNOM KARTOM) NE SAMO DA MREZA NIJE BILA AKTIVNA VEC JE I TRAZIO DRIVER ZA MREZNU KARTU. TO JE CUDNO JER RANIJE JE PREPOZNAVAO MREZNU (NEW HARDVER) I NIJE BILO PROBLEMA. AJDE, REKLI MI DA SKINEMO DRIVER I SKINEMO GA SA INTERNETA ALI I DALJE SE MREZA NIJE POJAVILA NA DRUGOM RACUNARU. DA STVAR BUDE CUDNIJA, KADA SMO IZVUKLI I PONOVO UVUKLI KABL, ONDA SE DESAVALO DA NIJE BILO MREZE NI NA JEDNOM NI NA DRUGOM RACUNARU. KADA BI TO PONOVILI, DESI SE DA NA JEDNOM (SA INTEGRISANOM MREZNOM KARTOM) BUDE KONEKCIJA, A NA ONOM DRUGOM NISTA. SADA NAM NISTA NIJE JASNO. KAKO STVARI STOJE KABL JE U REDU. DA LI JE MOZDA PRIKLJUCAK ZA KABL LOS ? DA LI MOZDA DA DEINSTALIRAMO KASPERSKOG JER MOZDA ON PRAVI PROBLEM, ALI MI SMO SPUSTILI NIVO SIGURNOSTI I KASPERSKOG I FIREWOLA NA LOW. DA LI MOZDA SLOT NA PLOCI GDE SMO POSTAVILI MREZNU KARTU - NE VALJA ? DA MOZDA MREZNA NE VALJA, MADA SUMNJAM JER JE NOVA I RACUNARI JAVLJAJU DA LOCAL ARIAL NETWORK NIJE AKTIVAN JER KABLOVI SU UNPLUGED ? TAKODJE JUCE SAM NA POSLU PROVERIO PARAMETRE NJIHOVE MREZE DA BIH VIDEO DA NESTO NISAM POGRESNO MARKIRAO PRILIKOM POSTAVLJANJA ALI KAD SAM KUCI PROVERIO SVE JE BILO LOGICNO. HVALA VAM PUNO U SVAKOM SLUCAJU.
Ja kolko se secam ti si spomenuo da na drugoj masini imas windows 98? Ako je tako samo dat i kazem da na doticnom NE POSTOJI status mrezne kartice kao i u XP-u :)...
Sad da ti ne duzim puno ima tu fora i fora... ali ako si poslusao jedan od prethnodnih odgovora gde ti je bilo receno da dodelis IP adrese 192.168.0.1 i 192.168.0.2 probaj da PINGUJSES racunare... kako se to radi... sednes za jedan racunar i provereis koju IP adresu ima... mozes da odes na Propertis mrezne karte mozes da odes u prompt pa da kucas ipconfig /all ili na sto drugih nacina (ja ovaj drugi vise volim jer radi na SVIM windowsima) i vidis koja ti je adresa tog racunara (recimo 192.168.0.1) a zadim sa istog iz prompta pingujes drugi racunar (192.168.0.2) sa komandom PING 192.168.0.2. Ako imas reply sve radi ako imas neku porku o gresci... googlaj ;)
Pozdrav.
P.S. za kabl treba da ti bude sledeci raspored zica na krajevima: 1. Narandzasto bela, narandzasta, zeleno bela, plava, plavo bela, zelena, braon bela, braon 2. Zeleno bela, zelena, narandzasto bela, plava, plavo bela, narandzasta, braon bela, braon
A da fino pozoves neki servis i da ti covek fino dodje i to sve podesi i pri tom, pokaze za ubuduce kako se sta radi. Mislim, nije bas uvek dobro biti sam svoj majstor. Ipak je za ovo potrebno neko osnovno znanje. Da se krivo ne razumemo.
Nisi napisao da li su racunari direktno povezani bez svitcha, jer tad kabl mora biti ukrsten (a+b kombinacija), ako je tako onda dodeli IP, zajednicku radnu grupu i skini Windows firewall. Ako je hardver u redu, ovo bi trebalo da radi.
Broj postavljenih tema: 60391. Broj poslatih odgovora: 647370. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.